2012-10-06

Happy Weekend! (29) - Tigrul

La Elly (Blind Love) se află tabelul pentru înscrierea la Happy Weekend!, joc ajuns la ediția a 29-a.

Nu-l intrebaţi pe Dumnezeu de ce a creat tigrul, multumiţi-i ca nu i-a dat şi aripi! (proverb indian)

Numele de tigru este mai vechi decât majoritatea cuvintelor, prima sa atestare venind din limba sumeriană, mai precis dintr-o legendă despre o prinţesă urmărită de accadieni. Ajunsă lângă malurile unui fluviu de netrecut, aceasta a implorat Cerul să o ajute. Ca din neant, a apărut un tigru care a trecut-o fluviul înot. În amintirea animalului, sumerienii au numit fluviul cu pricina Tigru. Astăzi, el curge pe teritoriul Irakului, alături de Eufrat.

În budism, forţa tigrului simbolizează determinarea spirituală a discipolului şi ardoarea credinţei, străbaterea junglei de păcate întruchipată de o pădure de bambus. Lumea artelor marţiale nu a rămas nici ea neinfluenţată de tigru: în China i-a fost dedicat un stil de kung fu, Hu quan, iar în Thailanda este animalul-simbol al luptătorilor de muay thai. Regii din Myanmar au folosit tigrii pentru executarea de prizonieri, iar Marco Polo relatează despre o pereche de tigri folosiţi în scopuri similare de către Kublai han.

Pădurea este mama tigrului, iar tigrul este protectorul ei. (proverb cambodgian)

Tigrul îşi duce viaţa în toate tipurile de păduri, de la taigaua îngheţată din estul Siberiei, la pădurile de mangrove, de la pădurile uscate şi spinoase din nord-vestul Indiei, la junglele cu iarbă înaltă de la poalele Himalayei şi de la văile împădurite din Nepal, unde tigrii se pot întâlni chiar şi la 3.000 de metri altitudine, până la junglele umede de pe teritoriile Indochinei şi Indoneziei.

despre tigru

Tigrul (legatura externa) este cea mai mare și mai grea felină, însă subspeciile diferă puternic ca dimensiuni și greutate. Cele continentale sunt mai mari decât cele insulare. Cele mai impunătoare sunt tigrul bengal (indian) și siberian (altaic). Masculii siberieni pot atinge 3,5 m în lungime, fără coadă, și până la 300 kg greutate. În medie, masculii siberieni ating în lungime 190 - 220 cm fără coadă și 180-275kg în greutate.

Femelele sunt mai mici decât masculii; la tigrii bengali și siberieni ele cântăresc 100-167 kg. Analizând toate subspeciile tigrului, găsim greutatea medie a masculilor de 180-200 kg, iar a femelelor de 120-140 kg.

Majoritatea tigrilor au peste 100 de dungi pe suprafața corpului dar sunt diferite de la tigru la tigru, ca amprentele în cazul omului. Dacă radem toată blana de pe corpul tigrului dungile ar rămâne în continuare, pentru ca și pielea e cu dungi.

Răgetul tigrului poate fi auzit de la o milă depărtare.

Mirosul este slab dezvoltat, experimentele dovedind că tigrii nu pot detecta mirosul de om, fapt de excepţie printre marii prădători. Miscarile îi sunt suple şi tacute, iar pasii neauziţi.

Auzul este atât de dezvoltat, încât tigrul poate face diferenţa dintre zgomotul unei frunze luate de o pală de vânt si cel al unei frunze desprinse de un animal în trecere. Folosindu-şi acuitatea vizuală, el calculează distanţele si observă comportamentul animalelor luate in vizor. Mişcările capului îl ajută la o focalizare cât mai exactă înainte de saltul mortal.

Saliva tigrului este antiseptic și ajută la vindecarea rănilor atunci când le linge.

Tigrii adulţi sunt carnivore solitare, care îşi stabilesc teritoriul în zone cu pradă suficientă, cu ascunzişuri şi apă. Mai mulţi tigri îşi pot intersecta teritoriile, iar regatul unui mascul se suprapune peste domeniile câtorva femele. Cu totul alta este situaţia atunci când un tigru mascul încalcă teritoriul altuia, căci în peste 90% dintre cazuri se lasă cu moarte de tigru! Pentru a evita aceste lupte feroce, tigrii îşi marchează teritoriul cu urină şi cu zgârieturi lăsate pe scoarţa copacilor.

Hrana. Tigrul prinde orice pradă: de la şobolani si peşti la mistreţi, cerbi şi bivoli. În cazuri extreme, vaneaza cu succes pui de elefanţi şi rinoceri adulţi. S-au văzut şi cazuri în care tigrii bengalezi consumau fructe.

Tigrii captureaza în medie doar 2-3 animale din 10 atacate. În sălbăticie, un tigru consuma intre 18 si 27 de kilograme de carne la o masă, care însa nu are loc zilnic, motiv pentru care consumul mediu se ridica la doar 9 kilograme pe zi, raţie adoptată şi în grădinile zoologice. Dar poate rezista fara hrana si o saptamana. Poate târî pe distanţe de peste 30 de metri un bivol proaspăt ucis (experimentele au demonstrat că, pentru a realiza o acţiune similară, este nevoie de efortul conjugat a cel puţin 11 oameni).

Tigrii sunt pe cale de dispariție: populația de tigri din lume s-a înjumătățit în ultimul sfert al secolului trecut, au avertizat conservatorii de la Fundația World Wildlife Fund (WWF), relateaza BBC.

Când un tigru ucide un om, oamenii îl numesc pe cel dintâi fiară sângerosi. Când un om ucide tigri, oamenii numesc aşa ceva sport. (G.B. Shaw)
Mai mult pe descopera.ro

Viteazul în piele de tigru este o legendă pe care o puteți citi - povestită pe scurt - la Zina.
**
Un bărbat era urmărit de un tigru flămând. Epuizat și disperat, se oprește și îl înfruntă pe tigru:
- De ce nu mă lași în pace? îi strigă.
La care tigrul de colo:
- De ce nu încetezi să fii așa de apetisant?
*
De fapt, tigrul nu atacă omul, dacă nu este provocat; preferă să fugă de oameni - așa zic unii, dar știu eu?!

22 de comentarii:

  1. Imi plac tigrii, sunt deosebit de frumosi si gratiosi ca orice felina. Pacat ca soarta lor atarna de bunavointa si de eforturile celor care i-au adus in situatia de a fi pe cale disparatie.

    Oare oamul nu invata nimic???

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm... Vorba aceea: omul cat traieste invata si... tot prost moare! :)

    In cazul tigrilor - ca si in cazul altor specii - banii sunt mai importanti decat echilibrul in Natura. Celor ahtiati dupa bani le pasa mai putin de viitor si mai mult de prezentul imediat.
    Cei care vaneaza tigrii o mai fac si pentru a-si apara satele de atacuri - pentru ca le mananca animalele, in special... Si oricat se incearca protejarea tigrilor banii sunt din ce in ce mai putini! Cand "hrana de baza" a tigrilor e vanata de oameni tigrul ce sa faca? Se da la animalele care cresc pe langa casa vanatorilor... :( E un cerc vicios destul de greu de rupt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii , am avut un bunic vanator, di l-am vazut ochind o caprioara . I-am spus atunci: "daca tu omoi frumuste de animal , eu nu mai vorbesc cu tine."

      Nu a tras iar caprioara a scapat, iar Opa meu a renuntat la vanat.

      Am vorbit de tigtii dar putem extrapola la ursi..Ce vina au ursii bruni ca ocolul silvic nu le mai pune mancare la indemana ca sa nu coboare in sate..Cred ca omul da dovada de nepasare realizand un cerc vicios care e mereu in favoarea sa..

      Ștergere
    2. Incontestabil ca ai dreptate! Omul creaza - prea adesea - intentionat acest cerc vicios!
      In cazul tigrilor mai pot gasi o scuza; in cazul ursilor e greu - spre deloc! Cred ca si in cazul tigrilor si in cazul ursilor se urmareste vanarea lor - si cum vor gasi motiv sa ii ucida "pe capete"? Declarandu-i periculosi! O manipulare grosolana! (asa mi se pare) Sufera oameni nevinovati numai pentru ca unii au placerea sadica de a ucide!

      In zonele unde traiesc tigrii - in libertate (inca) - sunt prea multi oameni saraci si reprezentantii asociatiilor de protejare a mediului reusesc din ce in ce mai greu sa salveze animalele. In plus, sunt zone in plina... expansiune! Se defriseaza pe rupte, se construieste la fel! :( Mi-ar placea sa pot dovedi ca sunt false toate motivele unora si altora - dar cum sa ne luptam impotriva celor care pot si au mijloacele de a manipula sau de a plati pentru ca lucrurile sa se intample asa cum vor ei?
      Cred ca dorinta unora de a se imbogati e mai puternica decat orice! E un mare rau...
      Dar, iata! Tu ai reusit sa il determini pe bunic sa nu mai vaneze! Poate ca mai sunt si altii ca tine... Eu am incerct sa conving pe cineva sa n-o mai faca, sau sa nu-si invete baiatul... Nu am reusit! Cica a vana e semn de masculinitate! O fi! Dar pe asta l-a lasat nevasta cand el a inceput sa vaneze! Si il cam ocolesc si altii, dar are "prieteni noi", vanatori ca si el!
      Multe ar fi de scris...

      O seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Stii cat de mult mi-asi dori sa am un tigru sau o pantera! Iubesc felinele desii stiu ca sunt asa crude, dar nu e vina lor! Asa au fost "programate"!
    Eu stii pe cine asi vana? Pe cei care vaneaza tigrii !
    Cred ca ma fac militant la Green Peace! :)))))
    Un weekend frumos draga mea si pe maine! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac felinele! Dar mi-ar placea sa le stiu in siguranta, in mediul lor... Ooo, sigur ca mi-ar placea sa am un tigru! Sau o pantera, ceva... Am mai urmarit pe Animal Planet un timp care se joaca alaturi de tigri! Sunt asa mari... O pisica uriasa! Dar ce gheare are! :) O juma de laba daca-mi da si ma dau de-a dura!

      Ceva vanatori - de orice! - as vana si eu! Inteleg sa vaneze pentru a se hrani, sau sa ucida pentru a se apara, dar pentru... trofee?! Cum pot unii sa stea in preajma capetelor de animale moarte?! Brrr! Sa fie priviti de ochi din sticla!

      Green Peace... Nu mai e ce-a fost! cum zic unii... Acum, reprezentantii "de varf" sunt influentati politic... si, in unele cazuri, ezita sa colaboreze cu alte asociatii de gen... Zic si eu ce am aflat pe ici-pe colo...

      O seara frumoasa!
      VIata fericita!

      Ștergere
  4. Informatiile sunt excelente si prezentate pe scurt, adica eficient :)
    Pentru mine, tigrul este cea mai frumoasa si mai perfecta faptura. Sunt o admiratoare a felinelor. Ca exponent al felinelor in spatiul domestic, sunt fascinata de lumea pisiceasca. Dar stii deja ;)
    E pacat ca um animal atat de frumos a ajuns pe cale de disparitie si lucrurile nu merg spre bine. Din pacate, omul si tigrul au ajuns in situatia aceasta pentru ca isi disputa teritoriul. Si vinovat e omul, de fapt...
    Happy weekend, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Elly! :)
      Stiu ca pisoii sunt favoritii tai! Numai cine are pisoi intelege de ce! :)

      Daaa... Omul incearca sa intre pe teritoriul tigrului. Dar sunt cazuri in care pur si simplu se apara impotriva tigrului flamand... si asociatiile care incearca sa ii protejeze nu prea mai au spor pentru ca nu au bani sa ii hraneasca regulat si daca ar brea sa ii ia nu ar avea unde sa ii duca. Sunt cateva rezervatii - private - dar si oamenii de acolo sunt in dificultati financiare (asa am inteles dintr-un documentar)
      Omul e vinovat pentru ca el poate gandi in sensul de a gasi solutii sa fie bine si pentru unii si pentru altii.

      O seara minunata sa ai!
      Viata fericita!

      Ștergere
    2. E si nu e chiar asa. Chiar azi-noapte vedeam pe Nat.Geog. un documentar facut in Tibet. Despre cei care braconeaza tigri si leoparzi pentru blana. Sau ii cresc. Ca sa-i creasca in crescatorii am vazut ca se gasesc bani. Ii cresc doar ca sa le ia blana... Umblau oamenii aia de acolo in costume de sarbatoare garnisite cu blanuri asa cum sunt la noi cristalele Swarowski la peterecerile modene... Mi s-a facut greata. O blana de la 8 la 18 mii...nu mai retin ce moneda...
      Sigur ca omul e vinovat...si extrem de lacom. Caci aici nu mai era vorba de supravietuire...

      Ștergere
    3. Bani nu au cei care vor sa ii salveze... Cei care ii cresc pentru blana au: vand blana si ce-or mai vinde si "reinvestesc" profitul. In zona aceea mai sunt vanati si pe "motiv medical" - din nu stiu ce de la tigru se fac pastile pentru a creste potenta sexuala...

      Lacomia nu va fi temperata vreodata! Din pacate.

      P.S. Sa ii creasca... Poate vor veni unii, la un moment dat, vor lua animalele (gata) crescute pentru blana si le vor duce in rezervatii, sa se inmulteasca fara a fi in pericol imediat :)

      Ștergere
  5. tigrul este doar ...un pisoi mai mare :))
    weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Si cand "toarce" tigrul se aude de la o posta! :))
      Ce e al lor e al lor: sunt fascinanti! Toate felinele sunt minunate!
      De fapt, imi plac toate animalele... Dar - ma intreaba unii - de ce mananc si carne? Ei... si nu stiu ce sa le raspund... :(

      Viata fericita!

      Ștergere
  6. si eu i-as vana pe vanatori cum spune Minnie...

    in zodiacul chinezesc sunt tigru :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tigrisorule! :) Sau... tigroaico?! :) Hm... N-as vrea sa fiu vanator de tigri! :)
      Viata fericita!

      Ștergere
  7. :) gluma ta îmi aminteşte de dialogurile dintre Tom şi Gery! :)
    Păcat că ditrugem tot în jurul nostru! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Excelent! Ca bine zici! Ei se alearga vesnic!

      Da, cam distrugem! Din fericire mai sunt si dintre cei care incearca sa salveze ce se mai poate salva!
      cum face-cum nu face, omului cel mai bine ii reuseste distrugerea! Cel putin asa pare la prima vedere... :(

      Viata fericita!

      Ștergere
  8. Ce coincidenta. Acum am plecat de pe un blog unde se vorbea tot despre tigri. Sunt cele mai mari si mai frumoase pisici de pe pamant. Din pacate, tocmai frumusetea asta atrage, facand din ei victime sigure. Fiind atat de multi iubitori de tigri adunati aici, eu zic sa infiintam propriaorganizatie de salvare.
    HAppy weekend, Diana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa mai spuna cineva ca frumusetea nu e un... blestem! :)
      Lasand gluma, din cate am dedus, e din ce in ce mai greu sa lupte unii pentru a proteja Natura. Interesele financiare ale unora - si snobismul altora - fac aceasta lupta din ce in ce mai periculoasa.

      Offf... Mi-ar placea sa am banii necesari sa organizez o "asociatie" pentru a salva tigrii, si multe alte vietati - intre care si oameni! :)
      Vad cat e de greu sa fie salvate animalute precum cainii si pisicile, dar tigrii!

      O saptamana minunata sa ai!

      Ștergere
  9. Un weekend cat mai minunat iti doresc, ce a mai ramas din el :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoasa alegere de weekend cu o lectura placuta despre regnul animal (tigrul)
    Am aflat lucruri interesante, depilda nu stiam ca si pielea este pigmentata, ca totusi poate atinge o asemenea lungime... fff interesant.
    Happy Weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri, Anca.

      O saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.