2013-12-08

Istorie de tristă amintire. Chelmno

Lagărele de exterminare au fost un tip de complexe construite de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu scopul uciderii sistematice a milioane de oameni în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Holocaust. În timpul celui de-al Doilea Război mondial lagărele de exterminare au fost construite într-una din fazele finale ale programului de anihilare. Cadavrele victimelor erau de regulă incinerate sau îngropate în gropi comune. Grupurile de naziști au încercat să extermine în aceste lagăre în primul rând evreii din Europa și romii.

Kulmhof (nume oficial complet SS Sonderkommando Kulmhof, Vernichtungslager Kulmhof, Kulmhof an der Nehr) a fost un lagăr de exterminare înființat de Germania nazistă situat la 60 de kilometri depărtare de Łódź, lângă un mic sat numit Chełmno nad Nerem (în germană Kulmhof an der Neihr). Acesta se afla într-o porțiune a Poloniei anexată de Germania sub numele de Reichsgau Wartheland în 1939.

În data de 8 decembrie 1941, lagărul de la Chelmno e primul deschis pentru a ucide evreii din Ghetoul Łódź și din Warthegau; a fost primul lagăr care a folosit gaz otrăvitor stocat în capsule mici aruncate în camerele de gazare. Primele victime ale gazării cu monoxid de carbon sunt 5000 de romi deportați din Reich. Camera de gazare nu era altceva decât vagonul unui camion al morții, asemănător celor care erau folosite în Rusia; după fiecare gazare, care se solda cu 40 de victime, camionul transporta cadavrele către o tranșee lungă sau o groapă comună săpată într-o pădure vecină. În medie, pe zi aveau loc cca. 10 gazări.
Lagărul a funcționat din decembrie 1941, până în vara lui 1943. În vara lui 1944, lagărul a fost pus în funcțiune pentru a lichida ultimii supraviețuitori ai ghetoului de la Łódź, cruțați până atunci ca fiind muncitori folositori. Din comandoul permanent evreu au supraviețuit atrocităților comise asupra grupului din care faceau parte doar două persoane.
Cel puțin 153.000 (alte surse mentioneaza 6 sute de mii) de oameni au murit în acest lagăr, în principal evrei din ghetoul Łódź și din regiunile înconjurătoare, împreună cu romi din Polonia și unii evrei din Ungaria, polonezi, cehi, și prizonieri de război sovietici.

Ghetoul Litzmannstadt (în germană Der judische Wohnbezirk in Litzmannstadt, cunoscut și ca Ghetoul Łódź) a fost al doilea ghetou ca dimensiune (după Ghetoul Varșovia) înființat pentru evreii și romii din Polonia ocupată de Germania nazistă. Situat în orașul Łódź, s-a intenționat inițial ca acesta să fie un punct de adunare temporar pentru evrei, dar ulterior s-a transformat într-un centru industrial important, care a furnizat provizii pentru Germania nazistă și mai ales pentru armata germană. Datorită productivității sale remarcabile, ghetoul a reușit să supraviețuiască până în august 1944, când restul populației a fost deportată la Auschwitz. A fost ultimul ghetou din Polonia care a fost lichidat.

Gheto este un termen care desemna inițial, în lumea creștină, o stradă sau un cartier al unui oraș în care, prin lege, erau obligați să trăiască evreii.
Primele segregări forțate pentru evrei au apărut în lumea musulmană unde evreilor pentru prima dată în istorie li s-a impus să poarte semne distinctive pentru a putea fi recunoscuți ca atare.
Termenul de ghetou a căpătat în secolul al XX-lea și alte înțelesuri: de zonă de concentrare temporară a evreilor în vederea exterminării lor ulterioare (sub naziști), sau de cartier sărac cu mare concentrație de populație de culoare (în S.U.A.).
Surse: wikipedia s.a. 

Altele:
Soluția finală a problemei  
Comemorarea victimelor Holocaustului  

9 comentarii:

  1. Respect!
    Sa speram ca istoria nu se va repeta nicio data!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa nu se repete. De cand am blogul tot evit sa scriu despre asta, pentru ca e perioada de sarbatori... dar s-au intamplat si multe lucruri rele in perioade de sarbatoare. Cand unii se distrau, altii sufereau cumplit. De cate ori ma uit la poze (sau nu) nu-mi pot imagina cum un om a putut fi in stare sa distruga alt om in asemenea hal.

      Ștergere
  2. trist subiect mai ales ca bunicamea a murit in lagar-ca sa ne mai inveselim te invit sa participi la pink mondays

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trist. :(
      Cand aveam varsta de 18 ani am vizitat Auschwitz-Birkenau... M-a ingrozit numai vizitandu-l, ca muzeu! Mai aveam putin si simteam mirosul de carne arsa! M-am abtinut eroic sa nu plang vazand mormanele de valize, de haine, pantofi si toate celelalte... Imi imaginam spaima acelor oameni, durerea lor... I-am vazut - in gand - smulsi de langa cei dragi si-mi imaginam cum ar fi fost de-as fi fost in locul lor!

      Ștergere
  3. Pe mine intotdeauna m-a ingrozit treaba asta cu lagarele naziste. M-a cutremurat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine... Una dintre nasele de botez a trecut prin lagar... N-a povestit, practic, niciodata ce a indurat pana a avut sansa sa scape, datorita unui ofiter nazist.

      Ștergere
  4. Nimic nu garanteaza ca nu se vor mai intampla holocausturi; cu sau fara "ardere de tot"; inclusiv in Europa...;uitam repede ceea ce nu ne convine...; multi romani nici nu cred ca-i priveste pe ei holocaustul...; recent, niste colindatori infierau pe "jidani" la TVR 3
    PS. dupa cum se poate constata am consultat DEX-ul pentru etimologia cuvantului holocaust

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura garantie ar putea fi, totusi, aceea ca azi oamenii au mai mult curaj sa se opuna cruzimii... cand au cunostinta despre aceasta... Cel putin asa sper, asa cred... Desi... Patriot Act (sa ma refer numai la un exemplu - chiar daca nu european) in vigoare pe teritoriul S.U.A ma cam contrazice si ma cam sperie...
      Din pacate, nu doar ca multi cred ca holocaustul nu-i priveste dar chiar il considera... un rau necesar - ceea ce mi se pare nu doar incultura crasa, ci si rautate pura. Tot din pacate, sunt prea multi care se exprima la modul: tigan afurisit, jidan nenorocit, arab crimial si adauga: n-am nimic cu tiganii, cu evreii, cu arabii cu... dar asta chiar e nu-stiu-cum (si acesti oameni au impresia ca nu fac discriminari cand, de fapt, au discriminarea in sange, cum s-ar zice).
      Am auzit si eu - dar nu la TV, ci de la altii - despre aiureala acelor colinde... Dar, vorba lui Simion Wiesenthal: "Albii spun: evreii l-au ucis pe Isus; sa ucidem toti evreii! Ce-ar fi ca negrii sa spuna: albii l-au ucis pe Isus; sa ucidem toti albii!?" (citat aproximativ).
      :)

      Ștergere
  5. O pagina urata si sangeroasa, din istoria secolului XX. Asemenea grozavii nu trebuie sa se mai repete, dar pentru asta trebuie sa nu uitam ca s-au petrecut asemenea atrocitati! Copiii trebuie sa cunoasca ceea ce au gresit inaintasii lor. Ca si Revolutia din Decembrie 89, despre care multi din copiii si adolescentii de azi n-au niciun habar. Din pacate...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.