2016-10-15

Balada unui pui de urs

Am fost şi eu un suflet blând,                       Prin tot oraşul m-ați gonit,
Născut într-o pădure,                                  Pe străzi, garduri şi case,
Dar voi ați apărut curând                             Căci nici un om nu a dorit
Cu groaznica secure.                                    În pace să mă lase.

Copacii toți i-ați retezat,                               Cu spaima-n suflet, disperat,
Mi-ați împuşcat mămica                                Îmi căutam scăpare
Şi când acasă ați plecat                                 Şi-atuncea voi m-ați împuşcat
Nu mi-a rămas nimica.                                   C-un glonț de vânătoare.

M-am descurcat cum am putut,                      Mă sting acum într-un ghiveci
Cu greu am făcut față                                     Cu flori pline de sânge,
Şi nu vă spun prin ce-am trecut                      Dar nu de asta, oameni reci,
În primii ani de viață.                                      Un pui de urs va plânge.

Sărman, flămând şi chinuit,                              Vă plâng pe voi, nebunii trişti,
M-am rătăcit în lume                                       Ce veți rămâne-n urmă,
Şi-n burgul vostru-am nimerit                           Sălbatici, răi, oportunişti,
Nevrând nimic anume.                                     Nefericita turmă.

V-ați panicat îngrozitor,                                   Vă las pe voi să stăpâniți
Strigând cu toată gura,                                     Hulpavi şi cruzi, Pământul
V-ați strâns cu sutele, ciopor,                          De-acum pe mine mă găsiți
Să prindeți "creatura".                                     Cu stelele şi vântul...


Ce scrie Marian Godină, pe FB, despre “acţiunea ursul”.
Un urs a ajuns din greşeală prin Sibiu, astfel că pe străzile oraşului se auzeau răcnete, dar nu ale ursului.
-Ursuuu, băăă, ursuuuuu, fugiți!!! Aşa răcnea un participant la acțiunea de capturare a ursului.
Ursul umbla dezorientat pe străzi cu gloata de oameni pe urmele lui. Gloată care făcea gălăgie şi atenționa pe toată lumea că e pe urmele unui urs, făcându-i pe unii trecători să creadă că în Sibiu a pătruns Godzila.
La un moment dat, unul mai deştept răcnea cât îl țineau plămânii: Linişteeeeee!!! Nu-şi dădea seama că tocmai el făcea gălăgie.
Ursul circula pe o stradă cu o maşină de poliție pe urmele lui, foarte aproape de el. Polițiştii au auzit pe stație îndemnul unui şef care țipa ca ars: "Intră cu maşina în el! Dă peste el! Intră în urs!
Noroc că au fost mai deştepți decât şeful lor şi nu au făcut asta. […]
La un moment dat, ursul a pătruns într-o curte ce avea poarta deschisă. Maşina de poliție a ajuns acolo şi unul dintre polițişti a avut ideea bună de a bloca poarta cu maşina de poliție. Acum, ursul nu mai avea unde să se ducă. Trebuia doar să vină un nene cu arma aia cu tranchilizant şi să-l nimerească. Şi a venit. A pus arma la ochi şi a tras. […]

Poliţiştii au întrebat de ce curge aşa mult sânge… Ucigaşul le-a zis ca ursu-i mort, pentru că el a tras cu glonţ letal. Nu mă miră strigătele isterice pentru că prea mulţi scot acelaşi tip de răcnete şi când văd un câine de talie medie. A urlat o femeie într-o zi de-am crezut că e atacată, şi-am dat buzna le ferestre. Ea striga la copil, să nu se apropie de o pisică, să nu ia purici!

De la Marian Godina citire:
P.S.1 Ursul ăla nu a fost atins în viața lui cu vreun tranchilizant. Aşa că treaba aia cu "s-a încercat tranchilizarea dar nu s-a reuşit" e ca şi cum aş spune eu că încerc de câțiva ani să câştig la loto, doar că nu pun bilete.
P.S.2 Pentru că în România avem o poliție modernă şi bine dotată, toate convorbirile de pe stațiile radio rămân înregistrate, inclusiv aia cu şeful inundat de adrenalină care striga ca ursul sa fie lovit cu maşina.

Fapt divers. In urma cu caţiva ani, in Braşov, o ursoaică in greutate de 300 de kg ajunsese pe acoperișul unei clădiri cu trei etaje, ziua în amiaza-mare, la orele 10.00, în plin centrul municipiului Brașov. Mai mult, ursoaică era însoțită de un pui, ceea ce o putea determina să devină foarte violentă în comportament, pentru a-și apăra puiul. Din fericire, ursoaica (sedată) și puiul au ajuns acolo unde le era locul: în pădure. Situațiile nu pot fi comparabile decât din perspectiva faptului că urșii se aflau liberi prin oraș, însă spre deosebire de cel de la Sibiu, ursoaica capturată în viață împreună cu puiul, a fost un caz mult mai grav. (newsbv.ro)

Tot in Braşov, o ursoaică şi puiul ei au intrat într-o scară de bloc. Oamenii nu s-au isterizat şi au sunat la poliţie. Au venit cei care ştiu ce e de făcut in astfel de cazuri, au sedat ursoaica şi au dus-o in pădure. Când s-a trezit, puiul îi lingea faţa.

In Sibiu, pe de altă parte, când a evadat o tigroaică de la grădina zoologică unul a împuşcat-o cu tranchilizant; tigroaica a sărit spre el şi un vânător prezent acolo a ucis-o. Veterniarul – care era la o distanţă sigură – avea timp să se adăpostească, pentru că tranchilizantul nu-şi face efectul instantaneu dar încetineşte animalul. Să zicem, totuşi, că acest omor a fost justificat.

Impuşcă pui de urs, împuşcă urşi adulți... Unora le place să ucidă.

16 comentarii:

  1. Emoționantă poezie. Dacă ar putea să vorbească necuvântătoarele, câte ar avea să spună oamenilor, care nu mai contenesc cu prostia și cu răul. O mare rușine ceea ce s-a întâmplat la Sibiu. O dovadă a incompetenței crase a unor reprezentanți ai autorităților și mai ales dintre aceia puși să conducă. Când o asemenea bazaconie de șef ordonă subalternilor să calce ursul cu mașina, ce să mai zici despre atât de needucații cetățeni, care urlau ca niște sălbatici pe stradă? Ca să nu mai zic de altă situație halucinantă, cu declarația unui funcționar că ursul a fost imediat incinerat după împușcare, așa că nimeni nu a putut să mai analizeze nimic despre biata victimă, ce vârsta avea (cică era foarte tânăr, aproape pui!) sau dacă era bolnav de ceva. Au făcut totul ca să acopere orice urmă a incompetenței lor. Sunt tare curios ce măsuri se vor lua împotriva adevăraților vinovați, nu a celor mici, care au executat ordine tâmpite.
    Doar una dintre nenumăratele realități anormale de pe la noi.
    Felicitări pentru articol, dragă Diana! Să luăm atitudine împotriva acestor realități nebunești!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cred ca unii sunt mai puţin prosti si mai mult răi... A fost o gloata... asa cum vedem multe, in multe cazuri... M-au impresionat oamenii care s-au adunat "in numele ursului ucis". Cred ca putini reusesc sa inteleaga ca nu e vorba numai despre acest act de cruzime, ci despre incompetenta si prostia generalizata la nivel inalt si inmai toate structurile statului...
      Unii zic ca avea sase luni... Sunt sigura ca era mai mare, dar la varsta de 6 ani (cat zic altii ca ar fi avut) intra in categoria "juvenil" = tot pui, in fond....
      Desigur ca au vrut sa stearga urmele incompetentei - ar fi iesit la iveala faptul ca nu s-a incercat tranchilizarea, ci a fost impuscat direct.
      Masuri impotriva vinovatilor?! Ursul e vinovat, pentru ca a intrat in oras... :( Altfel... probabil ca se vor rooti cadrele - masura ce pare devenita standard cand unii dau chix in indeplinirea atributiilor, pe sistemul: ai comis o gafa ca ministru/ te facem ambasador in... Japonia.
      Multumesc pentru apreciere, Alex. Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  2. Mi-a placut si mie mult poezia.
    Vă las pe voi să stăpâniți / Hulpavi şi cruzi, Pământul"
    Nu pot intelege in ruptul capului cruzimea si rautatea gratuita.
    Ce o genereaza, asa ca fenomen psihologic. Ce s-a schimbat din ideea de om bun si primitor si... ce se mai spune. Chiar nu inteleg.
    E adevarat ca am citit ca schimbarea comportamentala poate avea loc prin diverse procedee, dar ar fi chiar horror sa fim intr-un thriller de acest fel. Cu experimente de acest fel.
    Mai bine nu ma uitam la filmul cu ursuletul. Mi s-a intiparit parca pe retina...

    Un weekend mai senin, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu reusesc sa inteleg cruzimea si rautatea, si nici frica irationala... Mi-a dat prin minte si gandul ca oamenii nu s-au schimbat, ci doar au tupeu sa-si arate adevarata faţă...
      De ar fi indusa aceasta modificare comportamentala cred ca ar trebui sa devenim toti (in scurt timp) la fel de ingusti la minte, de violenti si răi... Si nu se intampla.
      Am evitat filmuletul, dar o secventa (cand incerca sa urce pe zid) tot am vazut-o, cand a aparut brusc pe ecranul TV - si am vazut (tot fara sa vreau) doua poze cu el... (nu stiam ca urmeaza, pe FB). Nu sunt imagini care se vor sterge usor din memorie... :(

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  3. Am vazut si eu stirea la tv, e trist ce s-a intamplat, din pacate asa merg lucrurile pe la noi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e greu sa-mi gasesc cuvintele...am scris la mine pe blig ce simt, ce gandesc...
    Balada e sfasaietor de frumoasa :(
    Nu exista fiinta mai cruda ca omul....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu le gasesc... de aceea am folosit cuvintele altora.
      M-a emotionat balada...
      Nu stiu unde se va ajunge cu atitudinea acestor multimi care par scapate de sub orice control al creierului... :(

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Emoționantă balada,păcat de bietul pui de urs(o armată de
    oameni și un biet ursuleț)!
    Duminică frumoasă și o săptămână ușoară îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări generoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Da... o gloata pusa pe linsat... Cumva, faptul imi aminteste de ceea ce am citit prin carti si am vazut prin filme: gloata care se aduna sa vada cum sunt decapitati sau spanzurati cei condamnati, gloata care devenea isterica la vederea sangelui, a chinului unui semen...
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. Emotionanta balada...Dar intamplarea a avut urmari cumplite pentru bietul ursulet.Ucidere cu premeditare a unei fiinte vii si nevinovate de catre cei ce
    cred ca sunt"oameni",dar sunt niste jalnice bipede,pline de ura !Si incinerarea,facuta tot cu premeditare ! "Autorii" vor fi pedepsiti ???
    Saptamana buna sa ai,fara orori !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Animale cu doua picioare si fara pene... Doamne, ce e?"
      Cred ca vor fi pedepsiti pe sistemul: "te avansam, sa stai la birou, sa nu te vada lumea". :(
      Multumesc pentru urare. Cred ca va deveni un salut clasic in RO, pentru ca in fiecare saptamana se inmtampla ceva rău, cel mai des din vina oamenilor...
      Iti doresc, cu drag, o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  7. Am vazut la stirile tv; groaznic si absolut uimitoare toata aceasta vanatoare. Emotionant, sensibil, trist poem postat ..."Vă plâng pe voi, nebunii trişti,
    M-am rătăcit în lume Ce veți rămâne-n urmă,
    Şi-n burgul vostru-am nimerit Sălbatici, răi, oportunişti,
    Nevrând nimic anume. Nefericita turmă."
    Un final trist, trist... prea trist
    O saptamana noua incepe si sa speram ca vine cu toate cele bune sufletului. Salutari cordiale cu mult optimism!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare trist, drept e. O dovada in plus ca foarte multi oameni din RO (unii cu atributii de conducere in structurile statului) nu reusesc sa invete ceva, nu reusesc sa gaseasca oemnia in ei, nu reusesc sa isi invinga frica ce le ucide mintea...
      Multumesc, Alexa.
      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana frumoasa. Ganduri bune!

      Ștergere
  8. Prea multă emoție şi prea puțină rațiune. E valabil peste tot în societatea noastră. Cu ce e mai valoroasă viața unui urs decât a unui cal care lucrează sclav şi moare ca un fraier? Apoi poliția e extrem de prost dotată, mereu cheamă vânătorii care fac ce? Păi ei nu îl puteau împuşca? De ce nu sunt dotați cu tranchilizante, electroşocuri? În rest multă ipocrizie, mulți plâng ursul dar nimeni nu despăgupeşte vitele oamenilor care sunt ucise de ursi, viața lor nu contează, ele au coarne, ursul e pufos. E chiar atât de greu să ceri să fii în siguranță într-o zonă urbană? Pun pariu că nici un iubitor nu garantează pentru urs, dacă muşca sau accidenta pe cineva spuneau că e vina oamenilor că l-a speriat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa râd…
      Se pare ca sunt mult prea multi cei care nu inteleg ca in astfel de situatii nu este vorba doar despre animalul in cauza, ci despre incompetenta unora – la orice nivel = puţina ratiune si la cei care nu inteleg despre ce e vorba si la cei care sunt angajati sa se descurce in situatii deosebite.

      Ar fi o idee sa fie despagubiti cei ale caror animale sunt ucise de salbaticiuni dar… nu le convine celor care ar putea lua aceasta hotarare (ce motiv ar mai avea sa porneasca la vanatoare de animale protejate prin lege pentru ca sunt pe cale de disparitie?) Deh! O alta dovada ca unii pot vedea doar până la limita varfului nasului.

      Nu e greu sa ceri ceva, oriunde, pentru orice. Ideea e ca un urs de genul celui ucis in ghiveci putea fi dus in padure (daca te-ai fi deranjat sa citesti ai fi aflat ca in BV se poate rezolva si cu ursi care cantaresc 300 de kg si mai au si puiul dupa ei).

      Da, ar fi fost vina gloatei care racnea in caz ca ursul ar fi ranit vreun individ; vina gloatei formata din ignoranti care nu stiu ce sa faca in astfel de situatii.

      Se face caz si pentru caii despre care scrii, dar – din nou!!! – unii nu pricep ca una-i una si alta-i alta. Caii care sunt pusi la munca sunt proprietatea cuiva si daca nu reclama cei care cunosc astfel de situatii rar se va sesiza din oficiu vreun “organ”. Cand se intampla in public sunt destui oameni care sesizeaza autoritatilor astfel de situatii.

      Stii care-i poanta? Cei care nu-s in stare sa priceapa ca grija pentru animale e un semn de civilizatie nu vor reusi in veci sa dea dovada de empatie (de emotii) pentru semenii bipezi fara pene. Cand un individ nu-i capabil sa protejeze o salbaticiune cum naiba sa creada cineva ca ii pasă de semeni, ca ar putea - si ar vrea - sa-i protejeze?

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.