2016-04-12

A fi sau a nu fi… ipocrit

Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu"
Mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat in împărăţia lui Dumnezeu (Matei 19, 24). Si atunci, de ce atâta nevoie de lux prin biserici, de ce atâta nevoie de aşa multe biserici?
În clipa în care se vor construi biserici foarte multe şi aurite, să vă feriţi, scade credinţa, scria Sfântul Ioan de Kronstadt (18.10.1829-20.12.1908), care a fost o figura carismatica a Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Îi voi crede credinciosi sinceri numai pe acei politicieni, “oameni ai bisericii” ş.a. care vor renunţa la avere in speranţa – si dorinţa - de a intra in împărăţia lui Dumnezeu. Până in acel moment ce-ar fi sa îi consider ipocriţi? Voi şti că ei, politicienii, “oamenii bisericii” bogaţi nu fac altceva decât să caute să obtina cât mai multe voturi la alegerile electorale, cât mai multă influenţă asupra maselor, iar dacă reusesc sa dezbine populatia, cu atat mai bine… Cred ca gresesc foarte mult cei care se avântă cu prea mult patos in apararea unora sau altora, judecand persoana in loc sa discute, eventual, fapta.

Ce preferă Dumnezeu nu avem cum să știm. Știm doar că Dumnezeu este pretutindeni, atât în bisericile mici, din lemn, cât și în Catedrale. – e ceea ce scrie, autorul pe la inceputul textului la care ma voi referi - pentru a incheia cu o intrebare:
În final, am doar o întrebare pentru cei ce au participat la filmarea videoclipului trupei Taxi: Dumnezeu poate sau nu poate fi găsit în aceste Catedrale?
Raspunsul meu, de neparticipant, e o intrebare: cum putem sti daca Dumnezeu poate fi gasit in acele catedrale (Notre Dame, Sagrada Familia etc.) sau in cele mici, din lemn, când tocmai ni se spune ca nu avem cum sa stim ce prefera Dumnezeu, mai ales ca… ştim: prefera modestia, smerenia?
Raspunsul poate fi gasit in Biblie: Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie… Inclin sa cred ca Dumnezeu a parasit de mult atat catedralele mici, din lemn, cât si cele mari, din fier beton… Dumnezeu fiind pretutindeni, de ce unii oameni au nevoie de atatea cladiri luxoase?

Intre cele doua fragmente de mai sus autorul critica – mai mult sau mai putin direct – pe cei care au aparut in videoclipul care pare foarte discutat in ultimele zile si aduce ca “argumente” pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului catedrale celebre din lume, precum Notre Dame din Paris, Sagrada Familia din Barcelona si altele, care nici arhitectonic nu prea suporta comparatii. Coincidenta sa nu (nu cred in coincidente) cam aceleasi “argumente” le posteaza si un politician pe blogul lui.

Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu"
Ceea ce nu vor sa accentueze cei care compara Notre Dame si altele de aceeasi anvergura cu aceasta catedrala sunt mai multe fapte: pentru Sagrada Familia terenul a fost cumparat si constructia nu e sponsorizata din bugetul de stat decat intr-o foarte mica masura (cand a fost inceputa), banii fiind adunati din donatii si din vanzarea de bilete pentru vizitarea muzeului, ceea ce nu e cazul cadetradalei din Bucuresti. Notre Dame a fost construita pe vremea cand o astfel de constructie era greu de ridicat cu mijloacele care existau atunci. Azi, numai cine nu vrea nu ridica o astfel de cladire. In plus, multe astfel de imobile care fac azi parte din patrimoniul cultural mondial au fost ridicate cu multe pierderi de vieti omenesti, unele constructii fiind comandate, probabil, de conducatori megalomani care voiau sa-si cumpere intrarea in Rai. In plus, bisericile fortificate, catedralele, mai aveau si scopul de a adaposti oamenii in caz de invazie… ceea ce iar nu e cazul cu aceasta catedrala. Nici Notre Dame, nici altele, nu sunt prevazute cu parcari subterane, cu sali de conferinte, cu 500 de locuri de cazare, cu sali de mese etc. (daca in aceste sali de mese si locuri de cazare ar fi chemati oamenii saraci ar fi puţin altfel).

Nu cred ca exista prin ţările date ca exemplu, de tot mai multi, biserici poleite cu aur (care au costat un milion – sau aproape - de euro fiecare), ca la noi (una intr-o localitate care nu e racordata la reţeaua de căi ferate)*, sau 28 de biserici intr-un sat in care nu exista canalizare si apa curenta**. Chiar daca cei mai multi bani provin din donatii particulare chiar cred ca aceste sume ar putea fi utilizate in folosul comunitatilor, pentru o viata mai buna de zi cu zi…

Si autorul textului la care ma refer si altii au interpetat – voit sau nu – gresit cele exprimate de cei care apar in videoclip: sunt considerati a fi impotriva catedralei, cand, de fapt, se refera, indirect, la faptul ca ar putea fi mai mica si mai modesta catedrala, dar NU se pronunta absolut deloc impotriva constructiei. In poezia cântată e vorba (si) despre niste oameni care il cauta pe Dumnezeu…

Multe voci s-au ridicat sa judece pe cei care au aparut in acel videoclip si au “indraznit” sa se exprime liber, un drept fundamental. Sa constati o stare de lucruri este una, dar sa judeci semenii este total interzis prin chiar Cartea pe care ajung sa o banalizeze unii si pe care o invoca la fiecare cuvant. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi (Matei 7:1).
 
Foto de la "Brasov, orasul sufletului meu"
Cei care apar in videoclip sunt judecati si pentru faptul ca sunt bogati… pentru faptul ca ar fi putut sa cânte despre multimea de probleme a României… Li se spune ca si marii preoti se apropie cu grija de smerenie (nu stiu cum e cu altii, dar pe multi “mari preoti” ii vad ca se feresc serios de smerenie)…
Când judeca pe cineva unul care nu se dă drept credincios pios poti zice ca habar n-are ce vorbeste, dar cand judeca cineva care se bate cu pumnul in piept ca este un credincios si un iubitor de semeni se numeste ipocrizie. Si, judecand pe ceilalti, unul s-a gandit sa dea foc unei carti semnate de Mircea Cărtărescu (Frumoasele străine), in semn de protest pentru aparitia acestuia in videoclipul trupei “Taxi” si sa posteze fapta pe YouTube (de unde, ulterior, a fost scoasa filmarea)… Prin gestul sau a dovedit – de parca ar mai fost nevoie - ca actioneaza exact invers de cum zice in Biblie.
Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. […] n-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă (Matei 9, 9-13).

In contextul dat banuiesc ca cei aflati intr-o tabără se considera a fi intre cei “drepţi”, iar celorlalti nu le pasă cum sunt considerati de cei din prima tabără sau se considera, la rândul lor, intre cei “drepţi”…
De ce trebuie ca toti sa-l caute pe Dumnezeu in acelasi mod? In fond, nu omul il gaseste pe Dumnezeu, ci Dumnezeu il gaseste pe om, si nu caută la chipul omului, la vorbele lui, ci in inimă. Poti sa te consideri ateu si sa ai inima bună, asa cum te poti considera credincios si sa ai inima rea. Poti sa te consideri ateu si sa cunosti Biblia, asa cum poti sa te consideri creştin si sa n-ai idee ce scrie in Biblie…
Domnul şi-a ales un om după inima Lui – 1 Samuel 13:14)

Nu stiu ce vor toti cetăţeni, dar stiu ce ne dorim unii dintre noi: sa avem un stat laic nu doar in teorie. Biserica are rolul ei in societate, dar e bine, cred, sa nu interfereze cu politica, si nici cu învăţământul laic; biserica si statul sunt doua institutii / noţiuni distincte (sau ar trebui sa fie).
Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu. (Matei 22:21)

In loc de incheiere:
Când realizezi că eşti de partea majorităţii este timpul pentru o reformă. (Mark Twain)

Vei fi mereu mândru de mine. Reprezint toate păcatele pe care nu ai avut curajul să le săvârşeşti. (Oscar Wilde)

Note
* Biserica Sf. Mihail si Gavril din Cajvana, Suceava, localitate neracordata la sistemul de căi ferate, 6901 locuitori la recensamantul din 2011 – tabla de inox care o acopera e “bombardata cu aur”, are 7 cruci placate cu aur etc.
** Valea Plopului, un sat din judetul Prahova, nu are apa curenta sau canalizare, dar are 28 de biserici (una la 10 familii). Lăcaşele de cult sunt la gradinita, la scoala, in curtile oamenilor, pe dealuri sau in văi.
Mai amintesc aici catedrala din Fagaras, biserica de la Ghimbav

Textul la care m-am referit poate fi citit aici:
http://www.rostonline.ro/2016/04/despre-simboluri-smerenie-si-catedrala-mantuirii-neamului/
Reactia lui Cărtărescu la arderea cărţii:
http://www.mediafax.ro/cultura-media/piesa-despre-smerenie-taxi-starneste-vandalii-carte-de-mircea-cartarescu-arsa-in-semn-de-protest-15232232

10 comentarii:

  1. Voi adauga cateva ganduri, desi a comenta un astfel de subiect mi se pare complicat, pentru ca mie nu mi-e prea limpede per ansamblu.
    Dar mi-a aparut cumva o idee cam ciudata. Ce va ramane din tot ce ne framanta acum, peste, hai sa zicem 100 de ani? Generatiile de atunci ce vor acea de vazut? De admirat? Ce vor intelege din aceasta perioada? Ce se pregateste acum, pentru ca atunci, cineva sa spuna: "Ce lucruri frumoase au realizat...!"

    Cred ca nu prea era comentariul pe care l-ai fi asteptat,
    dar pe mine ma framanta ideea si pur si simplu am poposit-o aici la tine!
    Cu drag,iti urez o zi frumoasa! Oricum... Dumnezeirea este peste tot, chiar si in noi, iar caile ei de manifestare sunt de multe ori surprinzatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru ganduri, pentru popas.

      :) Nu astept un anume comentariu...
      Sunt sigura ca nu va dainui ceva din aceste framantari legate de catedrala. Am doar o speranta: sa nu se spuna si despre catedrala ca si despre casa poporului: “o monstruozitate”. Se va termina, desi a fost inceputa in opozitie cu dorinta celor care locuiesc in zona si vor avea parte de multa tevatura inclusiv dupa terminare.

      N-am vrut sa ratez ocazia de a aduna in “baza mea de date online” aceasta… piatra aruncata in apa. :)
      Nu suspectez de buna credinta nici pe cei care dau dovada de megalomanie fiind cu smerenia si modestia in gura si nici pe cei care vor sa se creada ca sunt modesti si nici pe cei care afirma ca sunt patrunsi de credinta si actioneaza exact contrar invataturilor pe care pretind ca le primesc, le cunosc. Multi dintre cei care apar in videoclip au prestat in campaniile electorale ale diferitilor politicieni si multi dintre cei care isi “apara” credinta dovedesc o deosebita “iubire de semeni”, “discutand” persoana, nu ideea, nu fapta.
      Politicienii sustin masa credinciosilor pentru ca spera sa se aleaga cu ceva voturi in plus – daca chiar ar fi patrunsi de spiritul credintei si de patriotism altfel ar arata legile pe care le promoveaza, altfel ar arata economia nationala. Popii vor tot mai multe biserici pentru ca din tata in fiu devin popi si le trebuie parohie si se amesteca in politica inclusiv sugerandu-le oamenilor (la slujba religioasa) cu cine sa voteze etc..

      Mi-ar placea ca institutia bisericii sa nu mai primeasca bani din bugetul de stat (chiar daca nu sunt “enorm” de multi) si mi-ar placea ca veniturile bisericii sa fie impozitate (apar ca fiind mari chiar si la o prima vedere); si mi-ar placea ca religia sa nu mai fie inclusa in “programa scolara” si urmata “pe baza de cerere” (si) pentru ca am vazut cativa copii (de religii diferite) care se certau intre ei in ideea “adevaratei religii” (copii de clasa a IV-a).

      Multumesc, Suzana! Noapte buna! Cu drag!
      Namaste! :)

      Ștergere
    2. Diana, ceea ce spui are o logica de cristal...
      Singura problema pe care eu o simt este ca nu se doreste sub nici o forma ca in societate sa se instaureze un echilibru si o logica firesca. Dezbina si stapaneste este din pacate la moda. Si iarasi din pacate, oamenii prea ocupati cu viata de zi cu zi nu-si dau seama de o manipulare insiduoasa. Uneori am senzatia ca este in jurul nostru o perdea toxica. Dar daca intrebi, nu o prea vede nimeni. Cred ca am inceput sa am vedenii...
      Noapte buna, Diana!
      Namaste! :)

      Ștergere
    3. “Perdea toxica” e caracterizarea potrivita, concentrata. :)
      Ce se intampla in RO mi se pare a fi… “tehnica osului”: arunci haitei de caini infometati un os, ei se incaiera si poti face ce vrei cat timp acestia se bat.
      Noapte buna!

      Ștergere
    4. Suzana,asa este!ai vazut documentarul Apa?e acolo o pilda despre un ”nebun”...se potriveste societatii actuale.

      Ștergere
  2. Abia ieri am ascultat melodia celor de la Taxi si mi s-a parut foarte inspirata. Eu sunt total impotriva bisericilor care depasesc inaltimea unei case obisnuite si, desi in Vechiul Testament templul lui Solomon este o constructie uriasa - putem spune- comandata chiar de Dumnezeu, in Noul Testament nu exista niciun singur verset care sa indice ca Dumnezeu ar mai dori asemenea constructii impunatoare. Mai mult, Hristos chiar spune la un moment dat: "Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo voi fi si eu."(am citat din memorie)
    Pai doi sau tei au loc si intr-o camaruta si pot apartine aceleiasi familii, deci practic, orice casa in care locuiesc 2-3 cedinciosi care se roaga lui Dumnezeu este o biserica. Si atunci, de ce avem nevoie de o catedrala ofensator de opulenta? Ca sa demonstram ce si cui? Eu preferam sa vad ca oameni bisericii se ocupa de constructia unor adaposturi de noapte pentru oamenii strazii, sa nu mai moara inghetati cu sutele pe iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel ma gandesc si eu: nu e nevoie de cladiri impunatoare cu multe tablouri si cupole aurite atunci cand exista credinta. E, undeva in Bruxelles (si probabil si in alte locuri), o bisericuta amenajata intr-o camera si se aduna acolo toti romanii din cartier, la diferite ocazii - sarbatori religioase sau evenimente personale. Si sunt o adevarata familie... extinsa. :)
      E necesara o asemenea imensitate numai pentru orgoliul unora... Unii preoti (si calugari) ortodocsi au cosntruit unele adaposturi pentru oameni fara adapost sau foarte saraci, pentru copii orfani dar mereu cauta donatii... Pentru acestia, macar, ar trebui sa asigure fondurile BOR... sa nu mai umble acesti oameni si cu cererile pentru bani si/sau altele necesare traiului...

      Unul dintre argumentele celor care au inceput ridicarea acestei cladiri este: "sa lasam mostenire urmasilor; asa cum exista Notre Dames, Sf Sofia..." etc. Alt argument: "e nevoie de o asemenea cladire pentru intalnirile dintre preoti" (cu alte cuvinte, dar aceasta e ideea). Undeva intre argumente se gaseste si ceva legat de credinta si credinciosi.

      Ștergere
  3. Unii au nevoie de catedrale sponsorizate de stat.Altii au nevoie de echipe de fotbal sponsorizate de municipalitati.Am o propunere...echipele de fotbal sa nu mai fie DELOC sustinute de municipalitate, iar catedrala sa nu mai fie sponsorizata de stat.
    La ora actuala...Catedrala este sponsorizata de stat,dar primeste si DONATII (deloc mici), iar echipele de fotbal sunt sponsorizate de primarii, dar primesc si bani de la magnati.
    E corect,zic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat da, corect nu prea… Si echipele primesc donatii inclusiv de la suporteri si/sau de la cei care isi fac reclama intr-un fel sau altul.
      Sunt sponsorizate si echipele de fotbal, da, dar jucatorii aceia si produc ceva; doar un exemplu: profiturile din biletele vandute sunt impozitate si sumele ajung la stat (adica si pentru ceilalti, nu doar pentru ca ei sa primeasca mai apoi alti bani) – mai sunt si alte taxe care ajung la stat. In cazul bisericilor nu se impoziteaza niciun venit (exceptand salariile preotilor, eventual).
      Deci, de la echipele de fotbal si altele ceva bani se intorc la bugetul statului sau bugetul local (dupa caz) de la biserici NU.
      As zice ca e o diferenta esentiala. Poate ca argumentul acesta ar trebui sa dispara, nefiind tocmai valabil. Doar zic. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.