2014-05-01

Panică și carne de tun: mobilizare generală

Luptele din Ucraina bagă mortul în casa tuturor românilor, mai ales în a celor care au familii în care există bărbați apți pentru serviciul militar.
Desigur, stagiul militar nu mai este obligatoriu în România, dar conform art. 3 al 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare (modificată prin L. 128/2012), la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine (ar deveni) obligatorie pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar - femeile pot fi voluntare.

Potrivit Ordinului Ministrului Apărării Naționale nr.113/2013, publicat în M. Of., Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare.

Pe net apar declarații ale unor oameni care afirmă că au primit ordin de a se prezenta la U.M. bărbați în vârsta de peste 60 de ani… Ministrul de resort declară că se fac doar actualizări ale listelor cu cei care au făcut serviciul militar…
Tinerii declară că nu vor merge de vor fi chemați, pentru că ei nu au făcut armata. Ce nu înțeleg tinerii este că de va lua amploare această chestiune și vor fi recrutați vor intra într-o “fază de pregătire” în care să învețe ce și cum cu echipamentul militar, vor învăța cum să deosebească țeava armei de patul armei… Adică, vor fi pregătiți să devină carne de tun… Sper că vor refuza în masă această mobilizare pentru că nu prea văd cum vor fi închiși toți pentru că refuză să devină soldați pentru apărarea granițelor unei țări în care politicienii le-au tăiat cam toate șansele de a-și găsi un loc de muncă, de a-și putea trăi viața în mod decent. Dar, mai degrabă, cred că vor pleca pentru a-și apăra familiile, nu țara, dar tare mi-aș dori să refuze dacă se va agrava (artificial, sunt aproape sigură) situația.

Unii afirmă că vor pleca din țară de va fi “mobilizare generală”. Ar trebui s-o facă repejor, pentru că granițele se vor închide dacă se declară “starea de război”, nu doar se va da stingerea la lăsarea întunericului - și, oricum, vor putea fi aduși când sunt găsiți, dacă mai au la acea dată (și) cetățenia română.

Deocamdată, deși se manifestă aceste “recrutări-încorporări”, mi se pare că nu e decât metoda cea mai bună pe care au putut s-o găsească politicienii români (și nu doar cei români) pentru a abate atenția cetățenilor de la situația dezastruoasă care există între granițele statului (statelor). Un experiment pentru a afla reacția populației la o eventuală staționare a trupelor străine (eh, NATO, în special) pe teritoriul României, să afle reacția cetățenilor în caz de război iminent - cine răspunde și cine refuză. Vor să ne convingă că suntem într-un mare pericol și să nu ne mai împotrivim scuturilor anti-rachetă și altele de gen. Vor să ne convingă că avem probleme mai grave decât salariile și pensiile mizerabile, lipsa locurilor de muncă…
Sau… nu mai au voluntari pentru trupele NATO și încearcă să convingă tinerii - în special pe cei cu situație materială precară - să se înroleze.

Toată această nebunie cu amenințarea războiului mi se pare o manipulare grosolană. În România s-a încercat deseori destabilizarea - unii cârcotași afirmă că se urmărește un război măcar civil - dar n-au prea avut spor cu românii. Acum se leagă strâns de acest război al vecinilor. Luptele purtate în anumite zone ale lumii, de zeci de ani, s-au dovedit, uneori, a fi declanșate intenționat, prin lansarea unei rachete, bombe etc - din “greșeală” - pe un teritoriu și apoi s-a trecut la “represalii”, când nu se putea argumenta cu instaurarea democrației. Teorie a conspirației sau nu - unele surse despre care se spune că-s informate - afirmă că racheta, bomba etc. a fost lansată în propriul teritoriu de cei care urmăreau avantajele aduse de un război. Producătorii de armament ar intra în faliment dacă ar fi pace în lume -  n-au un astfel de interes, și cu banii de care dispun pot angaja mercenari care să semene zâzanie în diferite zone ale lumii.

De asemenea, se știe la fel de clar că un război lasă în urmă dezastru și multe trebuie reconstruite - în acest mod se depășeste “criza imobiliarelor” (ca exemplu), constructorii îmbogățindu-se, practic, peste noapte. Producătorii de medicamente și instrumentar medical vor avea și ei creșteri substanțiale la venituri, asistența socială nu va mai funcționa din motive lesne de înțeles și oamenii nu vor mai cârcoti împotriva politicienilor incapabili care le conduc destinele și le trimit copiii la moarte.

Zilele trecute am văzut un crâmpei de știre în care apărea un șomer (trecut bine de prima tinerețe) din Valea Jiului, la agenția de ocupare a forței de muncă și care - ce coincidență, nu-i așa?! - a fost reperat în mulțime de un reporter și întrebat cum se va descurca a răspuns ceva de genu’: mă duc și lupt în Ucraina. Atunci am zis că face pe nebunul - și mai caută unul - dar acum mă gândesc că prea s-a potrivit declarația lui, făcută înainte de 28 aprilie a.c. cu ceea ce a urmat imediat după aceea.

Disimularea este o tehnică de război (nu exclusiv) din cele mai vechi timpuri, deci nu e obligatoriu ca unii să fie doar suferinzi de scenarită. Istoria confirmă.

Mă enervează atât de tare această amenințare care plutește asupra României ca un nor toxic încât mă abțin cu greu să nu dau liber tuturor înjurăturilor pe care le cunosc sau le pot inventa la adresa politicienilor din întreaga lume. Așa că mă opresc aici.

7 comentarii:

  1. Alătur înjurăturile mele (pe care nu le ştiu, dar promit să fiu sârguincioasă în a le învăţa) tuturor politicienilor străini şi autohtoni care incită la război! Eram mică şi tata îmi spunea: armele menite să omoare şi războaiele sunt o ruşine pe obrazul omenirii. Este revoltător tot ce se întâmplă. Este revoltător când o mână de oameni descreieraţi îşi arogă drept de viaţă şi de moarte asupra semenilor .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tragic e si faptul ca nu putem impiedica aceste orori nascute din mintile bolnave - pentru ca nu pot fi altfel cei care sunt indiferenti la uciderea oamenilor pentru a obtine beneficii financiare. :( Cine zice ca razboaiele sunt duse pentru apararea unor principii si nu pentru interese financiare ori minte ori e naiv...
      Razboaiele sunt detestabile prin definitie, iar acum sunt si mai rele... Inainte vreme puteau privi in ochii adversarului si era crunt, dar vedeau pe cine ucid si sansa de a renunta era mai mare. Azi... uciderile sunt aproape total impersonale si pentru multi e usor sa ucida cand nu-si vad adversarul... Si cu toate acestea, soldatii intorsi de pe front nu prea se mai pot adapta in societate... Intr-o mai mica sau mai mare masura ceilalti il vad ca pe un potential... ucigas; poate chiar soldatul in cauza se simte astfel pentru ca a ucide nu e un lucru simplu, e o fapta care marcheaza pe cei mai multi oameni care au facut-o in razboi... Si tinerii sunt intr-un mare "pericol psihologic", cred...
      Iar atunci cand se profita de un razboi pentru a limita drepturile si libertatile cetatenilor din interese politico-economice ale unui grup (sau cateva grupuri) mi se pare si mai scarbos... :(

      Ștergere
  2. intotdeauna in razboaie platesc cei slabi...puternicii lumii niciodata...
    imi amitesc de razboiul din Irak cand spuneau despre Sadamm ca are bomba atomica, chimica si nu mai stiu ce buncare sofisticate.
    si? unde l-au gasit? intr-o chestie care semana mai degraba cu un mormant...
    nu ca ar fi fost un inger Sadamm dar s-a dovedit ca totul a fost manipulare, motivare pentru razboi...
    ce folos ca ulterior au recunoscut ca informatiile au fost gresite...
    llucrurile se vor intampla asa cum vor mai marii lumii pentru ca, asa cum spuneai si tu pentru marii afaceristi razboiul e mana cereasca....
    pentru ceilalti...cativa metri sub pamant, daca au noroc sa aiba un mormant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci s-a isterizat Bush, mai apoi a fost randul lui Obama sa se isterizeze: "Siria foloseste arme chimice!" Acum e razboi in Siria...
      In Sahara, prin anul 2007, se anunta descoperirea unor resurse de petrol... Curand a inceput "democratizarea" statelor din zona, pentru ca e nevoie de un guverne formate din oameni de paie care sa permita concernelor straine sa exploateze in liniste, cu niste costuri mici... pentru ca profiturile sa fie uriase...
      Multi se inroleaza si pentru ca nu au sansa unor surse de venit care sa le permita un trai decent... Se profita de saracie si li se pune tinerilor arma in mana, facand din prea multi neoameni... :( Daca soldatii mor, familiile obtin unele despagubiri care le permit sa traiasca decent... :( Sa ofere unor tineri perspectiva armatei momindu-i cu scaparea de saracie mi se pare odios...

      Ștergere
  3. "Pe net apar declarații ale unor oameni care afirmă că au primit ordin de a se prezenta la U.M. bărbați în vârsta de peste 60 de ani…" - După 55 ani nu te mai afli în evidenţa CM.
    Tot post-ul este ... naiv, ca să fiu mai blând. Habar n-aveţi de subiect!
    Armata, războiul, nu înseamnă Counter Strike sau Call Of Dutty.
    Cine poate fi atât de prost ca să irosească resurse pentru a pregăti un material uman neperformant şi ostil. Grupul ipoteticilor recruţi poate sta liniştit! Nu au absolut nici o şansă de a ajunge "carne de tun". Pentru asta trebuie să fie mai întâi "soldat instruit" adică mai probabil ne va lovi un asteroid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Desigur, e naivitate. Doar ca textul - in special - se refera la faptul ca arunca praf in ochii cetatenilor.
      Te afli in evidente - sau, unii se afla. Pot fi si necombatanti... Cine are varsta de peste 60 de ani nu inseamna ca e inapt total, ci se poate descurca foarte bine ca auxiliar, in spatele frontului - dar discutia merge prea departe.
      Faptul ca nu va fi cotropit acest teritoriu este una, iar faptul ca cei care n-au avut obligatia de "a face armata" nu sunt pregatiti este alta... In caz de razboi vor fi chemati in primul rand rezervistii, apoi se vor chema voluntarii, e firesc... Apoi, se poate trece la recrutarea celorlalti... Si vor fi "pregatiti" - o luna, doua saptamani... depinde cat de... iminent ar fi conflictul. Faptul ca "materialul uman" e neperformat si ostil ar avea mai putina importanta... Nu ma credeti pe cuvant, intrebati pe cei care au trecut prin unul dintre cele doua razboaie mondiale sau pe cei care cunosc istoria... dar puteti citi, pur si simplu, textul legii.
      Sansa de a nu ajunge carne de tun o au pentru ca nu va fi un astfel de razboi (cel putin deocamdata), nu pentru ca nu sunt pregatiti...
      Doamna, ar fi fost politicos sa si semnati la finalul textului - macar cu un prenume inventat. :)

      Ștergere
    2. Haideţi să ne întrebăm cui foloseşte toată isteria asta a războiului? De unde porneşte toată campania asta de zvonuri?
      http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboi_psihologic

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.