2016-04-10

De la o voce in miez noapte...

Imi ureaza Suzana (Floare de Colţ) intr-un comentariu, aici, sa am un weekend excelent si nu prea războinic. :) La momentul cand am citit, deja, cineva imi declarase razboi… Si cum n-am multa minte – cu un singur neuron, si ala vioi-ameţit, nu pot avea prea multa – m-am pus pe descoperit sursa: un barbat aproape femeie, daca iau in considerare vocea. Ii stiu acum numele si prenumele, ii stiu adresa exacta, stiu ca locuieste singur si isi numara pârţurile, stiu cum arata – o sa-l sun la interfon intr-o noapte, si-o sa plec… (glumesc… dar ma mai gandesc). In fiecare seara o sa plimb cainele pe acolo, desi nu mi-e tocmai comod, insa voi invita la plimbare si pe cineva cu un câine cu regim special. Am tăcut in noapte, pentru ca vecinii ăluia n-au nicio vina si nu voiam sa-mi asculte replica, pentru ca ar fi urmat replica lui, si iar a mea si tot asa…

Ce fel de om e acela care, vinerea pe la miezul noptii, sta si priveste pe fereastra? Nu fumeaza (n-am simtit miros de tigara), doar priveste si… striga dupa intarziatii care-si scot câinii la plimbare.
“Ai adunat mizeria câinelui?” se aude o voce in noapte.
1. Ai vazut ca nu m-am aplecat, deci nu am adunat. 2. Fiind noapte te-ai ghidat, in lumina chioarelor becuri, numai dupa pozitia câinelui. Ghici ce?! Câinele era căţea si a facut pipi in iarba. E a treia oara când sunt trasă de atenţie degeaba.

Ce oameni! Unii plictisiti, altii bolnavi (de răutate cronică) dar cei mai multi nefericiti, nemultumiti de politicieni, nemultumiti de vecinul care-si face suc de portocale dimineata la ora 7, nemultumiti ca altii sunt tineri, nemultumiti ca altii au “tupeu” sa aiba in grija câini in loc sa creasca un copil s.a.m.d. De fapt, ei n-au probleme că unul sau altul nu aduna rahatul pe care-l lasa câinele intr-o zona verde unde nu calca picior de om – sau n-ar trebui sa calce; pe ei ii satisface faptul ca au ocazia sa le dea lectii altora, sa ii şicaneze; acum e lege si cei care au câini trebuie sa o respecte. Dar ăla care flegmeaza bacili Koch? Ăla nu trebuie atentionat si, eventual, amendat? Dar ăia care, cu berea-n bot, scuipa coji de seminte in statia de autobuz sau pe te miri unde, nu trebuie admonestati de cei care n-au ocupatie? Oh, nu! Dar nu pentru ca nu exista lege (exista!) care le permite sa le atraga atentia, ci pentru ca nu scuipa coji oriunde genul de oameni carora sa isi permita sa le atraga atentia.

Individul amintit mai sus e dintre cei care merg pe burta cand dau de-un functionar public cu tupeu si cred ca e genul care voteaza cu ăla care-i da un pix. Când vede in drum un copil “aurolac” in plina criza (sau doar inspirand din punga) cheama politistii? Nu, nu se baga pentru ca nu-i treaba lui. Cand vede un barbat lovind o femeie cheama politia? Din nou nu. Si nici nu intervine, pentru ca ar putea fi periculos. Ma bucur sa aflu ca acest gen de persoane se bagă repede cand e vorba de rahat de câine. Dar nici atunci nu se bagă oricand, ci numai daca plimbatorul de caine e vreo femeie – fie tanara, fie varstnica – sau un batranel sau un copil, si cainele nu e unul dintre cei mari. La zdrahonii care plimba dulăi sau căţeluşi nu se baga sa le zica sa adune rahatul din zona verde unde nu calca picior de om. De fapt, mai calcă, cei care sunt din tagma celor foarte grabiti si care nu pot ocoli doi metri pentru a ajunge la intrarea intr-un magazin, de exemplu, decat făcând cărare prin zona verde – si arata unele zone verzi ca niste zebre moarte… Dar nici de acestia nu se iau nefericitii care n-au ocupatie.

un caine alb face treaba mare in iarba; pozitia unui caine are isi face nevoile
Sa nu credeti ca ma plâng; doar constat cât de plictisitori sunt unii oameni si as vrea să înveţe ca un câine (mai ales unul de talie mica) s-ar putea sa faca pipi atunci când ei cred ca face caca sau ar putea sa se screamă degeaba, orice câine, si sa nu iasa rahat... Si as vrea să ştie ca nu trebuie sa se orienteze nici dupa gestul câinilor care dau din picioarele din spate ca si cum ar acoperi ceva – unii fac asta si cand fac pipi si cand simt vreun miros… Sunt multi-multi ani de când plimb câini pentru a ma putea afecta comportamentul celor care se iau de oameni pe strada doar pentru ca lor li s-a dus tinereţea si ii vad pe ceilalti in plin avânt de viaţă… Uneori le dau replica, alteori doar plec si-i las sa răguşească – hazliu e când incepe câinele sa le dea replica. Poate, intr-o zi, voi scrie o lista cu tot ce-am auzit direct – sau ce au auzit altii – plimband câini.

Urât mai îmbătrânesc unii! Sper să-mi rămână neuronul vioi până la adânci bătrâneţi. 

Textul acesta a ieşit din cauza unei voci in miez de noapte, o voce care a vorbit in numele multora cărora le doresc să înveţe să facă diferanţa între una şi alta pentru a nu mai ajunge in situaţia de a se băga ca musca sub coada calului, sau... le doresc să-şi găsească o ocupaţie..

Ar spune o pisică pentru astfel de situaţii:

***
sursa foto câine: http://barkpost.com
foto cu pisica: inspirata de una vazuta pe FB

7 comentarii:

  1. Si cand ma gandesc ca micul meu comentariu avea legatura doar cu subiectul abordat de tine! :)
    Oricum, astfel de situatii gasim peste tot. Dar daca ma gandesc la acest panseu: "De unde nu e nici Dumnezeu nu cere"! poate schimbam abordarea. Dincolo de nervi, uimire, tristete, furie si nu numai, cred ca acesti oameni sunt de compatimit. Pentru ca NU pot mai mult si poate nici nu mai au timpul necesar sa-si schimbe perspectiva.
    A gandi e un joc un pic mai complicatel! Asa ca, vorba pisicutei...

    O duminica linista si plina de ganduri mai luminoase,draga Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic nu e intamplator! :)
      Cred, totusi, ca nu toti oamenii care se iau de altii la batranete or fi fost asa si in tinerete desi... cineva zicea ca "la batranete omul isi arata adevarata faţă". :)
      Ai dreptate, trebuie compatimiti. Azi nu m-am plimbat pe sub balconul lui pentru ca a plouat si cainelui nu-i prea place in ploaie. :)) Si de azi o sa uit, doar ca mi-ar fi placut sa-i arat ca e nasol sa fie hartuit... :)

      Multumesc. S-a implinit urarea ta si a fost o duminica super, chiar daca a plouat mai toata ziua! :)
      Iti doresc, cu drag, o saptamana minunata!

      Ștergere
  2. :) Daaaa, ca si cum Dumnezeu se intereseaza de hainele omului. Femeia aceea a fost si ea, probabil, degeaba la biserica, cine stie cati ani... In loc sa se bucure ca tinerii vin la biserica stiu doar sa critice... O alta dovada ca unii merg la biserica pentru a-i observa si critica pe ceilalti, nu pentru linistea sufletului.

    :))) Intr-o zi caniculara de vara am avut de facut ceva intr-o zona de deal a orasului – cand am ajuns in varf ma simteam numai buna de pus in sticla (simteam ca nu mai am lichid in corp) si persoana la care aveam treaba nu era acolo, urmand sa vina cam intr-o jumatate de ora. De coborat n-aveam de gand sa cobor si sa urc din nou si pentru ca in zona erau numai case si nu aveam unde intra sa beau un suc sau doar sa simt putina racoare am ales sa intru in biserica din apropiere – era goala, m-am asezat undeva in spate, pe niste scaune si am savurat racoarea si linistea, rotindu-mi ochii pe pereti. Dupa cateva minute apar doua femei: una in varsta, una foarte in varsta, si s-au asezat la vreo doi metri de mine, dar departe de altar. Erau imbracate in negru, cu baticuri negre pe cap. Dupa un timp intra o tanara cu fusta pana la genunchi, cu bluza cu maneci scurte, se aseaza genunchi pe covorul din faţa altarului, face semnul crucii apoi se roaga cateva minute, lasa niste bani in „cutia milei” si pleaca. In acest timp, cele doua de langa mine discutau despre tanara, soptit, credeau ele: „Uite si la asta, cum vine la biserica”; „da, cata nesimtire...” Asa au facut cu toti cei care au trecut pe acolo cat am fost prezenta – am plecat cand se pregatea preotul sa inceapa slujba si, cu toate ca mă mânca limba sa le spun ca nici bârfa nu e iubita de Dumnezeu, am tacut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat imi este de cunoscuta treaba cu "numai daca plimbatorul de caine e vreo femeie – fie tanara, fie varstnica – sau un batranel sau un copil, si cainele nu e unul dintre cei mari." La un bloc vecin e un nene care sta pe geam de dimineata pana seara. De cate ori treceam cu Bruno pe acolo tipa la mine ca face cainele pipi pe boschetii unde se joaca copiii. Cand plimba Mihai cainele, nici urma de nenea. Nici de mine nu s-a mai luat dupa ce i-a dat Bruno replica, in stilul lui, cu vocea groasa de dulau infuriat rau si speriat ca e mami in pericol. :))))
    Ieri m-a facut una cretina pentru ca am scris pe pagina de fb a cainelui ca i-am cumparat zgarda cu tepi... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum un minut am revenit de pe blogurile tale; am citit postarea, dar nu am reusit sa trimit comentariul... :( Am o bazaconie de PC cu o personalitate pe care n-o inteleg (la "Papadiul" am putut "apasa" "Apreciaza")
      Ea o fi avand caine, dar e clar ca n-are habar ca exista si "tepii bonti", care nu afecteaza gatul cainelui decat in cazuri extreme - iar de Bruno ai scris ca merge cuminte acum, deci nu e cazul). Chiar si o zgarda simpla poate afecta gatul unui caine incapatanat, daca e pana acolo. Candva, cineva, mi-a atras mereu atentia: "ai grija la exactitatea cuvantului" :) Acesta e un exemplu... Sa nu presupui vreodata ca cineva stie despre ce vorbesti sau scrii deoarece poate intelege gresit si reactioneaza in consecinta: gresit...
      *
      In alt cartier dadeam de o femeie care striga de la et 4 (dupa toti cei care aveau caini) sa nu mai plimbam cainele pe acolo (si injura) si intr-o zi mi-am pus mintea cu ea: i-am cerut, racnind, sa-mi arate unde scrie ca n-am voie sau sa taca, mai ales daca nu vrea s-o reclam pentru insulta (la vremea aceea insulta se pedepsea penal). Dupa faza asta n-a mai auzit-o cineva racnind.

      Ștergere
  4. Articolul tau e excelent!Sunt multi care nu au ce face decat sa se uite la ce activitati au altii si sa arunce cu ”noroi”, dar sa se implice si sa faca ei ceva bun pentru societate,nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Mihaella.
      Ei, probabil, isi imagineaza ca facand astfel de gesturi o fac pentru... societate (pentru ca ceilalti sa respecte legea). :)

      Ma bucur sa te "revad". Multumesc pentru vizita. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.