2016-07-16

Împuşcă ursul!? Nu, îl recoltează! (actualizare)

ursul brun sprijinit cu labele din fata pe o bucata de lemn
Textul de mai jos este scris in anul 2016. Actualizez postarea pentru a accentua faptul ca istoria se repeta si nimic nu se schimba.
**

In ultimele zile, in Brasov, au fost doua “atacuri” ale unui urs. Prefectul anunta ca vrea sa obtina autorizatie pentru a-l impusca (recolta – acesta e termenul folosit). Nu zic nici ca trebuie sa-l împuşte nici ca nu trebuie sa-l împuşte, ci ma intreb ce au unii oameni in tărtăcuţe.

Zona Răcădau (Valea Cetatii) e cunoscuta (si) pentru ursii gunoieri – veneau acolo oamenii ca la circ si filmau ursii la containerele de gunoi, le faceau poze. Zona unde tot apareau ursii e la o aruncatura de băţ de padure si in padurile României – stie tot poporul - traieste ursul brun care, ca orice fiinta, e flamand din cand in cand si stiind ca oamenii isi arunca resturile menajere pe unde apuca s-a invatat sa vina la containere – gaseste resturi si pe langa, pentru ca-i greu sa ridici capacul si sa arunci gunoiul astfel incat sa nu ademeneasca ursul. Trec, deocamdata, peste asta si revin la atacuri…

In primul atac (joi) a fost vorba de un barbat care a intrat in padure, pe poteca, avand cu el cainele, un carut si o lopata. Si-a dat de urs. A scapat, dar e la spital, in stare destul de rea, si sper sa-si revina. Ursoaica ramasese fara pui, si-i cauta, probabil – afirma oamenii care locuiesc in zona cu pricina, dar nimeni nu are o stire “oficiala”, pentru ca nimeni nu are “stiri” nici cand se avanta unii cu jeepul prin padure, nici cand se fura puii ursilor, nici…

Ursii stiu – genetic – ca omul e singurul lor dusman natural… Specialistul chemat in zona a declarat ca e posibil ca cei doi sa se fi speriat unul pe celalalt cand s-au intalnit. Barbatul a incercat sa se apere cu lopata, dar cainele e cel care a pus fiara pe fuga si stapanul a reusit sa ajunga sa ceara ajutor.

Cei de la “stiripesurse” scriu ca barbatul a fost atacat pe strada!!! Oare ce surse de informatii au astia? O alta dovada ca tot ce apare pe ici-colo ar trebui verificat din mai multe surse! “In spatele casei de pe strada Calcarului” e padurea (cititi mai jos).

Al doilea atac a fost azi, 16 iulie, si s-a terminat cu sfasierea cainelui care-l insotea pe om. Cainele e un factor de stres pentru urs. Dupa acest al doilea atac, in care cainele si-a dat viata pentru a-si apara stapanul (care a scapat cu fuga), reprezentantul ministerului mediului a dat acordul pentru recoltarea ursului, deci s-a pornit “vanatoarea”. Joi voiau doar sa-l goneasca in adancul padurii de pe munte, azi sunt hotarati sa-l ucida… Datele despre al doilea atac sunt atat de vagi incat…

Pe toată liziera pădurii s-a făcut cordon de jandarmi care nu lasă pe nimeni să intre în pădure. Militarii au avut destul de lucru, o sumedenie de oameni, cei mai mulți însoțiți de câini, alții cu sticle de băutură în mână au fost întorși din drum. Au scăpat neamendați și doi motocicliști care ambalaseră motoarele pentru a urca în pădure. Toți cei care erau la picnic și la plajă pe derdelușul din spatele Școlii 4 au fost evacuați.
Ministerul Mediului și Pădurilor a dat într-un final, în această după-amiază, aprobarea pentru recoltarea (împușcarea) ursului care a atacat și dimineață un turist, sfâșiindu-i câinele și aseară a fugărit doi barbati, care montau camere video pentru a-l monitoriza.
În jurul orei 19.00, cei doi au anunțat că au informații că ursul se pregătește din nou să coboare, așa că în curând va începe vânătoarea și au cerut vigilență pentru ca nimeni să nu intre în pădure.
(sursa: http://www.mytex.ro/stiri/278-112/528674-update-brasov-a-inceput-operatiunea-ursul.html)

N-o sa neg ca ursul e periculos, desi l-am intalnit de mai multe ori (uneori avand si puii cu el) si n-a atacat, dar faptul ca oamenii sunt indolenti si lasa resturile menajere pe unde apuca sau pentru ca nu solicita hotarat autoritatilor sa oblige firmele de salubritate sa faca ce au de facut nu e o cauza pentru care ursii sunt atrasi in oras? O cauza poate fi si faptul ca omul nu mai respecta padurea – s-a ras multa padure pentru a ridica blocurile care sunt azi acolo – erau necesare pentru multimea de oameni adusi sa populeze uzinele orasului – si unii spun ca mai vor sa construiasca in zona. O cauza poate fi si faptul ca oamenii se avanta in padure cu motoretele, cu alcoolul in nas, fac gratare si lasa resturile in urma lor. Cauza poate fi si incurajarea ursilor sa coboare in oras pentru a fi fotografiati si filmati de “turisti de doi bani”, care veneau la un moment dat special sa vada ursii gunoieri din Brasov

Reprezentantul Regiei Kronstadt (Regia Publica locala a Padurilor) a explicat faptul că victima se afla pe teritoriul ursului (în pădure, pe un traseu nemarcat), doar alături de câine, atunci când a avut loc atacul. Din câte se pare, bărbatul în vârstă de 64 de ani mergea să ia pământ pentru flori şi a lăsat câinele liber, pentru protecţie, dar tocmai acest gest era să-l coste viaţa, pentru că animalul de companie a simţit ursul, l-a agitat, iar acesta l-a atacat pe om.
„Atacul s-a întâmplat la 400-500 de metri de casa omului, dar în pădure. Mergea să aducă pământ de flori, câinele a stârnit ursul care dormea în tufişuri, la răcoare, iar acesta a venit spre om, atacându-l. Important este ca oamenii să conştientizeze că în zonele de pădure din Braşov şi Valea Prahovei densitatea de urşi este ridicată. Este de 80 de exemplare pe 10.000 de hectare habitat, în condiţiile în care în alte ţări 80 de exemplare reprezintă populaţia întregului stat”, a punctat sursa citată.
(sursa: http://www.mytex.ro/stiri/278-112/528575-brasov-atentie-din-moment-ce-a-dat-de-sange-ursul-din-racadau-va-reveni-la-locul-atacului-mai-agresiv-foto.html)

Fapt divers
6 iulie 2016
La intrarea in municipiul Brasov dinspre Predeal, a fost oprit pentru control un autoturism de teren. Politistii au identificat in autoturism doua arme de vanatoare cu luneta, precum si cadavrul unui urs - declara purtatorul de cuvant al IPJ Brasov. Un padurar din Brasov si un fost coleg de-al sau au fost prinsi de politisti cu un urs abia impuscat in portbagaj. Amandoi cunosc bine padurile din apropierea Brasovului si, mai mult, au avut ca sarcina de serviciu sa supravegheze animalele salbatice din fondul forestier. Seful lor spune ca padurarii stiu, in mod normal, tot ce misca in codru, inclusiv obiceiurile si rutele animalelor salbatice. […]

Locul in care a fost impuscat ursul este frecventat de turisti. In ciuda atacurilor petrecute acolo in ultima vreme, nimeni nu a pretins ca animalele sa fie ucise. Ca si in aceste doua ultime cazuri, oamenii raniti intrasera pe teritoriul salbaticiunilor, care, luate prin suprindere, au rectionat violent.
(sursa: stirile PRO TV)

Împuşcă ursul? Nu! Îl recoltează! La ora 22 au anunţat că au recoltat ursul… in zona unde a atacat azi.

Nu mai inteleg nimic! Pentru PRO TV au declarat ca stiau ursul, ca-l monitorizau de ceva timp si jurnalistilor brasoveni le-au spus ca tocmai ce i-a alergat si pe ei, in timp ce montau camere pentru monitorizare. Apoi, zic ca sunt 60 de ursi (cand ar trebui sa fie doar 20), dupa ce au zis 80. Oare au idee ce animale sunt in padurile pe care le „monitorizeaza”? Incep sa cred ca-si bat joc in timp ce-si incaseaza salariile.

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω
Sursa foto
http://www.descopera.ro/dnews/11264900-in-rezervatia-de-ursi-de-la-zarnesti-a-fost-inaugurat-un-trenulet-pentru-turisti

10 comentarii:

  1. Daca un om sare gardul in curtea altuia e firesc sa fie atacat de proprietar.Oamenii s-au facut proprietari pe paduri, distrug habitatul animalelor salbatice si apoi dau vina tot pe ele ca-i ataca.Poate ar trebui sa facem o petitie in care sa sustinem nevinovatia animalelor padurii.In fond, pe teritoriul lor ce cauta omul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si nici nu ataca asa, oricum, oricand... E firesc sa nu avem parte de asa ceva, dar e un oras de munte, cu paduri (inca) si fiare salbatice - fiecare trebuie sa aiba macar informatii de baza cu privire la ce e permis si ce nu, dar cei mai multi vor sa fie totul la dispozitia lor, cand vor ei, cum vor ei - si pierd in lupta cu natura. :(
      Ursul brun e protejat prin lege. Atacuri au mai fost (chiar in ultimele doua luni) dar nu s-a sugerat uciderea animalelor tocmai pentru ca oamenii au fost cei care n-au respectat regulile. Chiar si semnata de 5000-10000 de oameni, petitia nu ar fi putut salva acest urs si nu va putea salva nici altii, pentru ca atacurile sunt prezentate astfel incat sa incite la ucidere... :( Stiu ca exista si cazuri reale de animale turbate sau cine stie de ce violente, dar, totusi...
      Din ce se vede, mai vor sa construiasca in acea zona - au construit la greu si in Poiana BV (si pe marginea soselei care duce spre), limitand habitatul salbaticiunilor. :(

      Ștergere
  2. S-ar putea sa gresesc, dar stiam ca inainte erau anumite locatii unde se punea hrana pentru animalele padurilor. Mai exact asa auzisem. Tocmai pentru a se evita drumurile animalutelor in zona gospodariilor.
    Banuiesc ca asa ceva nu se mai intampla acum. Animalele coboara pentru ca le e foame. Iar oamenii distrug din ce in ce mai mult zonele unde animalele padurilor isi au casa. Faptul ca nu pot grai nu inseamna ca ele nu au drepturi, la fel ca si noi. Trebuie gasite solutii, iar uciderea nu ar trebui sa faca parte din ele. Poate daca ne-am gandi ca toti suntem un TOT ne-ar schimba ideile?
    Asa cum iti mai spuneam, oamenii mai mult reactioneaza si atat. Nu stiu cum s-ar putea crea un declic. Dar acel moment daca nu va veni, consecintele nu pot fi evaluate...

    Draga Diana, iti urez o duminica linistita si poate descoperi si un subiect de care sa te bucuri!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exista aceasta procedura - am fost si eu, in copilarie, iarna, sa ducem hrana pentru caprioare si pentru lupi – la acea vreme erau ceva lupi :) - de a lasa hrana pentru animale. Acum nu doar ca se sustine ca nu mai sunt bani pentru a le hrani, dar sunt si braconierii si cei care fura lemne pentru foc si care ar fura si hrana lasata animalelor…
      In Racadau, cartierul unde s-a intamplat, oamenii lasau la un moment dat carne cruda pe langa containere, sa atraga ursii si sa-i fotografieze sau filmeze; a fost o perioada (autoritatile afirma ca s-a terminat, pentru ca au luat masuri) cand turistii care voiau sa vada “ursii gunoieri” plateau 5 lei in plus la taximetrist, sa-i duca acolo.
      Solutii ar exista, dar mai mult le-ar placea sa-i vaneze… Daca aici sunt prea multi ar putea sa mai transporte in zone unde sunt mai puţini (si nu neaparat in strainantate). România are cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa, dar e mult in scadere faţă de acum cativa ani (oare cum, mai ales ca e si protejat prin lege?)
      Nu se va crea acest declic pentru ca nu exista interes pentru cei care ar putea s-o faca. Toti oamenii ar trebui sa stie la ce sa se astepte intr-o zona de munte impadurita, intr-un oras aflat, practic, la liziera padurii… Dar cetatenii vor sa incinga gratare oriunde (si lasa resturi in urma), isi arunca gunoiul unde apuca, intra cu motocicletele si ATV-urile prin paduri, in locuri unde nici macar nu-i permis asa ceva; unii se imbata si se cred mai tari ca ursul (un caz de la poalele Tâmpei, cu mai multi ani in urma, dar nu a scris decat un ziar ca tanarul ucis era beat si-a intaratat ursul aflat in trecere pe acolo).
      Indraznesc sa afirm ca celor mai multi nu le pasa de consecinte... :(

      Multumesc, Suzana draga! A fost o duminica frumoasa si amuzanta, mai ales in prima parte. :)
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  3. adica ieri si alaltaieri cand am fost eu acolo? :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joi si sambata. :) Doar n-ai fost tocmai in acel cartier?! :)) E departe de zona centru.

      Ștergere
  4. Din cate stiam,intra in obligatiile padurarilor,cu aprobarea sefilor de ocol silvic,aprovizionarea cu mancare specifica animalelor din zona adiacenta.Dar ,de cand majoritatea lucrurilor sunt cu ..."susul in jos",ursii au devenit,ca si unii oameni,gunoieri !Nu le respecta nimeni habitatul,mai ales "jmecherii cu Jipane !...Si tot ursul e vinovat !?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Animalele nu mai sunt hranite ca inainte – vara nici nu ar fi cazul in prea mare masura (dar nu sunt bani!) si n-ar ajunge la containere daca oamenii n-ar lasa resturile la intamplare (ursul mancand, practic, orice), dar sunt “jmecherii” si inconstientii, si constructorii! Apoi se arunca vina pe urs.
      As vrea sa ma insel, dar cred ca padurarii de azi sunt padurari numai pe hartie…
      E incredibil cat de adanc vor sa construiasca in paduri! Si apoi, imbogatitii astia dornici de “aer curat” vor vrea sa scape de ursi, ca si cum ursul a intrat in curtea lor, nu ei in curtea ursului. :(
      Tragedia este ca nu putem face mai nimic!

      Ștergere
  5. Of, of... urmaresc la stiri astfel de relatari! Nici nu inteleg cum de e posibil, ca dupa ce habitatul acestor animale a fost restrans, tot aceia sa strige "ursul"!
    Pai ce cauta oamenii pana in barlogul lor? cam asa ma intreb eu...
    Sper sa auzim de bine, de o legislatie care sa protejeze fauna si arealul impadurit; sa nu se mai permita constructiile in marginea/interiorul unor habitate naturale. nu ma pricep dar ceva ar trebui sa se faca!
    Un articol care ne da de gandit! Salutari cordiale, o zi frumoasa, precum si o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O alta parte rea este si aceea ca la TV (si prin ziare - online sau nu) informatiile ajung sa denatureze faptele, si sa para ca animalele ar fi... turbate sua doar au "comportament deviant" (cum se poate stabili - in mod categoric - asa ceva cand e vorba despre animale salbatice nu prea inteleg)
      Autorizatiile de construire se dau, pentru ca cine are bani pare ca poate obtine orice. :(
      Multumesc pentru apreciere si urare.
      Iti doresc sa ai o seara frumoasa, sa ai zile fericite! Numai bine!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.