2014-05-20

Electorală. Mănâncă micul, bea berea

și votează cum îți dictează conștiința.

Cum adică, ce-i aia conștiință? Este… lumina inteligenței pentru a distinge binele de rău - ne spune Confucius. Să nu confundați conștiința cu ceea ce se numește conștiență - că-s diferite. Conștiența înseamnă - pe cale scurtă - că ești conștient, adică știi cum te cheamă, unde locuiești și alte chestiuni de gen.
Ce-i aia inteligență? Ei, na! Tre’ să știi! Dacă nu știi nu te du la votare.
Ei, hai! Acum să definim bine și să definim rău? Cercetați… conștiința. Vedeți? Cam așa și cu eu cu cine votez? De unde să știu eu?

Poți mânca liniștit mici și bea berea oferită în numele politicienilor care candidează pentru ei știu ce, pentru că nu te urmărește nimeni în cabina de vot să-ți păzească spatele și să se asigure că ștampilezi pătrățica pentru candidatul ai cărui mititei i-ai mâncat și a cărei bere ai băut-o. S-ar putea, totuşi, să-ţi pretindă o poză a buletinului de vot; dacă nu ai cu ce face foto îţi dau ei; dacă nu ştii să umbli cu şmercheria de aparat… nu mai ştiu! Scapi; votezi cu cine vrei.

Tu crezi că ai mâncat și ai băut gratis. Te înșeli! Ai băut pe bani tăi și pe banii altora ca tine - partidele politice primesc bani - subvenții - și de la guvern, din nu știu ce fonduri, dar sigur sunt acolo și ceva bani de-ai tăi sau ai rudelor, vecinilor etc.. Sigur, partidele politice se bucură și de alte sponsorizări - poate ai mâncat și ai băut chiar de la firma care sponsorizează partidul din… pură simpatie, nu altfel, evident, balanța echilibrându-se dacă va câștiga candidatul sponsorizat.

Subvenția de la stat, conform legii finanțării partidelor politice, le este înaintată partidelor care… promovează femei pe listele electorale, dar și în funcție de alte criterii: în funcție de numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, de numărul de voturi valabil exprimate primite la alegerile locale etc. și alte alea.

Nu-ți fă mustrări de conștiință că mănânci gratis - 'că nu-i tocmai gratis - plus că se întâmplă și la case mai mari, doar că acolo nu-s la modă micii, ci hamburgerii, hot-dogii și… berea. La case și mai mari se numesc întâlniri electorale sau cumva foarte pompos și ăia care mănâncă delicatesurile gen piciorușe de gândaci caramelizate plătesc o cârcă de bani pe meniu, bani care ajung apoi în buzunarul de campanie (electorală, firește) și, eventual, se cheltuiesc pentru mici, hamburgeri etc. și bere pentru cei care mâncă și beau prin parcuri, nu în localuri de lux.

În mod curios, cei care votează nu se simt responsabili de eşecul guvernului pe care l-au votat.
(Alberto Moravia)

N-am motive să mă simt vinovată. Practic, Partidul Național Liberal (pentru care tot votez de zor) n-a fost la guvernare - în adevăratul sens al cuvântului - începând din anul 1990. Poate într-o zi… când liberalii s-or învăța minte și n-or să mai bată palma cu… stânga. Deh! O mână spală pe alta și amândouă fața - poate de-asta se tot aliaza cele două… într-o monstruoasă uniune, din punctul meu de vedere.

(text scris in 20 mai 2014, preluat de pe un blog pe care îl voi şterge)                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.