2012-12-01

Happy Weekend! - Cântec pentru Lya

A Song for Lya, George R. R. Martin - Premiul Hugo, 1974
O poveste despre iubire, pe fond science-fiction. Ajunși la o anumită vârstă, membrii comunității skeene aleg Reunirea, ritual în urma căruia sunt parazitați de greeshka, un organism care îi devorează. Departe de a fi îngroziți de această perspectivă, skheenii o așteaptă cu nerăbdare și, odată parazitați de greeshka, intră într-o stare de pace sufletească și comuniune cu toți cei care se Reuniseră anterior. Chemată pentru a investiga acest mister, Lya - o femeie înzestrată cu capacități psihice dezvoltate - sondează creierele shkeenilor înainte și după ritual. Ea descoperă astfel un nivel de comuniune nemaiîntâlnit, similar accepțiunii de Dumnezeu.
Era însoțită în misiune de iubitul ei, Robb.  La finalul misiunii ea a ales Reunirea iar el a plecat spre lumea din care venise.
**
- Vei muri cu mine, Robb? Și atunci vom fi împreună? îl întreabă la un moment dat Lya pe Robb.
[…]
- Totuşi, spui că sunt perfectă şi că mă iubeşti. Sunt exact ceea ce-ţi trebuie. Dar sunt oare? Robb, eu îţi citesc gândurile. Ştiu când vrei să fiu sexy, aşa că sunt sexy. Văd ce te frământă şi te pot ajuta. Ştiu când vrei să fiu serioasă şi când să glumesc. Ştiu ce glume să fac. Niciodată ironii, nu-ţi place să răneşti oamenii, sau să-i vezi răniţi. Tu râzi cu oamenii, nu râzi de ei, iar eu râd cu tine şi te iubesc pentru gusturile tale. Ştiu când vrei să vorbesc şi când să tac. Ştiu când vrei să fiu tigroaica ta cea mândră, telepata ta extraordinară şi când doreşti să fiu o fetiţă neajutorată care-şi caută adăpost în braţele tale. Şi sunt toate astea, Robb, pentru că tu vrei aşa, pentru că te iubesc, pentru că simt bucuria din mintea ta la fiecare lucru pe care-l fac aşa cum doreşti tu. Nu plănuiesc niciodată să fac aşa, dar se-ntâmplă. Nu-mi păsa şi nu-mi pasă. În majoritatea timpului, nu eram nici măcar conştientă. Şi tu faci acelaşi lucru. Te-am citit. Nu poţi însă citi ca mine, aşa încât, uneori, ghicești greşit - eşti spiritual atunci când aş dori o înţelegere tăcută, sau te joci de-a masculul feroce când eu am vrut un băieţel pe care să-l alint. Totuşi de cele mai multe ori ghiceşti corect. Şi, în plus, încerci, încerci în permanenţă. Eşti însă tu, într-adevăr? Sunt eu, într-adevăr? Ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram perfectă, dacă eram eu însămi, cu toate greşelile mele şi cu lucrurile care ţie nu ţi-ar plăcea să le fac? Atunci, m-ai fi iubit? Nu ştiu. 
[…]
Lya pe care o puteam încă avea. Pe care aş fi avut-o şi acum. Ar fi fost uşor, atât de usor… O plimbare într-o peşteră întunecată, un somn scurt. Apoi, Lya cu mine pentru vecie, în mine, împărţindu-mă, ea fiind eu şi eu fiind ea. Iubindu-ne şi cunoscându-ne mai mult decât o pot face oamenii. Reunirea şi fericirea, fără nici o beznă, niciodată. Dumnezeu... Dacă credeam în cele spuse lui Valcarenghi, atunci de ce o refuzasem pe Lya?
Poate pentru că nu sunt sigur. Poate că sper încă la ceva mai măreţ şi mai iubitor decât Reunirea - la Dumnezeul de care mi s-a spus de când eram copil. Poate că risc, pentru că o parte din mine continuă să creadă. Dacă greşesc însă, atunci... bezna şi câmpia...

Postarea participă la Happy Weekend! 

11 comentarii:

  1. La multi ani Romania!
    La multi ani romancuta draga!
    Te pup si un foarte, foarte fericit weekend sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. la multi ani Romnia!
    la multi ani Diana!

    e greu sa alegi calea cea buna dar mai bine o alegere gresita decat nicio alegere...

    RăspundețiȘtergere
  3. Grea, sfasietoare alegere! Pentru amandoi se pare.
    M-au fascinat intotdeauna dilemele, alegerile aproape imposibile. Iubire? Luciditate? Renuntare? Regrete?...Toate la un loc... Foarte frumos fragment de poveste.
    La multi ani Romaniei noastre!
    Toate cele bune, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant sfârşit! Cu totul neprevazut!
    La mulţi ani, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani, Diana!
    "Daca cred si El nu este, nu am pierdut nimic! Dar daca este, am pierdut totul!"

    RăspundețiȘtergere
  6. O poveste cu care m-aş "certa" în mai multe momente, dar care tocmai de aceea mi-a plăcut! :)
    Happy weekend!

    RăspundețiȘtergere
  7. O poveste cu care m-aş certa la câteva idei, dar care tocmai de aceea mi-a plăcut. :)
    Happy weekend!

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesanta povestea...

    Happy WE !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu doar cateva randuri, ai reusit sa faci ca acest autor sa devina preferatul meu. Trebuie neaparat sa aflu mai multe despre el, sa citesc mai mult, pentru ca imi place mult, mult. Merci, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  10. martin? games of thrones martin?
    interesanta povestirea as alege libertatea

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.