2014-05-16

Dosarul electronic de sănătate

Știe cineva în ce state este funcțional un astfel de dosar electronic de sănătate? Eu am aflat numai despre Estonia și Singapore.
***
Dosarul Electronic de Sănătate devine obligatoriu din 1 iunie. Unii afirmă că nu e decât muncă în plus pentru medici, alții afirmă că e un pas spre reducerea birocrației și în dosar vor exista date utile în caz de urgență și mai sunt cărcotașii care afirmă că banii existau și de ce să nu fie dați către cineva.

Toţi furnizorii vor fi obligaţi să utilizeze dosarul electronic. Dacă furnizorii nu îl folosesc vor fi aplicate sancţiuni graduale, mergând de la avertisment la sancţiuni pecuniare. […] dosarul electronic va deveni un instrument real de lucru pentru medicii de familie şi instrument de control al pacienţilor asupra datelor lor, spune Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

CNAS şi UTI România au semnat, în 28 martie 2013, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care, potrivit autorităţilor, reuneşte întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (online) şi securizat. Softul pentru DES a costat aproximativ 20 de milioane de euro, bani nerambursabili, din fonduri europene.

Cu privire la informatizarea sistemului, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dosarul electronic şi cardul naţional de asigurări de sănătate, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, consideră că aceasta este în interesul finanţatorului, şi în niciun caz pentru pacienţi şi medici.
Eu întreb cu ce îl ajută pe pacient informatizarea, când nu a fost rezolvată problema finanţării. Trăim în lumii paralele. În februarie, citeam pe site-ul ministerului că s-a încheiat reforma, iar pe al CNAS că a crescut bugetul de o manieră copleşitoare. Realitatea este alta. În noua legislaţie, nu sunt decât mici retuşări, unele benefice. Dar acestea nu duc nici la creşterea calităţii actului medical, nici la creşterea gradului de satisfacţie al medicilor. Cât timp bugetul sănătăţii nu va ajunge la un procent semnificativ din PIB, restul reprezintă acţiuni de dezinformare a populaţiei. Am făcut un calcul: cu banii cheltuiţi pe cardul de asigurări şi pe dosarul electronic, puteam să construim un spital regional. Cu banii pe întregul sistem informatic, am fi construit trei spitale regionale. Informatizarea îl ajută pe finanţator, este în beneficiul controlorilor, în niciuun caz în beneficiul pacienţilor şi al medicilor, a spus Astărăstoae.

Tot legat de dosarul electronic, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a spus că nu ştie dacă este bine ca datele medicale ale pacientului să fie în mâna asiguratorului, din considerente de siguranţă. Eu rămân cu această întrebare: de ce ţările europene cu sisteme medicale puternice nu au preluat şi nu folosesc dosarul electronic de sănătate? spune Rodica Tănăsescu.
Unele surse amintesc Estonia și Singapore ca unice țări din lume în care funcționează dosarul electronic de sănătate - dar nu am găsit suficiente informații despre acest aspect.
S-a încercat şi o implementare în Franţa, acum câţiva ani, din informaţiile mele, şi s-a reuşit doar într-un procent de 0,75%. Cu alte cuvinte, populaţia din Franţa nu a fost de acord decât în acest procent cu dosarul electronic, adică să i se transfere datele de la medicul de familie sau din alte segmente în sistem, afirmă dr. Mirela Profir, medic primar medicină de familie şi secretarul Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

Se tot bate moneda că în mai multe ţări din Uniunea Europeană starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată şi digitalizată pe parcursul întregii vieţi, însă nu ni se spune în ce sens - una e o bază de date online (precum dosarul electronic de sănătate și alta este baza de date din computerul spitalului, al cabinetului medicului etc. - părerea mea).

Ce conține dosarul electronic de sănătate (DES):
- Datele personale: nume, data de naștere, date de contact;
- Rude sau alte persoane de contact în caz de urgență;
- Numele și datele de contact ale medicului de familie;
- Informații despre asigurarea de sănătate;
- Autorizație pentru donarea de organe;
- Boli și intervenții chirurgicale semnificative;
- Medicația curentă;
- Vaccinări;
- Alergii sau sensibilități cunoscute la medicamente sau la alte substanțe;
- Boli semnificative ale membrilor familiei;
- Rezultatele ultimelor examinări medicale;
- Opinii ale medicilor specialiști;
- Rezultatele analizelor și ale altor investigașii efectuate.
Unii afirmă că dosarul ar conține și informații privind cultura și religia pacientului precum și indicații legale date de pacient în timpul vieții - dar nu știu ce să cred despre aceasta, așa că vă rog s-o luați cu titlu de zvon (vehiculat mai ales anul trecut).

Fiecare român, asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic, potrivit CNAS. Initializarea dosarelor a inceput in 20 aprilie a.c. Procesul se face printr-o consultaţie, indiferent dacă aceasta se face la medicul de familie, în ambulator sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în sistemul Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele, sunt adunate în dosarul pacientului. Altfel spus: cel care încă n-a avut nicio internare și nu a fost la niciun control medical (control care pare a deveni obligatoriu la anumite intervale) după data de 20 aprilie se presupune că are un dosar gol.
Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor şi aceasta este tema unui program viitor. Medicul de familie nu va scrie şi nu este obligat cel puţin la început să scrie aceste date, explică dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și responsabil cu promovarea Dosarului Electronic (vezi mediafax.ro, 15 mai a.c.).
Mă întreb: cu acordul medicului? Pacientul n-are nimic de spus, evident…

Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Sunt în această situaţiei 35.000 de medici cu cod de parafă. Accesul se poate face pe baza a două chei: cardul de asigurări de sănătate, introdus în cititor, sau matricea de securitate, şi semnătura electronică. Matricea de securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală. Ele au fost preluate de la un sistem bancar de acces la conturile personale. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Pacientul foloseşte matricea, medicul nu o foloseşte. Se foloseşte o poziţie de pe matrice, care apoi nu mai poate fi folosită. Data viitoare se foloseşte altă poziţie de pe altă matrice. Matricele se vor da către pacient, va fi printată pe hârtie. Va putea fi dată de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie, a precizat dr. Filip, potrivit căruia pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Sistemul permite şi conectarea cu alte sisteme. Aha!

Pentru a accesa propriul dosar electronic, fiecare dintre noi îşi introduce CNP, după care i se dă acces la o aşa-zisă matrice şi obţine un fel de cod, care stă numai la pacient. Dar ce se întâmplă în momentul în care pacientul pierde acel cod? Nici o problemă, îşi introduce din nou CNP-ul şi i se generează alt cod. Deci, care este siguranţa pacientului, apropo de securitatea datelor? spune dr. Mirela Profir.
CNP apare într-o mulțime de documente aflate in multe instituții - și nu numai - din România; o mulțime de persoane ar putea vedea dosarul unuia?

Până în prezent, au fost încărcate în sistem peste 500.000 de dosare, peste 3.500 de medici de familie au iniţiat dosare, iar peste 50 de spitale sunt deja conectate la sistemul informatic al DES.
Potrivit precizărilor CNAS, pacienții vor putea consulta Dosarul Electronic de Sănătate prin intermediul unui portal web. De asemenea, ei vor putea solicita medicilor vizualizarea informațiilor medicale cuprinse în dosar, prin intermediul aplicațiilor informatice pe care aceștia le utilizează în mod uzual sau prin intermediul portalului web dedicat medicilor, scrie realitatea.net.
Numai 4-4,5% din populație are capacitatea tehnică, mă refer IT, de a-și accesa dosarul. Dacă astăzi își accesează dosarul 4-4,5%, mâine vom avea 5% și tot așa va crește capacitatea de accesare, a declarat Marius Filip. Afirmația aceasta ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.

Referitor la siguranţa dosarului electronic, Marius Filip a spus că garantează siguranţa informaţiilor din reţeaua electronică, însă NU şi pe cea de la nivelul cabinetelor medicale sau al spitalelor. Aha!

Despre ce și cum cu dosarul găsiți informații și aici: http://www.des-cnas.ro/pub/, unde scrie, între altele, că dosarul poate fi accesat de medic numai cu acordul pacientului, în prezența acestuia. Dacă pacientul nu-și dă acordul medicul poate accesa numai “zona de urgență”, unde se află informații precum chestiuni legate de alergii, grupe de sânge, RH, boli cronice, proteze, dispozitive și încă două care au fost cerute de medicii de familie: internările și ultimele prescripții, a declarat Marius Filip. (vezi EVZ.ro, 15 mai a.c.) - tot el zice că medicii sunt reticenți pentru orice lucru nou pe care… nu-l înțeleg - iar eu zic că el e cam nepoliticos făcând astfel de afirmații.  
Mă întreb: ultimele prescripții pe care perioadă în urmă?

Fapt divers: mare filosofie că proiectul e co-finanțat din bani nerambursabili - întreținerea cum va fi plătită? UTI - în urma licitației - a primit bani pentru implementarea sistemului: mentenanța separat?
Sunt curioasă cât de ușoară va fi interacțiunea cetățenilor cu asigurătorul, CNAS…
Probabil că va fi ca în Franța - firma rămâne cu banii și românii cu un sistem inutil, dacă vor înțelege și cetățenii români că nu e tocmai firească o astfel de bază de date - tot părerea mea.

Mi se pare jalnic răspunsul pe care l-au inventat la întrebarea Ce este dosarul electronic de sănătate? Zic ei, pe siteul www.des-cnas amintit mai sus: Instrumentul ideal pentru evidența sănătății familiei tale! :))))))
De ce mi-ar trebui o baza de date de acest tip pentru a ști că apa-i udă?

Vezi si:
Frectie la picior de lemn: dosarul electronic de sanatate
Protectia datelor personale si dosarul electronic de sanatate 

2 comentarii:

  1. Si Olanda il are, dar nu este obligatoriu, eu nu le-am dat aprobarea, prea suntem niste "dosare" in care fiecare poate sa-ti bage nasul in viata ta, macar bolile sa le tin secrete si daca o fi sa mor din cauza ca doctorul din sudul tarii nu-mi stie ritmul inimii...... asta e! Oricum comunicarea dintre doctorul de casa si spital se face on line si fara aprobarea mea, dosarul este on line in spital, eu aici am un spital care are 4 locatii, deci daca sunt trimisa la un alt specialist stie "istoria" mea.
    Numai in cazul in care eu sunt in afara zonei mele,asa cum am scris mai sus, ar fii nevoie de acest dosar, dar zic "nu,multumesc!"
    Sunt atat de vulnerabile aceste dosare on line, oricine iti poate afla datele personale. Oricum noi avem aici acel cod numeric personal fara de care nu ma pot loga nici sa-mi caut de munca de exemplu. AM ASA O IMPRESIE CA SUNTEM NISTE MARIONETE..... NUMEROTATE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie!
      Cred ca nu e doar impresie, ci chiar am ajuns sa fim numere: CNP, nr. de asigurat etc....
      Românii n-au habar ca trebuie sa-si dea acordul pentru astfel de baze de date... Aici se vehiculeaza slabiciunile oamenilor si ale sistemului... Se merge pe ideea: "Vrei sa afli daca se elibereaza retete false in numele tau? Acceseaza dosarul electronic de sanatate..." Si, uite asa, benevol, cetateanul se alege cu dosar electronic de sanatate...
      Mi-e ciuda ca multi oameni sunt atat de naivi (de la o anumita varsta, totusi, nu se mai numesc naivi)... Sa nu mai amintesc faptul ca multi nu doar ca nu au la Internet, dar nici nu stiu sa deschida un PC... deci nu pot verifica nimic...

      Si in Franta acordul a fost dat de foarte putini: 0,75 %. In Estonia si Singapore nu stiu in ce procent e dat, dar ma gandesc ca i-au pacalit, asa cum incearca sa o faca si cu românii... In fond, e treaba fiecaruia, dar e enervat sa ne trezim ca "luptam" cu o majoritate care n-are habar ce drepturi are... :(((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.