2023-04-04

Figurine din ipsos

Figurinele din ipsos de mai jos le-am colorat cu o așa mare plăcere încât nici nu pot descrie în cuvinte. De fapt, nici nu trebuie. Orice om (sănătos) a lucrat ceva cu extra-plăcere – măcar o dată în viață.

Figurinele au fost în pachețelul cu minuni primit de la MNiko (Explorator prin viață) la începutul lunii februarie, ca daruri la finalul jocurilor de anul trecut.

Le-am colorat pe timp de noapte; le-am lăcuit cu lac de unghii transparent.

Unele fotografii sunt nașpa rău de tot pentru că am fotografiat ori la lumina becurilor ori la lumina zilei – cu razele soarelui nepotrivit plasate – Soarele n-are nicio vină!

Figurine din ipsos cu magnet

Basset Hound-ul Rudi și Beagle-ul Tila nu sunt primele figurine colorate dar prezint întâi câinii pentru că-mi plac de numa’. Arată tare drăgălaș în realitate, dar să zicem că-s ok și în fotografie.

doi caini, figurine mici din ipsos, vopsite: Basset Hound si Beagle

Când erau palizi arătau așa:

doi caini din ipsos, nevopsiti, pe fond verde

Prima figurină colorată a fost motănelul Tuflici – eu zic că-i motan și că se numește Tuflici și l-am colorat cu portocaliu în amintirea lui Pufitică.

motan din ipsos vopsit in nuante de portocaliu

Nefiind sigură cu ce să colorez am început cu creioane colorate, dar n-a ținut figura – prea era decolorat. Am luat atunci acrilicele și m-am descurcat... onorabil (o să mă ierte Pufitic
ă pentru că l-am făcut așa de portocaliu).

Următoarea figurină a fost vulpița Lila. Mi-am zis să fie vulpe argintie.

vulpe din ipsos (ghips) vopsita in nuante de gri si care sta ghemuita

doua figurine din ipsos: vulpea colorata in nuante de gri si pisica in nuante de portocaliu

Tuflici și Lila arătau, înainte de vopsire, ca în imaginea de mai jos:

doua figurine mici din ipsos, nevopsite: vulpe si pisica

Celor patru figurine prezentate mai sus le-am lipit pe spate magnet de la un calendar de frigider. Pentru că bucățile de magnet sunt mici nu prea au aderență pe frigider sau pe alt metal vopsit, ci numai pe ceva din fier nevopsit (am făcut proba pe o tavă de inox și fac priză bine).

patru figurine din ipsos, cu magnet: vulpe, doi caini, pisica

Fluturele și ursulețul Panda nu au, încă, magnet, dar vor avea. 

figurina fluture din ipsos vopsita cu mov si galben, trunchiul cu maro si capul cu negru

Panda pare trist pentru că – evident! - am greșit ceva: înainte de a-l cui i-am accentuat gurița cu marker negru iar când am lăcuit... s-a întins vopseaua așa că nu mai arată zâmbitor (cum îl programasem inițial). Altfel spus: mai bine poate fi dușmanul binelui.

ursulet panda din ipsos, vopsit in alb si negru

Tablou glastră cu flori

Piesa din ipsos (vopsită cu bleu și un pic de roz) ar fi putut fi foarte bine și punguță, dar am ales să fie glastră.

mini glastra din ipsos vopsita cu bleu si roz

Tabloul e, de fapt, mini tablou: o bucată de carton galben pe care am lipit plasă de la un buchet de flori (plasa e verzui, ceea ce în poză nu se observă, dar contrastul îmi place).

mini tablou glastra din ipsos vopsita bleu si roz cu flori portocaliu cu galben din spuma pe un carton galben rotunjit in partea de sus si invelit cu plasa verzui de la buchet de flori

Florile sunt din spumă.

Pe spate, tabloul nu arată excesiv de bine pentru că s-a deșirat bucata de plasă când o lipeam. Dar arată prezentabil. I-am fixat și un suport dintr-o lamelă din plastic (de la o jaluzea desființată) învelită în carton albastru.

Bibelouri din ipsos

E prea mult spus bibelouri, dar... Următoarele figurine sunt sprijinite, unele pe suporturi ca cel descris mai sus; altele (trandfirii) au ca suport niște cilindri aurii (o bucățică dintr-o curea aurie compromisă) și sunt înclinați până aproape de orizontală – mi i-am imaginat decor pe o masă festivă (‘că tot vine Paștele).

Trandafiri

trandafir din ipsos vopsit cu rosu si roz, lipit pe trei frunze verde crud decupate din foaie de spuma

etape lucru trandafir galben cu portocaliu, colaj 3 foto: trandafirul cu pete de galben, frunzele decupate din spuma vernil, trandafirul vopsit cu galben si portocaliu lipit pe frunze

trandafir ipsos vopsit cu galben si portocaliu, lipit pe trei frunze vernil din spuma

Corabia piraților

mini corabie din ipsos vopsita cu albastru inchis, cu panzele bleu si pavilion negru cu doua oase incrucisate

De ce nu? Pentru că nu am reușit să desenez pe pavilion capul de mort (și oasele nu arată tocmai ca niște oase) nu înseamnă că nu poate fi o corabie a piraților.

Brotăcei

Îmi pare extra rău că această poză n-am reușit-o! Practic, e cea mai reușită din câte am făcut cu brotăceii. Asta e.

doi brotacei din ipsos pe o frunza; brotecelul mic, vopsit cu vernil, e pe spatele unuia mai mare, vopsit cu verde crud si frunza e vede inchis

Lăbuțele lor sunt portocalii. Brotăcelul mai mare e verde c
a iarba primăvara, cel mic e vernil; gurile lor sunt trasate cu galben și par că sunt arcuite în zâmbet. Frunza e verde închis.

Brad de Crăciun

Bradul de Crăciun am avut intenția să nu-l colorez acum, ci să aștept Crăciunul dar... de ce aș fi făcut asta? Vorba ‘ceea: nu știu ce voi face mâine! Așa că... de Paște am și brad de Crăciun.

brad de Craciun din ipsos, vopsit cu verde, impodobit cu trei globuri colorate si stea rosie in varf; sub el sunt jucarii: ursulet, minge, trenulet

Bradul nu arată, în poză, așa de drăguț cum arată în realitate – în realitate culorile sunt mai vii – iar ursulețul nu pare că se încruntă (așa de
tare).

Mașina roșie

Mașinuța e lipită (cu silicon) pe o bucată de carton lucios (numită de mine „bucată de drum”) – dungile galbene sunt cu vopsea acrilică făcute.

masina din ipsos vopsita cu rosu si lipita pe carton negru lucios cu dungi galbene ca delimitatoare de sens de mes

Figurinele, așa cum le-am primit, sunt în fotografia de mai jos.

figurinele din ipsos prezentate, inainte de a fi vopsite

Cu drag mi le-a trimis Mihaela și cu drag le-am colorat.

Toate figurinele au aspect de porțelan, lăcuite fiind cu lac pentru unghii. Lacul s-a absorbit, puțin, în ipsos, dar e suficient cât să protejeze de praf figurinele și să învioreze culorile. Chiar nu știu dacă alt fel de lac le-ar fi făcut să aibă acest aspect de porțelan. Și sunt atât de fine la atingere! Și ușoare! Nu sunt mari.. Barca, bradul, brotăceii, trandafirii sunt cam cât juma’ din palma unei femei (care n-are mâini imense!) iar celelalte sunt... un pic mai mici decât o medalie dintre cele oferite în competițiile sportive. Bănuiesc că v-am lămurit beton cu privire la dimensiuni.

În pachețel mai erau și alte minuni, dar despre ele cu prima ocazie.


Nota
Fotografiile sunt editate cu „online image editor”:
https://www.online-image-editor.com/
un program pentru care nu trebuie cont, și e gratis (cel puțin deocamdată). Încă nu știu ce poate face (dar se vede că poate destule – mai puțin colaje) dar știu că e ușor de folosit (mai ales pentru ce am eu nevoie, în general).
Colajul cu trandafirul galben e făcut cu pixlr X, unde am dreptul, zilnic, la patru (sau cinci?) poze salvate; dacă vreau un număr nelimitat trebuie să plătesc.

12 comentarii:

  1. Tare, tare drăgălaşe sunt" Căţeluşii, vulpiţa, panda, maşinuţa... le înşir pe toate aşa, dar toate-mi plac mult. Ce înseamnă un strop de culoare şi un detaliu simplu care schimbă perspectiva. Am văzut azi pe fb un aranjament făcut din pietre, suport de lumânare. Câteva pietre erau în picioare, pe o parte a lumânării. Le-au pictat ochi şi brusc parcă au prins viaţă, simpatice foc. Fain de tot ce ai făcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Potecuta! ❤
      Poate marea placere simtita in timp ce le vopseam a fost si pentru ca le vedeam prinzand viata. 😊
      Imi imaginez (mai mult sau mai putin) cum trebuie sa arate pietrele cu ochi! Mai ca-mi vine sa spun "buna ziua" cand vad pietre, copaci, flori etc. cu ochi. 😊
      Ma bucur sa stiu ca iti plac jucariile pe care le-am pictat.

      Ștergere
  2. Chiar le-ai facut pe toate! Nu imi vine sa cred ce frumos au iesit. Felicitari multe-multe! Mi-e imposibil sa spun care imi place mai mult. Fiecare e altceva! Minunat!
    M-ai bucurat cu aceste imagini, Diana draga! Si cred ca si tu te-ai bucurat si mai mult. Niko chiar ne-a insuflat atatea idei prin aceste daruri, dar nu numai!
    Pupici si o seara minunata! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate-toate! Imi tot ziceam: "aceasta si gata!" Si-asa, le-am colorat pe toate. A fost o activitate delicioasa care mi-a tinut gandurile concentrate spre voie buna, sa zic asa. 😊
      Ma bucur mult ca iti place cum arata jucariile acestea! Si iti multumesc pentru aprecieri, Suzana draga! ❤
      Dada, am invatat multe si... a inceput sa-mi placa sa cos pe carton! 😊
      Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Suuuuuper frumoase! Îmi plac mult cățelușii și vulpița! Se vede că le-ai pictat cu foarte mult drag chiar dacă pozele nu sunt prea reușite.
    Pupici❤️

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi s-au lipit ochii de ecran, am savurat fiecare cuvințel, fiecare descriere. Mi se par atât de frumoase, de drăgălașe.
    Am văzut în lista de lecturi doar prima poză și am intrat să văd în ce proiect le-ai pus. La Provocări verzi, cand am văzut tema cu Lidia ăn jurul lumii, nu mai stiu exact ce m-a făcut să mă gandesc la figurinele de ipsos pentru animăluțele de companie ale Lidiei, cățelul Cador și pisicuța Katy ( nu țtiu dacă se scrie fix asa) Apoi am descoperit rand dup rănd și poză după pză tot mai multe lucruri drăgălașe și frumoase și....nu am cuvinte.
    Corabia și mașina nu ne-au ieșit niciodată așa frumoase ca ale tale. De animăluțe nu-mi aduc aminte daca am mai făcut pentru acasă - nu am asemenea figurine pictate rămase prin cutiile mele.
    Magneți mai puterici, rotunzi, de două dimensiuni găsești în Jumbp la zona de craft și nu sunt scumpi. Știu că au deschis și în Brașov Dacă nu, Galeria creativ sigur are.
    Eu am refolosit des magneții de la jucăriile de plastic ale fetelor ( fructe, forme culori, litere,etc) le-am cumpărat cand erau mic cu scop educativ. Cand se spărgeau că erau de plastic, recuperam magnetul.
    Vaza - si eu mereu am privit-o ca pe o vază, deși nu prea i-am înțes rostul pe matrița cu Moș Crăciun și cu brăduțul. Abia anul acest aam realizat că reprezintă de fapt sacul moșului, strâns la gură. Dar arata super cum ai făcut-o.
    de-a lungul timpului am pictat cu acuarele - cele mai asoale - se înghit în ipsos, tempera e ceva mai bun dar nu extra, acrilicele mi-au plăcut mult, dar cel mai mult și mai mult direct ojă colorata. Tot din Brașov, magazinul Oneves : l-am adorat cand era în complexul Brintex, cand l-au mutat la marginea orașului mi-a fost cam peste mână, ajungeam mai rar. Dar de acolomi-am cumpărat ojă colorata în aproape toate culorile. Cred că mai am ceva sticluțe de-o mai fi bună oja din ele.
    Tot cu lac de unghii le finisam și eu pe cele pictate cu acrilice sau acuarele. Apropo, stiai că le poți spala de culoare cu mare mare ghijă să nu înmoi prea mult ipsosul, chiar acrilice? dar nu redevine la fel de albă.
    Mai exista lac de piatră sau lac pentru bărci dar nu am folosit pe ele.
    Mă bucur în primul rând că au ajuns întregi și că te-ai putut bucura de ele - asta mă încantă și mai mult. Cred că o sa-mi fac un obicei să mai torn astfel de figurine și pentru voi.
    Mai am restante la comentarii și la tine și la celelalte fete,dar cred că spun Noapte bună si mă bag în pat ca deja e maine.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte faine ideile tale! reusite toate figurinele si tabloul...
    Uite ca mi-ai dat o idee, am niste "delicatese" pentru Leo, niste figurine comestibile, pe care Leo le-a refuzat si stau de mai bine de un an in cutie ☺☺☺ o sa le pictez si o sa le aplic banda de magnet - ca par facute din ipsos ☺☺☺ Excelenta idee - mersi inca o data!
    Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
  6. Muy lindas mis preferidos los perritos y el panda. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  7. OOOOOHHHHHH dar tu te-ai jucat nu gluma! Credeam ca ai pictat una doua figurine :O. Cand colo!! E o colectie intreaga.
    Si ce idee buna sa le faci magnet!
    Si ti-au iesit atat de dragute!! Ma tot intreb cu ce as putea sa le sigilez eu... lipici? Pe pietre am pus folie alimentara :)))lipita pe spate - dar astea mici au tot felul de detalii...
    Catelusii sunt adorabili. Pisicuta este minunata (sunt sigura ca Pufitica a privit-o cu drag de pe norisor). Ce idee faina ai avut sa faci o vulpita argintie!!!
    Vaza - ti-a iesit super!!! Imi place mult cum ai decorat-o si pe ce ai lipit - stiu si eu genul acela de panza :D!
    Panducul este un scuuuump si fluturasul superb.
    Ce frumos a iesit trandafirul - imi place ideea cu frunzele. Mie trandafirul acela imi aminteste de o bezea :)))). Am si eu unul de aia zic.. parca tineam un mana o bezea mai pleostita asa... :)))
    Corabia piratilor este geniala :D Cine spune ca trebuie cap de mort pe steag, ei na!!
    Masinuta rosie :D Hihi ca Fulger McQueen :). Imi place (si seamana un pic cu o broscuta! Aropo... broscutele sunt foarte simpatice. :D
    Iar Bradutul - eu am inca unul impodobit :D si oricum.. vremea e cum e deci...

    Ahhh a fost o adevarata bucurie sa ma uit la ce ai pictat. Iti multumesc pentru tratatie :D

    Pupici cu drag!!
    Muah

    RăspundețiȘtergere
  8. Este minunat să ai timp ca să te joci cu culorile !!!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.