2015-07-20

Clubul cinefililor. Black Hawk Down

Numai cei morti au vazut sfarsitul razboiului (Platon)
sursa 
Black Hawk Down (2001), ecranizarea cartii cu acelasi nume a lui Mark Bowden, bazata pe unele reportaje publicate in The Philadelphia Inquirer despre incercarea capturarii liderului somalez Mohamed Farrah Aidid si lupta care a urmat raidului din octombrie 1993.

Black Hawk Down (Elicopter la pamant!) e un film a carui actiune e centrata pe un eveniment real, petrecut in Somalia, in anul 1993, in timpul razboiului civil. E un film in care micile detalii nu sunt neglijate si il fac cu atat mai mult realistic.
Din distributie fac parte: Josh Hartnett (Eversmann), Ewan McGregor (Grimes), Tom Sizemore (McKnight(, Eric Bana (Hoot), Wiliam Fichtner (Sanderson), Ioan Gruffudd (Beales), Orlando Bloom (Blackburn), Enrique Murciano (Ruiz) s.a.

Toate povestile de razboi, dincolo de moarte, de distrugeri, de dureri au ceva emotionant: fraternitatea soldatilor care lupta in aceeasi tabara. Spre deosebire de alte filme de gen acesta nu a fost romantat, ci prezinta fapte, acte de razboi, acte de eroism intr-o operatiune militara aproape dezastruoasa. Unii il considera ca fiind cel mai bun film de razboi si tind sa-i cred. Un film bine vazut de critici dar criticat de unii straini si oficiali militari.

In anul 1992, in Somalia, lupta intre clanuri rivale a provocat foamete la scara aproape biblica; au murit de foame sute de mii de oameni. Aidid este cel care face legea in Mogadishu si arma lui cea mai importanta este foametea. Statele lumii trimit alimente si medicamente dar oamenii din solda lui blocheaza ajutoarele internationale si, uneori, le confisca. Sunt trimisi 20 de mii de soldati din marina militara americana si reusesc sa restabileasca ordinea si sa livreze civililor alimentele. In anul 1993 trupele se retrag si soldatii lui Aidid ucid 24 de soldati pakistanezi, ataca trupele de pace ale Natiunilor Unite si isi iau ca tinta personalul american ramas in zona. Sunt trimise trupe de elita americane: Delta Force, Army Rangers (75th Rangers) si 160th SOAR (Special Operations Aviation Regiment = Regimentul de Operatiuni Speciale Aviatice, cei mai buni piloti de elicopter, regiment cunoscut si cu denumirea “Night Stalkers”).

Cand unul dintre elicoptere este lovit si aterizeaza fortat soldatii din zona cea mai apropiata sunt trimisi sa caute eventuali supravietuitori. Distanta dintre ei si elicopter e mare si trebuie sa strabata stradutele stramte si pline de praf ale orasului, infruntand gloantele oamenilor lui Aidid, praful ridicat si fumul proiectilelor, nestiind cine le-ar putea fi aliat si nestiind de unde poate veni un glont ucigas. Daca au supravietuit prabusirii, camarazii lor trebuie sa reziste pana soseste ajutorul. Dusmani inarmati sunt inclusiv copiii, iar civilii se ascund, nu vor sa-si riste viata trista intervenind.
Nimeni nu e lasat in urma…
Cand al doilea elicopter se prabuseste lucrurile devin si mai complicate. Cu toata pregatirea lor de elita soldatii sunt prinsi ca in capcana, in mijlocul somalezilor inarmati care sunt in solda unuia care vrea sa conduca o multime de oameni saraci si flamanzi, sa faca el legea si sa exploateze bogatiile pamantului somalez.

Replici din film:
Hoot (Eric Bana): Cand ma duc acasa multi oameni ma intreaba: Hoot, de ce faci asta, omule, esti dependent de razboi? Stii ce le spun? Nu le spun niciun cuvant nenorocit, pentru ca ei nu inteleg. Ei nu inteleg de ce o facem. Ei nu vor intelege ca este vorba despre oamenii de langa tine, si asta este.Asta e tot ce este. Si tot Hoot: Stii ce cred eu? Nu conteaza ce cred eu. Odata ce primul glont iti trece prin cap politica si tot rahatul zboara pe fereastra.
Eversmann (Josh Hartnett): Priveste acesti oameni: n-au locuri de munca, n-au mancare, n-au educatie, n-au viitor. Imi imaginez ca avem doar doua lucruri de facut: sa ii ajutam sau stam tolaniti si sa vedem la CNN cum se distruge tara.

Muzica lui Hans Zimmer, tatal soundtrack-urilor celebre accentueaza scenele dramatice. Una dintre creatiile lui este coloana sonora a filmului si, lucru rar in ceea ce-l priveste pe autor, are si elemente vocale, interpretate in limba bretona. E un cantec (Aştept) dureros de trist, asa cum e si filmul, asa cum e si realitatea razboiului…
http://www.youtube.com/watch?v=BWAhVbayGv4
(vizualizare pe YT)

E un film dur, dramatic, cu scene de lupta si multe proiectile trase, multi oameni raniti grav si/sau ucisi, ca in toate razboaiele... Un film pentru cei carora le plac filmele despre razboi dar si pentru cei care sunt interesati sa afle ce inseamna lupta in state precum Somalia.

Curand dupa deznodamantul acestei lupte presedintele Clinton a retras trupele speciale din Somalia.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

4 comentarii:

  1. Sincer, după ce am citit acel moto nu am putut să mă mai gândesc decât la el... Așa e, trăim cu toții un război nesfârșit, care nu se termină decât când trecem într-o lume mai bună (se zice).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zilele acestea - fara un motiv neaparat clar :) - am avut sentimentul ca traiesc intr-un real "teatru de razboi"...

      Ștergere
  2. un articol superb, care m-a convins ca trebuie neaparat sa caut filmul :)
    pupici si îmbratisari <3
    PS: de trei zile plecam de acasa imediat dupa micul dejun si ne întoarcem acasa doar la apusul soarelui, rupti de oboseala :) laptopul ramane închis, nu mai am energie nici sa citesc stirile :)
    salutari si numai ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga.
      Cand am vazut filmul prima data mi-a placut cel mai mult - dintre filmele de gen - si am cautat informatii tocmai pentru ca mi s-a parut altfel... Mi-a placut cu atat mai mult cand am aflat ca e dupa un caz real.

      :) Daca plecati impreuna pare a fi vacanta... Ca-i vacanta sau ba, va dorim zile fericite! :)
      Spor in tot ceea ce faceti! :)
      Pupici si imbratisari, cu drag, de la noi! <3
      Salutari si ganduri bune sunt transmise, intotdeauna, si de la maimuţelele mele. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.