2016-03-17

Ocrotitoarea pisicilor, Sfanta Gertrude de Nivelles

In data de 17 martie credinciosii catolici sarbatoresc pe Sfantul Patrick, numit si Apostolul Irlandei. Cel mai celebru simbol asociat cu Sfântul Patriciu este trifoiul. Se spune că sfântul s-ar fi folosit de un trifoi cu trei foi pentru a le explica mai bine doctrina Sfintei Treimi păgânilor irlandezi. Catolicii se imbraca in verde, culoare asociata azi sfantului dar care e, de fapt, culoare specifica a Iralndei. Protestantii se imbraca in portocaliu, alta culoare nationala devenita simbol al sfantului. De ziua Sfantului Patrick au loc petreceri, carnavaluri, cu purtari de steaguri si trifoi.

sursa
Tot in 17 martie e sarbatorita si Sfanta Gertrude de Nivelles, considerata (si) ocrotitoarea pisicilor, poate pentru ca, se zice, ii scapa pe oameni de frica de soareci (prin rugaciunile in care e pomenita) si are puterea de a goni soarecii si sobolanii care se ascund in case si hambare. Este si ocrotitoarea gradinarilor si a calatorilor; de asemenea, se zice ca ii scapa pe oameni si de bolile mintale.

S-ar fi nascut in jurul anului 626, in familia lui Pippin de Landen, un puternic nobil si om politic la curtea regelui Dagobert I, pe teritoriul Belgiei de azi. Inca de foarte mica a fost un copil dedicat rugaciunilor si vietii religioase si refuza o casatorie cu fiul unui duce, spunand ca ea nu va avea vreun sot pamantesc, ci pe Hristos Domnul. Dupa moartea tatalui, Gertrude se retrage la manastirea benedictina pe care o va fonda alaturi de mama ei, Itta de Nivelles, acolo fiind la acea vreme singurul loc unde femeile isi puteau pastra independenta financiara, economica si sexuala. Unele surse afirma ca mama ar fi tuns-o precum calugarii pentru a descuraja petitorii. Gertrude avea inclinatii artistice si intelectuale considerate, la acea vreme, deosebite pentru o femeie.

In anul 650, cand a murit mama ei, Gertrude a devenit stareta manastirii si era cunoscuta pentru ospitalitatea faţă de pelerini, pentru sprijinul acordat calugarilor irlandezi dar si pentru unele miracole pe care le-ar fi infaptuit. In anul 656 renunta la staretie in favoarea unei nepoate si isi va petrece restul vietii studiind Scripturile.

A murit in anul 659; se presupune ca in data de 17 martie, chiar ziua in care un calugar i-a prezis candva ca va muri.

Desi nu a fost canonizata oficial, in anul 1677, Papa Clement al XII-lea a declarat ziua de 17 martie ca fiind ziua sfintei Gertrude, patroana calatorilor si gradinarilor, vindecatoarea de boli mintale si cea care poate alunga sobolanii.
*
Protectori ai pisicilor, implicit, mai exista in calendarul crestin: Francisc din Assisi, protectorul tuturor animalelor, sarbatorit in 4 octombrie; se mai vorbeste la catolici si de Sfanta Maria Bartolomeu Bagnesi, o calugarita dominicana din Florenta secolului al XVI-lea, despre care legenda spune ca atunci cand nu avea ce manca pisicile ii aduceau branza. Tot in octombrie, in data de 27, românii (ortodocsii) sarbatoresc pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov (Dimitrie cel Bun, protectorul Bucurestiului), ocrotitorul celor care nu cuvanta. Doi mari sfinti, iubitori ai creatiei, care au menirea de a le trezi oamenilor mila si indurare faţă de vietuitoarele de pe pamant, din cer si din ape.
De la Anca (Personale - blogul a fost sters intre timp) am aflat de Sfantul (Ierarh) Modest, din calendarul crestin ortodox, sfant ocrotitor al animalelor domestice, praznuit la 18 decembrie. Cautand informatii despre acesta am gasit si despre altii. Cuviosul Gherasim de la Iordan este cunoscut unora pentru prietenia neobisnuita pe care o avea cu un leu. Sfantul mucenic Trifon, care a trait pe la inceputul crestinismului, si-a indreptat si el atentia, cu mila, catre animale. Se spune ca adesea pe langa Sfantul Serafim de Sarov putea fi vazut un urs bland. Cuviosul Paisie Aghioritul era prieten cu pasarile salbatice care nu se sfiau sa vina sa-i manance din palme.
*
In Egiptul antic pisicile au avut protectori foarte puternici. :) 

Mai multe informatii:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gertrude_of_Nivelles
http://junkee.com/today-is-also-st-gertrudes-day-celebrate-the-patron-saint-of-cats/53228#2pummZMY3SkHhoOq.01
http://www.formula-as.ro/2007/792/spiritualitate-39/dimitrie-cel-bun-protectorul-animalelor-8549
http://ziarullumina.ro/inima-iubitoare-imblanzeste-si-fiarele-78154.html

10 comentarii:

  1. Lucruri bine de stiut; ma bucur sa aflu detalii! De sarbatoarea din octombrie s-a mai facut vorbire prin media si aveam stire. Azi a fost o zi frumoasa, per total!
    Toate cele frumoase si insorite pentru suflet iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi place sa aflu noutati, si, uneori, cand le aflu le "consemnez" aici. :)
      Iti doresc cat mai multe zile bune - integral. :)
      Multumesc, la fel!
      Iti doresc, cu drag, un weekend minunat!

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Foarte interesant,nu am știut că și pisicile au un protector,mulțumesc draga mea!
    Îți doresc un sfârșit de săptămână cu soare și căldură în suflet!
    Pup și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Iti multumesc pentru apreciere si urari.
      Iti doresc un sfarsit de saptamana super-minunat, cu multa voie buna. :)
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  3. Interesantă povestea sfintei Gertrude, dar și a zeităților egiptene ca Bastet! Mulțumesc!

    Weekend cât mai plăcut, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere. :)
      Multumesc.
      Iti doresc, cu drag, o saptamana cat mai frumoasa!

      Ștergere
  4. Imi plac documentarile tale.Sunt foarte bine alcatuite si iti mentin atentia pana la sfarsit. Nu e usor sa faci o munca de cercetare precum aceasta, sa aduci asemenea istorii in ziua de azi. Sa faci si o mica descriere, cu date si evenimente petrecute de secole.
    vreau sa fac o precizare ca si la crestinii-ortodocsi exista un Sfant ocrotitor al animalelor pe nume Sf. Modest care are si o rugaciune anume. Nu ii cunosc povestea dar exista in unele carti de rugaciuni mai vechi, cel mai probabil pentru oamenii de la tara care aveau in ograda animale si pentru a fi ocrotite de molimi sau boli.
    Mi-a placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Anca.
      Dimitrie tot la ortodocsi este. Am cautat info despre Sfantul Modest (ocrotitorul animalelor domestice) si am gasit informatii si despre altii, asa ca i-am trecut pe toti in text. :) Multumesc.

      Ștergere
  5. Ce imi plac articolele tale,mai aflu si eu ceva nou.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.