2019-10-07

Răul nu e independent. Citate favorite

cer acoperit de nori
Răul nu poate reuși nici măcar să fie rău în același fel în care binele este bun. Binele este, așa-zicând, el însuși; răul e un bine pervertit. Pentru a fi rea, Forța rea trebuie să fi avut lucruri bune pe care să vrea să le urmărească într-un mod greșit; trebuie să fi avut impulsuri bune la început, impulsuri pe care să le poată perverti. Dar dacă această forță e rea, ea nu-și poate genera sieși nici lucruri bune pe care să le dorească și nici impulsuri bune pe care să le pervertească. Trebuie să primească amȃndouă acestea de la Forța Bună. Dacă așa stau lucrurile, Forța Rea nu e independentă. Ea face parte din lumea Forței Bune; fie că a fost creată de Forța Bună, fie că amȃndouă au fost create de o forță superioară lor.
Putem explica lucrul acesta mai simplu. Pentru a fi rea, Forța Rea trebuie să existe și să aibă inteligență și voință. Dar existența, inteligența și voința sunt bune în sine. Prin urmare, Forța Rea trebuie să le obțină de la Forță Bună: chiar și pentru a fi rea, ea trebuie să împrumute sau să fure ceva de la oponenta ei. Începeți acum să înțelegeți de ce creștinismul a spus întotdeauna că diavolul e un înger căzut?
(C.S. Lewis)
₪₪₪
Citate favorite e ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
₪₪₪
Clive Staples Lewis (n.29.11.1898 - d.22.11.1963) s-a născut în Belfast, Irlanda de Nord și a studiat în Oxford. În 1954 s-a mutat la Cambridge, unde a preluat șefia catedrei de literatură medievală engleză. A fost prieten bun cu John Ronald Reuel Tolkien, autorul celebrului roman “Stăpânul inelelor”, și, se pare, în urma lungilor discuții purtate cu Tolkien, C.S.Lewis a devent credincios. A scris numeroase cărți: poezie, critică literară, filosofie, apologetică creștină, romane S.F. și cărți referitoare direct la viața spirituală a creștinismului. Este cel mai bine cunoscut pentru ciclul narativ pentru copii “Cronicile din Narnia”. Opera cea mai însemnată in domeniul criticii e “Alegoria iubirii” (1936); “O prefață la Paradisul pierdut” (1941) a stârnit o vie controversă cu privire la teologia lui Milton și cu privire la interpretările romantice ale lui Satan.
În 1956 s-a căsătorit cu poeta și scriitoarea americană Joy Davidman Gresham, o fostă comunistă atee care a devenit creștină citind cărțile lui și care era bolnavă de cancer; a murit în anul 1960; trei ani mai târziu s-a stins și C.S.Lewis, în urma unui atac de inimă.

18 comentarii:

  1. Ooo! Ce rationament 'intens'! A rasucit cuvintele de am ametit un pic!
    Imi vine sa fac un comentariu conex, de care sper sa nu razi prea tare: ma intreb legat de ideea "incepeti acum sa intelegeti..." Parca 'Intelegerea' ar avea un inceput, un cuprins si o incheiere. Interesanta abordare. Eu ma gandeam ca ori inteleg ceva ori nu. Dar cred m-am inselat! :D
    Am rasfoit cronicile, dar nici eu nu prea inteleg de ce, nu m-au atras.
    Oricum, o sa mai recitesc pasajul, cand isi va face cafeaua efectul! :)
    Multumesc, Diana draga! Pupici si o saptamana frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) "Incepti sa intelegeti" cred ca se refera la aceia care exclud ideea ca diavolul ar fi un inger cazut. Intelegerea are un inceput, dar nu neaparat un cuprins si - mai ales - o incheiere. Ca exemplu, am inceput sa inteleg anumite formule chimice abia cand am avut o profa de chimie care stia despre ce vorbeste. :)
      Nici pe mine nu m-au atras Cronicile; criticii afirma ca sunt mai mult "propaganda religioasa". N-am idee, n-am terminat lectura. :)
      Cu drag!
      Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Satana este Tatal Minciunii. Dumnezeu cand a creat Toate lucrurile, a spus ca sunt bune. Satana a vrut sa fie ca Dumnezeu, a vrut sa-I ia locul, dar poate face asta doar prin minciuna. Pamantul nu e doar un minuscul pixel intre miliarde de galaxii, la ce sa te bati pentru el daca mai sunt atatea civilizatii in spatiu mai avansate ca noi? A atacat omul pentru ca era dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. De aceea cunosti omul dupa fapte, pentru ca in exterior el poate fi orice. Dumnezeu nu a creat raul. Dumnezeu nu te pune sa te imbeti, sa curvesti, fiecare este Liber sa aleaga.
    Noi, oamenii, am ajuns unde am ajuns pentru ca, cochetam cu raul(prostia, minciuna, lacomia, mandria).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident ca Dumnezeu nu a creat raul; avem puterea de a alege, corect: e motivul pentru care ne-a fost dat liberul arbitru - fara acest liber arbitru nici nu s-ar mai fi pus problema binelui si raului pentru ca, fiind constransi, am fi actionat numai intr-un fel. Poate ca nu degeaba a ajuns Lucifer unde a ajuns - Dumnezeu ar fi putut gasi alta solutie. :)

      Ștergere
  3. The force be with you ... adica aia buna! :))

    Sa ai o saptamana placuta, draga mea!

    PS. Am probleme cu paginatia pe BlogSpot ... modica fontul si aseaza fotografiile dupa ureche! :((( De trei ori am refacut postarea de azi ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie, sa fie! Si cu tine! :)
      Multumesc, Ella draga! Saptamana frumoasa si tu sa ai! Pupici! <3

      Nasol... Am avut si eu de furca cu el pe tema asta: facea ce voia. :(

      Ștergere
  4. O minte luminată și un destin trist. Ce păcat!

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori imi da prin minte ideea ca multi dintre cei cu minti luminate au destine triste (sau chiar tragice).
      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! :)

      Ștergere
  5. ce-mi place prima propozitie! si asa si trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant punct de vedere! Ne grăbim însă şi de multe ori nu stăm să analizăm nimic, vedem răul ca pe de sine stătător şi atât...
    O zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o greseala sa privim raul ca fiind de sine statator.
      Multumesc, Potecuta! Zi frumoasa! :)

      Ștergere
  7. Cu alte cuvinte, lipsa luminii egal intuneric, sau lipsa binelui rezultă răul !
    Foarte interesantă această abordare a in și iang-ului dintre bine și rău.

    Eu sper să dispară cândva orice rădăcină a răului și să fie doar bine și frumos :)

    Mult Bine îți doresc să ai în săptămâna asta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai bine si frumos poate fi daca si numai daca toti am intelege/vedea binele/frumosul in acelasi fel - este o imposibilitate. Sigur, nimic nu e imposibil, dar poate fi improbabil. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  8. Multi sunt tentati sa-i conduca pe cei rataciti spre calea cea dreapta.
    Cred ca am pe undeva o carte crestina de C.S.Lewis; o voi cauta.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis: tentati; ca si cum ei ar detine adevarul absolut. :)
      Cu placere.
      Daca o gasesti, poate.. citate? :)

      Ștergere
  9. Piele de gaina... stii. Brrrrr si nu de frig. Mi-a placut citatul :D.
    As vrea sa nu mai existe rau. Dar stii.. uneori ce e rau pentru tine e bun pentru altul... (probabil ca ala e raul "bun"). Cat despre ce e rau pentru toti (mai sunt si unii care nu il recunosc nici pe acela). Sa se duca pe pustii... (ca sa folosesc un citat).

    pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam da: raul e relativ, in cele mai multe situatii, dar exista si "raul general". Him! Tocmai m-am gandit la poluare: poluarea e un rau general, dar pentru a opri poluarea oamenii sunt indemnati sa se uneasca, sa fie solidari... E un fel de bine aceasta "necesitate" de solidaritate. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.