2014-07-22

Sistemul de blocare parcare este ilegal

Dacă-l întreb de onestitate pe cetățeanul care și-a montat sistem de blocare a locului de parcare după modificarea și republicarea hotărârii consiliului local s-ar simți perfect jignit. Cum îndrăznesc să-l bănuiesc de încălcarea legii cu intenție? Dar e necinstit! Toți și-au scos sistemele de blocare de pe locurile închiriate, iar el - mai jmecher spre tripluștecher - și-a montat unul. Mi s-au aliniat piticii deoarece mi s-a adus la cunoștință ca doi vecini s-au certat pentru locurile de parcare…

Ce-ai cu el!? m-ar întreba unii, mirați. Ei, bine, am cu toți aceia care încalcă orice lege. Că e bună, că nu-i bună, cât timp există trebuie respectată! Cui nu-i convine, să adune semnături și să încerce schimbarea! Pe sistemul “Las’ că merge și-așa” se duce naibii totul, încet dar sigur. Mai corect ar fi: pe sistemul “nu-i treaba mea” nu ne mai revenim în veci. Nu tu amenzi pentru cei care beau în public - prin parcuri, săli de așteptare din gări etc., stații auto, pe lângă blocuri; nu tu amenzi pentru cei care-și scuipă cojile de semințe pe unde apucă, își aruncă resturile la nici trei metri de un coș de gunoi - unii le aruncă direct de la balcon; nu tu amenzi pentru cei care-și aruncă pe jos chiștoacele; nu tu amenzi pentru cei care-și golesc botul nasul pe stradă, nu tu amenzi pentru cei care-și lasă câinii liberi - nu mi-e mie că ar mușca pe careva, ci doar că există riscul să se piardă câinele - nu tu amenzi pentru cei care nu adună rahatul câinelui de pe trotuar, alei pietruite - a se citi clar: trotuar, alei pietruite - și toate celelalte mărunțișuri care adunate dau un tot cam prea mare pentru a spera că se va schimba ceva în bine. 

Ah! Că veni vorba de rahatul câinilor! Acesta trebuie luat și aruncat la cel mai apropiat coș de gunoi… ta-ta-ta-tam!... special destinat pentru asta! Dacă e să ne dăm rotunzi că luăm exemplul celor din celelalte state membre U.E. atunci așa ar trebui - și legea comunitară bate legea națională. Ghici ce?! Există așa ceva în RO?! Poate, dar in Brașov n-am văzut să fie pe undeva. Întâi avem o lege care nu prea poate fi aplicată apoi… dacă-și mai amintește cineva pune la punct și celelalte chestiuni. Dacă nu… se dau amenzi și se asmut credulii împotriva celor puțini care știu despre ce-i vorba. Reciclăm de ne doare mintea! Băgăm rahatul între resturile menajere, în coșurile de gunoi în care săracii țării își mai caută de-ale gurii sau resturi ce pot fi reciclate și pe care le adună bucată cu bucățică pentru a le vinde la centrele specializate.
Ne amendează pentru că nu punem hârtie la hârtie și sticlă la sticlă pentru ca ei să le amestece când le adună și să le arunce tot la muntele (că groapă nu mai e demult) de gunoi care tot crește și crește și - hop! - căutătorii în gunoaie au aprins muntele, din neglijență… Că mai crede cineva în astfel de “neglijențe” când știm ce economie (la buget, desigur) rezultă pentru edili.

Și iaca-așa, ce ușor ajung de la un sistem de blocare parcare la rahatul de câine! Nici nu e prea greu, când sunt atâtea chestii de rahat pe care le trecem cu vederea doar pentru a nu ne strica… armonia. Ei, bine, aleg să mi-o stric! Nu-l voi reclama pe ins la primărie, dar îi voi spune să-și scoată țevile galbene și să și le pună în pat, dacă-i plac așa mult. Bine, nu-i voi spune să și le pună în pat, ci doar să le demonteze. Dacă va vrea să mă enerveze atunci i-o dau și pe aia cu patul. Important e să și-l scoată! Sistemul de blocare parcare, nu altceva! De ce?! Pentru că așa scrie la lege! Cât timp eu pun rahatul de câine peste deșeuri cică reciclabile - încălcând legislația europeană în materie, dar respectând aberanta lege compusă de români care fac mișto de noi - poate să scoată și el rahatul de sistem din asfalt deoarece atunci când el nu are mașina acolo oricine are dreptul să parcheze pe acel loc.
No, ca tare-s supărată! :)) Lumea arde și eu mă împiedic într-un sistem de blocare parcare!


 Notă (cel puțin pentru brașoveni)
Anexă la HCL nr. 927/2006, republicată (regulament de atribuire şi folosire a locurilor din parcările de reşedinţă din municipiul Braşov)
Art. 35 lit b) Montarea unui dispozitiv de blocare pe locul de parcare se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1000-2000 lei şi ridicarea dispozitivului de blocare; […] (pentru cei care blochează locul altfel amenda e ceva mai mică).
Actualizare iulie 2019. Sistemele există in multe parcări şi - cică - sunt permise in anumite cazuri. 

6 comentarii:

  1. Referitor la rahatelul patrupedelor sunt scarbita de acest aspect si ma gandesc la cat de inapoiati suntem, mergi pe strada si una doua dai intr-un ,,noroc'' ce te mai faci cand dai de unul prin parc, sau dau copiii de el. Oribil. O singura data am vazut o domnisoara ca a strans ,,cacuta''patrupedului si am ramas masca la propriu, cred ca nu era din Romania. Numai bine, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine ma enerveaza cei care-si lasa animalutele sa-si faca nevoile pe asfalt sau in parcurile unde stiu ca se aduna copiii! Macar din aceste locuri sa adune!
      Ma enerveaza cu atat mai mult cu cat am avut - si din cand in cand mai am - caine si nu-mi place sa fiu bagata in aceeasi oala cu nesimtitii!
      Domnisoara aceea era din RO! :) Aici sunt multi cei care aduna rahatelul cainelui propriu. :) Daca ai vazut un singur om facand acel gest sa stii ca sunt si altii! :)
      La bloc avem o zona verde izolata - sa zic asa - unde mai toti cainii din vecini isi fac nevoile si, o data la doua saptamani, curatam, pe rand sau in grup, zona. E o zona pe unde nu prea trec oameni - mai ales prin iarba. Plus ca rahatul se usuca (vara) si se "dezintegreaza", il "dilueaza", pana la disparitie, ploaia si zapada asa ca nu avem prea mult de curatat! :)) In schimb, nu putem scapa de bipezii care-si fac nevoile (mari) - din cand in cand - pe te miri unde si uda (des)... natura pe te miri unde...

      Multumesc, Ella! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  2. Nu am vazut niciodata un sistem de blocare parcare :)) Tja, se pare ca nu am pierdut nimic!
    Cat priveste educarea cetatenilor referitor la curatenia orasului si reciclarea gunoaielor... asta se va intampla cel mai repede in 50 de ani, imi pare rau sa spun, dar asa va fi. Fiecare schimbare a fetei orasului cere bani si primariile sunt sarace. Pentru mai multe conteinere de gunoi, separate -pentru reciclare, pentru curatenia strazilor, pentru flori si intretinerea parcurilor este nevoie de bani si personal... pentru aceasta, impozitele pe venituri vor creste si munca la negru va fi eliminata. Romanii inca nu sunt pregatiti in acest sens... Parerea mea.
    te pup draga mea. Pupici si pentru S si D :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sistemul e un triunghi din bare metalice, prins cu suruburi in asfalt si care se ridica si se "culca"… Atunci cand au fost date spre inchiriere locurile erau pline parcarile inchiriate, dar apoi edilii si-au dat seama ca e o tampenie si le-au interzis, dar unii, mai posesivi si mai… egoisti le-au pastrat sau si-au montat…
      Categoric n-ai pierdut nimic nestiind cum arata. :))

      Multi români sunt dispusi sa recicleze - unii o faceau si inainte de a se bate moneda pe ecologizare: separau plasticul, hartia, sticla, metalul pentru ca erau multe centre de colectare, sau le dadeau la rromii care veneau prin orase dupa ele. La noi in bloc, in scara, aveam o cutie speciala pentru hartie, dar cand unul dintre vecini a inceput sa se certe cu femeia de serviciu pe motiv ca el e cel care vinde hartia am hotarat sa-l desfiintam, pastrand o cutie numai pentru reclamele care se mai aduna in cutiile postale.

      Prin oras sunt amenajate multe puncte (containere) de colectare diferentiata si oamenii respecta aceasta separare - mai ales in cazul containerelor de prin centrul orasului - dar... atunci cand vine masina de gunoi toate containerele sunt desertate amestecat (cica le vor selecta mai apoi!!!)

      Sunt cosuri de gunoi multe si sunt golite cam in fiecare noapte doar ca... unele magazine isi lasa gunoaiele langa aceste cosuri mici (si ori sunt imprastiate de vant, ori de cei care cauta prin gunoaie) cand ar trebui sa aiba o pubela a lor (atunci si cei care cauta prin pubele ar lasa gunoiul acolo). Si nimeni nu-i amendeaza pe comercianti...

      Marile bulevarde sunt maturate in fiecare seara - sau la doua seri - dar prea multi isi arunca pe jos gunoaiele si nimeni nu-i amendeaza, desi deseori sunt vazuti de agentii politiei care-si fac veacul prin unele zone...

      Transmis si trimis inapoi: pupici! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Eu sunt de acord cu Carmen...... :))
    E trist dar adevarat! Romania nu este pregatita pentru mai multe, cu atat mai putin pentru reciclare!
    Sa ai zile cu soare si liniste in suflet!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) "Edilii" mai au de lucru cu "muntele de gunoi"... Degeaba selectam noi gunoiul daca ei tot amestecat il ridica... E chiar hilar, dar se pare ca n-au vrut decat sa "bifeze" unele "alinieri" la legislatia U.E. si au profitat pentru a mai cheltui ceva bani...

      Dar ar putea sa pastreze orasul si mai curat daca s-ar deranja "agentii" sa amendeze pe cei care-si arunca gunoiul pe jos desi la doi metri de ei ar gasi un cos de gunoi... sau pe cei care nu respecta legislatia in domeniu si sunt comercianti. Stiu sa dea amenzi batranelor care vad patrunjel pe banca de pe bulevard dar pe cei care-si arunca gunoaiele aiurea nu stiu sa-i amendeze...
      Multumesc, la fel, Minni! Zile fericite sa ai! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.