2013-12-02

Salamandra, regele focului. Buna dimineata, Soare!

Autorii antici au atribuit caracteristici fantastice acestei creaturi. Egiptenii o reprezentau cu semnul pentru un “om mort de frig”. Unii explica asocierea salamandrei cu focul din cauza faptului ca-si umezeste corpul constant si produce un lichid laptos atunci cand simte pericol, si care i-ar fi de ajutor si in caz de foc; altii cred ca asocierea cu focul a fost facuta deoarece se credea ca salamandrele traiesc in vulcani.

salamandra; amfibian negru cu puncte galbene
Photo: Scott Camazine

In folclorul popoarelor salamandra e un simbol al apei (intuitie si miscare), al focului si chiar al Soarelui. Amfibienii au o “viata dubla”: se nasc in apa, se metamorfozeaza si traiesc foarte bine pe uscat.

Desi salamandra e in primul rand o creatura de apa, in traditiile magice se refera la elementul Foc, considerat un agent de transformare: Focul intareste metalul de calitate si distruge pe cel impur.

Salamandra, se spune, reprezinta pe cei care nu sunt atinsi de focul pasiunii, pe cei care trec prin viata fara pacat. E, de aceea, si simbol al loialitatii, castitatii, impartialitatii, curajului. Dar simbolizeaza si flacarile focului pe care trebuie sa-l infrunte, simbolizand astfel dorinta arzatoare, ispita. Cloquet* considera salamandra si un simbol al lui Hristos: a trecut prin flacarile iadului la crucificare dar acestea nu au lasat urme si, de asemenea, e simbol al lui Hristos care va boteza lumea cu flacarile Duhului Sfant.

Este considerata o fiinta cu energie solara dar, pe de alta parte, are si o natura nocturna: vaneaza noaptea. Natura ei duala reprezinta echilibrul din viata omului: timpul trebuie corect utilizat, si trebuie sa alegem echilibrat intre oportunitatile care apar.

Salamandra isi poate regenera coada si membrele, ceea ce e un simbol al reinnoirii, regenerarii, renasterii si cresterii - ca totem**, salamandra cere oamenilor sa faca apel la cele mai profunde resurse pentru a produce dezvolatarea in vietile lor.

Sangele rece al salamandrei e in analogie cu adaptabilitatea la mediul inconjurator; salamandra nu lupta impotriva schimbarii, se adapteaza.

In alchimie, salamandra e simbolizata ca o piatra rosie (sulf). Pasarea (Mercur) e un simbol al Spiritului, iar salamandra al Sufletului. Salamandra e atrasa de caldura arzatoare a Soarelui, in timp ce Pasarea e atrasa de racoarea Lunii - vizualizarea energiilor bipolare fundamentale care caracterizeaza alchimia transformatoare, avand acelasi sens cu simbolul Tai Chi care reprezinta interactiunea intre energia feminina yin si cea masculina yang. In acest proces de transformare un lucru capata caracteristicile celuilalt deoarece devine opusul sau; aceasta e relatia dintre Mercur si Sulf in alchimie

&

Exista circa 500 de specii de salamandre pe intreg cuprinsul Terrei. Cea mai raspandita este salamandra de foc (Slamandra salamandra). Salamandra e neagra, cu puncte (sau dungi, uneori) galbene, portocalii si chiar rosii, dar pot fi si negre in intregime. Este un amfibian care se naste in apa, dar traieste mai mult pe uscat. Poate fi lunga de 5 cm dar sunt si salamandre care ajung la lungimea de 20 cm; traieste intre 30 si 50 de ani.

Pielea salamandrelor secreta un fel de mucus care le acopera suprafata corpului in intregime, protejandu-le si oferindu-le posibilitatea de a trece prin foc fara sa se arda. Plinius cel Batran*** credea ca trupul rece al salamandrei poate stinge focul. Salamandra de foc are glande care secreta un venin numit samandrina.

Glandele sunt, in general, situate in zonele colorate ale corpului si este cunoscut faptul ca veninul produce hiperventilatie si convulsii tuturor vertebratelor. Saliva ei, se credea, ar fi atat de otravitoare incat parul unui om ar cadea numai la atingerea acesteia; oamenii credeau ca salamandrele puteau otravi fantanile si livezile.

In salbaticie, acesti amfibieni sunt activi mai ales seara si noaptea, dar in zilele ploioase pot fi activi de-a lungul intregii zile.

Indienii Navajo (America de Nord) considera ca nu e bine sa ucizi broaste, soparle, salamandre deoarece va incepe ploaia si va ploua pana cand ploaia se va transforma in potop si va distruge recoltele; va fi afectat copilul nenascut, omul devine infirm sau va suferi boli.

Note:

*) Hippolyte Cloquet (1787 - 03.03.1840) - fizician si anatomist francez care a avut contributii si in domeniul zoologiei, tratatulsau Poisson et Reptiles a fost inclus in Dictionarul de Stiinte ale Naturii.

**) Totem - obiect care reprezinta un animal sau o planta si care este folosit ca emblema a unui grup de persoane (familie, clan, grup, popor sau trib) si care aminteste de originea lor (sau de trecutul mitologic). In timpurile moderne, unele persoane care nu sunt implicate in practicarea unei religii tribale, au ales sa adopte un spirit ajutator personal sub forma de animal, acesta avand o insemnatate speciala pentru persoana respectiva. Acest spirit poate fi numit tot ca un totem. Aceasta utilizare non-traditională a termenului este raspandita in miscarea New Age.

***) Gaius Plinius Secundus (23 i.H.- 25.08.79 i.H) - scriitor, naturalist, filosof, prieten cu imparatul Vespasian.


Text scris pentru Buna dimineata, Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

3 comentarii:

  1. mai vad documentare la National Geographic si ramai uimit ce varietati si specii de animale, animalute si tot felul de vietati...
    ce pot spune ca pe la noi am vazut gusterii :)) aparent, inofensivi, dar cum mie mi-e frica si de un paianjen ce sa mai zic si de alte vietuitoare...
    mi-a placut articolul

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-am amintit acum de "Salamandra", filmul cu Franco Nero. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bătrânii spuneau ca dacă atingi pe spate salamandra găsită după ploaie o sa fii foarte harnic....în special fetele trebuia sa o atingă pentru a fi harnice și pricepute la orice.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.