2013-12-09

Tsohanoai, Purtătorul Soarelui. Bună dimineața, Soare!

Tsohanoai sau Purtătorul Soarelui este spiritul astrului zilei la indienii Navajo din America de Nord. Este considerat creatorul tuturor animalelor. În unele mituri e reprezentat ca un om care duce Soarele în spate; în altele e descris ca un războinic călare pe un cal albastru ca cerul, cu un scut strălucitor ca Soarele și care se plimbă și peste Curcubeu. Tsohanoai este fiul zeului Lunii, Tklehonoai și are doi fii gemeni: Nayanazgeni, zeul războiului (ucigașul dușmanilor) și Tobadzistsini, zeul apelor și al pescarilor, și un fiu mai mare, Yeitso.
Yeitso era un gigant cu trupul acoperit cu solzi și care a devastat omenirea la începuturile ei. Gemenii Nayanazgeni si Tobadzistsini au cerut ajutor Zeului Soare pentru a-l învinge pe dușmanul oamenilor. Zeul le-a dat săgețile magice ale curcubeului, razele Soarelui și fulgerele legate în mănunchi. Cei doi s-au întors pe Pământ și au reușit să învingă gigantul.
În fiecare zi, la lăsarea serii, când calatoria diurnă ia sfârșit, Tsohanoai se alătură soției sale, zeița Estsanatlehi, în casa sa de pe Marile Lacuri din Vest.
Estsanatlehi, sau Femeia schimbătoare, numită uneori Zeița Pământului, e zeița anotimpurilor, care îmbătrânește pe măsură ce se apropie iarna și întinerește când începe primăvara, așa cum și anotimpurile se schimbă de la primăvară la vară, de la vară la toamnă și apoi la iarnă, într-un ciclu nesfârșit al nașterii și morții. Zeița îmbătrânește și îi scade puterea în fiecare iarnă pentru ca primăvara să își recapete tinerețea și vigoarea. Este cea mai respectată zeiță din folclorul navajo.

Text scris pentru Bună dimineața, Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

4 comentarii:

  1. frumos mit! Fascinant mod de a reprezenta fenomenele din natura si miscarea astrelor, fascinant fel de intrerpretare! legendele celor mai vechi popoare ale lumii se aseamana in mare masura, dar fiecare în parte are ceva deosebit. Ma bucur sa aflu si aceasta varianta.

    Frumos start în noua saptamâna!
    pupici si imbratisari brasovencelor mele dragi :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen!
      Asa e! Legendele - intr-un fel sau altul - ne dau de inteles ca popoarele nu au origini chiar asa de diferite, cum par a crede unii care-si mai zic si cercetatori. :)
      Aproape ca nu-mi vine a crede: mituri straine gasesc mai usor decat dintre cele ale dacilor! Mai gasesc mituri zise ale dacilor, dar nu rezista la "verificare". :)
      Imbratisari, cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.