2013-12-03

Frumuseți de gheață. Fenomene naturale

cercuri de gheata
Cercurile de gheață. Sunt fenomene rare, întâlnite de obicei în ţări cu vreme foarte rece. Oamenii de ştiinţă acceptă teoria potrivit căreia cercurile de gheață se formează când apa îngheaţă mai întâi în centru, nu la mal cum se întâmplă de obicei. Cercurile de gheaţă se formează în dreptul vârtejurilor din râurile care curg încet și au uneori diametre impresionante; se pot întâlni şi grupate.
sursa foto:https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ice_Circles_in_the_river_Llugwy_at_Betws-y-coed_31.12.08.jpg
photo: Arvaki (wikipedia)
Penitentes. Denumirea provine din limba spaniolă şi se referă la anumite formaţiuni din zăpadă care se formează la altitudini înalte. Arată ca nişte lame înalte şi subţiri. Au primit acest nume datorită asemănării cu vestimentația călugărilor din Ordinul Penitenţilor.
Au dimensiuni variate: de la câţiva centimetri până la 5 m înălţime; sunt foarte periculoşi pentru alpinişti.
Au fost descrise prima dată în literatura de specialitate de Charles Darwin, în anul 1839. În 22 martie, 1835, a trecut printre lame în apropierea trecătorii Piuquenes, pe drumul de la Santiago de Chile în orașul argentinian Mendoza; el a consemnat credința localnicilor precum că sunt formați de vânturile puternice și reci ale Anzilor.
Sulurile de zăpadă apar numai în anumite condiţii de temperatură şi vânt, atunci când un strat gros de zăpadă se depune peste un strat de gheaţă - este un fenomen destul de rar și sulurile de zăpadă apar în special în zonele de deal.
Pentru a se forma sulurile de zăpadă sunt necesare anumite condiții: terenul să fie acoperit cu un strat de gheață pe care zăpada să nu se lipească; stratul de zăpadă trebuie să fie umed, la o temperatură apropiată celei de topire a gheții; vântul trebuie să fie suficient de puternic pentru a “rula” stratul de zăpadă, dar nu prea puternic pentru a nu-l împrăștia; suprafața pe care se formează astfel stratul de gheață și cel de zăpadă trebuie să fie în pantă.
Aisberg ori iceberg sau gheţar plutitor desemnează un bloc mare de gheață desprins din una din calotele polare glaciale ale Terrei, care navighează spre zonele învecinate.
Aisberg cu dungi. Aisbergurile din Antarctica prezintă uneori dungi formate de straturi de zăpadă care reacționează la diferite condiții. Dungile albastre apar când crevase în gheață se umplu cu apă de la dezgheț și îngheață așa de repede încât nu se formează bule de aer. Când un aisberg cade în mare, un strat de apă marină va îngheța imediat sub ghețar și, dacă apa este bogată în alge, se formează dungi verzi. Dungi maro, negre sau galbene apar prin înglobarea a diferitelor sedimente peste care ghețarul alunecă în drumul lui spre mare. Foto:https://tywkiwdbi.blogspot.com/2008/03/striped-icebergs.html

4 comentarii:

  1. Frumoase, spectaculoase "sculpturi" in gheata pe care natura le raureste singura. Si cate altele mai descoperim in fiecare iarna, minunandu-ne de ceea ce vedem de fiecare data.
    O seara buna, Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe minunatii, cu adevarat, are Natura pregatite pentru noi! Mi-ar placea sa pot vedea cat mai multe si altfel decat in poze dar... e bine si in foto! :)
      Multumesc, Alex. Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  2. Eu am ramas cam cu gura cascata. Nu stiam nimic despre aceste fenomene. Doar aisberg cu dungi am vazut candva, la TV.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) In documentare am vazut si eu, nu in realitate. Poate, candva, voi vedea si "pe viu". :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.