2015-07-26

Clubul cinefililor: Pain and Gain

actorii din rolurile principale
sursa foto 
Pain and Gain (durere si castig) e tradus de români “Trage tare si te scoti”, titlu care mi se pare, acum, si mai nepotrivit avand in vedere ca la originea ideii filmului este realitatea. Titlul original e un joc de cuvinte dupa zicala ”no pain, no gain”.

E un film din anul 2013, regizat de Michael Bay, avand in distributie pe Mark Wahlberg (Daniel Lugo, capul rautatilor, cel care dorea sa-si traiasca “visul american”), Dwayne Johnson (Paul Doyle), Anthony Mackie (Adrian Doorbal), Tony Shalhoub (Victor Kershaw, prima vicitima), Bar Paly (Sorina Luminita, care visa sa devina star de cinema si era dansatoarea exotica, originara din România, iubita lui Lugo, foarte frumoasa, de-o naivitate care sfida prostia - a beneficiat de imunitate legala pentru ca i-a ajutat pe politisti sa prinda gaşca). Numele golanilor au fost pastrate in film, ale celorlalti au fost schimbate pentru a le fi protejata identitatea – e dezvaluita in emisiunea 48 de ore…

Am vazut filmul Pain & Gain cu ceva timp in urma si n-am avut habar ca e realizat dupa cartea Pain & Gain: This is a True Story, de Pete Collins, compilarea unor articole publicate tot de el in Miami New Times (1999), care detaileaza activitatea unui grup de criminali care au rapit, escrocat, torturat si ucis oameni.

Nu e nici primul, nici ultimul film facut dupa cazuri dramatice reale – “Minti criminale” e un ditamai serialul facut si dupa cazuri reale, evident nuantate.
Recomand Pain & Gain pentru ca tocmai am vazut emisiunea “48 Hours Mystery: A Horrible Story”, despre actiunile unor golani, in Los Angeles, si mi-am dat seama (o data in plus) ca ceea ce vedem in filme “de actiune”, politiste, comedie neagra, razboi etc. poate fi realitate dramatica pentru cineva. Nu-mi imaginez ca ar fi cineva care sa nu stie asta, dar pentru ca m-a uimit reactia personala am vrut s-o fac publica: e ca un cosmar sa stiu ca idioti ca cei din acest film pot curma atat de usor destine…

M-am cam enervat vazand filmul, spunandu-mi “Haida-de! Cat rău poate face un infractor care e asa de impiedicat, asa de stupid?” Unul dintre rapitori (toti erau mascati si-si schimbasera vocea) a fost recunoscut de victima dupa mirosul coloniei pe care o folosea! Cand au vrut sa rapeasca prima victima se impiedicau unul pe altul, le cadeau lucrurile, doar ca nu se calcau reciproc pe bombeuri!
Cand au vrut sa-si ucida prima victima – dupa ce au obligat-o sa treaca pe numele lor intreaga avere (traind in casa acesteia, cheltuindu-i banii) - au imbatat-o, au urcat-o la volanul propriului automobil si au incercat sa insceneze un accident de circulatie. Victima a reusit sa se salveze, a ajuns la spital, a povestit ce-a patit dar personalul medical i-a spus ca a suferit o trauma in urma accidentului; a povestit politistilor - acestia nu au luat-o in seama pentru ca duhnea a alcool… Criminalii s-au orientat, linistiti, spre alta victima.

Era hilar, dar nu ma amuzam, ma enerva stupiditatea scenariului! Realitatea cazului a fost, insa, ca-n film. O alta dovada ca “viata bate filmul”.

Daniel Lugo si Adrian Doorbal au fost condamnati la moarte. Paul Doyle a facut marturisiri complete, a primit 15 ani, a executat 7 si a fost eliberat, reorientandu-se spre congregatia crestina unde era la momentul cand s-a certat cu preotul si s-a inhaitat cu gaşca de la sala de gimnastica.

Criticii de film de la “Village Voice Poll” au nominalizat Pain & Gain, in anul 2013, la categoria “cel mai prost film”… De prost, mi s-a parut prost, dar… aproape ca a copiat realitatea.

Fapt divers: Se pare ca acest film a fost “sustinut” de Dwayne “The Rock” Johnson, cunoscut din filme precum Fast & Furious, Empire State (2013), Faster (2010), The Mummy Returns (2001); cel mai bine il stiu cei carora le place wrestlingul: cu 17 titluri de campion in World Wrestling Entertainment, inclusiv 10 titluri de campion mondial, e considerat unul dintre cei mai buni wrestleri din toate timpurile; e printre cei mai bine platiti actori din lume. A fost considerat, in 2013, cel mai profitabil actor din lume: numele lui a garantat, in acel an, incasari foarte mari pentru toate filmele in care a aparut.
Pentru rolul din The Scorpio King (2002) a fost platit cu 5,5 milioane de dolari – record mondial in ceea ce priveste un actor aflat in primul sau rol principal.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

6 comentarii:

  1. Multumesc pt recomandarea ta!
    O seara frumoasa!
    (Am corectat linkul din pag mea)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Multumesc!
      Super! Ma duc sa-l iau direct. :)
      Noapte buna si start bun in noua saptamana!

      Ștergere
  2. am notat :) Superba prezentare - trebuie neaparat sa vad si acest film.
    PS: acum ne-am intors de la aeroport, musafirii au plecat iar noi va trebui sa dormim doua zile si doua nopti sa ne revenim dupa atata plimbareala si canicula! La noi nici o zi nu a fost sub 32-34 grade! de doua luni! oooooh, de-ar da o ploaie si pe aici! pupici <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga!
      Uau... 32-34 grade... sunt resimtite, de regula, mult mai multe... Noi avem noroc cu depresiunea, 'ca norii se mai aduna si ne mai racoresc din cand in cand. Azi a fost chiar placut, mai ales de dupa amiaza incolo...
      :) Te cred ca vrei sa dormi! Stiindu-te cat de preocupata esti ca musafirii sa se simta foarte bine consumi multa energie; din tot sufletul faci ceva pentru ceilalti dar caldura reuseste sa "epuizeze" mai mult decat orice altceva. Sunt convinsa ca ai o noua colectie de amintiri minunate!
      Sa dea ploaia si la voi! Cat mai repede si doar atata cata trebuie! :)
      Imbratisari si pupici, cu drag! <3
      Somn usor, odihnitor! :)

      Ștergere
  3. Un film pe care, fără să vreau să te supăr, eu nu l-aș vedea... Vedem la TV că se întâmplă atât de multe lucruri similare în realitate, încât nu mai vreau să le văd încă o dată... Și nu vreau să-l văd pe Mark Wahlberg într-un rol negativ! ☺

    Săptămână bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i cu suparare. :) L-am vazut, pentru ca era (este) intre cele cu "teme" care-mi plac... E dur si mi-e ciuda ca idioti precum acestia chiar exista si distrug oameni... Si, de cate ori vad un film politist, "serie neagra" etc. ma intreb: oare exista vreo sansa sa ne aparam impotriva infractorilor daca ajungem ţinta lor? Raspunsul la care am ajuns este: nu prea sunt sanse... :( De fapt, nici nu am nevoie de filme pentru acest raspuns dar, poate, cineva, a gasit reteta valabila impotriva infractorilor. Ce vis! :)
      :) Fiind un actor respectat s-a incumetat si la un rol negativ. Mie imi plac surprizelede genul: un actor cunoscut pentru roluri negative apare, brusc, in rol pozitiv (pana la finalul filmului am senzatia ca acum-acum face o boroboata) si invers: cei cunoscuti pt roluri pozitive (sau de comedie) apar ca personaj negativ - aproape ca nu-mi vine a crede, si nu prea-mi vine sa-i iau in serios, dar e surprinzatoare schimbarea! :))

      Multumesc, Zina. Zile fericite iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.