2023-04-02

Comentarii spam pe Blogger

Abia ce-am reușit să ajung online, la blog, după vreo trei zile și... surprize! 86 șase de comentarii spam!!! Sunt comentarii din anii 2013 și 2014!

După această pauza (nedorită) speram că recuperez restanțele! Ha-ha-ha! (râd amar)

La vremea când am început să mă joc mai serios pe bloguri m-am străduit să învăț despre politețe online, m-am străduit să caut informații despre ce și cum se poate face, astfel încât să am o experiență cât mai frumoasă bântuind online, iar ceilalți să nu aibă neplăceri din partea mea – în sensul de a fi nepoliticoasă din neștiință.

Între altele, am citit că în comentarii e bine să scriem alegând un cont, adică să nu fie anonim. Din păcate, acest aspect pare a nu mai ține numai de voința interlocutorilor având în vedere că mulți dintre cei de pe alte platforme (cum ar fi WordPress) nu se pot conecta pe Blogger (nu întotdeauna, dar destul de des) alegând Nume/Adresa URL și, uneori, nu pot comenta nici alegând Anonim.

Atunci când cineva lasă un mesaj (comentriu) sub cont anonim – când am acordul persoanei – plasez eu adresa URL și numele. În acest mod, există o legătură între cele două conturi. Nu m-ar interesa prea mult - personal, dar e vorba și despre alții - dar corect este ca cei care sunt aici și vor, eventual, să acceseze contul celui care a lăsat câteva rânduri să o poată face accesând profilul respectiv. Știu, multora nu le pasă de statistici (nici mie nu-mi pasă prea mult cât pot face ceva ce-mi place) dar sunt și dintre cei cărora le pasă pentru că au nevoie de vizibilitate online din diferite motive.

Am observat că prieteni/vizitatori care au blog pe altă platformă (la WP mă refer în principal) au și un cont de Blogger (probabil pentru a putea lăsa mai ușor mesaje - le mulțumesc cu această ocazie). În acest caz, cei care au ales un astfel de cont au posibilitatea să Configureze profilul și să atașeze un link spre blogul lor (indiferent pe ce platformă îl au pentru că trebuie scrisă adresa URL) – în acest mod cine dorește poate ajunge mai ușor pe blogul lor.

Introducerea e cam lungă, e adevărat, dar aveam de scris și cele de mai sus. Revin la:

Comentarii spam pe Blogger

În cercetările făcute de-a lungul timpului am aflat că roboții / algoritmii Google, în special, nu agreează mesajele laconice de genul: Super blog; ok; cool etc. și mesajele/comentariile care conțin doar unul sau mai multe emoticoane. Și nu par a tolera nici comentariile anonime.

foto ecran pagina comentarii spam

Unele comentarii au devenit anonime atunci când sursa OpenId (folosită în principal de cei care nu au cont pe Blogger/cont Google) a fost desființată
... Unele au devenit anonime pentru că blogurile au fost șterse ș.a.m.d.

foto ecran comentarii spam emoticon

În ultimul timp am observat că genul de comentarii amintite mai sus au început să apară în secțiunea spam.

Atunci când am văzut comentariile laconice le-am lăsat și am răspuns – acele răspunsuri sunt acum tratate ca spam, dar nu și toate mesajele laconice. Am încercat să șterg aceste spam-uri dar operațiunea pare a fi fără succes. Apoi... dacă-mi las mesajele în spam s-ar putea să am surpriza să fiu tratată ca spamuitor pe propriul blog. Pentru a evita o astfel de situație am ales să republic toate aceste comentarii și să le șterg de pe pagina unde sunt, cu mesajul laconic cu tot. Habar n-am dacă fac bine sau ba, dar asta fac Cine nu are de lucru își face! 

În ultimul timp nu am mai publicat mesajele care se repetau identic: super blog. Nu le-am trimis în spam, ci le-am șters. Trimițându-le în spam atrag atenția roboților asupra contului respectiv și blogul acela – citisem – va fi, la un moment dat, penalizat (ce-o fi însemnând și asta).

În niciun caz nu voi șterge comentariile care apar cu profil anonim! (dacă nu conțin doar un emoticon). Atunci când/dacă le găsesc în spam le voi republica (pentru că știu, în principal, care sunt de la prietenii blogului)

Despre problema comentariilor – dar și despre altele, am mai scris:

24 de comentarii:

  1. o nebunie, si eu primesc zilnic anuntul ca am comentarii la spam si cum spui tu, sunt comentarii vechi, de o suta de ani ☺ inclusiv raspunsuri ale mele... Ma rog, sunt si comentarii noi, azi a intrat Mihaela la spam, nu stiu de ce?!
    Coloanele pe pagina de blog au revenit, nu si "creionul" pentru redactare rapida... de functiunea aceasta imi pare cel mai rau. Dar asta e... mergem inainte ☺
    PS: Ti-am simtit lipsa, am crezut ca esti poate bolnava sau poate ai plecat in concediu.... Da, mi-ai lipsit ♥ Pupici si imbratisari de la trio pentru trio ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu sunt anuntata daca primesc mesaje (spam sau ba) - setasem, la un moment dat, optiunea de a fi anuntata pe e-mail dar nu avea sens pentru ca accesam e-mail-ul prea rar; apoi n-a mai functionat, dar nici nu am insistat: daca accesez blogul stiu ce si cum, iar daca nu accesez inseamna ca si de-s online pe mail nu am timp sa fiu atenta la blog.

      In ultimul timp rar s-a mai intamplat sa ajunga la spam mesaje de la prietenii online care vin regulat... sper sa nici nu se mai intample.

      Din ce-am citit de curand despre acest "creion" e posibil sa nu mai apara (la "formatele moderne" de blog nici nu au fost prevazute) - ceea ce ingreuneaza mult eventuale modificari, mai ales la postari mai vechi si foarte vechi. Totusi, putem gasi postarile destul de usor, in sectiunea "de cautari pe blog" din "tabloul de bord". Dar, evident, ia mai mult timp pentru ca una e sa dai de o poastare veche ce necesita modificare si sa o faci imediat si alta sa cauti acea postare... :((

      Am fost "prinsa" cu ale altora... Cu aceasta ocazie am avut mai mult timp sa colorez niste figurine (mai ramane sa editez si sa public postarea in cauza).
      Concediu?! 😊 Sunt ani multi de cand nu mai stiu ce inseamna macar o saptamana lipsita de orice fel de "griji" - asa-i modelul si, deocamdata, nu prea-l pot schimba. :( Mai fur cate o zi, doua... 😊

      Multumesc de gand, Carmen draga! 💕
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! ❤ ❤ ❤

      Ștergere
  2. ah, am revenit sa iti spun ca blogspotul m-a atentinat ca mi-ai sters blogul din blogroll... Tja ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca blogul tau, Intre vis si realitate 2, era trecut in blogroll pe blogul dat sa stii ca ar putea avea logica...
      Cand afirm ca bantui dupa informatii nu glumesc! 😊 Acum cateva luni am citit ca astfel de "conexiuni" incurca algoritmii (in unele cazuri "dauneaza" si blogului). Nu sunt sigura, dar cred ca "se dubleaza" link-urile si in cazul in care avem un blog pe "lista de lecturi" si in blogroll. NU sunt sigura, totusi...
      Apoi, mai sunt probleme cand, de exemplu, doua postari duc una spre cealalta. Adica: postarea x si postarea y - daca pun in postarea x link spre y si in y link spre x se creeaza ceva aseamanator unei "bucle" = robotii se invart in bucla si, la un moment dat, vor ignora respectivele postari = elimina din "cautarile google" (sau ceva de genul - desi citesc in romaneste nu prea inteleg despre ce zic unii si altii; sunt total atehnica in astfel de chestiuni). Aici stiu sigur ca e asa si de aceea ar putea fi si in cazul link blog x in blogroll blog x (un fel de nod). Ma pricep sa explic de... puufff! 😊

      Ștergere
  3. La buna reauzire, Diana draga! Deja subiectul ma oboseste de ceva vreme. E clar ca sunt prea multe in neregula dupa ce s-au prefacut ca 'imbunatatesc' platformele. Sau poate le-au imbunatatit, doar ca nu mi-e clar cum.
    Sunt vizitatori constanti care ajung in spam, si propriile comentarii au ajuns tot acolo, ba uneori trebuie sa ma reinregistrez pentru a comenta la mine, nu mai vorbesc la altii. Si? Am si mesaje laconice care intra bine mersi.
    Asa ca... Ce mai faci? Sper ca bine! Pupici si o saptamana usoara! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa! 😊 Aproape in fiecare zi apare ceva!
      Am avut faza cu spam de la prietenii blogului care vin regulat (in ultimele saptamani nu s-a mai intamplat, totusi - sper sa ramana asa). Mi se schimba "editarea" dupa ce previzualizez (n-a mai facut-o nici pe asta, de putin timp, dupa ce n-o mai facuse mult timp, dar dupa previzualizare scrisul apare tare marunt (cel putin "in spatele" postarii vizibile)
      Nu am putut publica unele comentarii; nu am putut sterge unele comentarii spam, intr-o seara nu am putut publica o postare, nu am putut incarca foto cu alta ocazie... si nici nu mai stiu ce-a mai fost.
      Ziua si surpriza! 😄 De enervat nu ma mai enervez, dar ma indispun pentru ca pierd timp.
      Oricum, stiu ca au schimbat nu stiu ce algoritmi - la Google (si Blogger e marca Google) - si aceste schimbari pot fi cauza acestor efecte. Sau... o fi din cauza "formatelor vechi" de blog, desi am "facut proba" si nu pare a fi..
      In final, sunt sigura, se vor stabiliza. 😊

      Mesajele laconice ar putea ajunge la spam la un moment dat - eu nici nu le mai postez (scuze celor care lasa doar un cuvant sau un emoticon, dar tot mie-mi complic "existenta" mai tarziu). De fapt, cine vine si scrie "fain", si chiar daca sunt trei pagini scrise timpul petrecut pe blog e fix cat ii ia sa scrie 4 litere, e clar ca nu e interesat, ci vrea doar sa atraga vizitatori pe propriul site si sa apara "legat" la cat mai multe site-uri. Acest comportament e "penalizat" la un moment dat. :(
      A! Si comentariile in care apar chestii de genul: "imi place blogul tau, sper sa vii si tu la mine; iata adresa blogului"... au fost trimise in spam.

      Cum ziceam: nu ma pricep la chestiuni complicate dar... faptul ca tot trebuie sa te reinregistrezi nu are legatura cu "sincronizarea"? Adica, daca accesezi blogul (din cont) si de pe telefon si/sau tableta etc. e configurata bine "sincronizarea"? Ma gandesc la acest aspect pentru ca-mi zicea cineva ca a facut nu stiu ce ca sa acceseze site-ul de pe telefon (accesand contul, nu anonim) si nu l-a mai putut accesa de pe PC (apoi, cineva i-a "reparat" "sincronizarea").

      Sunt bine, multumesc de ganduri, Suzana draga! 💕 Saptamana usoara iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Ah...... Mi-au aparut si mie o gramada din raspunsurile mele la anumte comentarii... multe erau cu :) sau chestii de gen - acum pe bune, daca asa mai comunicam noi intre noi, nu vad problema lor.
    Pe mine nu ma intereseaza deloc vizibilitate, si alte treburi. Daca voiam asta puteam sa imi dau silinta - dar efectiv nu ma intereseaza. Si ma sacaie si ca din cauza asta (cu datele lui peste) am eu blocate pe privat clipurile de pe youtube - pentru ca nu le-am facut pentru copii si nu vreau sa le bag la categoria copii. si unele cam intra (cand am filmat cartile de Craciun de exemplu.. dar nu le-am facut pentru copii.. de ce sa fiu fortata? In plus.. e o prostie.. clipurile pentru „copii„ sunt puse alandala la un loc si multe NU SUNT deloc potrivite ... am vazut eu cateva cazuri.

    Dar despre ce era vorba? Ah... da.. spam-uri. M-ar interesa mai degraba sa imi pot face backup la blog.. nu prea am chef sa ma apuc de sters ca sa fiu sincera - am atatea de recuperat, fix asta mi-ar mai lipsi... :(

    Dar iti multumesc pentru informatii - sunt foarte utile :*
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate parea ca ceva de genul "😊 " e forma de comunicare dar, cica, se ocupa spatiu inutil (ceva de genul) - "in spatele" unui formular de comentarii care contine doar un semn sunt muuulte. 😊
      De curand, citisem pe undeva ca "inainte vreme" algoritmii preferau texte scurte si foarte scurte iar acum le prefera pe acelea mai lungi, cu "esenta" (sau nu). 😊 Nu sunt sterse postarile scurte si extrascurte, evident, dar nici nu li se ofera "calificative" care sa-i faca "vizibili" pe cei care le scriu doar asa, sa fie ceva, sa creasca "rating-ul".

      Nici eu nu ma dau in vant dupa vizibilitate, dar prefer sa fac cat si ce pot mai bine pentru a nu impiedica "mersul lucrurilor" in general. Si atunci, poate, imi e bine si mie. ;)

      Imi doresc sa te pot ajuta cu back-up-ul, dar n-am idee ce s-ar putea face cand nu functioneaza "metoda clasica". :((

      Partea cu YT imi e perfect straina - am cateva filmulete cu porumbei si pisici (parca si ceva vant, noaptea) 😄 dar nu am mai accesat acel cont de nici nu mai stiu cand. Habar n-am ce e pe acolo. A citit cate ceva (anunturile lor) despre ce zici tu dar... Poate ajung si pe acolo, la un moment dat.

      Din spam vor disparea la un moment dat, asa ca nu e cazul sa te apuci de sters. Eu am ales sa nu las in spam mesaje pe care le vreau pe blog, desi autorii au devenit, in timp, "anonimi" (dar numai pentru "roboti") 😊
      Si nici sa ajung spam pe propriul blog (mai mult decat sunt acum) nu vreau. 😊

      Spor la ce ai de facut, Rux draga! Numai azi nu e marti! 😊 ❤
      Pupici! 💗

      Ștergere
  5. De când am tableta cea nouă (acesta o fi motivul ?!), caut tot timpul în spam că multe comentarii ale prietenelor apar acolo...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca tableta noua e motivul pentru prea multe spam de la prietenii care vin regulat. Mai degraba pare a fi... un cod care da erori... Atata m-am agitat online cu fel si fel de "probleme" (inclusiv cu "prieteni care apar la spam") incat in ultimele saptamani nu am mai avut ca spam mesaje de la prieteni. Sper sa fie definitiva situatia. 😊
      Pupici! ❤

      Draga prietena-japoneza, nu te-am uitat! Abia astept sa ajung sa citesc - in liniste - ceea ce ai mai scris de cand eu ratacesc in cotidianul aglomerat, agitandu-ma sa respect termene si... of, of! Nu ma scuz, doar te rog sa fii sigura ca vin. 😊 ❤

      Ștergere
    2. Fiecare cu ritmul vieții sale, cum o să mă supăr pe tine 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  6. Of, îmi pare rău că aveţi atâtea bătăi de cap (am citit şi la Carmen că se confruntă cu probleme) sper să îşi revină şi la voi! Deocamdată, wepe-ul s-a cuminţit, a avut şi el perioadele lui de glorie când ne-a făcut nervii vraişte. De aia zic, poate e doar o perioadă şi va reveni totul la normal. Răbdare, răbdare, răbdare! :)
    Eu încă am mici probleme la voi, alea de care am zis, când nu mă lasă tot timpul cu tot cu link. Dar atunci las anonim şi semnez la final. Am văzut că aşa, mă lasă mai des. Nici aşa tot timpul, dar mai des decât logată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi tare rau ca sunt atatea probleme cand vreti voi sa lasati un semn aici (si pe alte bloguri Blogger).
      Ca tot veni vorba. 😊 Nu mai stiu daca ti-am zis, si daca ti-am zis... nu mai stiu ce mi-ai zis... 😊 Am observat ca unii au reusit sa lase mesaje inserand si la "nume" si la URL (in sectiunea de conectare "Nume/Adresa URL) = in loc de "Poteci de dor" va aparea adresa blogului.
      Pe Blogger sunt ceva luni de zile de cand face fel de fel... Rabdare, da, vrem-nu vrem 😊 daca vrem sa ne mai jucam pe aici.
      Cand nu uit (pentru ma grabesc prea tare) scriu eu adresa blogului cand reusesti sa scrii doar ca "anonim".
      Multumesc pentru efort - si rabdare! - Potecuta! ❤ Saptamana frumoasa iti doresc!

      Ștergere
    2. Nu am încercat aşa, ia să fac acum, să verific. Oricum, nu e problemă, eu nu mă las uşor. Deci zici să pun adresa blogului la nume? Interesant! Hai că pun acum de verificare. Te pup!

      Ștergere
    3. A functionat, dar poate ca e acea "data" cand ar fi functionat ok oricum. :-) Sper sa fie mai usor - si din prima - asa. Tare sunt curioasa.
      Iti multumesc! Te pup si eu! <3

      Ștergere
  7. Where have you been my friend? I miss you so much. I commented on your posts last week, but don't see the comments at all. :-(( Even before that too.

    It's been so long. Hope my comments aren't going into spam too. :(

    How are you doing dear, dear Diana? I send you happy and blessed vibes,
    Thinking for you and hoping to hear from you soon.

    Hugs and kisses. xoxox

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My dear dear Natasha! 💕
      I'm very sorry that your messages didn't appear... After I write here, I go to the other messages...
      I had "thousands of problems" with the blog - among these problems are messages that I can't publish when I see them, then... Ugh.

      I also saw that you posted on your blog and I will get there as soon as I can. I want to read in harmony with your harmony. ❤ I have to "clean" my "vibrations". I'm not kidding. I feel negatively charged.

      Thank you for thinking about me. 😘 And I think of you fondly. I wish you clear days.
      Big hugs! 🤗 💐

      Ștergere
  8. I hope you get my comment. Do write back. <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, again, dear Natasha, for your kind thoughts towards me.
      None of your comments ended up in spam, but I couldn't (technically) publish the others.
      I'll try again right away. Hugs! 💕

      Ștergere
  9. A mi tambien me paso con los comentarios viejos pero los mios fueron 500
    Y a veces se mis comentarios nuevos son pasados al spam Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Guau! Muchos comentarios de spam! Qué está pasando y hasta que pasa? Es desagradable
      Entiendo que los comentarios de emoji sin palabras son spam, pero de lo contrario no sé cuál es el punto.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  10. Eu am gasit foarte multe mesaje in spam...si nu erau laconice. nU le-am sters, am ales nu e spam-publicati.
    M-am găsit si eu prin spam :))))... Vad ca de cateva zile nu mai apar in spam...poate au fost ceva probleme de la blogspot, nu stiu.
    Seară frumoasă. Pupici❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, si eu m-am gasit in spam! Apaream cu mesaje laconice in genul "Multumesc, la fel"; "da" etc. - in functie de ceea ce scrisese interlocutorul. Am republicat aceste comentarii rand pe rand, accesand si postarile - in acest mod am aflat ca unele mesaje la care ramasese raspunsul meu fusesera sterse de autori (am sters total). Intr-un fel, "s-a facut curatenie". 😊
      Toate comentariile cu "persoana necunoscuta" le-am republicat si am publicat si laconicele care au venit la timpul acela din partea prietenilor blogului.
      De ieri si pana azi am mai gasit in spam doua comentarii: unul al meu (laconic) si unul al unei prietene; al prietenei l-am republicat, al meu l-am sters in final pentru ca raspundea tot cuiva care-si stersese comentariul.
      Iti multumesc! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! ❤

      Ștergere
  11. Am avut si eu partea mea de probleme cu bloggerul, dar parca nu asa de tare ca tine. Incerc să mă adaptez. Cel mai mult îmi lipsește un buton de editare a comentariilor. Scriem în viteză, recitim accelerat în diagonală ce am scris și apăsam repede pe publicați Apoi surpriză, vezi un cuvant gresit pe care parca puteai să juri că nu era. Apoi înnebunesc că ce setezi nu se păstrează - ca bifa asta de la comentarii să fii notificat cand primești răspuns ( eu obișnuiam să urmăresc din mail asta). Mesajele noi în blogroll - am renunțat de cand nu le actualizează (ba se duc blogurile la finalul listei, ba nu apare ultima postare). Folosesc lista de bloguri din panou.
    Mesajele laconice - am primit si cu sigurantă o să mai primesc. Am considerat că e poiticos să raspund la orice mesaj lasat pe blogul meu, mai ales cand aveau doar 2-3 comentatori. Am rămas cu aceeasi idee, în limita în care am timp raspund la tot. Dar la mesajele laconice, numai laconic pot raspunde. Asta inseamna că fac spam pe blogul meu?
    Interessanta aia cu liknurile care fac bucla si pentru asta sunt eliminate din căutări. Personal mi se pare o tampenie. Eu chiar mă uitam la postările mele cu transformări creative si mă gandeam că a trebui să pun link în postarea veche cu postarea cea noua. Adică sa fac un fel de lant să poti treze dintr-o postare in alta si dela dreapta la stanga si ănvers. Asta inseamnă ca va fi eliminat din cputari? ( intrebare retorică, nu astept neaparat un raspuns că nu m-a interesat asa mult vizibilitatea. Am crezut ca asta o câștig în timp cu articole interesante si vizitatori constanți. Recunosc că nu m-a preocupat atat de mult partea asta.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.