2013-12-08

Prima actrita profesionista pe scena teatrului britanic

Margaret Hughes (n.1645 - d. 1 octombrie 1719), cunoscuta si ca Peg Hughes sau Margaret Hewes, a devenit actrita intr-o perioada de mari schimbari in dramaturgia britanica, perioada in care puritanii din Parlament au interzis categoric femeilor - in anul 1642 - sa urce pe scena, rolurile feminine fiind interpretate de barbati.
Cand Charles al II-lea a devenit rege lucrurile au inceput sa se schimbe. Era un mare amator de arta, de teatru si momentul decisiv de a lua hotararea ca numai femeile sa joace in roluri de femei a fost acela in care se astepta replica unui personaj feminin dar acesta nu era pe scena. Cand regele a trimis servitorii sa afle care-i problema s-a constatat ca actrita inca se barbierea. Un alt motiv pentru care a decretat, in anul 1662, ca rolurile de sex feminin sa fie interpretate numai de actrite femei a fost si ideea de a nu incuraja relatiile nefiresti.
Considerata una dintre cele mai frumoase femei ale timpului ei, cu parul lung si negru, cu privire languroasa si picioare superbe, a fost cunoscuta si pentru escapadele sale amoroase cu oameni din lumea teatrului dar si cu politicieni, oameni de justitie si chiar cu regele Charles al II-lea. A devenit amanta favorita - si stabila - a printului Rupert, duce de Cumberland (cunoscut si ca Rupert de Rin). Desi nu s-a casatorit cu ea, printul a prezentat-o mamei sale. Cei doi au avut impreuna o fata: Ruperta Hughes, casatorita mai apoi cu Emanuel Scrope Howe, membru in Parlamentul britanic, intre altele.

Frumoasa actrita in varsta de 35 de ani, Margaret Hughes a urcat, in 8 decembrie 1660, pe scena Vere Street Theatre, interpretand rolul Desdemonei din piesa Othello a lui Shakespeare. Este considerata prima actrita profesionista, cea care a pus capat unei lungi traditii in care numai barbatii aveau dreptul sa joace pe o scena publica.

Un comentariu:

  1. Frumos articol. Da, stiam ca doar barbatii interpretau roluri in piese insa nu am stiut pana cand. Deci pana a aparut aceasta frumoasa femeie... :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.