2016-03-21

Pregatiri pentru pace

Faza aceasta cu marea pace mondiala, cu dezarmarea acceptata prin tratate semnate e ca-n bancul cu nora si soacra:
Soacra ii spune nurorii abia intrata in familie:
- Sa stii ca atunci cand am nodul basmalei legat sub barbie sunt foarte suparata; cand nodul basmalei e legat pe cap atunci n-am chef de nimic; cand nodul basmalei e legat la ceafa sunt bine dispusa.
Nora, indiferenta, ii raspunde:
- Atunci cand vezi ca stau picior peste picior, am cafeaua langa mine si tigara aprinsa putin imi pasa unde-ti legi tu nodul.

Asa si cu tratatele privind dezarmarea (in special cea nucleara): unii viseaza frumos iar ceilalti isi vad de-ale lor, facandu-si rost de arme nucleare.
Inainte vreme erau doua state mari si late care aveau arme nucleare: SUA si Rusia. Celelalte state intrate in club, dotate cu focoase nucleare recunoscute legal potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968 sunt China, Franta, Marea Britanie, India, Pakistan, Israel. Ar avea si Coreea de Nord, unde e greu de verificat ce si cum, iar cele cinci state detinatoare ale armei nucleare (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta) membre in Consiliul de Securitate al ONU, si Germania, incearca sa convinga Iranul sa renunte la a dezvolta aceasta arma – in schimb, vor ridica sanctiunile internationale impuse impotriva acestuia.
Cele mai multe focoase nucleare le au SUA si Rusia (90% din arsenalul mondial), fiind si cele care mai reduc dar care, in acelasi timp, sunt angajate in importante si costisitoare programe de modernizare vizand sistemele lor de tir, focoasele nucleare si producerea lor, a afirmat Shannon Kile, cercetator al SIPRI.

Tarile dotate cu arme nucleare isi modernizeaza arsenalul in pofida vointei afisate de comunitatea internationala de dezarmare, a anuntat in iunie 2015 un reprezentant al Institutului de Cercetare aspura Pacii Internationale de la Stockholm (SIPRI), citat de AFP.

Presedintele american Obama a primit Premiul Nobel pentru pace la 9 octombrie 2009, pentru eforturile sale extraordinare in scopul intaririi cooperarii intre popoare – intarirea cooperarii intre popoare pentru razboi, ma gandesc, pentru ca ajuns in functie nu prea a parut ca se gandeste la pace, pentru ca pacea nu se poate impune cu arma in mana… Mi se pare la fel de hilar discursul lui cum mi se pare hilar cand unii politicieni de top (la nivel mondial) vorbesc despre dezarmare avand langa ei paznici inarmati. Si e la fel de hilar cum a fost permis Arabiei Saudite (teocratie fundamentalista care submineaza drepturile femeilor si minoritatilor, dar nu numai) sa obtina un loc in Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU…

In România toata lumea stie ca serviciul militar nu mai este obligatoriu dar – ca sa vezi! – de fapt, nu e eliminat, ci “suspendat”. Ieri, 20 martie, ministrul de la Aparare a declarat ca au o lege pentru completarea efectivelor de soldati, o lege a rezervistilor voluntari si care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017. Acesti rezervisti vor fi atat dintre cei care au efectuat stagiul militar – si care-si vor “actualiza formatia” - cat si dintre cei care n-au idee ce inseamna “armata” si care vor avea parte de o instructie mai exigenta. Si unii si ceilalti vor fi platiti si nu vor fi nevoiti sa renunte la locurile de munca, la salariul lor adaugandu-se un anume procent din salariul minim pe economie atunci cand nu fac instructie, iar in perioada de instructie vor fi remunerati.

In acest mod ministrul doreste sa raspunda intr-o formula adaptata realitatilor societatii de azi.

Producatorii de armament si fel si fel de masinarii pentru razboi nu au de gand sa declare falimentul… Nici cercetatorii din aceasta industrie nu vor sa ramana fara fonduri, nici firmele de “paza si protectie internationala” nu vor sa ramana fara clienti, deci si de-ar fi vreodata pace pe mapamond s-ar gasi careva s-o puna de un mic atentat, un omor abominabil si gata cu pacea…

Deci e clar: cand sunt pregatiti soldatii este sigur vorba despre pace.

Oricat de mult si-ar dori cetatenii pacea nu vor avea parte de ea pentru ca unora nu le pasa de ceea ce vor multimile care, practic, le permit (si indirect) ii ajuta sa devina bogati si puternici. O “greva generala” a celor aruncati in lupte este utopie si chiar nu inteleg de ce se tot vorbeste despre pace, despre cat isi doresc unii si altii (aflati “la nivel inalt”) pacea cand, de fapt, gandul lor este numai la ce profituri vor avea in urma unei confruntari armate…

6 comentarii:

  1. armata e buna-din momentul in care s-a desfiintat, noua generatie a luat-o pe droguri-in alta ordine de idei, mie mis e pare utopic sa ne imaginam un razbpi bazat pe lupte ca in WW2, acum se apasa butoanele in americutza de la servici, si pac cade bomba in irak..omul se duce apoi acasa linistit la nevasta de la ;birou;

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am bucurat cand a fost desfiintat serviciul militar obligatoriu pentru ca am vazut destui tineri cedand (multi au invatat sa bea si sa fumeze, in armata, si nu s-au mai lasat, pt ca, cel putin pe la noi, instructia era instructie si nu prea), dar mi-am imaginat ca vor organiza armata pe baza de voluntariat dar si trimitand la instructie tineri condamnati ca au incalcat legea nu foarte grav, ca alternativa la pedeapsa inchisorii, fiind si remunerati… De aceasta parte, insa, au uitat, ca era prea mult de lucru pentru implementarea programului, prea multi bani de cheltuit si ramaneau generalii de carton fara indemnizatii…
      E un fapt: sunt piloti de supersonic care merg "la birou" si ghideaza drone care lanseaza bombe pe te miri unde. Tot un fapt este ca un stat fara ostasi bine antrenati e un stat pierdut… :(

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesant ca de obicei articolul tău,nu cred că au făcut bine suspendând stagiul militar(sunt mamă de băieți,unu a făcut armata).
    Îți doresc o săptămână ușoară și cât mai frumoasă!
    Pup și îmbrățișez cu același drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      M-am bucurat cand au desfiintat stagiul militar obligatoriu si pentru ca tinerii nu prea erau antrenati asa cum se cuvine iar in caz de razboi ar fi fost doar carne de tun (de fapt, soldatii chiar sunt carne de tun). Dar, cum am scris mai sus: mi-am imaginat ca vor organiza armata pe baza de voluntariat – altfel nu inteleg de ce ar exista scoli pentru pregatirea ofiterilor si a maistrilor militari, de ce ar exista academii… Si azi, cine doreste, se poate pregati pentru o cariera militara, doar ca nu prea se deranjeaza cineva sa faca “reclama” pentru profesia militara. In plus, cei mai multi au aflat de pe la parinti cum decurgea stagiul militar si nu-s deloc incantati… Pe de alta parte, multi tineri opteaza pentru inrolarea in Legiunea Straina, unde criteriile de recrutare sunt serioase si doar unul din 10 reusesc sa treaca proba de 4 luni pt a semna contractul pe 5 ani si multi cedeaza inainte de a implini macar 3 ani de contract, si chiar mai repede… Acestia ar putea sa-si canalizeze atentia spre armata din statul lor, dar… remuneratia e infima in comparatie cu cea de care ar avea parte in Legiune si nici de "actiune" nu ar avea parte…

      Multumesc. Iti doresc, la randul meu, o minunata saptamana!
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  3. Urmaresc teoriile despre inarmare de peste 40 de ani. Recunosc, au fost cativa ani cand am crezut in dezarmare, embargouri, demilitarizare...
    Apoi, vreo 10 ani, intre '81 si 91 , am fost angajat in "industria de echipamente" speciale; se câstiga bine.
    Stiu că se câstigă si azi bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin 1985 am descoperit revista "Lumea" si informatiile scrise cu litere mici pe ultima pagina mi-au atras atentia... De atunci caut mereu tot ce e scris cu litere mici. :)
      Am crezut si eu in dezarmare si toate cele... pana am inteles ca economia mondiala e sustinuta serios si din productia de armament (cu tot ce implica). Sunt convinsa ca se castiga bine si - pentru ca oricum se produc arme si alte masinarii de razboi - am un oarecare regret ca RO stagneaza si din acest punct de vedere...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.