Am vazut lupii, de la distanță, iarna, prin pădurile din Poiana Brașov și
le-am auzit urletul. Tata ne liniștea spunându-ne că lupii nu atacă omul, și
la vremea aceea pădurarii se preocupau cu adevărat să hrănească sălbăticiunile
tocmai pentru a le ține departe de așezările umane. Peste ani am și
plimbat un lup, în lesă.
Lupul
este cea mai mare specie din familia câinilor (Canidae). Această specie este una din cele șapte care formează ordinul carnivorilor
(Carnivora).Cele două specii de lupi sunt
lupul (Canis lupus) și lupul roșu (Canis rufus). Subspeciile lupului sunt lupul polar, lupul nord-american, lupul de șes și
lupul obișnuit.
Deși cercetările arată că lupul nu atacă oamenii, prea multe filme l-au arătat
în postura de vânator feroce împotriva omului. Cercetătorii afirmă că nu
există dovezi în acest sens, dar există dovezi că lupii s-au hrănit cu
cadavrele celor înghețați sau al soldaților lăsați pe câmpul de luptă - după
bătălia de la Hastings din 1066, soldații englezi căzuți
au fost lăsați pradă viermilor și lupilor
pe câmpul de luptă - și există dovezi ale faptului că, uneori, atacă
gospodăriile umane pentru hrană - în secolul XVI, sub domnia reginei Maria
Stuart, în Scoția a avut loc o invazie de lupi; ultimul lup scoțian a fost
omorât în anul 1743.
Statisticile nord-americane arata ca in ultimii 60 si ceva de ani au fost
dovedite, in zona, numai doua cazuri fatale in care au fost implicati lupii.
Lupul
este cea mai răspândită specie dintre mamiferele care trăiesc în prezent si se
adapteaza cu succes la cele mai diferite condiții de trai. Este un vânator
foarte talentat, însă modul lui de trai are un impediment major: este
concurentul direct al omului și, pe majoritatea zonei lui de răspândire, a
pierdut în această luptă inegală.
Lupii au fost exterminați din
toate țările Europei centrale și de nord în perioada secolului XIX și al
doilea război mondial. Au mai rămas populații în Portugalia, Spania, Italia,
Grecia și Finlanda, deși lupii au repopulat în mod natural multe părți ale
Europei, recolonizând Franța, Germania, Suedia și Norvegia. Cele mai mari
populații sunt întâlnite în Europa de est, România, Peninsula Balcanică și
Polonia. În România, mai ales în timpul ultimului dictator comunist, lupul a
fost vânat frenetic, aproape exterminat, dar populația de lupi a început să se
refacă - având o rată medie de creștere de circa 0,5 %, dar rata de creștere
este neconcludentă deoarece stabilitatea populației nu a fost încă apreciată.
În munții din Transilvania mai
trăiesc lupi în număr mare, fapt ce a dat naștere numeroaselor legende despre
oameni-lupi, legende care sunt la fel de populare și în Marea Britanie, așa
cum în S.U.A., în rândul americanilor nativi în special, sunt populare
credințele privind animalele totem.
Surse info: wikipedia.ro, http://www.carnivoremari.ro/lupul.php
Stiam ca lupii isi aleg perechea pentru toata viata, asa e? Dintre animale imi plac tigrii, dar si lupii sunt animale fascinante. Cate povesti au in centul lor lupul..ca personaj negativ, hi, hi...ce ne mai speriau parintii cu asta, si eu il mai sperii pe al meu Bubu cu vezi ca vine lupu :)) Nu prea se sperie. La tara avem un caine lup (corcitura))e foarte rau cu strainii , e un caine foarte bun de paza, si chiar o dată Bubu cand era mai mic s-a dus pe acolo cand cainele avea ceva mancare, si am inlemnit, nu l-a muscat, doar l-a doborat jos, si s-a oprit cand a vazut ca e de-al casei si copil, insa putea sa il faca praf Groaznica amintire, Bubu nu s-a speriat, a inceput sa rada, credea ca se joaca cutu cu el... In schimb cu gainile e belea, ce le mai jumuleste Lupu ca asa il cheama cand umbla pe teritoriul lui si are ceva de mancare :)))) Seara buna!
RăspundețiȘtergereDa, isi aleg perechea pe viata sau raman singuri. :) Si tigrii - si multe alte animale sunt fascinante - dar lupii, pentru mine, au ceva special... Poate pentru ca i-am vazut "de aproape", in mediul lor natural... (?!)
ȘtergereHahaha! Exista aceasta "sperietoare": "te ia lupul daca nu esti cuminte", inca din batrani! :) Pe mine n-au incercat sa ma sperie cu nimic (i-am intrebat) :)) La varsta copilariei am fost copil foarte cuminte si ascultator: priveam, ascultam, cercetam... apoi... am tras concluzii, dar degeaba m-ar fi speriat cu lupul la acea varsta. :))
Of-of! Baiat viteaz Bubu! De-ar fi inceput sa urle pericolul de a fi fost ranit era real... Cei mai multi caini devin si mai agresevi - sau devin agrsivi - cand aud urlete si tipete (cum fac foarte multi oameni cand sunt in preajma unui caine) si cainii se sperie de urlete si tipete si agitatie si atunci ataca, imaginandu-si ca se apara...
Un adevarat caine de paza, Lupu! :) Ce cauta gainile pe teritoriul lui?! :)) Stiu ca nu-i de râs dar amuzante trebuie sa fie scenele! :)
Multumesc! Zile fericite!
uite un articol pe care parca îl asteptam! Lupul, stramosul câinelui- adica al celui mai bun prieten al omului, este un animal deosebit de inteligent. Ca între timp, câinii nu mai au cam nimic în legatura cu lupul, este si de asteptat! Traieste în apartamente, face baita în mod regulat, primeste mâncarica doar daca sta cuminte si nu latra sa deranjeze vecinii :))) Of, of...Specia s-a îndepartat la fel de mult de original, ca si omul modern cu Homo sapiens :)))
RăspundețiȘtergereImaginea care-mi vine imediat în minte când ma gândesc la lupi este noaptea de catifea si profilul lupilor urlân, pe talerul auriu al lunii pline :) Dar mai am o amintire care nu ma va parasi probabil niciodata... Lupii din gradina zoologica din Sibiu în anii '90.... Locuiam în cartierul Valea Aurie si locul de joaca al fetileor mele era Muzeul Satului la care ajungeam trecând prin gradina zoo :)) In zona lupilor si a vulpilor, era ceva normal, ne intrase în reflex. Ne opream putin, inspiram adânc si apoi, ne tineam de nas si fugeam fara sa respiram cat puteam de repede, cât mai departe :))) Ohhhh! infiorator ce duhori domneau acolo! Uite ca de cate ori am fost la Sibiu, de tot atâtea ori am fost în muzeul satului, dar niciodata la gradina zoologica... Oare ce o mai fi pe acolo?!
te pup draga mea... m-am lungit cu amintirile mele :))) salutari fetelor tale dragi.
Sunt inteligenti, cu adevarat. Nici nu ataca o prada aflata in apropierea culcusului, pentru a nu se da de gol si pentru a-si tine puii departe de primejdie - total diferit de comportamentul unor oameni care, tinandu-si copii de mana se cearta cu altii si chiar sar la bataie... :(
ȘtergerePffuu... Ca mi-ai amintit de acele duhori! Nu-mi amintesc sa fi vazut lupii la zoo in BV - desi stiu ca erau - dar imi amintesc mizeria in care erau tinute animalele si imi amintesc o mini gradina zoo de langa restaurantul "Ursu" din Poiana BV, unde, in copilarie, am vazut si cateva caprioare, dar imi amintesc duhoarea din cusca ursului Lache, mare amator de bere... Stiu ca am plans cand l-am vazut intr-o zi plin de noroi pe labe... Mereu, cand urcam in Poiana, aveam biscuiti pentru Lache - ii aruncam printre gratii... Ce istorie a avut si Lache... :)
Amintirile tale mi-au trezit amintiri legate de evenimente petrecute cu muuult timp in urma - si ma bucur ca s-a intamplat. :)
Hm... Cine stie ce-o mai fi acum acolo... :) Despre zoo din BV am si uitat... A fost in renovare vreun an, urmand s-o redeschida in ianuarie anul acesta, dar au amanat deschiderea... si am si uitat sa ma interesez ce-o mai fi! Sper doar ca animalele vor avea parte de o viata mai buna - vorba sa fie, ca viata in captivitate prea buna nu-i... :(
Pupici cu drag! Multumesc, transmis si trimis inapoi ganduri de bine! :)
Nu pot sa spun ca imi plac lupii,dar nici nu-i desfiintez.Stiam de la tata ,ca lupii nu intorc capul ci se intoc cu tot corpul.Asa o fi?
RăspundețiȘtergereDa, au gatul teapan. :) Se spune ca in 30 nov., de Sf. Andrei, e singura zi in care lupii isi pot misca gatul, singura zi in care lupul isi vede coada. :)
ȘtergereDragging a wolf with a leash? I can only imagine. :)
RăspundețiȘtergere:) O plimbare ca oricare... ;)
ȘtergereAsta iarna au gasit un lup mort, undeva pe marginea unei autostrazi, aici in Olanda si imi amintesc ce tevatura a fost....
RăspundețiȘtergere"Va e frica daca revine lupul in Olanda?" Ai auzit vre-o intrebare mai tampita?
pupici!
Uuuuf! Si pe aici se face mare tavatura mare in special cand vor sa vaneze si in extra-sezon. :(
ȘtergereOoo, da! :)) Am auzit intrebari mai tampite! :)) Doar un exemplu de jurnalist profesionist aflat la locul unei explozii de butelie. Casa unora a fost aruncata in aer de butelia defecta atunci cand ei dormeau... Au scapat nevatamati practic prin miracol si o "jurnalista" intreaba una dintre victime: "V-ati speriat?!
Pupici!
Am vazut fotografii ca isi intorc capul...
RăspundețiȘtergereTocmai imi dau seama ca si eu am vazut astfel de foto - dar nu m-am gandit ca tocmai am vazut unul... care-si poate vedea coada. :)
ȘtergereMultumesc de vizita.