2020-11-30

Ziua Lupului. Sfântul Andrei

Ziua sfântului Andrei (ocrotitorul românilor) – apostolul despre care se presupune că ar fi propovăduit creștinismul în Dacia – se suprapune sărbătoririi unei (presupuse) divinități geto-dacice: Sântandrei, personificare a lupului.
Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului
Andrei spun că acesta a fost trimis pe „tărâmurile lupilor”, unde a fost călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb (asociat lui Zamolxe). Deși tradițiile populare cu privire la călătoria apostolului Andrei sunt bogate nu există dovezi clare care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea. Lupul este considerat simbol al dacilor și unele legende spun că Marele Lup Alb, căpetenia lupilor, a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei.
Multe tradiții populare stabilesc o legătură între sfântul Andrei și lupi, acesta ar fi avut darul de a vindeca răni și, prin rugăciuni, „lega gura lupilor” pentru a apăra oamenii și vitele lor. Există mai multe superstiții despre lupi, în mitologia românească.
Ziua în care e celebrat sfântul Andrei ar fi fost cea a intrării în Anul Nou dacic care cuprinde, printre altele ideea morții simbolice a divinității adorate, Bocetul Andreiului, ospețe nocturne (Noaptea strigoilor sau păzitul usturoiului), excese de mâncare, băutură, distracție. Această noapte (29/30 noiembrie) este și un sabat al lupilor, nu doar al strigoilor. Există credința că în această noapte se deschid mormintele, se întorc spiritele animalelor, animalele vorbesc (e în pericol de moarte cel care ascultă ce își spun), se prind farmecele și vrăjitoriile – în special cele de aflare a ursitei (Ion Ghinoiu, etnolog, în „Dicționar de Mitologie română”, Ed. Univers Enciclopedic Gold, 2013). Ființele supranaturale se întâlnesc în locuri tainice, unde joacă, își măsoară puterile și își aleg conducătorul. „În teribila zi de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, lupul îşi poate îndoi gâtul ţeapăn, devenind mai sprinten, prada nemaiavând nici o scăpare. Nici un alt moment al anului nu era atât de favorabil transformării oamenilor în pricolici, fiinţe cu înfăţişare de lupi sau câini. De aceea, usturoiul păzit înspre Sfântul Andrei e bun de purtat când omul pleacă la drum lung sau la negustorie” (Tudor Pamfile, Sărbătorile la români, 1913). Spiritele malefice ale celor decedați au puteri sporite în noaptea aceasta. Este un moment bun pentru a se lua măsuri împotriva duhurilor rele, dar și pentru practicile magice de aflare a ursitei. Fata de măritat prepara o turtiță subțire din făină de grâu, foarte sărată (Turtucă de Andrei) , o cocea pe plita sobei și o mânca înainte de culcare; cel care venea în vis să-i aducă apă pentru potolirea setei urmă să-i fie soț (tânărul era visat numai dacă măritișul urma să aibă loc curând după perioada postului).
*
Păzitul usturoiului se face în mai multe feluri, în funcție de zonă, probabil. Un mod este următorul: în seara de 29 noiembrie se adună la o casă mai mulți flăcăi și fete; pe masă se pun mai multe căciuli de usturoi, în jurul cărora se pune tămâie, smirnă și câteva lumânări de la Paști, aprinse. Mai apoi se pun pe masă diferite feluri de mâncare, iar tinerii petrec până în zori de zi. Fetele își împart între ele usturoiul și a doua zi îl duc la biserică pentru a fi sfințit (se păstrează usturoiul ca leac – când vitele sunt bolnave li se dă mujdei în borș ori vin și le trece). Usturoiul păzit va fi semănat primăvară.
Sănătate și bucurii celor sărbătoriți azi!

Image by DarkmoonArt_de from Pixabay

16 comentarii:

  1. Nu stiam de ce aseara si azi dimineata, privind Luna plina mareata, sublima, îmi venea sa urlu de bucurie si fericire deplina ! :)
    Dintotdeauna am îndragit (si înca le savurez cu nesat cu sau fara usturoi) legendele si povestile fantastice traditional-culturale românesti si cautam sa înteleg tainele realitatii, ascunse dincolo de simboluri si întelegerea rational-sentimentala a aparentelor paradoxale, utopice. Merci pentru superbele articole oferite în dar !
    https://www.youtube.com/watch?v=7N-bUga_1Ow
    O saptamâna binecuvântata, sublima, plina de pace, bucurie, libertate si Lumina Divina, alaturi de toti cei apropiati de Sufletul tau frumos, draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru colind, Iosif, si pentru compliment si pentru urare. 😊

      Si mie-mi plac legendele, si superstitiile si traditiile; am sentimentul ca, stiind despre acestea, intelegem un pic mai bine oamenii, trecutul.

      Zilele senine sa iti fie!

      Ștergere
  2. Ce interesant! De pricolici ştiam din poveştile din satul bunicilor. Ce ne mai speriam unii pe alţii cu asta. Şi ce dor îmi e!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce dragut! ❤️ Eu am aflat despre pricolici tarziu; stiam numai despre varcolaci, din filme. 😊

      Ștergere
  3. Wow! Imi place tare mult articolul de azi, sunt unele informatii pe care nu le stiam!
    Imi casunase sa pun numele Andrei la unul din baieti dar nu ma lasat soata! A zis ca vor rade copii de el si-l vor numi Ardei! Cred ca a avut dreptate! LOL
    Sa ai o saptamana frumoasa si cu multa sanitate! Te îmbratisez!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai gasit ceva nou - sunt atat de multe despre aceasta sarbatoare si despre lupi incat nu stiu la ce sa ma opresc mai intai. 😊

      Hahaha! Ardei! Daaaa, sunt rautaciosi copiii - am avut la bloc un baiat cu acest prenume si unii ii mai ziceau si "Ardei", cand se suparau pe el.
      Iti multumesc, Ella draga! Frumoasa sa fie si saptamana ta! ❤️
      Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  4. Auzisem una-alta, dar nu stiam "procedurile". Prepararea turtitei sărate de către fetele de măritat ar fi trebuit să o stiu, deoarece am doua fiice...
    La multi ani, România!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atat de multe obiceiuri! Sunt interesante, e drept, dar numai cine e strict interesat le poate tine minte.
      Hahaha! Nu-i bai! Am inteles ca si-au intalnit ursitii si fara turte. 😊
      La multi ani, Romania!

      Ștergere
  5. Ce de tradiții și legende de demult, multe pierdute în negura vremurilor și necunoscute celor de azi...Câte au mai rămas de la strămoșii daci și nu le mai știm. Un adevărat tezaur mitologic!
    Mulțumesc mult, dragă Diana. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa le descopar, desi le tin minte pe termen scurt. Imi imaginez ca inteleg mai bine prezentul daca stiu cat mai mult din trecut. 😊
      Mi-ar placea sa fie "valorificate" traditiile, mitologia... Ar iesi chiar si filme foarte faine!
      Cu placere, Alex draga! 😊 Multumesc pentru interes.

      Ștergere
  6. Mi-ar placea sa stiu mai multe despre traditiile dacice. Cred ca acolo este un izvor nesfarsit de idei incredibile!
    Multumesc pentru ideile postarii, Diana draga! Seara buna! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm. Acum am observat ca ce am scris aici s-a postat... in neant. Vortexul din capul meu trebuie sa dispara! 😊 (am raspuns ieri noapte - dar, se pare, nu stiu cui!) 😂

      Si mie mi-ar placea, dar sunt atat de greu de gasit informatii certe! Zau daca stiu ce e pe bune si ce e masluire despre daci si traditiile lor.

      Cu drag!
      Seara frumoasa iti doresc sa ai, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  7. Frumoase tradiții, superstiții, obiceiuri populare in "tărâmurile lupilor". Nu știam de pricolici, păzitul usturoiului, ursita, de Sfântul Andrei.
    Mulțumesc! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac lupii, si nu stiu daca am pierdut vreo ocazie - de cand am acest blog - sa caut una-alta despre traditii, obiceiuri, superstitii legate de sfantul Andrei, pe care-l "leg" de lupi de cand am aflat ca exista acest sfant in calendarul religios ortodox. 😊
      Cu drag!
      Multumesc pentru interes! 😘 ❤️

      Ștergere
  8. Eu stiam doar de grau pus la incoltit. Multe lucruri noi am aflat.
    Lupusorul alb ma trage de pantalon... are chef de joaca... hahahaha

    ps: ustoriul ne place mult de tot - mai ales de cand il folosesc si pe post de sare, atunci cand ii gatesc cate ceva lui K.(dar in cantitati mici)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot citind despre sfantul Andrei - cu gandul la lupi - am aflat multe. Stiam si despre turtita, si despre crengute de pomi fructiferi de pus in apa, pentru "ghicirea" - in ziua de an nou - belsugului in anul care urmeaza...
      Si mie imi place usturoiul, dar nu-mi place mirosul, asa ca mananc destul de rar; in schimb, "bag" in mine ardei iute la greu - imi place mai mult decat usturoiul. Evit sa mananc in public ardei foarte piscaciosi pentru ca au efecte... devastatoare pentru "imaginea publica". 😂

      😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.