2014-07-15

Atac la computer

Zi de zi îmi propuneam o pauză de la computer pentru că multe altele sunt de făcut și multe am de învățat - mai e puțin și în RO vom avea nevoie de diploma pentru a ne fi permis să facem și-un pârț. Fără diplomă de pârțolog nu vom putea să certificăm dreptul nostru de a produce vânturi
Iată că pauza s-a impus duminică spre luni, săptămâna trecută. Camera era cu fundul în sus pentru că încercam o rearanjare a mobilierului, dar nu modificarea. Patul uriaș - cu venerabila vârstă de peste 100 de ani - ajunsese aproape de masă. M-am întins să iau ceva de lângă pat și m-am sprijinit în tăblie; tăblia a ieșit din locașurile în care era fixată și când s-a înclinat spre pat au cedat și susținătoarele saltelei. Încerc să mă sprijin și cel mai apropiat punct a fost unitatea centrală a computerului de pe masă, dar unitatea alunecă spre podea - am încercat să o prind, m-am înclinat și mai mult cu tăblia și computerul și-a terminat planarea la vreun metru distanță, firele, mouse-ul, tastatura zburând care-ncotro. În câteva secunde eram întinsă pe un blat de lemn, cu multe piese împrăștiate prin jur și nu știam dacă să plâng sau să râd. Am ales să râd și nu mă putem nicicum mișca de pe tăblia lucioasă a patului transformat în scânduri. Mi-a mai trecut pofta de râs când, după vreo oră, am constatat că nu mai funcționa computerul… Ce-or fi zis vecinii, dacă au auzit hărmălaia la acea ora târzie - sau matinală - de două noaptea, prefer să nu aflu…
Pe la prânz am început să sun după depanatori… și depanatorii pauză… Am mai folosit un telefon mobil și-am mai accesat un site sau altul, dar se mișca mult prea greu, se vedea mult prea câș… așa că am folosit telefonul tot pentru a suna depanatorii care ziceau “mâine”… dar nu-mi spuneau mâine după care zi puteau veni… Ieri mi-am zis să încerc din nou computerul și… surpriză! După circa o jumătate de oră s-a încărcat sistemul de operare… Ăsta da computer rezistent! Mi-a dat el ceva mesaje pe acolo și aproape că m-am descurcat… Se încarcă foarte greu, două taste nu mai funcționează cum trebuie, dar pot rezolva ce am de rezolvat…
Doar că n-a apărut pe ecran un mesaj de genu’: ești prost? Și aș merita o astfel de întrebare, pentru că nu mă descurc la comenzile pe care-mi dictează computerul să le execut… De fapt, nu prea mă pricep în general să execut comenzi…

Acesta este, pe scurt, motivul pentru care am dispărut ca măgarul în ceață… Încet, dar sigur, ne revenim - și eu, și computerul.

Cu această ocazie mi-am reamintit ceva: fără computer sunt cam nejutorată în ceea ce privește munca pe care o prestez, informațiile de care am nevoie… Am mai rămas fără computer acum vreun an și mi-am propus să rezolv neputințele, dependența de computer, dar n-am făcut-o și acum istoria s-a repetat. Am ales atunci căile pe care le abandonasem: manualele, cărțile din biblioteca personală și din biblioteca județeană, arhivele fizice, notițele…
Îmi amintesc și faptul petrecut prin anul 1999, când m-am ales cu un vierme care mi-a distrus (și) evidențele pe care le țineam doar computerizat și am muncit câteva luni, aproape zi și noapte, să le reconstitui, pentru că nimic nu a putut fi recuperat de pe hard… De atunci țin totul și pe hârtie. Computerul e util, dar și când te lasă!

14 comentarii:

  1. Te inteleg perfect,si eu sunt cam dependenta de calculator si internet. Ma mir ca a mai rezistat calculatorul la asa cazatura. Si eu am o unitate care ma tine eroic de prin 2005 , urmeaza un laptop, dar nu stiu cand. Tare patania ta, bine ca s-a terminat totul cu bine! Salutari, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am mirat! :)) M-a tinut, insa, in suspans! Aproape o saptamana m-am uitat la el si deja cautam "oferte" pentru a-l inlocui!
      Am o unitate din 2004, dar acolo pastrez numai acele baze de date pe care nu vreau sa le expun vreunui risc "de internet" :))
      S-a terminat cu bine! Exceptand o vanataie la cot nu m-am ales cu alte urme. :)) E rau sa ma doara in cot! :)))
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  2. am zambit a rade dar stiu ca te-ai infuriat chiar daca te-ai tinut tare :))
    chiar azi vorbeam cu colegul meu de birou si ii spuneam ca suntem atat de conectati la tehnica care ne duce in virtual incat si atunci cand ne relaxam tot spre virtual fugim macar tangential...
    mintile noastre vor trai in curand in lumi paralele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! In planarea cu tablia nu intelegeam ce mi se intampla! Si - oh, da!!! - m-am enervat teribil cand am constatat ca nu mai functioneaza PC-ul! Cred ca râsul era manifestarea "dracilor" - nu stiu daca mai aveam ce arunca pe jos! Pentru ca se "misca" greu PC-ul i-am tot "promis" ca dau cu el de pamant, dar nu ma gandeam serios sa o si fac! Dar am facut-o! :))

      Uneori ma gandesc ca s-ar putea sa ajung in situatia de a nu ma mai descurca fara PC! :) Pur si simplu am tendinta de a cauta totul pe net, uitand de dictionare, de carti si altele... In general, tehnologia IT nu m-a "prins" - la telefon mobil am renuntat repede, inca de prin 1998... si nici jocurile pe computer nu ma atrag... Uneori, pe la terase, vara, vad pe cei mai multi butonand si ma intreb de ce au mai venit acolo... :)

      Cred ca mintea mea e, deja, intr-o lume paralela! :)) M-a uimit - din nou - dependenta de PC... Da-mi revin! :)

      Ștergere
  3. draga de tine :))) imi închipui ce harababura a fost in camera ta dupa aterizare! vecinii... poate sunt invidiosi pentru ca ei cred ca ai avut o noapte turbata de dragoste ;))) Lasa-i sa te creada ce vor, zâmbeste si vezi-ti de treaba ta :))) Of Of! si zici ca domnu' computer inca functioneaza?! ce noroc, ma bucur mult ca ai revenit!
    Ce diploma mai pregatesti, nu ai destule?! haioasa explicatia cu autorizatia de pârt! Esti o nebunatica! te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Harababura era si inainte, dar mai apoi a fost... dezastru! Nici n-am putut sa aranjam ceva in noaptea aceea... Hahaha! Prietenul meu citea linistit, intins, cand am dat navala peste el cu tablia! A sarit ca ars, tinand cartea strans intre degete - total caraghios! - iar cand am dat si cu PC-ul de pamant mi-a zis sa caut o metoda mai putin zgomotoasa daca vreau sa-l omor! :)) PC-ul tot spre el dadea navala! Voiam sa-mi faca poza cu telefonul - norocul lui ca nu l-a gasit in timp util! Cred ca langa PC ajungea, spiritualizat! :))

      Am avut bafta si de data aceasta! S-a mai "defectat" o data si... l-am pornit dupa vreo luna - foloseam atunci un laptop pana sa gasesc un depanator de incredere (vecinul care ma ajuta e mai mereu plecat). Intr-o zi, din reflex, am deschis PC-ul si... am uitat de el... Cand ma uit - dupa un timp - se incarca sistemul de operare! Si n-am mai avut nevoie de depanator. De data aceasta se impune, pentru ca prea greu se incarca unele pagini - mai greu decat inainte - dar ma mai descurc... :)

      Inspector resurse umane e diploma de care as vrea "sa-mi fac rost"! Sa pot incarca date in... registrul electronic al angajatilor! Ma tot roaga unii altii - dintre cei care nu se descurca deloc la PC - sa ii ajut cu una-alta si atunci mi-am zis ca trebuie sa obtin diploma pentru ca ei sa-si poata deconta cheltuiala si eu sa pot plati taxele necesare.
      Pentru orice avem nevoie de diplome, de certificari de bla-bla-uri! Sunt o multime de "fomisti" pusi bine cu Statul si guvernantii "baga" fel si fel de legi pentru a castiga unii bani repede si fara efort! Costa cursurile - de numai cateva luni! - de ma / ne doare mintea!
      Numai diplmele de licenta par a nu mai fi valabile in mai nicio profesie! :(
      In unele profesii, noi, românii, trebuie sa ne inscriem - regulat - la fel si fel de "cursuri de pregatire continua" si alte bazaconii inventate aiurea, zic eu!
      Uffff!
      Pupici cu drag!

      Ștergere
    2. :)))) m-am mai amuzat inca o data... esti super-haioasa! te pup draga mea. Succes la invatat si sa obtii cat de repede diploma aceea. Tinem pumnii "Toi,toi, toi!" spun nemtii ;)

      Ștergere
  4. O patanie povestita cu mult umor.Esti talentata si calculatorul te-a rasplatit cu punerea in functiune.Bine ,cand totul se termina cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Flori!
      Cred ca PC-ului i s-o fi facut mila de mine, vazandu-ma ca un leu in cusca! :)
      S-a terminat cu bine, da! Mai e vanataia din cot - dar acum nu mai doare! :)))
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  5. Diana, trebuie să-ți instalezi cele mai sigure sisteme de protecție. Nu ajunge doar cel mai bun antivirus, trebuie și un program anti malware, e obligatoriu.
    Dar umorul tău e molipsitor, râd de bună dimineață la computer, încercând să mă concentrez pe următorul traseu de vacanță. Ești o mare figură!
    Ai un umor sănătos și o stare faină, care se simte dincoace de virtual, Diana dragă, lucru care mă bucură mult.
    Ai dreptate cu facultățile, cam jumătate - și nu doar din Ro, ci din lumea largă - ar trebui închise. La ce-i trebuie cuiva diplomă de inginer, facultatea pe care o făceau toți grămadă pe vremuri, ca să lucreze ca tehnician sau ...portar?! Nici n-are rost să-i întrebăm, că habar n-au.
    Te pup, să ai o zi frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, acum am sisteme de protectie... dar dac-o fi sa fie... tot va fi nasol... Am, insa, mai multa grija si ce accesez si ce dispozitive "introduc" in PC...

      Inca ma mai amuz si eu - "dracii" s-au tarat inapoi in gaoacea lor! Poate ca de eram singura luam foc, la propriu! :)))
      Multumesc pentru aprecieri, Mirela!

      E pacat ca azi nu se mai tine cont de piata muncii atunci cand se infiinteaza facultati - si numar de locuri... Si in multe facultati nici nu se "face carte" cum ar trebui! In ceea ce-i priveste pe medici mi-e groaza! Stiu o tipa, medic (rezidentiat luat), care stie chiar mai putine decat mine! (exagerez, evident, dar cred ca nu prea mult) Si e inconstienta! Zice ca pana sa intre "in paine" se marita cu un medic si se lasa de profesat, dar sa aiba si ea o diploma! :(((

      La BV se cauta ingineri pe rupte! :) Sunt mai multe firme, filiale ale unor firme straine, care cauta ingineri - in principal produc subansamble si piese pentru auto; mai e si fabrica de elicoptere... Deja se inscriu din ce in ce mai multi la "inginerie".
      :))) Aici, cei mai multi portari, vanzatori etc par sa aiba diplome de la facultatea de drept! Sunt juristi! Dar cei patru ani de facultate, "la zi", ii ajuta la... vechimea in munca! :) E bine si-asa rau!
      Multumesc!
      Pupici cu drag! Spor la alegerea traseului de vacanta! :)

      Ștergere
  6. Draga Diana, esti asa de nostima ca ma pui in incurcatura, zau, nici nu stiu cum sa reactionez. M-a pufnit un ras de zile mari pe la jumatatea articolului, gandindu-ma ca e o patanie hazlie inventata de tine, desigur. Pe urma, am realizat ca intamplarea e cat se poate de reala si mi-a cam stat in gat rasul, coplesita de grave sentimente de vinovatie: cum pot eu sa rad cand tie ti s-a intamplat ceva rau?
    Noah, acum, citind comentariile iara ma apuca un ras nebun si iar ma intreb daca nu e un ras prostesc si nelalocul lui. Stii sa faci un asa haz de necaz, incat omul uita ca totusi e o intamplare cat de poate de neplacuta. Una peste alta, ma bucur ca te-ai intors printre cei....virtuali.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca ai râs! As zice ca am... ceea ce merit! Sunt campioana la astfel de "accidente"! :)) asa ca am invatat sa fac haz de necaz! :))

      Spre deosebire de ceilalti virtuali - multumesc pentru gandul bun! - sunt cam inceata, din cauza de PC... :)
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  7. Ce se intampla in sistemul de invatamant...si mai ales in invatamantul universitar...e de plans. Rare facultatile unde chiar se mai invata cate ceva.
    Ai dreptate, pentru orice prostie s-a inventat o diploma. La fel cum si la o angajare se cer tot felul de hartii, analize...care se cumpara deci nu sunt absolut deloc relevante. Birocratie multa, tara stampilelor si a semnaturilor - asta e Romania.. probabil si de-aia nimic nu merge bine.
    Ma bucur ca s-a rezolvat cu PC-ul. Eu speram sa functioneze perfect dupa cazatura aia fiindca stiu ca iti scoate uneori peri albi :)

    RăspundețiȘtergere