2016-03-30

Guvernul din umbra

Manipularea inteligenta a maselor e ca un guvern invizibil, care e o adevarata forta conducatoare in mai toate statele (v. documentarul “Razboiul pe care nu-l vezi” / “The war you don’t see”)

Prima masina moderna de propaganda a fost creata si instituita de presedintele american Woodrow Wilson, la indemnul lui Edward Bernays (numit “parintele relatiilor publice”; nepotulul lui Sigmund Freud) si Walter Lippman (printre primii care au introdus conceptul de razboi rece in jurnalismul mondial). Cei doi i-au spus sefului de stat: Daca vrei sa intri in acest razboi va trebui sa vindem acest razboi poporului american. Americanii au intrat in primul razboi mondial in anul 1917, dar pe teritoriul Frantei au ajuns un an mai tarziu iar ofensiva de 100 de zile a dus la incheierea armistitiului.

Cum a “vândut” Wilson razboiul poporului american?! Cum pot fi convinsi oamenii cel mai usor? Pe calea emotiilor, a nevoilor lor inconstiente si instinctuale. Pentru ce se teme omul cel mai mult? Pentru siguranta sa si a familiei. Si incep sa aplice diferite tehnici de inspaimantare. Atunci, in timpul primului razboi mondial, in mass media au inceput sa apara desene cu imagini apocaliptice: Statuia Libertatii in zdrenţe, prabusindu-se in apele portului New York, cu avioane germane zburand in jurul ei; un desen cu un glob pamantesc înhăţat de mâinile însângerate ale unei gorile care purta coiful german. Nimic din toate acestea nu se intampla, nu mai era vorba despre fapte, pentru ca acestea nu mai contau – conta ce vedea populatia zi de zi, conta ce auzea zi de zi… si-i speria de-adevaratelea pe cei slabi de inger si care nu se mai intrebau cum si daca ar fi posibil asa ceva.

Va amintiti nenorocirea cu “turnurile gemene”? Pornind de acolo a fost “vândut” populatiei razboiul din Irak (2003), vehiculandu-se ideea ca Saddam Hussein are legatura cu atentatul – s-a dovedit mai tarziu ca nu avea vreo legatura, dar speculand emotiile oamenilor faptele nu mai contau, tinerii se inrolau si jurnalistii se incorporau (pentru a putea relata de la faţa locului).
Atacul din Irak a fost comercializat de George Bush jr. si de Tony Blair. Ei au fost si cei care au utilizat doctrina militara “Soc si groaza” care a stat la baza declansarii razboiului, doctrina destinata “paralizarii tarii” si “distrugerii productiei de alimente, rezervelor de apa si a infrastructurii”. Asta inseamna terorizarea oamenilor pe scara larga…

Cand incepi sa folosesti simboluri, care sunt rupte de context si par sa capete viata proprie faptele nu mai conteaza. Exista contracte ale Pentagonului cu unele organizatii de stiri privind modul de manipulare a stirilor – afirma prof. Melvin Goodman, fost analist CIA. Diversi oficiali, inclusiv serviciile secrete, sunt folosite in manipularea opiniei publice.

Nici jurnalistii nu-si fac datoria – in loc sa-si faca reportajele se prezinta la o “conferinta de presa” sau la o informare - scriu ca stenografii ce le spun oficialii apoi publica in ziare si o multime de oameni citesc si iau de bun; prea putini cerceteaza, prea putini cauta o alta opinie pentru ca cei mai multi iau de bun, de real, de obligatoriu pentru binele lor ce li se spune de catre oficiali, de catre generali in rezerva care ies din cand in cand si-si dau cu parerea pe la TV, radio, presa scrisa si nu se intereseaza cineva in solda carei firme militar-industriale, organizatii sau carui serviciu secret sunt de fapt.
Azi, mass media video are la indemana celebrul “ecran verde” pe care se poate proiecta orice fotografie sau film cu vreo zona din lume sau diferite actiuni si in faţa acestuia un reporter sta in “bataia vântului, sub rafale de nisip sau langa soldati in actiune” si spune o “poveste”, relateaza “de la faţa locului” fiind, de fapt, intr-un studio.
Sunteti siguri ca ceea ce vedeti intr-un reportaj sau “buletin de stiri” e real…?
Cum functioneaza “ecranul verde”:
Azi ni se vând multe: cartelele preplatite (nenominale) din RO au fost cumparate de teroristi pentru actiunile lor. Probabil ca au cumparat si de prin alte state care au astfel de cartele dar pe oficialii români ii interseaza numai acestea (o idee vehiculata si in 2014, dar fara succes). Teroristii sunt prosti, n-au bani si nu si-ar putea procura acte false pentru a cumpara o cartela de telefon nominala – vai de capul ghinionistului a carei identitate o vor fura. Daca o cartela de telefon poate fi cumparata de oriunde – chiar pe baza de act de identitate (si chiar contract de casa – cum a fost la inceput pentru cei care voiau abonament) – cel care o va vinde va trebui sa fie nu doar instruit cum sa descopere un fals facut de un maestru dar sa si fie dotat cu aparatura necesara pentru a descoperi un astfel de fals.
De parca n-ar putea fi utilizate mijloace de comunicare greu sau improbabil de interceptat, de identificat.

Atacul sinucigas din 28 martie 2016 din Lahore, Pakistan*, soldat cu 72 de morti si sute de raniti, in majoritate copii si femei. O factiune a miscarii talibane din Pakistan a revendicat atacul si seful lor ar fi declarat ca au vizat crestinii care, alaturi de vecinii lor musulmani, ar fi iesit sa sarbatoreasca Paştele in parcul din apropierea unui loc de joaca pentru copii. Un inalt ofiter al politiei din Punjab (provincia unde se afla Lahore) a declarat ca majoritatea celor morti si raniti sunt musulmani. Presa lumii a ramas numai cu titluri de genul: “atac la crestini”.  
Lahore este unul dintre cele mai liberale si bogate orase din Pakistan. Purtatorul de cuvant al talibanilor a spus ca gruparea ii transmite astfel premierului (care-si are fieful politic in acest oras) ca “a intrat in Lahore” si a amenintat cu noi atacuri, inclusiv asupra unor scoli.

Cu cinci ani in urma, o fosta garda de corp l-a impuscat mortal pe politicianul moderat care era pe atunci guvernatorul provinciei Punjab. Asasinul a fost spanzurat abia in 29 februarie 2016.
Vineri, cu doua zile inainte de atacul sinucigas, cca. zece mii de oameni au manifestat in Islamabad pentru schimbarea legii in Pakistan, inclusiv pentru adoptarea legii sharia si laudandu-l pe fostul bodyguard care l-a impuscat pe guvernator pentru ca acesta a indraznit sa afirme ca pedeapsa cu moartea e prea aspra pentru cei care insulta islamul, s-a pronuntat impotriva “legii blasfemiei”.

Nu exista un “guvern din umbra”; exista numai diverse grupari cu interese opuse, in cea mai mare parte – sau interese personale de grup (vezi aici concernele, diferitele “asociatii economice si sau financiare” s.a. de gen) – papusari care trag sforile politicienilor pe care-i vedem maimutarindu-se pe la TV si aiurea vorbind despre binele pe care il doresc ei popoarelor in care-si desfasoara activitatea politica (roadele activitatii lor economice sunt adunate in “paradisuri fiscale”). 
Adica – sa fim seriosi! – cat de naiv trebuie sa fie cineva ca sa creada ca scade numarul atentatelor daca se vor vinde cartelele de telefon pe baza de act de identitate? Cat de naiv trebuie sa fie cineva pentru a crede ca interzicand burqa sau niqab in statele occidentale va scadea numarul acestor actiuni ale dementilor? In aprilie 2011 Franta a fost primul stat care a interzis purtarea in public a obiectelor vestimentare care ascund faţa femeii**. Belgia a interzis aceste obiecte vestimentare in iulie 2011. Si?! Cat de naiv poti fi sa crezi ca scanarea persoanelor care calatoresc cu avionul va diminua numarul actiunilor de gen? SUA (si altele) scaneaza. Si? In Boston n-au reusit sa preintampine atacul. Desigur, nu ni se spune cate atacuri au dejucat… Corect, dar victime sunt si vor fi… Oficialii inventeaza fel si fel de masuri, talharii inventeaza contramasuri – vezi aici racolarile in randul cetatenilor unui stat dat. Cine are de pierdut? Naivul care crede ca votand poate schimba ceva. Si pentru a schimba ceva politicienii români s-au gandit sa ii oblige pe cetateni sa mearga la vot – legea de gen a trecut tacit de senatori… deci s-ar putea sa ne trezim amendati daca nu ne prezentam la urne sa votam (nu anul acesta, pentru ca legea contravine Constitutiei in vigoare)…

Note:
* Pakistan s-a “desprins” de India si mai apoi Pakistanul de Est isi cere autonomia si ia nastere statul Bangladesh. In Pakistan sunt mai multi musulmani decat in India, iar crestinii sunt cca. 2 % din cca 160 de milioane de cetateni. Pakistan se numara intre statele care detin arme nucleare, si gazduieste cca. 1,5 milioane de refugiati din Siria si alte state din zone aflate in conflict.

** Sentimentele anti-burqa si niqab sunt acceptabile deoarece, aparent, o astfel de pozitie este in favoarea drepturilor femeii si nu impotriva unui grup de oameni – initiatorii acestor legi sustinand ca astfel de imbracaminte nu e un simbol religios ci un semn de opresiune. Foarte multi cetateni au fost de acord cu interzicerea si pe motiv de securitate – sub valuri s-ar fi putut ascunde usor o vesta cu explozibil (ca si cum in burta falsa a unei gravide care poarta fusta scurta si tricou nu s-ar putea ascunde explozibil). In anul 2015, in Franta si nu numai, controversele privind aceste tipuri de văluri au reinceput in forta…

Foto – captura YouTube

8 comentarii:

  1. Vad ca te-ai documentat, nu gluma!
    Eu tocmai am cumparat o carte - "Spalarea creierului, stiinta manipularii" de Kathleen Taylor. Nu am citit-o inca, dar mi s-a parut interesant ca subiectul este abordat dual, prin prisma neurostiintei si psihologiei sociale. Daca ar fi doar SF, ar fi cum ar fi, dar dupa cum bine subliniai, este real si as adauga horror!
    Zile senine, draga Diana si cu descoperiri, asa, mai pasnice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu tocmai... Doar "leg" informatiile la care am acces de-a lungul timpului.
      Nu am citit cartea, dar cred ca e interesanta... Sunt "curioasa" daca scrie si despre psihotronica - parca tot mai multi oameni discuta despre aceasta pseudostiinta.
      Multumesc, Suzana!
      Am si descoperiri pasnice :) De exemplu, casa de moda Armani a anuntat ca renunta la piele de animal si blana naturala.
      Iti doresc, cu drag, o zi minunata!

      Ștergere
  2. Am vrut sa stiu inainte sa-mi folosesc privirea cine scrie toate aceste texturi , mereu esti documentata si daca astepti putin mai vine inca un subiect , tu pui suflet atat cat ar trebuii sa puna cel care citeste , am mancat castane comestibile , trebuia sa le dau si coaja la o parte si gustul nu era la inaltime , ce ma doare este ca trebuie sa citesc tot , deobicei mult , apoi sa sintetizez , ma ma implic , sa-mi ofer eu interesul , neasteptat si placut in acelas timp , nu e intodeauna asa si totusi care e secretul , de unde scrii si de unde te documentezi , urmaresti stirile zilei si incepi sa le dezvolti , documentezi , mai intreb o data , faci tu asta ?... cumintenia pamantului de Brancusi , imi plac raspunsurile tale de vorba cu cititorii tai , dar asta nu exclude sa-mi pun intrebari cu referire la originea si creea celor ce le postezi ! poate ca ai sa-mi raspunzi .. cu acel suflet :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Doar citesc si "leg" informatiile care ma intereseaza. Nu urmaresc stirile zilei - ele ma urmaresc pe mine si nu fac decat sa... arunc o privire dincolo de ce mi se ofera. :)

      Ștergere
  3. Bună draga mea,Diana!
    Foarte interesant articolul tău,sincer nici nu îmi vine să mă mai uit la TV!
    O zi cât mai frumoasă și un sfârșit de săptămână minunat să ai!
    Pupici și îmbrățișări generoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere.
      Nici mie nu-mi vine sa ma mai uit la TV - de fapt, sunt vreo doi ani (poate mai mult) de cand am renuntat - mai vad ocazional cate ceva. :)
      Multumesc, la fel! Noapte buna si un minunat sfarsit de saptamana iti doresc.
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  4. Scumpa mea : Dar unde dragoste nu e , nimic nu e .
    Tu citesti ce postezi ? , ca de raspuns am vazut comentezi ce spun ceilanti , insa la inceput paramise mie nu ai dat asa un mare interes . Dar de de bine sau rau ne convine sau nu , noi raspundem si apoi tu raspunzi . De ce m-as pune clona pentru tine si ce citesc de la tine pe acest blog . Eu intradevar am cam oroare de carte si sunt un rebel in felul meu . Traiasca femeia Sagetor cu calitatile ei . Iata ca pe acest an nu am regrete ca am reluat conversatia cu tine despre o lume mai buna . M-ai prins am o parere foarte buna despre Diana si kundalini al ei , insa parami-se ca nu e chiar al ei . Spor la treaba incontinuare , ce treaba ? , te las pe tine sa-ti alegi .

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.