2014-07-02

Ghepardul. Bună dimineața, Soare!

Și ghepardul salută soarele! :)
Ghepardul este cel mai rapid animal terestru, ajungând - zic unii - și la viteza de 120 km/h, dar cel mai adesea la 105 km/h, având și o mare viteză de accelerare - de pe loc - ajungând de la 0 la 105/110/h  în trei secunde. Toate cele patru membre ale sale se încrucișează pentru a obține o distanță maximă a pasului. Cu o coloană vertebrală deosebit de flexibilă, ghepardul se poate întinde foarte mult. Ghearele ghepardului se comportă precum crampoanele de pe un pantof de alergare, ajutându-l să-și mărească aderența atunci când sprintează, ele nefiind retractile, ca la celelalte feline.
Ghepardul se remarcă prin viteză, dar agilitatea sa lasă de dorit când e vorba să se cațere în copaci sau pe stânci.
Ghepardul adult cântărește între 40 și 70 kg; lungimea totală corpului este de 1,50-1,70 m, și coada variază până la 84 cm.
Gheparzii au existat pe Pământ timp de 3,5 - 4 milioane de ani, cu mult timp înaintea celelorlalte feline mari. Acum 20.000 de ani, gheparzii erau comuni prin Africa și Asia, Europa și Nord America. Azi ii întâlnim în special în Africa (cea mai mare populație fiind în Namibia) și în Sud-Estul Asiei. O mică populație trăiește în Iran.
Fapt divers
În anul 2009, o gradină zoo din Cincinnati, S.U.A., a organizat un concurs de viteză pentru gheparzi, folosind momeala - tehnică utilizata (și) in cadrul curselor de câini.
Sarah, un ghepard în vârstă de 8 ani - cam la mijlocul vieții (având în vedere că gheparzii trăiesc între 14 și 15 ani; în sălbăticie trăiesc numai 8-9 ani) - a parcurs, cu 96,5 km/h, o distanță de 100 de metri în 6,13 secunde, depășind recordul din 2001 al unui alt ghepard și devenind cea mai rapida felină din lume.
Aceste feline ating viteze atât de mari datorită ghearelor neretractile, a inimii și plămânilor măriți; se folosesc de coadă pe post de cârmă.

Pentru Buna dimineata, Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.
Sursa foto Turism de Aventura (albumul Kenya 2011”) / www.extreme-travel.ro

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articol! Mereu am fost fascinate de acest superb animal salbatic - o adevarata "minune" a naturii. Cand vad la tv vreun film despre gheparzi, admir supletea si viteza incredibila a acestei fiinte minunate in lumea ei. Si imi place ca nu ataca omul!
    Numai bine, draga Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Felinele, in general, ma fascineaza. Ghepardul pare sa aiba ceva deosebit... Poate alura, sau viteza... Am vazut unul filmat "cu incetinitorul"! A fost o imagine fantastica! :)
      Cred ca sunt destul de putine animale care ataca omul cand nu sunt flamande sau ranite sau... provocate.
      Multumesc, la fel, Alex! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.