2018-01-22

Nastratin Hogea. Citate favorite

Într-o zi, Nastratin se plimba pe un drum pustiu. La lăsarea serii a văzut că din sens opus se apropie un grup de călăreţi. Imaginaţia a început să-i lucreze şi se temea că va fi jefuit sau luat la oaste cu arcanul. Atât de puternică a devenit frica încât a sărit peste zidul din apropiere şi a nimerit într-un cimitir. Călătorii, curioşi de reacţia lui, l-au urmărit. Când l-au găsit era întins, nemişcat, între morminte. Unul îl întreabă:
- Te putem ajuta? De ce eşti aici in această poziţie?
Nastratin, dându-şi seama că a judecat greşit acei oameni, a răspuns:
- E mai complicat decât crezi. Ştii, eu sunt aici din cauza voastră şi voi sunteţi aici din cauza mea.
************************************************************
Un rege căruia îi plăcea compania lui Nastratin şi îi plăcea să vâneze, într-o zi îi cere înţeleptului să vină cu el la vânătoare de urşi. Nastratin era îngrozit.
Când Nastratin s-a întors in sătucul lui, cineva l-a întrebat:
- Cum a fost vânătoarea?
- Extraordinară!
- Câţi urşi ai văzut?
- Nici unul.
- Atunci cum poate fi extraordinară?
- Dacă eşti vânător de urşi şi dacă eşti eu, să nu vezi un singur urs este o mare performanţă.
₪₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat. 
₪₪₪
Cartea pe care o am (nu mai are coperţi) se numeşte “De-ale lui Nastratin” şi a fost publicată de Zoe Verbiceanu la Editura “Scrisul Românesc”, in 1974. Ilustraţiile cărţii sunt semnate de Olimp Vărăşteanu.
Anecdotele scrise aici nu fac parte din acest volum – habar nu am de unde le-am copiat cândva şi le-am adăugat cărţii.  Azi nu se mai ştie care anecdote aparţin celebrului Nastratin şi care nu, pentru că de-a lungul timpului noi şi noi povestiri au fost adăugate, altele au fost modificate, iar personajul şi poveştile sale s-au răspândit in multe regiuni ale lumii, in diverse traduceri şi repovestiri.
₪₪₪
Zoe Verbiceanu s-a născut la Bucureşti, in 18 septembrie 1893 şi a murit la Calafat, in 30 decembrie 1975. S-a stabilit la Calafat in anul 1954; aici a realizat şi ultima ei carte: “De-ale lui Nastratin”.
Studiile secundare le-a facut la Liceul Central din Craiova şi la Liceul Sf. Sava din Bucureşti – in anii de liceu şi-a început şi activitatea literară, cu satire. A urmat cursurile Universităţii din Bucureşti (licenţa in limba franceză şi română). A fost profesor in învăţământul secundar şi la Academia Comercială, unde a predat limba şi literatura franceză. A scris romane şi teatru (între altele: Nastratin Hogea, comedie în 3 acte, în versuri, 1945, reprezentată de Teatrul Naţional Bucureşti în 1947), a prelucrat basme din folclorul universal şi a făcut traduceri.
Sursa info şi foto:  
http://aman.ro/betawp/wp-content/uploads/personalitati/V/verbiceanu%20zoe.pdf
₪₪₪
Nastratin Hogea a fost un cleric şi un învăţător sufist, un filosof. Este cunoscut in aproape toată lumea pentru anecdotele lui pline de haz şi de învăţături. Temele povestirilor au devenit o parte a folclorului multor popoare şi exprimă imaginaţia colectivă a mai multor culturi, înfăţişând tipul de înţelepciune populară ce triumfă in faţa tuturor încercărilor şi nedreptăţilor la care sunt supuşi, uneori, oamenii.
A fost uneori imam, conducând rugăciuni şi alte ceremonii religioase dar şi cadiu, rezolvând probleme locale, dar in primul rând a fost un mic fermier nu prea bogat, cu un petec de pământ şi câteva animale (nelipsind măgarul). El şi familia lui trăiau foarte modest, uneori sufereau mari lipsuri, neavând nici hrană şi nici lemne pentru foc. Deşi cinstit, nu se sfia să mai apeleze la unele mici înşelăciuni – de exemplu, a plecat să cumpere ulei şi pentru că nu avea bani a pus in ulcica ce avea gâtul stâmt un burete; negustorul a umplut ulcica şi Nastratin s-a declarat nemulţumit de calitatea uleiului aşa că a cerut negustorului să şi-l ia inapoi; negustorul aşa a făcut, dar uleiul absorbit de burete a rămas in ulcică şi Nastratin a avut ce duce acasă. Facea orice pentru a-si sustine familia.
Nastratin, se pare, a trăit prin secolul al XIII-lea. Au fost descoperite 400 de manuscrise cu povestiri şi anecdote care i-au fost atribuite lui şi care îi demonstrează inteligenţa şi înţelepciunea. A fost in mod sigur un personaj iubit, ale cărui sfaturi erau cerute şi respectate de concetăţenii săi. Lui i-a plăcut să testeze înţelepciunea celorlalţi şi le adresa uneori întrebări absurde, dar nici oamenii nu se lăsau mai prejos şi Nastratin a fost adesea ţinta glumelor copiilor dar şi a adulţilor, care voiau să vadă cum se descurcă in situaţii inedite. Spre încântarea semenilor, Nastratin nu i-a dezamăgit niciodată.
Trăsăturile lui cele mai importante erau simţul umorului şi răspunsurile rapide la cele mai absurde întrebări. Nu trebuie văzut ca un comediant pentru că e nevoie de multă inteligenţă să faci oamenii să râdă oferindu-le in acelaşi timp teme de meditaţie. Deşi deseori luat in râs, îşi menţine buna dispoziţie şi optimismul.
Când era tânăr, Nastratin găsea întotdeauna ceva pentru a-şi distra prietenii astfel încât aceştia nu mai erau atenţi, uneori, nici la orele de curs. Un profesor i-ar fi spus cândva: In viitor, când vei fi adult, vei deveni înţelept, dar cu siguranţă că orice vei spune îi va face pe oameni să râdă. Şi continuă să îi facă să râdă şi după moarte.
O legendă spune că Nastratin şi-a clădit mormântul fiind încă in viaţă şi cu galbenii dăruiţi de sultanul Timurlenc. Dimitrie Cantemir ne-a înfăţişat monumentul cel şugubăţ in “Istoria imperiului otoman”, iar mai de curând, monumentul e descris de Ioakeim Valavanis (1858-1921) in lucrarea sa Asia Minor Studies (1891) unde sunt incluse unele anecdote ale lui Nastratin Hoca şi unele date despre el: Chiar la intrarea cimitirului, privirea întâlneşte o construcţie foarte ciudată. Patru stâlpi bine înfipţi in pământ poartă un acoperiş cam dărăpănat, care adăposteşte un mormânt. Deasupra mormântului tronează un neobişnuit de mare turban, alcătuit din numeroase fâşii împletite in jurul unui butuc. Trei laturi dintre stâlpii monumentului sunt deschise – şi numai latura dinspre miazănoapte e închisă printr-o uşă masivă cu două canaturi de care atârnă într-un cui două chei uriaşe şi nefolositoare de lemn. […] La prima vedere, vizitatorul e apucat de un râs nestăpânit in faţa unui mormânt închis cu atâta grijă pe o latură şi deschis la toate vânturile pe trei laturi
In diferite oraşe turceşti, şi nu numai, există monumente care îl reprezintă in ipostaze hazlii.
Sursa foto statuie – Ankara: https://en.wikipedia.org/wiki/Nasreddin
Originea sa o revendică mai multe grupuri etnice: turcii, afganii, iranienii şi uzbecii, de exmplu. Potrivit prof. Mikail Bayram (specialist turc in istorie medievală), care a făcut cercetări ample despre Nastratin, acesta s-ar fi numit Nasir ud-din Mahmood al-Khoyi şi s-a născut in oraşul Khoy din provincia Azerbaijan din vestul Iranului, ar fi studiat la Khorasan, ca elev al lui Fakhr al-Din al-Razi din Herat (important interpret al Coranului). Apoi, Nastratin s-ar fi stabilit in Akşehir (Turcia), mai apoi in Konya, unde a murit in 1275 sau in 1285. Sunt multe surse care dau ca loc de naştere satul Hortu, in Sivrihisar din provincia Eskişehir (pe teritoruiul Turciei de azi).
Presupusul mormânt al lui Nastratin se află in Akşehir (probabil că monumentul a suferit unele transformări de-a lungul timpului). Nastratin apare adesea ca un personaj capricios in folclorul multor naţiuni; astfel, e cunoscut de albanezi, arabi, armeni, azeri, bengalezi, bulgari, chinezi, greci, italieni, kurzi, turci, români şi aşa mai departe.
In Akşehir, an de an, intre 5 şi 10 iulie are loc “Festivalul Internaţional Nastratin Hodja”.

30 de comentarii:

  1. Tare mult mi-a placut Nastratin. Musai sa-l reiau. Si multumesc pentru colectia de informatii, pe care o faci cu atata daruire!
    Pupici! O saptamana excelenta sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Suzana draga. :)
      Imi place tare mult sa citesc anecdotele cu Nastratin; cartea pe care o am cred ca am citit-o (la intervale mari de timp) de mai multe ori decat am citit "Legendele Olimpului" (Eroii). :)
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Era preferatul meu...în copilărie. Mulțumesc pentru remember

    RăspundețiȘtergere
  3. Cui nu ia placut de Nastratin? Mama ma facea uneori "Nastratin" pentru ca ma încapatanam si în opinia ei "încalecam magarul invers1" OK! Asa o fi fost! 😅
    Iti doresc o saptamana minunata, Diana draga! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca imi place. :)
      Hahaha! Inspirata mami a ta, alintandu-te "Nastratin"! :)) O idee de tinut minte! :)
      Multumesc, Ella draga! O saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Ești fenomenală,și uitasem de el,mulțumesc pentru aducere aminte!
    Îți doresc o săptămână cu bucurii și multe reușite ,draga mea!
    Pupici,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Iti multumesc pentru apreciere, si pentru urare. :) Cu placere.
      Nastratin si Pacala se numara intre personajele mele favorite. :)
      Iti doresc sa ai si tu o saptamana buna-buna!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  5. Multumesc si pentru apreciere, Luiza draga!
    Eee! Tinerete, care secole?! :)
    O zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Revenire in timp cu Nastratin.Ce bine ca m-ai dus cu multi ani inapoi!O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E revigorant sa ne amintim timpurile bune din trecut. :)
      Multumesc. Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  7. Exact cartea aceea am avut-o și eu. Iar coperțile erau cu albastru și nastratin stătea vesel pe măgar.... invers, cu capul spre coadă. Ce mult mi-a plăcut cartea și ce-o mai citeam. Am împrumutat-o unui coleg de școală și... nu am mai văzut-o înapoi! Mi-a părut tare rău după ea. Nastratin a fost un fel de... Păcală al Orientului, un înțelept șugubăț din popor, din lumea islamică. Știu că și Anton Pann a pomenit despre el în scrierile lui.
    Numai bine, dragă Diana și zile cât mai frumoase! Și mulțumiri multe pentru că mi-ai amintit de acest simpatic personaj din lecturile copilăriei mele. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am citit si recitit aceasta carte. M-a amuzat de fiecare data. :)
      Oooo! Nu stiu tu, dar eu, cand imprumutam o carte si nu o mai primeam aveam senzatia (un timp) ca-mi lipseste ceva foarte important - mai ales ca in vremea aceea nici nu prea se gaseau in librarii multe carti interesante.
      Cu multa placere.
      Multumesc, Alex draga. Iti doresc, cu drag, sa iti fie cat mai bine. :)

      Ștergere
    2. Sărut mâna, dragă Diana! Îți mulțumesc din suflet!

      Ștergere
  8. m-ai făcut să zâmbesc începând cu titlul postării ! atât de mult îmi plăceau peripeţiile lui Nastratin când eram mai mică (de atunci nu am mai auzit de el)! dar îţi mulţumesc frumos nu numai pentru micile povestiri alese, cât şi pentru datele despre doamna Verbiceanu şi apoi despre viaţa celui ce a fost cu adevărat Nastratin Hogea!!!
    felicitări pentru postare !
    îţi doresc multă, multă sănătate şi spor în toate activităţile !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si la mine apare zambetul pe buze cand aud sau citesc "Nastratin".
      Imi plac si acum peripetiile lui si am tot recitit cartea - e reconfortanta si ma "deconecteaza" urgent de la chestiunile prea serioase. :)
      Cu multa placere. Multumesc pentru interes si pentru apreciere. :)
      Si eu iti doresc multa, multa sanatate si spor in tot ceea ce faci!
      Pupici!

      Ștergere
  9. Minunata retraire a eroului copilariei,sugubatul si inteleptul Nastratin
    Hogea;ai povestit atatea lucruri,intamplari despre el,de care nu stiam,
    pentru care iti multumesc,draga Diana !Este,dupa atatea sute de ani,
    prezent in umorul colectiv al multor popoare,atat de deosebite neamuri,
    unindu-i recunostinta pentru rasul din inima ! Bucurii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere. Iti multumesc pentru interes, Natalia draga.
      Pana ieri nici eu nu stiam mare lucru despre Nastratin sau despre dna Zoe Verbiceanu, dar pentru ca citeam "De-ale lui Nastratin" si am vrut sa postez aici, mi-am zis sa caut cate ceva. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  10. ”Temele povestirilor (lui Nastratin) au devenit o parte a folclorului multor popoare şi exprimă imaginaţia colectivă a mai multor culturi, înfăţişând tipul de înţelepciune populară ce triumfă in faţa tuturor încercărilor şi nedreptăţilor la care sunt supuşi, uneori, oamenii.”
    Am avut și eu cartea în copilărie, îmi plăcea mult Nastratin, apoi am ilustrat chiar eu o ediție tipărită la Europontic, fiind una din primele cărți ilustrate de mine, așa că m-am bucurat, iată, să-l regăsesc la tine, Diana dragă!
    Îți doresc o săptămână plină de bucurii și reușite! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe! Ce fain! :) La cat de dragalase sunt chipurile personajelor tale ma gandesc acum la mutrisoara pe care trebuie sa o aiba magarusul, in special. :)
      Multumesc, Mirela draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana buna-buna! :) Succese!

      Ștergere
  11. Adorabile, anecdotele lui Nastratin! Și, mai ales, atât de actuale...
    Foarte interesante datele despre biografia lui, recunosc că nu le-am citit niciodată. Mulțumesc!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu placere, Zina draga! :)
    Datorita "Citatelor favorite" am aflat si eu amanunte. :) Multe am mai aflat de cand cu acest "joc". :) Si multe mi-am reamintit!

    Multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Suuuuuperb articolul. <3
    L-am citit cu atata bucurie !! Acum stau si ma intreb unde e cartea din care imi citea Mami - vai trebuie musai sa o gasesc si sa recitesc. :D
    Si mai este o carte pe care sper sa o gasesc - ceva cu Viteazul Ozmund... o carte foarte veche cu legende (asiatice).

    Pupici :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Rux draga! Reactia ta mi-a facut mare bucurie! :)
      E pe undeva, pe acolo, in "casuta cu minuni". :)
      Hm! Tema pentru acasa: sa caut Viteazul Ozmund, pentru ca aud de ea prima data. :( Lectura obligatorie! :) Desi,,, daca e veche, putin probabil sa se fi editat, iar la anticariate sigur nu e (nu in BV). :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  14. copil fiind am citit si eu povestile lui Nastratin... l-am considerat mereu un var mai scolit de-al lui Haplea ☺
    Te pup. Noapte buna. Imbratisari de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zilele acestea am recitit povestile cu Nastratin. :)
      De Haplea am uitat! De fapt... nici nu sunt sigura ca am citit cartea, dar am gasit-o (cu ilustratii cu tot) - acum! - pe net, in format pdf si citind cateva "dialoguri", parca-parca imi spune ceva. Oricum, o voi citi! :) Multumesc.
      Zi frumoasa iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      P.S. Aici e "calea" spre Haplea. :)
      https://machetedidactice.files.wordpress.com/2016/05/documents-tips_haplea-patanii-si-nazdravanii-de-mos-nae-n-batzaria-1.pdf

      Ștergere
  15. Ce amintiri din copilarie mi-ai trezit! am frunzarit si eu cartea pana s-au rupt din coperti :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se vede in biblioteca celor mai multi care carti le sunt mai aproape de suflet. :)

      Ștergere
  16. Am avut și eu cărticica aceasta în copilărie, dar cine mai știe pe unde a ajuns!?! Mi-a delectat orele citind-o și parcă mă îndemna spre înțelepciune, atât cât poate avea un copil. Ar fi fain tare de recitit. Mersi că mi-ai reamintit de Nastratin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa... e o carticica faina. Ma gandeam si la "rele"! :))Imi imaginam ca as putea face si eu ca el, in caz ca n-o sa am vreodata bani: sa pun un burete intr-o ulcica si sa cumpar ulei, apoi sa ma razgandesc si vanzatorul sa-si ia uleiul inapoi (mai putin cel absorbit de burete) - nici nu se vindea "ulei varsat" la vremea aceea (la un moment dat abia se mai gasea ulei!). Acum ma amuz de cate ori recitesc cartea si ajung la acea scena. :)
      Cu placere.
      Zi frumoasa iti doresc!

      (din nu stiu ce motiv randurile tale au ajuns in spam - acum am le-am vazut)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.