2018-02-27

Iubirea şi inima aleasă. Citate favorite

Iubirea şi inima aleasă acelaşi lucru sunt. In inima aleasă îşi face loc dragostea ca in frunzişul pădurii; Natura n-a făurit dragostea înaintea inimii alese şi nici inima aleasă înainte de a făuri dragostea. Abia fu soarele creat, şi pe dată se văzu strălucirea cerului, ce fără de el nu s-ar fi văzut; dragostea-şi află locul in inima aleasă in mod firesc, aşa precum căldura-n văpaia focului.
Focul dragostei se-aprinde in inima aleasă ca licărirea stelei in piatra nestemată, căci nu coboară-n piatră al stelei dar, atâta timp cât soarele n-a făcut-o nestemată.
Dragostea îşi face in inima aleasă lăcaş asemeni ei ca magnetul in fierul din mină.
(Guido Guinicelli din Bologna; Istoria literaturii italiene-Toscanii, de Francesco de Sanctis, Editura pentru Literatură Universală, Bucureşti, 1965, traducere de Nina Façon).
baloane rosii in forma de inima pe fondul unui cer albastru si cativa nori albi
Guido di Guinizello di Magnano (c. 1230-1276; cunoscut sub numele de Guido Guinizelli sau Guinicelli şi citat de unii Guinizzelli) a fost considerat de Dante părintele poeziei italiene (scrie el, in Purgatoriul, XXVI: când spusele-i de “tată”-mi pomeniră, / de-al meu şi-al celor mult mai buni ca mine, / ce-au plâns iubirea-n dulce vers pe liră). E cel dintâi dintre poeţii Dulcelui stil nou (Dolce Stil Novo – curent literar italian din secolul al XIII-lea). A fost numit Înţeleptul.
In scrierile sale a exprimat o concepţie platonică, umanistă, cu implicaţii spirituale despre iubire. A scris balade, sonete şi canţonete – cea mai cunoscută canţonetă este In inima aleasă dragostea sălăşluieşte întotdeauna.
Guido nu simte iubirea, nu trăieşte şi nu exprimă impresii de dragoste, ci contemplă iubirea şi frumuseţea cu o privire filosofică; ceea ce i se înfăţişează nu e o fiinţă omenească idealizată, ci o idee pură, de care e îndrăgostit cu aceeaşi iubire pe care filosoful o poartă adevărului intuit şi contemplat de mintea lui, ca şi cum ar fi o fiinţă vie (Francesco de Sanctis).
Guido Guinicelli a fost şi judecător, om politic şi ghibelin; exilat din oraşul său o dată cu înfrângerea ghibelinilor, a murit, probabil, la Monselice (Padova), înainte de noiembrie 1276). A fost căsătorit şi a avut un băiat. (Datele biografice sunt aproape inexistente).
Guinizelli aparţine, prin cultură, tradiţiei filosofice a Universităţii din Bologna şi lirica sa e pătrunsă de ideile tomiste (Toma d’Aquino).
**
Între anii 1280-1300 îşi scriu sonetele şi canţonetele Guido Cavalcanti şi Cino da Pistoia care, împreună cu Dante Alighieri (in primele sale opere), alcătuiesc generaţia Dulcelui stil nou (toţi sunt toscani).
₪₪
Francesco de Sanctis (n. 28.03.1817-d. 29.12.1883) a fost scriitor, filosof, critic (întemeietorul criticii moderne italiene) şi istoric literar italian, ministru al “Educaţiei”. Se numără intre cei mai mari critici şi istorici literari italieni din secolul al XIX-lea.
Istoria literaturii italiene este capodopera lui Francesco De Sanctis, publicată in două volume: primul in 1870 şi al doilea in 1871. Autorul reconstituie într-un mod armonios timpul istoric in care s-au născut capodoperele literaturii italiene. In această operă apare expresia “scopul scuză mijloacele”, Francesco De Sanctis folosind-o pentru a rezuma eroarea filosofiei lui Niccolò Machiavelli, expresie care ulterior a fost atribuită (total eronat) gânditorului florentin.
₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat.

9 comentarii:

  1. Esti mereu plina de surprize, Diana draga! Imi place acest "intelept", pe care il descopar aici la tine! Un citat frumos in spiritul zilei care a fost si a zilelor care vor veni!
    Multumesc mult pentru noutate.O saptamana cu dragoste si frumos sa ai! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru frumoasele randuri!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce mult imi place ca tu ne oferi si informatii legate de înteleptii cu citatele carora ne incânti ziua! Articolul tau este un dublu pachet de surprize :-) Multumim, Diana draga!
    O saptamana minunata sa ai. Imbratisari de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Citind articolul, mi-am amintit ca Mami avea in mini biblioteca doua carticele micute (una era bleu si una crem)... va trebui neaparat sa le caut. Am impresia ca erau poezii...
    Foarte interesant episodul de astazi :*!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ”Focul dragostei se-aprinde in inima aleasă ca licărirea stelei in piatra nestemată...” Cât de frumos! Mulțumesc pentru informație, îmi plac istoriile...

    Zi excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragostea îsi afla locul în inima aleasa ... Asa este, dar mai da si cate-un rateu pentru ca poate fi si "dragoste cu nabadai!" hihihihi ..
    Iti doresc o zi frumoasa si însorita! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
  7. interesantă propunere pentru lectură ! care a fost prima: iubirea sau inima ?
    felicitări pentru alegerea acestui gânditor: Francesco De Sanctis !
    mi-a plăcut mult ceea ce ai ales !
    pupic ! mult succes în tot ce doreşti să realizezi !

    RăspundețiȘtergere
  8. Doar chestii faine sunt aici la tine! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.