2014-04-28

Fântâni decorate de Paști în Brașov

Citind la Carmen despre fântânile decorate de Paști, Osterbrunnen, mi-am amintit că am văzut poze cu fântânile din Piața Sfatului - Brașov decorate cu ocazia Târgului de Florii și de Paști din Grădina Germană. Acest obicei există în Germania de mai bine de un secol.

La târgul organizat în Brașov au putut fi achiziționate decoraţiuni pentru Paşti, specialităţi tradiţionale din carne şi produse lactate, diverse sortimente de prăjituri, ciocolată de casă, compoturi, dulceţuri, zacuscă, pâine de casă, specialităţi italieneşti din carne şi brânză, specialităţi de brânză olandeze sau baclavale turceşti.
Fântânile au fost decorate cu molid, flori, panglici şi ouă, realizate de copiii unei grădinițe din Brașov.
Decorurile nu sunt așa spectaculoase ca cele pe care le-am văzut la Carmen (care oferă și informații despre această tradiție), plus că vremea n-a prea ținut cu noi în ultimul timp, dar suntem la început. Anul viitor va trebui să ajung să le văd și altfel decât în poze.
În anul 1909 a fost decorată cu molid, flori şi ouă colorate prima fântână Osterbrunnen într-o piaţă din Elveţia, obicei care a fost preluat mai apoi de toate comunităţile germane, pentru a simboliza importanţa şi respectul acordat apei, dar şi venirii primăverii.
Mă bucur că se întâmplă și în Brașov; suntem o comunitate destul de diversificată. :)

Mulțumesc administratorului paginii FB Brașov, orașul sufletului meu pentru permisiunea ce mi-a dat de a prelua unele fotografii publicate pe pagina de Facebook, fotografii care mă ajută să ilustrez unele texte despre Brașov.

6 comentarii:

  1. mi-ar placea si mie sa le vad si eu altfel decat in poze :)
    oricum, e fain ca ati preluat acesta traditie, cum spuneam si la Carmen. sa celebrezi apa, inseamna sa celebrezi viata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Primavara ce vine sper ca vor fi mai frumos impodobite si - cine stie? - poate vei avea drum pe aici. :)
      Sper sa se implice mai multi in... aceasta traditie! :) Inceputurile pot fi mai dificile uneori. :) Imi plac cei care fac o sarbatoare din orice chiar daca nu sunt... traditionalista prin definitie. :) Ma bucur impreuna cu ei si invat cate ceva.

      Ștergere
  2. sunt impresionata! tare frumos arata si... cum spui - este prima încercare. Cu siguranta la anul va fi si mai si!
    Cat despre vreme, ghida din excursia noastra în Fränkische Schweiz ne-a spus ca sunt ani când peste decoratiunile fântânilor ninge si turturi lungi atârna de oua! Asta e... Pastele nu are o data fixa si spre exemplu anul trecut s-a serbat foarte devreme, pe 31 martie! am avut frig si zapada! Anul acesta pe timpul excursiei noastre am avut vreme de vara, cu soare si 25°C! Dar decorul fântânilor se face de zeci de ani!
    Multumesc mult pentru ca ai relizat acest articol. Ma bucur mult ca mi-ai aratat fântâna din Brasov. pupici - bineînteles de la intreg grupul bavarez ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au placut cand le-am vazut (in poze) decorate dar cand le-am vazut pe cele fotografiate de tine am zambit larg. :)
      Unii dintre brasoveni uita ca cetatea Brasovului a fost populata cu sasi in cea mai mare parte si au spus ca... cei care au ornamentat fantanile au copiat de la nemti... cand, de fapt, e o traditie (si) a celor care au fost candva majoritari. Brasov e intre orasele care au fost dezvoltate din multe puncte de vedere inca din secolele trecute datorita sasilor, in special. Asa ca eu consider aceasta traditie una brasoveana. :) Si sper ca anul viitor va fi frumos-frumos.
      Placerea a fost de partea mea. :)
      Pupici!

      Ștergere
  3. mi-am amintit ca ai publicat candva un articol cu fântânile decorate de Paste, din Brasov si iata :-) te-am regasit! Ce frumoooos!
    Sper ca au inceput si decorarea curtilor si împodobirea copacilor cu oua :-) Ideile bune trebuie preluate!
    Te pup Diana draga. Gânduri bune si îmbratisari, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ca am ales moderarea comentariilor! In acest fel nu mai pierd comentarii - cum s-a intamplat si cu acesta, si imi pare rau.
      Inca nu se impodobesc nici curtile si nici copaceii, dar anul acesta noi am impodobit o creanga de brad pe care am gasit-o si a tinut-o ca bradut, apoi ca pomisor fara tepi si fara frunze si de Pasti 2019 am impodobit creanga cu oua de ciocolata - mare succes a avut! Cei care au fost la noi au admirat "copacul cu oua" si doua persoane l-au si fotografiat.
      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.