2017-03-21

Respiraţia lui Encelade, ameninţările lui Tyfon

Una dintre legende spune că cel mai vestit dintre Titanii care s-au răzvrătit împotriva lui Zeus ar fi Encelade (Encelados), unul dintre copiii zeiţei Geea / Gaia (personificarea Pământului) cu zeul cerului, Uranus. 

Geea, in mitologia greacă, e cea mai veche divinitate, mamă a tuturor celor însufleţiţi; a apărut din haos şi a conceput cerul, mările şi munţii; a dat naştere întregii vieţi şi totul se întoarce după moarte in sânul ei, spune legenda.

Uranus este fiul zeiţei Geea şi, mai apoi, soţ; este părintele titanilor, ciclopilor şi hecatonhirilor (hecatonhirii aveau 100 de braţe şi 50 de capete, fiind mai înspăimântători decât ciclopii si Uranus era dezgustat de ei). Era un stăpân tiranic, care-şi ţinea copiii (pe hecantonhiri) închişi in adâncurile întunecoase ale pământului interzicându-le să vadă lumina zilei. Geea, mama lor, nemulţumită de purtarea soţului, se hotărăşte să-i elibereze şi să se răzbune pe Uranus. In răzbunarea ei este ajutată şi de Cronos (cel mai tânăr dintre titani), care reuşeşte să ia locul tatălui său ca stăpân al Universului. Inainte de a muri Uranus i-a prezis lui Cronos aceeaşi soartă. Din acest motiv, Cronos, căsătorit cu Rhea (o fiică a lui Uranus şi a Geei, Mama cea Mare, Regina Mater, mama lui Zeus, Poseidon, Hades şi alte zeităţi) şi-a ucis şi devorat unul după altul, proprii copii abia născuţi. Numai Zeus a fost salvat, lui Cronos oferindu-i-se, bine ascunsă in scutece, o piatră. 
Când Zeus a devenit matur l-a făcut pe Cronos să de-a afară toţi copiii devoraţi: titanii; aceştia, văzându-se in libertate s-au revoltat împotriva lui. Pentru că lupta dura prea mult Zeus a eliberat din adăncurile pământuli pe uriaşii hecatonhiri - ei rupeau din munţi stânci întregi şi le aruncau in titani. Gemea întreg pământul, văzduhul vuia, totul se cutremura. Zeus dezlanţuia unul după altul fulgere orbitoare şi tunete asurzitoare. Pârjolul cuprinsese tot pământul, mările clocoteau, iar fumul şi duhoarea se întinseseră pretutindeni.
Zeus a învins după zece ani - zice legenda - şi titanii au sfârşit in fundul Infernului (in Tartar, cea mai adâncă şi mai înfiorătoare zonă a Infernului, unde erau păziţi de hecatonhiri, pentru ca niciunul dintre titani să nu scape din împăraţia întunericului veşnic).
Dupa această luptă împotriva lui Zeus, Encelade, pe când fugea in Sicilia, a fost trăsnit de Zeus şi îngropat de acesta sub muntele Etna. Erupţiile Etnei erau considerate de antici respiraţia titanului îngropat acolo, iar cutremurele însemnau mişcările titanului care încerca să se elibereze.
Giganţii (sau uriaşii) erau fiii Titanilor. Heracles i-a exterminat pe giganţi şi i-a închis in vulcani; sunt personificări ale cataclismelor, erupţiilor vulcanice, ale tuturor forţelor geologice in dezlănţuire. O altă versiune a legendei spune că Zeus ar fi cel care i-a distrus.

Lupta zeilor cu titanii s-a sfârşit, dar Geea s-a supărat pe Zeus pentru că s-a purtat atât de aspru cu titanii; s-a căsătorit cu Tartar şi a născut pe Tyfon, un monstru înfricoşător, cu o sută de capete - limbi de foc se învârtejau in jurul lui Tyfon, iar pământul se clătina sub greutatea paşilor lui. Zeilor le era groaza de el, dar Zeus s-a năpustit asupra lui cu fulgerele lui şi pământul s-a zguduit iar din temelii. După ce i-a prefăcut in cenuşă toate cele 100 de capete l-a aruncat pe Tyfon in Tartar, dar şi de acolo el mai ameninţă pe zei şi tot ce e viu, dezlănţuie furtuni şi face să erupă vulcanii.

Editare ulterioara:
karmapolice a postat link către un documentar despre uriaşi, un film care mi s-a părut interesant. In Sardinia s-ar fi descoperit schelete umane care au o înalţime de 2 m cel puţin - desigur, aceste descoperiri nu sunt atestate. Legendele spun că şi in România ar fi trăit uriaşi, in Munţii Bucegi, in Muntii Buzăului, in Maramureş, Giurgiu şi Teleorman.
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Cum de mi-a venit in minte să scriu despre titani şi zei? Sâmbătă, un bătrânel a zis: ”Encelade răzbună suferinţa femeilor românce din Sicilia.”
Deşi am citit Legendele Olimpului (de Alexandru Mitru) de mai multe ori - ”Eroii” nici nu mai ştiu de câte ori - nu am reţinut numele lui Encelade. Am tăcut ca peştele sâmbătă şi am considerat că e un bun prilej de a răsfoi unele pagini de mitologie.
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Bibliografie
Legendele şi miturile Greciei antice, de N.A. Kun, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1964;
Dicţionar de mitologie, de George Lăzărescu, Casa editoriala Odeon, Bucureşti, 1992.

6 comentarii:

  1. Ai, ai, ai ce de vreme a trecut de cand am citit Legendele olimpului, cred ca eram în clasa a 7-a sau a 8-a! Iti închipui ca nu mai tin minte mare lucru din aceasta carte dar stiu sigur ca ma fascinate atatia zei si zeite! Despre Encelade, în afara faptului ca a fost un Gigant din mitologia greaca, este si ... un corp ceresc! :)) Satelit natural al planetei Saturn. Al șaselea ca mărime mai exact! Asa ca ne întalnim cu "giganti" peste tot! :))
    Zi faina si gigantic de placuta îti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima data am citit Legendele cand eram in clasa a IV-a si m-am "indragostit" iremediabil de eroi. :) De-a lungul timpului le-am tot recitit si am completat informatiile, fiind curioasa, tot mai curioasa. :)
      Cu cata placere am urmarit seriale precum "Hercules" sau "Xena, printesa razboinica"! :)
      Dada, giganti sunt peste tot, doar sa-i recunoastem. :)
      Multumesc, Ella draga! :) Gigantic de faine sa-ti fie zilele! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ce postari surpriza ai, draga Diana! Nici nu vreau sa-mi aduc aminte cand am citit legendele! Parca a trecut o eternitate. Totusi nu stiu daca am fost la fel de entuziasmata ca de Ciresarii! Ce sa-i faci, asa sunt gusturile...
    Seara buna si vise placute! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu e "vina" mea. Fara sa vrea, batranelul m-a provocat la... studiu. :)
      Am citit "Ciresarii" prin clasa a VII-a (sau a VIII-a), desi abia depasisem faza "povesti nemuritoare" (aici intrand fel si fel de povesti, cu sau fara autor cunoscut) si intrasem in faza "politiste, spionaj". M-am hotarat sa citesc volumele pentru ca majoritatea colegilor de clasa se jucau "de-a Ciresarii" - aveau pana si numele personajelor din roman, inventau intrigi, ascundeau biletele pe te miri unde s.a.m.d. Am vrut sa inteleg ce fac acei copii! :)) Si mi-a placut romanul - recunosc, mai retin doar ideea si numele unui personaj: Ursu (sper ca nu am incurcat amintirile) :)
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna, si zi minunata iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Am facut un clik!,si am pasit in mitologie;foarte interesant,mai ales ca nu
    m-am aplecat demult spre zei,zeite,titani...Cred ca voi rasfoi,in viitorul
    apropiat,aventurile acestora si urmarile pentru pamanteni.
    Mi-a placut postarea,bine documentata, si...transferul in alte lumi,fara
    partide,certuri pe gratieri,si alte murdarii ! Zile senine,draga Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saptamana ce-a trecut n-am vrut sa stiu ceva despre politica nici cat mai aflam pana acum. Nici site-urile la care sunt "abonata" nu le-am accesat. :) Sambata, insa, acel batranel, ne-a zis de Etna, ne-a zis despre femeile sclave din Sicilia... si-am purces la cercetare. :) Am aprofundat partea cu mitologia. Partea cu sclavia... mi-e prea greu s-o diger. :(
      Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Zilele senine si tie sa iti fie! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.