2017-05-04

Logica şi igiena

De Crăciun, anul trecut, am mers la spital in vizită la cineva... venit in vizită şi care a suferit o uşoară intoxicaţie (a constatat medicul), dar manifestată suficient de puternic încât să sperie omul cardiac şi să-l trimita la spital cu două zile înainte de Crăciun.

Bun (adică rău). Hai să mergem la om in ziua de Crăciun. Ningea frumos, nu era frig. Intrăm in holul spitalului, parcurgem vreo cinci metri şi ne opreşte gardianul:
- Mergeţi şi luaţi papuci de protecţie de la aparat.
Îl privim lung, privim gresia plină de urme de apă scursă de pe cine ştie câte zeci de bocanci şi cizme, dar luăm ”acoperitori” – un leu perechea. Ne aşezăm pe banchete, lângă alte persoane care făceau acelaşi lucru, îi punem şi... trecem cu ei călcând prin urmele de apă murdară spre uşa care dă spre secţii. Că au intrat destui fără ”acoperitori” doar amintesc. Corect! Şi noi am fost neatenţi (ne-am luat ca oile după berbec) - când ne-am dat seama ce aiuriţi am fost eram deja pe hol, la lift. Gardianului nu i s-a părut ciudat.

Zilele trecute, aceeaşi gândire ondulată, in acelaşi spital. Am văzut mai mulţi oameni intrând fără ”acoperitori” şi mi-am zis că le-o fi venit mintea la cap: ori toţi ori niciunul. Nooo! Mă opreşte paznicul:
- Unde mergeţi?
- La etajul cinci.
- Trebuie să luaţi papuci de protecţie.
In acel moment a trecut pe lângă noi o femeie, a deschis uşa spre secţii şi dusă a fost.
- Cum vine asta? Unii-s mai fraieri? Doamna de ce nu trebuie să aibă? mă adresez gardianului.
- E însoţitoarea unui pacient şi vine des.
- Domnule! izbucnesc in râs. Faci mişto de mine?! Adică, însoţitorii veniţi de-afară nu au... păduchi pe tălpi?
I-am citit perplexitatea pe moacă şi mi-am luat ”acoperitori”. Moaca lui a făcut mai mult decât toţi banii înghiţiţi de maşinărie de la începutul anului.

Nu am nimic de comentat împotriva acestui mod de a proteja spitalele, dar să fie pentru toţi la fel. Altfel ce sens mai are?! Doar aşa, să justifice unii administratori de spitale banii pe care-i dau unor firme care furnizează ”acoperitori”? Sunt medici şi asistente care ies din spital, la fumat. Sunt pacienţi care ies din spital şi merg pe la chioşcurile din apropiere să-şi cumpere câte ceva...

A! La stomatologie. Toţi pacienţii / clienţii din sala de aşteptare aveau ”acoperitori”. Cineva mi-a spus să-mi pun şi eu pentru că nu mă primeşte in cabinet. Am pus - aici erau gratis (luam şi de nu erau gratis). Nu trec cinci minute şi intră un tip cu o valijoară, trece ca vântul printre noi şi intră in unul dintre cabinete. Fac ochii mari. Peste câteva minute iese dentistul cu tipul, discutând amical. Având mâncărimi sub limbă, zic:
- Domnul a uitat să pună ”acoperitori”.
Amândoi mă privesc ca şi cum aş fi fost un viermişor vorbitor.
- Domnul este furnizorul nostru - îmi răspunde dentistul, cu ironie.
Am ridicat doar din umeri, zâmbind tâmp (cred) pentru că m-a lăsat fără replică. Acesta a fost primul caz de logică creaţă care m-a izbit in circumvoluţiuni.

In loc de concluzie
Intră doctorul în salon şi o vede pe asistentă scuturând un pacient care dormea. Mirat, o întreabă:
- Ce-i faci bietului pacient?
- Îl trezesc să-şi ia somniferul!

18 comentarii:

  1. Da, uneori ni se mai termină și nouă acoperitorii. Nu e prea ok, dar macar nu avem reguli batute in cuie, insa ce spui tu aici ..e chiar enervant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i ca-i enervant? :)
      Ideea cu acoperitorii mi se pare super faina! Doar ca...
      Prima data am vazut la cabinetul unei doamne stomatolog si nu exagerez afirmand ca am ramas muta de admiratie (până atunci vazusem doar in filme). :)
      La voi se termina si, probabil, unii au, unii nu, dar la spitalul respectiv e plin aparatul. :( Si cutia de la stomatolog avea destui.

      Ștergere
  2. Mi.e sila....unii sint mai egali decit altii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... Si "infectiile (intra)spitalicesti" se inmultesc - cu sau fara "papuci de protectie" (pentru ca asta-i de toata jena: cica protectie!)

      Ștergere
  3. Ce sunt aia? Acoperi.. ce? Hahahahahaha...... Un alt "ceva" de scos maruntis de la voi? Hahahaha ... Tare asa vrea sa te duc o data într-un spital de aici, sa vezi cum functioneaza si ... Banuiesc ca aveti si "halate" sau ... nu mai sunt fonduri?
    Iti doresc multa sanatate sa nu ajungi nicio data intr-un spital! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana îmi este dor de tine :(( snick, snick ... unde esti?!
      Sa nu-mi spui ca iar a facut computerul vreo boroboata! :(

      Ștergere
    2. Papuci de protectie. :)) Cred ca e doar o sursa de venit pentru producatori/distribuitori pentru ca altfel... e frectie la picior de lemn in cele mai multe spitale din RO. :(
      Ar fi ideali intr-un loc unde instrumentarul si mainile personalului nu sunt "afectate" de una-alta... Am vazut bucatareasa de la spital (acum cativa ani, cand aveau mai toate spitalele "cantina") care a fost la buda si nu s-a spalat pe maini!!! Asistentele vin in saloane impingand "caruciorul" cu medicamentele pentru tratamentul pacientilor cu manusi de protectie! Cu aceleasi manusi pe care le pun pe toate clantele si altele fac injectii, pun perfuzii... :( (asta am vazut saptamanile trecute)
      S-ar putea sa fie si halate... dar nu sunt sigura (de vazut, n-am vazut).
      Am vazut prin alte parti "papuci de protectie, halate si bonete, dar in sectii speciale din spitale. Altfel... mi se par inuitili acesti papuci.
      Multumesc. Sa-ti fie gandul aurit! Nici tu, Ella draga, sa nu ai nevoie de spitale, oricat de curat ar fi. Multa sanatate iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
    3. Sunt aici. :) Multumesc de gand. Am senzatia ca inot in... nisipuri miscatoare, ca-mi scapa timpul... :)
      Computerul - sa nu-si ia hardul la purtare! - n-a facut, de curand, vreo boroboata, dar nu prea am mai avut... suflet pentru el :); cred ca ar trebui sa iau o pauza de la orice altceva si sa ii dedic lui, computerului, cel mai mult timp, sa-mi alung din minte - pentru catva timp - tot ce tine de... real. :)
      Pupici, cu drag. <3

      Ștergere
  4. Acoperitori, cum le spui, numai la un cabinet stomatologic particular am vazut. Ulterior, au renuntat si au pus un fel de prag dezinfectant. Mi s-a parut interesanta ideea. Oricum, intr-un spital mi se pare un pic nerealista ideea, la cati se perinda pe acolo.

    Bun bancul. Parca e rupt din viata... :D
    Pupici! O zi frumoasa sa ai, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cabinetul stomatologic mi s-a parut si mie mai realista ideea, dar nu m-a tinut mult admiratia: l-am vazut pe nenea acela navalind din "praf" direct in cabinet. Ideea unui prag - sau "pres" - dezinfectant ar fi chiar o idee mult mai buna dar... si mai ieftina. Acest "dar" e in mintea celor care vor sa cheltuiasca mai mult... :(
      Ideea mi se pare foarte buna, dar... cum zici tu: e nerealista pentru un spital (mai ales unul mare); in sectiile speciale ar fi foarte utili, dar asa cum procedeaza pe la noi e ca o bataie de joc pentru cei care-s obligati sa cumpere.

      :) Sunt din ce in ce mai multe bancuri cu medici. In curand s-ar putea sa fie cel puţin la fel de multe ca bancurile cu blonde si cu politisti. :) Ar fi "semn rau". :)

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o noapte linistita; si o zi frumoasa. Pupici! <3

      Ștergere
  5. Și când te gândești că toată țara se confruntă cu aceeași „logică creață” - cum atât de bine ai zis.... A devenit aproape o regulă ca tot ceea ce se dorește a fi măsuri firești, pentru prevenirea unor situații periculoase, sunt valabile doar pentru unii, în vreme ce alții au statut „special” și sunt exceptați de la orice regulă. Pe drumurile patriei regulile de circulație sunt doar pentru fraieri, în instituții... la fel! Peste tot observăm această realitate care ne scoate din minți. Nici măcar legile țării nu sunt aceleași pentru toți! Și atunci sigur că ajungem să ne punem întrebarea: la ce bun să fim corecți, dacă asta înseamnă să fii batjocorit de către cei care se cred... „jmekeri”? Dar cu asemenea mentalitate... nu mai prindem noi Occidentul din urmă și rămânem în băltoaca noastră mioritică...
    O seară frumoasă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, Alex! Nu-mi aminti! :)) Uneori cred ca rezistam in virtutea inertiei! :) Nici nu putem fi acuzati de indiferenta daca renuntam sa mai incercam a schimba ceva in bine - e ca si cum am vrea sa mutam un munte piatra cu piatra...
      Urmatoarele zile m-am fofilat cat am putut, si n-am mai luat papuci de fiecare data... dar altii luau... Probabil c-or fi zis despre mine: "dar aia de ce nu are?" :(
      Am vrut sa las o sesizare, la spital, despre chestiunea cu "papucii" dar m-au rugat (apropiatii) sa nu o fac, pentru ca ii fac rau gardianului, celor care sunt insotitori pentru bolnavi, bolnavilor care vor sa iasa in curte... N-am facut, dar ma gandesc ca aceasta tacere nu e tocmai de bine. :(
      Eheee! Occidentul nu va intalni in veci Orientul in RO. Pentru noi, luminita de la capatul tunelului e trenul... :(
      Multumesc, Alex. Iti doresc, cu drag, noapte linistita si zi frumoasa.

      Ștergere
  6. ce simpatic: ''logică creaţă'' !!! nu am avut întâlnire cu aceşti acoperitori... ce bine ! la noi doar ciudăţenii !!! forme fără fond !!! pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Nici sa nu ai intalnire cu ei, dar - mai ales! - sa nu trebuiasca sa mergi la spital, nici pentru tine, nici pentru altii.
      Bine zis: "forme fara fond"!
      Pupici!

      Ștergere
  7. In viata mea nu am dat de "acoperitori", nici in spitale nici in alte cabinete.
    Nu stiu cat de buna este ideea asta de a le folosi, dar daca tot vor sa o puna in aplicare macar sa faca ceva util, nu aiurea, doar de forma.
    Suntem oameni si uneori mai gresim. Dar ceea ce ma mira pe mine mai tare este atunci cand observ greseli venite din partea a mai multora care au contribuit la acea idee. Deci, dintre zeci de persoane (sau cate or fi) care se aduna sa decida aceste lucruri, chiar nimeni nu foloseste putin logica?
    O Duminica placuta, cat a mai ramas din ea :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a uimit cand am dat de ei in spital si am fost obligata sa cumpar pentru a intra intr-o sectie care nu avea, neaparat, statut de "speciala". Cum scria Suzana mai sus, despre un cabinet stomatologic: prag dezinfectant - are mai multa logica si e mai util, dar si mai ieftin... Si aici ajung la "logica". E logic ca nu vor ceva mai ieftin cand "clientii" au de vanzare papuci, de inchiriat automate pentru acestia etc.... :( Cred ca deciziile sunt luate, in principal, de una-doua persoane. Cand administratorul spitalului zice ca e nevoie nu vad pe careva sa spuna ca e ilogica o astfel de cheltuiala deoarece modul de protectie e... inutil.
      Multumesc, Evelyn. :) Noapte linistita si zi frumoasa iti doresc! Pupici!

      Ștergere
  8. peste tot se intampla din astea. kafka e vesnic, se pare :)))

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.