2013-09-02

Realizarea Frumuseții - Bună dimineața Soare!

Lucrurile care nu ne plac sunt pentru noi sau o povară, de care am vrea să scăpăm cât mai repede, sau nu sunt utile și de aceea stau cu noi într-o legătură trecătoare sau parțială; ele devin supărătoare cum încetează să ne mai fie de folos. Sau sunt ca niște vagabonzi în treacăt ce răsar de-o clipă la marginea conștiinței și apoi dispar. Un lucru e deplin al nostru când e obiect de bucurie pentru noi. Lumea, în cea mai mare parte, e pentru noi ca și cum n-ar fi. Dar nu putem lăsa lucrurile astfel, deoarece ne-am reduce pe noi. Întreaga lume ni s-a dat nouă și toate puterile noastre au un singur sens și un singur scop: ca prin ajutorul lor să intrăm în stăpânirea moștenirii.
copac inalt cu o coroana deasa si frunze ruginii si aurii, de toamna
Ce rol are acum simțul nostru pentru frumos în această extindere a conștiinței? Există el pentru a descompune adevărul în lumina vie și-n umbră și pentru a ni-l înfățișa în categorica-i deosebire dintre frumos și urât? Dacă ar fi așa, ar trebui să admitem că acest simț pentru frumos provoacă discordie în univers și ridică piedici în marele drum care leagă toate lucrurile între ele.
Nu, așa nu poate fi. Câtă vreme știința noastră e imperfectă, e inevitabil să facem deosebiri de lucruri cunoscute și necunoscute, plăcute și neplăcute. Dar cu toată părerea unor filosofi, omul nu poate admite granițe arbitrare și definitive în lumea accesibilă cunoștinței lui. În fiecare zi, știința omului pătrunde mai adânc în regiuni care mai-nainte erau însemnate pe harta lui ca necercetate sau necercetabile. Și tot astfel simțul nostru pentru frumos e preocupat fără preget să-și lărgească și cuceririle. Adevărul e pretutindeni, de aceea orice lucru e obiectul cunoașterii noastre; frumusețea e prezentă oriunde, de aceea fiecare lucru e în stare să ne bucure. […] Când zicem că frumusețea e pretutindeni, nu credem că am alungat cuvântul urât din limbă; ar fi un lucru tot atât de smintit cum am zice că nu există neadevăr. Neadevărul există sigur, dar nu în sistemul universului, ci în imperfecțiunea cunoașterii noastre. […]
(Calea Desăvârșirii, Rabindranath Tagore, trad. Nichifor Crainic, Ed. Stress, București, 1990, p.90)

Pentru Buna dimineata Soare! tabelul este la Iulisa, in fiecare zi de luni!

4 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul! Chiar e minunat! Mie îmi vine greu să zic că frumosul e peste tot... Mi-e teamă să nu văd ceva care să-mi contrazică presupunerea mea oarbă. Așa îmi vine să zic. Ba uneori am proasta idee să zic: totul e frumos!:) Dar niciodată cu voce tare.
    Te pup! O săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  2. ataaaat de frumos a scris Maria, un adevar atat de mare, incat nu pot decat sa subscriu! uneori inocenta copiilor ii ajuta sa spuna esenta intr-un mod atat de simplu.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a facut mare placere sa citesc scrierile tale!
    Sa ai o saptamâna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru articol!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.