2021-11-30

Noaptea Sfântului Andrei

Un poem de Vasile Alecsandri, în care e descrisă această înfricoșătoare noapte:

Iată-l, iată Satan vine

Răzbătând prin verzi lumine,

Pe-un fulger strălucitor.

Umbre, stafii despletite,

Cucuveici, Iele zburlite,

Și Rusaliile pocite

Îl urmează ca un nor.

Voi cu suflete curate

Cu credinți nestrămutate,

Oameni buni, femei, copii,

Voi creștinelor popoare,

Faceți cruci mântuitoare,

Căci e noaptea-ngrozitoare,

Noaptea Sfântului Andrei...

Strigă-atunci un glas ceresc.

Și pe loc cad în morminte

Păcătoasele-oseminte.

Iar pe zidurile sfinte

Trece-un foc dumnezeiesc!


(poem copiat de aici: https://azm.gov.ro/datini-tradițîi-și-obiceiuri-românești-în-luna-noiembrie/)

LA MULȚI ANI, DE SFÂNTUL ANDREI!

Numele Andrei este de origine grecească: Andreas, în legătură cu andreia - bărbăție, îndrăzneală (de la aner, andros - bărbat).

Scrierile bisericești arată că Andrei (unul dintre apostolii lui Isus și frate cu Sfântul Petru) este denumit „Cel întâi chemat” care s-a alăturat Mântuitorului, după ce l-a părăsit pe Ioan Botezătorul. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de "X".

Legendele spun că Sfântul Andrei a fost trimis să propovăduiască pe „tărâmurile lupilor” și, pe tot parcursul înspre sanctuarele dacice, a fost însoțit și călăuzit de Marele Lup Alb. Nu se știe când a ajuns Apostolul Andrei în teritoriile de la Dunăre, dar se sugerează că a intrat în Scythia Minor la un început de iarnă, pentru că sărbătoarea numelui său e înscrisă în calendar în ultima zi a lunii noiembrie iar luna decembrie se numește și Undrea.

Legenda spune ca Sfantul Andrei a fost calauzit in drumul sau de Marele Lup Alb.

Pentru că trecerea de la toamnă la iarnă pare a fi sezonul favorit al lupilor, Sfântul Andrei a devenit și patronul acestora. În noaptea de 30 noiembrie, lupii se adună iar Sfântul Andrei împarte fiecăruia prada pentru iarna care tocmai începe.

In tradiția populară, ziua se mai numește ”Gădinețul Șchiop” sau ”Ziua Lupului” - trebuia respectată prin odihnă, căci celui care lucra ”îi stricau lupii vitele și mai ales oile și caprele”.
Această zi, se spune, e singura zi din an în care lupul își vede coada - își poate răsuci gâtul, care de obicei e țeapăn, iar la vânătoare este foarte agil.

Ajunul Sfântului Andrei (Andreiu’ cap de iarnă, cum îl numesc bucovinenii) este considerat unul dintre acele momente în care bariera dintre văzut și nevăzut se ridică, este cumpăna anotimpurilor, când se crede că hotarul dintre lumea viilor și a morților este foarte penetrabil, iar strămoșii mitici se reîntorc pe Pământ, sub forma diferiților strigoi sau a unor animale totemice. Andreiu' cap de iarnă permite interferența planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existența oamenilor putând fi întoarse de la matca lor firească. Se crede că în această noapte "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "mințile oamenilor" și "rodul livezilor".

Toate cele de mai sus erau primejdii pentru oameni și foloseau pentru apărare agheasmă, smirnă, tămâie, leuștean și mai ales usturoi; usturoiul pune pe fugă toate ființele malefice. Ușile și ferestrele caselor, grajdurilor, cotețelor erau unse cu usturoi pisat pentru a feri oamenii și animalele de a fi posedate de duhurile rele. Tot în ajun, noaptea, se desfășoară „păzitul usturoiului” - fete și flăcăi veghează și petrec pentru a înzestra usturoiul cu puterile necesare îndepărtării primejdiilor.


Imagine de Comfreak de la Pixabay

14 comentarii:

  1. Imi place la nebunie poza. Trebuie sa explorez si eu site-ul ala!
    La Multi Ani de ziua noastra, draga Diana!
    Daca imi doresc ceva, acum la inceput de Decembrie, este sa gasesc calea mea de a picta Sfinti. Nu stiu cand am simtit prima data asta ca mai mult decat un gand, dar se adanceste ideea. Asa ca Sf. Andrei poate constitui inceputul povestii. De ce nu?
    Numai bine sa fie la tine, draga mea!
    Eu trebuie sa incep sa strang haosul din sufragerie...
    Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele fotografii de acolo sunt superbe! Aceasta am descoperit-o cautand munti - n-am rezistat tentatiei si am compilat, repede, un text, stiind ca Sf Andrei e in "legatura" cu lupii. 😊
      Multumesc! La multi ani de ziua noastra, Suzana draga! ❤️

      Uau! Mi-e clar ca-ti va reusi ce-ti pui in minte!
      Numai bine si la tine! Spor in toate! 💕 Pupici! 😘

      Un haos ordonat, ma gandesc! Am vazut vreo 20 de felicitari dintre cele pe care le-ai facut. Pentru urmatoarele revin maine, cred. Ai ceva de strans. Partea cu stransul imi place cel mai putin dupa ce termin ceva de lucrat. :))

      Ștergere
    2. Ha! Un haos foarte dezordonat! Atat ca o sa imi vina alte idei si ma voi intreba de ce nu au venit atunci... 😊 Mi le notez pentru alta data...
      Noapte buna, Diana draga!❤️😘

      Ștergere
    3. Ma laud: cred sunt campioana la "ideile care vin dupa". 😊
      Multumesc, Suzana draga! ❤️ 😘

      Ștergere
  2. Mi-a fost tare dor de poveştile tale, Diana! Iar am învăţat ceva azi!
    La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci noaptea de Sf. Andrei e Halloween-ul nostru? :) Sincer nu știam că-i atât de periculos. Nu auzisem decât de tradiția cu grâul care se pune la încolțit, dar mărturisesc că n-am respectat-o niciodată. Mi-am amintit de ea pentru că toată săptămâna trecută erau niște cucoane cu grâu de vânzare la metrou. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca sarbatoarea Tuturor Sfintilor ar fi Halloween-ul nostru (1 noiembrie), dar si noaptea sf Andrei s-ar potrivi.
      Eu am pus grau la incoltit - si tare frumos a crescut, si l-am dat motanului (in loc de "iarba pisicii") - cu ce pofta-l devora! :)) Motanul pe care-l mai avem acum nu stie sa manance iarba! Smulge firele cu radacina cu tot si tot degeaba... 'ca nu le mananca.

      Ma gandesc, uneori, ca niste "oameni de film" cu imaginatie si bani ar face niste filme super inspirandu-se din traditiile pe care le avem.

      Ștergere
    2. Da, un film inspirat de tradițiile noastre chiar ar fi interesant. Din păcate toate aceste tradiții se pierd in negura timpului. Aflu în fiecare zi o grămadă de lucruri noi și interesante de la tine de pe blog. Si încă eu n-am crescut cu smartphone-ul în brațe. Așa că, într-adevăr, un film ar fi un mijloc binevenit pentru a ne aminti.

      Ștergere
    3. Iti multumesc pentru apreciere, Jo. ❤️

      Un film cu apostolul Andrei calauzit de Marele Lup Alb spre sanctuarele dacilor... Visez! 😊

      Ștergere

  4. https://www.youtube.com/watch?v=SdA-wfvXks8
    Sarbatori sublime !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc (si) pentru link, Iosif! Super interesant - am mai vazut cateva de genul si doar ca nu-mi vine sa ma deconectez de la toate "retelele online".
      Chiar daca reusim sa "zburdam" sub radarul algoritmilor datele noastre personale se afla in tot felul de baze de date (mai ales guvernamentale) pe care nu le consider protejate in mod deosebit (mai ales cand ma gandesc la mita). :(
      Documentarul l-am vazut pe alt link:
      https://www.youtube.com/watch?v=vedXAJGJqQE

      Videoclipul de la adresa oferita de tine avea mesajul: "Persoana care a încărcat videoclipul nu l-a pus la dispoziție în țara ta".
      Cred ca am vazut ceea ce mi-ai recomandat: despre protejarea vietii private online. 😊

      Sarbatori sublime iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.