În Brașov au fost montate 299 de camere video de
supraveghere în nouă unităţi de învăţământ din municipiu: 203 camere de
supraveghere pentru interior şi 96 la exterior, la care se adăugă, pentru fiecare unitate de învăţământ, câte un sistem
anti-incendiu cu senzori de fum, butoane de panică, sirene interioare şi
exterioare şi o centrală de detecţie. Sistemele sunt coordonate din dispecerate
locale de control conectate la dispeceratul aflat în sediul primăriei.
Imaginile captate de camerele de supraveghere vor fi stocate
cel puţin o lună în dispeceratele de control de la nivelul instituţiilor de
învăţământ.
Totul e frumos în plan, totul arată bine în primele luni,
apoi încep: nu avem bani pentru…, nu avem
bani pentru… Camerele cutare nu mai funcționează pentru că… Și când totul
funcționează ca la carte și camerele de supraveghere înregistrează cine știe
ce, în funcție de cine apare filmat, înregistrările se pierd sau nu. Pierderea
înregistrărilor pare că a devenit o practica
unitară în lumea noastră românească supravegheată - ceea ce nu prea se
poate spune despre hotărârile pe care le dau judecătorii de prin țară: diferit,
pentru același gen de cauză.
A se vedea rătăcirea
înregistrărilor cu polițaiul (din Neamț) - purtătorul uniformei de polițai, de fapt - care
a fost filmat în timp ce lovea cu palmele și picioarele o minoră în vârstă de
14 ani care a fost adusă la secție fiind prinsă când tâlhărea o doamnă vârstnică.
Televiziunile aveau înregistrările, dar nu pot fi folosite ca probe în instanță - ca
probe pot servi numai înregistrările originale, certificate. Copiile nu au
valoare juridică. Deci mulți au vazut, dar nu-s înregistrările… deh! E cuvântul
minorei infractoare împotriva unui slujbaș al statului - dacă polițaiul care a
fost martor, și n-a intervenit, nu va declara ce a văzut; și nu al oricărei
instituții e slujbașul, ci al uneia în care se presupune că lucrează oameni
dedicați apărării cetățeanului; și nu e orice slujbaș, ci un șef de Poliție...
Bineînțeles că s-a deschis o anchetă pentru a se afla cine a sustras înregistrările
din secția de poliție și se presupune că respectivul s-ar putea alege cu
dosar penal, destituire și altele. Dar de la “s-ar putea” la “s-a putut” e cale
lungă… Uneori atât de lungă încât uităm incidentul, altele fiindu-ne aduse în
atenție…
(or fi găsit înregistrările în final; n-am urmărit știrea).
În concluzie: chiar dacă sperăm că derbedeii se vor împiedica
în camerele de filmat și butoanele de panică și ce mai montează edilii prin oraș
nu rezolvăm nimic fără a avea parte de oameni cinstiți care să dea înregistrărilor
un sens corect și să nu le ascundă…Și să ajungă în timp util când cineva apasă un buton de panică - dacă se vor scuza că nu e un echipaj în zonă, că nu au bani de benzină, că nu au personal suficient... tot frecție la picor de lemn se cheamă și toate măsurile acestea de siguranță...
Oh! Pentru că trăiesc în orașul în care mijlocul unui sens giratoriu era așa de înalt încât șoferii din dreapta nu vedeau mașinile care veneau din stânga (și invers) - mai apoi au remediat problema, cheltuind în plus - sper să nu monteze butoanele de panică pe stâlpii de la trecerile de pietoni unde sunt butoanele prin care pietonul schimbă culoarea semafoarelor!
Cât de primul smart city din România va deveni Brașovul în curând totul e apă de ploaie și bani
cheltuiți aiurea dacă nici polițaii nu respectă legea pe care s-au angajat să o
apere… Derbedeii vor folosi cagule dacă își pun în plan să “dea o lovitură” în
“lumina reflectoarelor”… care vor avea intensitatea luminii diminuată într-un anumit interval orar…
Noi nu prea avem asa ceva! Sunt cateva camere amplasate, dar sunt puse la bancomate , la banci sau la magazinele cu dare de mana. De furat se fura in draci si nu numai de straini dar pentru a intretine o camera este nevoie de bani si nu toti isi permit, cu atat mai putin o scoala! Aici nu prea se incaiera intre ei aici se jignesc, este razboiul psihic si asta e mai grav decat bataia in sine! Asta e .. traim vremuri de aur! :)))
RăspundețiȘtergereTraiasca "Big Brother" !!!
Nu camerele video vor rezolva problema violentei - aceasta s-ar putea “muta” in afara scolii; n-ar fi prima data… As vrea sa cred ca va exista un operator prezent si noaptea (atunci, de regula, bantuie hotii) - ceea ce ar insemna 3 schimburi si toti se plang ca nu sunt fonduri pentru a face angajari…
ȘtergereAici exista lege care obliga anumite categorii de comercianti sa monteze sisteme de supraveghere video - dupa ce a fost data legea s-au dat (se mai dau si acum, dar mai rar) amenzi celor care nu voiau sa o faca - cei mai multi pentru ca nu aveau bani pentru asa ceva… Politaii motiveaza ca e “pentru siguranta afacerilor” - daca n-ai sistem esti - asa s-ar intelege! - vinovat ca dau hotii iama in magazinul tau.
Cat despre unii elevi… Isi bat si batjocoresc si profesorii… Violenta in scoli a atins cote alarmante la un moment dat - acum par mai potoliti, sau nu mai sunt mediatizate cazurile… Profesorii batjocoriti sau loviti de unii elevi sunt acuzati ca… nu stiu sa se impuna. Sa sa impuna cum? Sa-i bata, la randul lor?
Pe de alta parte, am sentimentul - mi-ar placea sa ma insel! - ca au fost mediatizate cazurile intens si date ca fiind "ceva obisnuit" mai mult pentru a avea motive sa cheltuiasca bani pentru sisteme de supraveghere... sa aiba "acoperire" pentru platile pe care le fac spre anumite firme. Pare a fi carcoteala, dar avand in vedere ca unele "caiete de sarcini" pentru multe licitatii par a fi facute "cu destinatie"... ma determina sa cred ca intentiile lor se indreapta mai mult spre interese financiare personale si abia apoi catre siguranta cetatenilor... :(
Pupici!
Ar fi interesant de abordat și subiectul atitudinii cetățenilor care văd săvârșindu-se diverse infracțiuni...
RăspundețiȘtergereZi frumoasă, Diana !
Problema principala privind atitudinea noastra in ceea ce priveste infractiunile / contraventiile la care suntem martori este aceea ca politaii - in primul rand - nu pastreaza confidentialitatea martorilor / reclamantilor (pana la momentul judecatii, macar) - desi legea impune aceasta.
ȘtergereAtunci cand reclam o infractiune / contraventie de care iau cunostinta identitatea mea nu trebuie divulgata celui pe care il reclam. Politaii cerceteaza (ar trebui sa cerceteze) veridicitatea afirmatiilor mele si daca am dreptate ei trebuie sa incerce - in primul rand - sa dovedeasca infractiunea / contraventia savarsita de X fara a ma implica neaparat - daca nu se poate fara a ma implica atunci imi asum (sau nu), inainte de a dezvalui o infractiune, eventuala calitatea de martor. Dar ei ce fac? Inainteaza dosarul fara a avea si alte probe solide care sa fie coroborate cu declaratia mea de martor/reclamant si ajung in situatia de fi “in pericol” cand puteam sa am parte de liniste si sa am si contiinta impacata… Apoi apare un avocat istet care-l scapa pe ins (sau chiar daca nu-l scapa) si eu raman “fara aparare”… mai ales ca in dosar apar numele meu intreg, adresa etc. (partile din proces au acces la actele din dosarele instantei fara bataie de cap).
Multumesc, la fel! Zile fericite iti doresc!
Degeaba mă sperii, eu tot vin în Braşov la începutul lui august! Şi totuşi în Braşov e bine! In alte părţi nici luminat nu este!
RăspundețiȘtergereDeparte de mine gandul sa sperii pe cineva! :) Prin comparatie cu unele orase in BV e mai bine… dar e loc de mai corect, mai transparent…
ȘtergereBun venit - oricand! - in acest fain oras! Pentru ca e frumos, e curat - mai ales in zonele centrale - si oamenii sunt prietenosi.
Carcoteala: cand nu ploua avem drumuri netede “ca-n palma”; cand ploua avem… nu balti, ci lacuri!
Zile fericite iti doresc!
Traim in Romania si acest lucru ne ocupa tot timpul. Cred ca multi romani s-au plafonat, pe principiul las-o ba ca merge asa. Off, faina postarea, dar ma duce cu gandul ca mergem inspre mai rau, ce zici Diana? Weeek-end frumos sa ai!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere, Ella.
ȘtergereSi mie mi se pare ca mergem spre rau, mai ales in sensul ca apar prea multe legi facute, parca, cu destinatie precisa: catre cei care produc echipamente de supraveghere (in acest caz) si au p.c.r. (pile, cunostinte, relatii) la cei care au puterea de a dispune una-alta…
Zile fericite iti doresc!
nici la noi nu exista asa ceva! ma refer la camerele video de supraveghere în unităţile de învăţământ... Nici pe stazi nu prea am vazut. Dar pe linia de tramvai, în zona centrala a orasului (diametrul 10 km) exista pe aparatul de tiparit bilete de calatorie si un buton Notruf - o legatura directa cu politia, spitalul si pompierii, pentru cazuri extreme - care declanseaza automat o camera de luat vederi. Nu am auzit sa fie folosita... poate nu s-a facut public, dar cred ca mass-mediei nu i-ar scapa nimic ☺
RăspundețiȘtergereMda...coruptie exista peste tot... In unele tari insa se regaseste in tot sistemul social!
In Europa, Londra e cel mai supravegheat oras - primarul BV pare ca vrea sa-i intreaca pe londonezi - acolo cetatenii sunt destul de multi nemultumiti de “reteaua de supraveghere” dar nici ei nu pot face mare lucru impotriva a ceea ce vor altii…
Ștergere“Telefoane de urgenta” sunt necesare in anumite zone, dar de aici pana la impanzi orasul si scolile mi se pare cam prea mult, mai ales ca mai toti cetatenii au telefoane moblie si pot suna la numarul de urgenta chiar daca nu au “credit”. Doar ca… pana apuci sa raspunzi la toate intrebarile pe care ti le adreseaza dispecerul risti sa… arzi in masina, sa fii batut etc…
Cu “butonul de panica” ar fi putin altfel, pentru ca exista acolo si o camera video si operatorul poate vedea ca nu minti doar ca… poate apesi in fuga butonul - pentru ca incerci sa-ti salvezi viata - si operatorul nu vede nimic… pentru ca tu si urmaritorul sunteti iesiti din “raza de filmare” a camerei… Desigur, se presupune ca va fi mereu prezent acolo un operator! S-a vazut cum se procedeaza cand au montat camere pe DN1… N-au rezolvat mai nimic…
Cea mai rea parte: butoanele de panica pot fi distruse, cred, prea usor si nu neaparat de hoti, ci si de adolescenti teribilisti… Intretinerea unui astfel de sistem de supraveghere va costa - cred - mai mult decat face!
Imbratisari cu drag! Pupici!
Are rost sa iti spun ca nimic nu ma mai impresioneaza in Romania? Pentru ca la noi e tara tuturor posibilitatilor :)) Vrutelor, nevrutelor.
RăspundețiȘtergere:)) Pe mine nimic nu ma mai mira, dar ma indigneaza destule. :)
ȘtergereTraim in țara tuturor absurditatilor! :))
Numai de bine!
Chiar ma gandeam daca folosesc la ceva camerele de filmat pentru care s-au cheltuit sume considerabile, care puteau fi folosite in alte scopuri.
RăspundețiȘtergereNu inteleg de ce nu pornesc de la suspectul principal care avea de castigat de pe urma disparitiei casetei, doar e la mintea cocosului ca cel care a sustras-o trebuie sa fie cineva din cercul lui de prieteni. Doar nu e asa mare greutate sa afli care sunt acestia. Daca nici macar un lucru atat de simplu nu poate fi solutionat, ce sa mai zic de altele mai grave. Pe de alta parte, mi se pare aiurea ca nu se pot folosi copiile, doar nu au cum sa fie trucate, lol.
Camerele de supraveghere in sediile de politie s-au impus cu necesitate deoarece prea multi “agenti” se comporta precum militienii din trecut dar ce folos ca au cheltuit atatia bani - si vor mai cheltui! - cand agentii fac disparute inregistrarile!?
ȘtergereSunt aproape sigura ca ei aveau banuieli (poate chiar certitudini) la acea ora, dar nu puteau da public speculatiile - voiau dovezi! :)) si e corect “sa iasa” numai cu certitudini…
Hm… Cand esti victima unei infractiuni, in RO pare ca e necesar sa identifici tu autorul, sa il duci la sectia de politie, sa ai toate dovezile posibile impotriva infractorului si… politistii doar scriu raportul si-si iau prima. :(
O inregistrare in copie nu e neaparat considerata a fi modificata, ci s-ar putea afirma ca filmarea s-a facut… neautorizat = nu camera video din sectie a inregistrat, ci altcineva, cu propria-i camera (ca exemplu)… (pe tema se poate broda destul de frumos pentru ca vinovatii sa scape nepedepsiti - sau doar cu avertisment) ;)