2017-03-16

Piaţa Sfatului, loc de execuţie (II)

În turnul Casei Sfatului, la primul etaj, se afla camera de tortură şi închisoarea oraşului. Prima menţiune a închisorii din Casa Sfatului datează din anul 1521, temniţa oraşului Braşov rămânând în acest loc până la sfârşitul secolului al XVIII lea.

Registrele de plată ale oraşului atestă în anul 1547 o pedeapsă cu biciuirea în praetorio - Piaţa Sfatului. Aici a fost ridicat, în anul 1595, stâlpul infamiei inaugurat de îndată, după cum relatează cronicarul Simon Czack, prin decapitarea unui valon care îşi înjunghiase un camarad.
stalpul infamieiStâlpul infamiei avea diferite forme; de acesta erau legaţi delincvenţii şi expuşi oprobiului public. In Evul Mediu, mai ales, acest stâlp reprezenta şi un drept seniorial - seniorul unei feude monta un stâlp în piaţa satului spre a înştiinţa prin aceasta populaţia că avea drept de judecată asupra localităţii.
Stâlpul din Piaţa Sfatului ar fi fost un stâlp gros de piatră “care însă nu urmărea scopuri artistice, ci avea menirea să-i pedepsească în văzul tuturor pe cei vinovaţi de fapte infame“ - scrie Sextil Puşcariu. Stâlpul Infamiei era situat între Podul Bătuşilor şi Casa Sfatului.
(poate ca cel din foto arata - aflat in faţa catedralei din Bonn din secolul XIII)

La stâlpul infamiei erau pedepsite şi femeile care se culcau cu soţii altor femei, prostituatele şi… vrăjitoarele, dar şi cele… care erau foarte frumoase şi erau considerate un pericol de către soţiile negustorilor. Femeile care erau puse la stâlpul infamiliei erau umilite, li se tăia părul, erau bătute, iar uneori chiar lovite cu pietre. Se spune că dacă o femeie ajungea la stâlpul infamiei era mare ruşine şi niciun bărbat nu o va mai dori vreodată de soţie.
Ucenicii neascultători din bresle, hoţii aflaţi la prima faptă, beţivanii şi alţi mici păcătoşi erau expuşi oprobriului public la stâlpul infamiei.
Tot aici erau executate femeile acuzate de pruncucidere şi erau pedepsiţi cei acuzaţi de adulter.

La 10 august 1718, stâlpul infamiei (vechi) a fost înlocuit cu unul nou, acesta din urmă fiind mutat în zilele de 28 şi 29 martie 1792 din Piaţa Sfatului în afara zidurilor cetăţii, în faţa Bastionului Aurarilor, între porţile Porzenthor şi Closterthor, cam pe unde este astăzi clădirea unde a funcţionat Palatul Telefoanelor*

La stâlpul infamiei mai erau arse cu ceremonial şi aşa numitele pasquille – scurte pamflete anonime, de obicei în versuri, în care erau criticaţi conducătorii oraşului, lipite pe zidurile Casei Sfatului în timpul nopţii, precauţie de înţeles din moment ce orice fel de critică publică la adresa Senatului braşovean era pedepsită cu moartea, de aici şi denumirea de ”moarte prin pălăvrăgeală".
fantana arteziana, Piata Sfatului Brasov
Condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social: cei cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug.
Tot în Piaţa Sfatului, în 1689, a fost decapitat Stefan Stenner, şeful breslei cizmarilor, unul dintre cei patru conducători ai răscoalei împotriva stăpânirii austriecilor. A fost dat ca exemplu pentru ca nimeni să nu mai aibă curajul să se răscoale  “In Casa Sfatului se împărţea dreptatea, aici se luau toate deciziile importante. Aici au judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului“, spunea Stelian Coşuleţ, şeful secţiei de Istorie de la Muzeul de Istorie din Braşov

În vechime condamnaţii executaţi în Piaţa Sfatului erau înmormântaţi chiar pe locul execuţiei, in aşa numita ”grădiniţă a căpăţânilor", însă odată cu dezvoltarea oraşului cimitirul condamnaţilor a fost mutat pe Dealul Furcilor (deal aflat peste drum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de azi), unde s-au desfăşurat execuţiile serioase.

În 1754, cu prilejul decapitării unui bărbat care îşi ucisese nevasta, rolul educativ al eşafodului din Piaţa Sfatului este menţionat explicit: toţi bărbaţii din oraş au fost siliţi din ordinul Senatului braşovean să privească execuţia. In anul 1746 prostituatele aflate la închisoare au fost înhămate la o căruţă şi puse să care gunoaiele din piaţa oraşului.

Între anii 1520-1550 au fost duse la îndeplinire de către călăii oraşului 120 de sentinţe: torturi, spanzurări, decapitări, arderi pe rug, tăieri de urechi, bătăi şi alungări din oraş. 

Legenda urbana (sau nu)
Legenda spune că la stâlpul infamiei din Piaţa Sfatului a fost adusă şi Katharina, tânăra de care Vlad Ţepeş era îndrăgostit. Femeile vremii nu au văzut cu ochi buni relaţia dintre domnitor şi Katharina. Nevestele negustorilor din cetate au atacat casa în care se afla fata, au bătut-o, i-au tăiat părul şi au dus-o la stâlpul infamiei din Piaţa Sfatului. Când a auzit de grozăvie Vlad Ţepeş a ameninţat că va da foc Braşovului. Până la urmă a reuşit să o elibereze prin negociere. I-a cruţat pe negustorii saşi pe care urma să îi execute în Bartolomeu.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
fostul palat al Telefoanelor BrasovFapt divers: Palatul Telefoanelor, o clădire ridicată (se zice că de americani) pe la sfârşitul anilor 1930, azi stă să cadă dar in 2018 va fi acolo un hotel de patru stele (cu locuri de parcare închiriate de la primărie - sunt curioasă cum le-or împărţi, având in vedere că mai sunt două hoteluri in zonă plus riveranii şi cei care lucrează pe-aproape), sub marca Radisson Blu a Grupului Razidor, Grup care se extinde in general in sistem franciză sau contract de management - ceea ce inseamnă că va trebui să găsească un investitor dispus să cheltuiasca vreo câteva milioane de euro (Compania Tresor Com - controlată de familia Neamţu din Braşov - se pare că a primit certificatul de urbanism pentru acest spaţiu pe data de 9 martie 2016).
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Bibliografie
Braşov: scurtă istorie ilustrată a evoluţiei urbane, Dana Jenei, Anca Maria Zamfir, Gruia Hilohi, Gernot Nusbaecher;
Album monografic. Judeţul Braşov,
Braşovul de altădată, Sextil Puşcariu;
Străzi, case, oameni din Braşov, de Steluţa Pestrea Suciu
Online: casasfatului.ro; http://www.summitbucharest.ro/ro/40.html; http://www.economiczoom.ro/life-style-hobby/palatele-din-brasov.html; adevarul.ro; http://monitorulexpres.ro;
sursa foto stalpul infamiei
https://oneflaneuse.wordpress.com/
sursa foto fantana arteziana: Brasov, orasul sufletului meu.

10 comentarii:

  1. Groaznic acel stalp ai infamiei ... Inteleg ca era folosit mai mult pe nedrept decat pentru o mare gresala! Sa fi frumoasa si sa fii dusa acolo imi pare asa de barbar! Noroc ca nu a citit Leana a lui Ceasca chestia asta ca cine stie ce lege mai tragea! :)))
    Multumesc Diana, am mai aflat ceva din istoria Brasovului!
    Pupici si zi cu soare draga mea!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Groaznic stalp, drept e... Folosit era si pentru infractiuni serioase. Ce lume! Si pe vremea "vanatorii de vrajitoare" erau arse femeile frumoase... pe motiv ca tulbura "oamenii seriosi". Dar nu trebuie sa mergem pana in evul mediu... In 2011, in Arabia Saudita, o femeie ar fi fost executata prin decapitare, ca pedeapsa pentru vrajitorie...
      Cu multa placere, Ella draga!
      Seara buna sa ai! Si weekend frumos! Pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  2. Ce horror! Boala curata! Unii care conduceau prin frica si teroare, dar si rautate omeneasca la nivelul solului! Oare urmasii lor, cum or fi? Nu stiu, ma intreb...

    Si eu am mai aflat un strop de istorie si iti multumesc pentru asta!
    Pupici si senin, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nebunie curata! Ceea ce mi se pare si mai de groaza e faptul ca populatia se inghesuia sa vada executiile si atunci cand nu era... obligatoriu. :(
      Imi place sa cred ca arborele genealogic al calailor de atunci s-a uscat. :)

      Cu multa placere. :)
      Multumesc, Suzana draga! Weekend minunat iti doresc sa ai! Pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  3. subiect interesant dar, brrrrrr !!!
    triste timpuri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) De cand am aflat (dupa 1990) privesc, oarecum, cu alti ochi zona Piata Sfatului. :)
      Astfel de timpuri triste traiesc unele popoare si azi. :(

      Ștergere
  4. Interesant si documentat articolul despre un colt de Brasov si istoria lui !
    S-au intamplat si se mai intampla in lume,multe atrocitati,abuzuri de putere...
    Un weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia draga!
      Am aflat despre Piata Sfatului ca loc de executie dupa 1990... Ma mir cum, dupa atatea romane istorice, dupa atatea "file de istorie" citite nu mi-am data seama ca Piata Sfatului nu ar fi putut fi altfel... :) Privesc locul, oarecum, cu alti ochi de cand am aflat. :)
      Multumesc, la fel! Sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  5. Cu dragoste si respect,un salp al famiei??!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaaai! Iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia! :) Toata stima!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.