2015-07-06

Clubul cinefililor: The Iron Lady

sursa foto
The Iron Lady (2011)
Doamna de Fier este un film despre viata celei care a detinut functia de premier al Marii Britanii intre anii 1979-1990 (4 mai 1979 – 28 noiembrie 1990): Margaret Hilda Thatcher, Baroneasa Thatcher (n. 13.10.1925 - d. 8.04.2013), in 1959 a devenit membru in parlamentul britanic, singura femeie aleasa in functia de prim-ministru sau lider al unui partid politic major in Regatul Unit si primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 si 1987) – recordul l-a egalat Tony Blair in secolul urmator, anul 2005. Mandatul ei este cel mai lung mandat continuu din istoria politica britanica, fiind si prima femeie prim-ministru din istoria Europei, intr-o vreme cand partidele nu primeau bani in plus de la visteria statului daca promovau  femei in functii politice.

Filmul, regizat de Phyllida Lloyd, e concentrat in principal asupra momentului cand Margaret Thatcher se hotaraste sa candideze impotriva lui Edward Heath, in 1974, in lupta pentru preluarea conducerii Partidului Conservator – reuseste in anul 1975, pe o scena politica dominata de barbati. E conturata si perioada de 17 zile dinaintea izbucnirii conflictului armat din Insulele Falkland (1982), actiunea concentrandu-se pe actiunile controversate pe care le-a intreprins atunci.

Margaret Thatcher este interpretata (in cea mai mare parte a filmului) de actrita Meryl Streep, pentru anii tarzii ai premierului britanic, si de actrita Alexandra Roach pentru anii de inceput ai carierei politice. Meryl Streep a fost nominalizata si a castigat mai multe premii pentru acest rol – inclusiv al 3-lea premiu Oscar. Pentru munca ei, actrita a fost recompensata cu un milion de dolari, bani pe care i-a donat la Women's History Museum.

Filmul a generat reactii diverse, premierul fiind si o figura politica destul de controversata in ceea ce priveste anumite hotarari pe care le-a luat – si care sunt amintite in cele circa o suta de minute.

Mi-a placut sa vad acest film nu pentru ca ma intereseaza politica in mod deosebit, ci pentru ca voiam sa aflu – in modul cel mai simplu si comod – mai multe informatii despre femeia al carei nume l-am tot citit de-a lungul timpului in unele carti cu si despre spioni si spionaj.
Il recomand tuturor celor interesati de jocurile politice, de scena politica actuala nu doar din Marea Britanie.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

2 comentarii:

  1. Margaret Thatcher si Meryl Streep... o superba combinatie! La vremea aparitiei filmului am avut multe alte preocuari si am ratat vizionarea in cinematografe. Intre timp, filmul este difuzat de multe companii, care se ocupă cu distribuirea de filme online, sper ca si cele doua la care sunt abonata: Netflix si Watchever. Neaparattrebuie sa vad si eu acest film. Multumim pentru recomandare!

    <3 pupici si îmbraisari, de la duo pentru trio :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meryl Streep e atat de buna in ceea ce face incat ar putea fi confundata cu personajul pe care il interpreteaza (indiferent care e acesta). Pentru acest rol a discutat cu multi oameni care au cunoscut-o pe M.T., a citit mult... Altfel spus, s-a pregatit intens. :)
      Cred ca gasesti filmul pe cele doua retele la care esti abonata pentru ca e un film destul de vizionat online, din cat am dedus.

      Multumim! Imbratisari si pupici cu drag-drag de la noi pentru voi. <3
      Zi frumoasa sa ai si mult spor in tot ceea ce intreprinzi.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.