2022-07-05

Înghețată pe săturate

Alte texte aveam în minte să scriu, să public, dar mi-am amintit de zilele în care am mâncat înghețată pe nerăsuflate. Nu mă săturasem, efectiv, dar...

Pentru jocul Activități de vară am confecționat trei „cornete de înghețată” și mi-am amintit (sigur, îmi amintesc destul de des dacă-i în context) de două zile în care am mâncat înghețată până la punctul de îngheț.

Nu încercați așa ceva!

Când m-am angajat prima dată în „câmpul muncii” am avut, între altele, o colegă care părea să fie „copia mea” (sau eu a ei – tot aia); aveam cam aceleași idei, ne plăceau și ne displăceau cam aceleași lucruri, fapte, aceiași oameni și eram la fel de (i)mature.

Se spunea că primul salariu câștigat trebuie „spart” cu prietenii, colegii. Zis și făcut: în ziua în care am luat primul salariu am invitat-o pe M. în oraș, la cofetărie sau vedem noi unde. Era în luna septembrie, dar era cald ca vara. Mi-a venit ideea cu înghețata (ne plăcea la amândouă). Și-am hotărât să luăm la rând cofetăriile și să nu ocolim nici chioșcurile sau automatele (deservite de personal uman la acel moment) cu înghețată.

mai multe sortimente de inghetata expuse intr-o vitrina frigorifica
Atelierul era pe o stradă din apropierea cinematografului Patria (o zona centrală a orașului), unde se afla una dintre cele mai faine cofetării din oraș (nu la fel de faină ca atunci când eram copil dar încă faină). Am intrat acolo și am comandat câte o cupă de înghețată cu mai multe arome. Apoi alte cupe, cu înghețată de ciocolată și tot așa am mâncat vreo șase cupe. A fost punctul de plecare, cofetăria numita „Patria” pe atunci. Apoi am luat orașul la pas, spre Piața Sfatului (ca distanță nu cred că sunt mai mult de 2 km de la Patria), mâncând înghețată oriunde o găseam. Din Piață am revenit spre zona Patria prin altă parte a orașului, și-am mâncat înghețată. Erau o mulțime de cofetării în acele zone, și multe „chioșcuri”. Nu ne-am săturat de înghețată, dar am renunțat să mai mâncam pentru că nu mai puteam vorbi și abia înghițeam: gâturile noastre n-au reacționat prea plăcut la atâta „frig”.

Am ajuns acasă cu nasul roșu, curgând, și peste noapte am avut frisoane, am strănutat să-mi sară ochii din cap. Am refuzat să înghit pastile, pentru că – în mintea mea – nefiind, practic, „bolnavă de răceala” ci doar „înghețată pe interior” n-aveau sens pastilele.

A doua zi m-am prezentat la muncă răgușită, cu nasul curgând. M. era fix în aceeași stare, suferise aceleași simptome. Ne-a pufnit râsul pe amândouă și, la terminarea programului, ne-am gândit... s-o luăm de la capăt cu mâncatul de înghețată, pe „principiul” „cui pe cui se scoate”. Surpriză! Am băgat înghețată în noi până când am putut din nou să vorbim clar. N-am ajuns în Piața Sfatului când nici nasul nu ne mai curgea și ne simțeam amândouă ca și cum n-am fi mâncat decât o prăjiturică. Am dovedit, totuși, maturitate: am hotărât să nu mergem mai departe cu mâncatul de înghețată, să nu provocăm soarta. Eram mulțumite că ne-am „vindecat”.

Ne-am testat limitele, într-un fel, și-am verificat „principiul” „cui pe cui se scoate”. Poate că e valabil „principiul” sau doar am avut noroc. Nu știu.

După câteva luni am făcut același lucru cu dulciurile: am mâncat prăjituri și bomboane pe același traseu. Ne-a fost rău de-am crezut că ne întoarcem pe dos, dar a doua zi am luat-o de la capăt și ne-am revenit. N-am rămas cu sechele! 

Nu încercați așa ceva!

Cum ziceam: pagina aceasta nu era „programată”; e „rezultatul” confecționării celor trei cornete de înghețată.


Image by Jan Vašek from Pixabay

30 de comentarii:

  1. Vai ce de amintiri mi-ai revocat. La Patria m-a scos sotul la film ( pe atunci era doar prietenul). Acum mergem in zona aia la Pannini, cand ajungem prin Brasov. Daca nu ma insel exista o cofetarie foarte buna in zona Universalului, langa anticariat ( e un monument al eroilor acum acolo care ar trebuie sau are flacara. Era o cofetarie cu etaj. ( sper ca nu confund cu cea de la Patria - au trecut mult prea multi ani de atunci). La cofetaria asta l-am scos eu prima data la "intalnire", de ziua mea, eram prieteni doar de vreo doua saptamani. Cumva a fost prima intalnire asa, mai oficiala, cu plecat aranjat de acasa ( din caminul studentesc de fapt). Inca am in cap imaginea lui, cum venea spre mine cu un trandafir in mana si aranjat la patru ace. Am si acum la loc de cinste cadoul primit atunci de la el.
    Primul salariu eu l-am cheltuit pe cadouri pentru cei dragi, in primul rand pentru parinti si apoi pentru niste prieteni dragi care m-au ajutat in timpul facultatii.
    Sunt mare amatoare de inghetata, dar nam reusit niciodata performanta ta. Sincera sa fiu, nici nu cred ca as incerca vreodata ce ai realizat tu si prietena ta. Ati creat amintiri frumoase, totusi, de care ne povestetsi acum cu drag. Sa va fie de bine si sa va mai intalnici la cate o cupa de inghetata. E un magazin acum cu inghetata buuuuna mai sus de Piata Sfatului, langa Saguna. Acolo poposim in fiecare vara : inghetata si cartofiseria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emotionante amintiri! Iti multumesc ca ai scris aici. Acele intalniri unice ne raman vesnic in amintire. Va doresc sa fiti in continuare fericiti, multi, multi ani! ❤️ Sa ramana vie emotia primei intalniri "oficiale". ❤️

      Am intrat mai des la Pannini cand am avut de lucru in zona - au produse grozav de bune (nu-mi placea ca ieseam de acolo cu miros de mancare in par si haine). Am pitici pe creier, deh! :)) (acum nu stiu cum mai e cu ventilatia in interior).
      In copilarie mergeam des la cofetaria "Patria" pentru ca mergeam saptamanal la film, cu parintii, si foarte des la bunici, care locuiau pe o straduta din apropiere, peste drum de cinematograf.
      Nu confunzi! Am scris eu gresit "Select"! :)) In timp ce scriam despre inghetata se bulucisera amintirile cu cealalta cofetarie, unde am avut "sediul" in ultimul an de liceu si cativa ani dupa terminarea liceului. 😘 Daca-mi amintesc bine, si cofetaria de la Patria avea cafenea la etaj, dar... noh! nu mai sunt sigura.

      Intre timp, drumurile noastre s-au despartit. De atunci nici n-am mai incercat vreodata asa ceva, dar tot mai mananc inghetata, din cand in cand, ca nehalita - inclusiv iarna. :)) Si nu are niciun efect nasol asupra gatului.

      Cred ca nu despre Gelato Mania vorbesti... Inghetata italiana e tot pe acolo dar destul de mult mai spre Prund, dincolo de Saguna (pe langa "secu"). Oricum, e bine de stiut pe unde sunt locuri bune pentru papa si inghetata. 😊

      Ștergere
  2. Ce figura esti! Am invatat ceva din aceasta intamplare a voastra, insa n-as testa concluzia! Am avut un coleg care ne povestea ca mic fiind a mancat atatea jofre de a ajuns la spital. De atunci i se luase cu dulciurile. Foarte rar manca si nu prea 'dulci'!
    Simpatice postarile neprogramate. Ne mai racorim putin!
    Pupici si noapte buna, Diana draga!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In tinerete am cam facut trasnai. Si azi, uneori, exagerez si cu dulciurile dar imediat mai apoi iau o lingurita de zeama de varza, zeama de la muraturi etc. si se "echilibreaza" chimicalele in organism. Stiu din experienta cat de rau poate fi raul de la prea multe dulciuri. 😊

      Aici ne-am racorit si la propriu azi - a plouat destul de mult si aerul s-a racit (acum, la ora 22 aproape, e chiar racoare). Nu e ca si cum m-ar deranja sa fie foarte cald, pentru ca-mi place si caldura mare, dar am nevoie si de "pauze racoroase".
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  3. I love ice cream. Of all the desserts ice cream is my favorite.

    Have a fabulous day and rest of the week. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me too! Sometimes I joke and say that I would eat ice cream as main course, as second course and dessert.

      Thank you, Sandee!
      I wish you fabulous days too! ❤️

      Ștergere
  4. Amo el helado, te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  5. Those are yummy ice cream flavors, I crave one! I love to eat ice cream to my heart's content until I get that "brain freeze" feeling :) but then of course, that would make me ill for a few days.. so I'd rather not just give in, but think of being cautious. Visiting thru WW ~ Ms. Donyarific

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In my youth I ate ice cream until I felt my brain freeze (excellent you called the sensation!) 😊
      Today I am more careful when I eat.

      Ștergere
  6. Când eram micuțe, eu și o bună prietenă am pregătit o înghețată delicioasă de caise (respectând o rețetă dintr-o carte veche de bucate). Îmi amintesc și acum gustul acela fin și gustos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce imagine gingasa! Imi imaginez doua copile trebaluind la bucatarie...
      Inca de atunci aveai talent (si) pentru bunatati culinare! 😊

      Ștergere
  7. fiiiiin, aroooomat...am vrut să zic! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada! Imi imaginez aroma si... inghit in sec, fin. 😊

      Ștergere
  8. I love ice cream but couldn't eat that much!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It is understandable. 😊
      Over time I ate a lot of ice cream at once but never like then.

      Ștergere
  9. Ce poftă mi-ai făcut! Citeam şi îmi imaginam cum aţi savurat voi fiecare îngheţată-n parte... :D :D
    Nu ştiu, parcă greu mai găsesc o îngheţată bună-bună. Era una cu alune care-mi plăcea mult, nu ştiu dacă mai e. Chiar, azi îmi iau şi eu, datorită ţie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acu', ca zici de savurat... Cred ca primele 2-3 cupe le-am savurat; mai apoi am cam infulecat - gura mea, cel putin, era atat de inghetata (nu-mi amintesc, dar pare logic) incat nu stiu cat am mai simtit savoarea. :D
      Daca iti amintesti marca e posibil sa gasesti. Sunt unele cofetarii (gelaterii) 😊 care fac inghetate super, cu diverse.
      Sa-ti fie de bine! Sau: pofta buna! 😊

      Ștergere
  10. Mie nu îmi place îndghețata, nici sa ma pici cu ceară! Pot fii afara 40 de e grade, dar eu tot nu o mănânc! Ciudata ființă mai sunt! 😁
    Citesc pe ziare ca este caniculă la voi, la mine sunt 22-23 de grade dar se pare că nu scăpam, săptămână viitoare anunță 35 de grade!
    Pupicios, zile răcoroase cu multă înghețata îți doresc! 🍦♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu e tocmai sanatos sa mancam rece cand e foarte cald afara. O inghetata sau o batura rece ne racoreste pe moment, apoi ne este si mai cald pentru ca organismul se straduieste sa "echilibreze" temperatura corpului cu cea ambientala. Altfel spus: stie organismul tau ce stie. 😊

      Au fost zile caniculare - au zis ceilalti ca "e foarte cald". Din fericire, suport foarte bine caldura si nici nu mi s-a parut ca e asa cald cum zice lumea, dar n-as putea suporta prea mult (mai mult de-o luna-doua) fara "pauze racoroase". Ieri a fost racoare bine, mai ales spre seara (a si plouat sanatos); azi a fost chiar placut, racoros.
      Iti multumesc, draga mea draga! ❤️ Sa fie si la voi timp frumos, nu foarte calduros! Pupicios! 😘

      Ștergere
  11. Magnum cu menta e cea mai recenta descoperire a mea, cu toate ca Nirvana e super. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! Magnum cu menta n-am mancat (inca!) dar am mancat alte inghetate cu menta. Si Nirvana-i buna! Personal, nu am o preferinta de marca, daca-i rece, dulce, buna la gust. 😊

      Ștergere
  12. We have these Naturals ice cream here, made with real fruits and I go absolutely ga-ga over them. They have unique flavours like coconut, lychee. chikoo, custard apple, pineapple etc. - real chunks and they are way too good. I love coconut the best as its low on sugar, and I end up polishing a big tub which isn't great. But yeah, its something to drool and binge on once in a while. ;-)

    Your ice-cream jaunt sounds fun. :-)

    Magnum has this almond flavour that I used to love, but haven't had it this season.
    It's just these few months that we can, and once autumn winters set no chance. So might as well enjoy it while it lasts. Without worrying about the calories. :))

    Hugs and kisses sweet sunshine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I prefer natural ice creams one hundred percent, but I think that only "at home" such ice creams are made, here. I'm glad they taste good and some taste "natural".
      I'm glad to know that you also like ice cream a lot! 😊
      Hm! This year I did not eat coconut ice cream! There's still time. Here we have ice cream all year round, in shops, confectioneries or at home. I don't know how to do it, but my mother knows and I have friends who know how to do it. 😊

      It was fun, but it could have been bad. I learned to not forced the limits to test the body's resistance to ice cream. 😊

      Thank you, dear Natasha! Hugs and kisses! ❤️

      Ștergere
    2. Oh! We do get ice-creams all through the year, but I wont eat them when it gets cold, else I'll end up with a sore throat and cold. Most people tend to avoid them I think.
      Either ways in winters the pollution is also fairly spiked up around our city and its best avoided so we don't fall sick. :)

      My Mum used to make such lovely mango ice-cream. She must be smiling from the heavens to see me compensate that by eating mangoes instead. We get the juiciest ones here in India in summers, Di. And I've been eating a lot of those.

      Biggest hugs and kisses and all my love my adorable friend. <3 <3

      Ștergere
    3. Pfuuu! I misunderstood. My English is not good, and machine translation doesn't seem to help me in some cases. 😊

      I also eat ice cream in winter, but I have never had a cold from ice cream. Probably because the winter here is colder, I think, than there and I'm more used to the frost.

      I like tropical fruits (so to speak) but most of all I eat "the fruits of the earth where I was born". However, I think I eat more oranges or lemons than apples, for example.
      In ice cream absolutely any fruit is good. :D

      Thank you, dear Natasha! ❤️ All the best to you and your loved ones!
      Big hug! 💕

      Ștergere
  13. Ohhhhhh si mie imi placea sa mananc inghetata - am facut odata un tur si am batut un record de vreo 3(sau 4, nu mai stiu) - pentru vremurile acelea era mult. Eram copii... :D
    Ce amintiri...
    Acum fac inghetata in casa (de ciocolata cu lapte lapte, merge :D sau de fructe cu iaurt facut in casa iar e ok). Dar ... nu am mai mancat. Pentru ca simt nevoia sa mananc cald.... probabil va veni o vreme sa tolerez iar si mancarea rece..
    Dar da... ce de amintiri si ce buna era inghetata intr-o vreme (am totusi si o amintire haioasa de cand m-au scos ai mei la profitelol. pentru mine a fost un fiasco.. nu stiu ce nu mi-a placut ca era frumos localul (una dintre cofertariile selecte, magnolia, recent transformata abrutizat, daca pot spune asa, in profi... - au acoperit mozaicul minunat cu gresie groseira, au schimbat gemurile cu termopane etc...). Era servita in cupe de inox (asta sa fi fost?)... si stateam la mese cu blat de marmura.. (ce-or fi facut cu ele?)... dar mie mi s-a parut ca avea gust de apa inghetata :))))) fursecul cu ciolata a fost bun. :)))

    Pup cu drag - amintiri care trezesc amitiri :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 3-4 inghetate mananc si azi pe nerasuflate. :) Chiar mai multe.
      Amintiri... Bine zici: amintiri care trezesc amintiri... Mi-am amintit de o cofetarie din cartier (care avea laborator propriu) - spatioasa, aranjata frumos, super-aprovizionata pana pe la mijlocul anilor 1980: bomboane fel de fel - vrac sau ambalate in cutii frumoase :) - prajituri fel de fel, inghetata, produse de patiserie s.a.m.d. Langa - intrare separata - era o cafenea. Mai apoi, din 1990 incepand, in acest spatiu au fost... de toate, dar nimic n-a rezistat prea mult. Cu vreo 10 ani in urma, pe-o juma din spatiul cofetariei s-au deschis o "alimentara" si o crasma - acestea rezista. :)
      Mai era o cofetarie-cafenea in apropiere (in tineretea mea), care a rezistat mai mult decat prima amintita, dar nu-mi placea prea mult acolo. Prima amintita era super!
      E adevarat ca, la un moment dat, inghetatele incepusera sa aiba gust de apa inghetata (sau de apa cu colorant, inghetata) :))) Apoi au reinceput sa apara si cele cu gust mai bun. E in Bv o "gelateria" extra! Mai mereu e coada acolo, dar merita!
      Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.