2017-05-23

Bună, vecine! Renovare apartament

- Bună, vecine! Ce cauţi in baia mea?
- Aaaa… Ăăăăă…. Ooooo…. Oh. Trebuia schimbat sifonul de scurgere.

Cât de bine au fost construite unele imobile de locuit, trecerea timpului îşi lasă amprenta dar puţini sunt cei cărora pare să le pese. Aproape pe toţi i-a interesat la un moment dat să-şi pună gresie şi faianţă in baie, bucătarie, holuri şi chiar in dormitoare.

E frumos - şi firesc - să îţi aranjezi casa, să fie cum îţi place ţie nu cum i-a plăcut proiectantului, insă cred că există unele limite. Unii au dărmat pereţi pentru a face din doua camere una; alţii au spart zidurile bucătăriilor pentru a le “deschide” spre restul casei. S-au modificat instalaţii sanitare şi electrice, s-au schimbat uşile de la casă şi de la camere… S-au lărgit camerele cu balconul şi s-au montat uşi şi ferestre termopan.

S-au montat centrale termice şi au fost găurite zidurile, pentru ţevăraie şi aerisire; s-au găurit pereţii blocurilor pentru firele de telefon, internet, televiziune – apoi s-au spart din nou, pentru a pune un fir pentru toate trei şi mai apoi iar s-au spart, pentru că unii voiau o firma de profil alţii altele…
Comercianţii au modificat configuraţia parterului, au dărâmat ziduri (nu dintre cele de rezistenţă, zic ei, dar chiar şi aşa, rezistenţa clădirii se slăbeşte şi numai prin vibraţiile produse de utilajele şi uneltele folosite pentru aceste modificări), au găurit zidurile rămase, au montat cabluri fel de fel…

Cutremurele şi ploile au acţionat şi ele, independent de voinţa oamenilor, la fel şi inundaţiile cauzate de neglijenţa unor locatari sau din cauza vechimii ţevilor… Asfaltul de la baza unor blocuri a început să se încline, între zidul blocului şi porţiunea de asfalt distanţa devenind tot mai mare – apa de ploaie se infiltrează fără “restricţii” in fundaţiile clădirilor. Când liftul e in mişcare paharele zdrăngăne pe tavă; când o maşină mai grea trece prin apropiere gemurile vitrinelor din unele apartamente / case zdrăngăne şi ele… Toate astea, însă, nu contează cât timp fiecare îşi face in casă – şi in magazin - modificări după cum îl duce capul…

Când crezi că lucrurile s-au liniştit şi vei avea parte de linişte, nu doar de zum şi zdong şi tronc ce-ţi împrăştie creierii pe cutia craniană, unora le vine cheful să-şi schimbe decorul in casa şi să mai modifice ceva instalaţii electrice şi sanitare, să mai dărâme un zid sau să ridice… Apoi, la parter vine alt comerciant, care modifica şi el, după cum se potriveşte profilului…

Şi, uite asa, vecinii ajung să se viziteze între ei prin baie: cel de sus bagă capul prin plafonul celui de jos…
- Scuză-ma, vecine!
- Eu te scuz, dar mi-ai stricat şi instalaţia electrică şi plafonul…
- Repar, să ştii, nu rămâne aşa…
- Şi până repari eu ce fac? Nimeresc buda la lumina din baia ta?

Vecinul de deasupra a săpat până a reuşit să doboare o bucată de plafon in baia noastră – cât să intre până la umeri… A doua oară ne-au făcut-o, in alt loc, mai puţin rău: n-au ajuns să-şi bage capul, ci doar să lanseze fire de ciment in capul celui ce-şi spăla dinţii. Curgea moloz pe linia deschisă între perete şi plafon – locul unde era sifonul doar s-a ondulat şi suportul becului s-a deplasat in jos, lumina începând să pâlpâie… S-a bucurat instalatorul că a fost anunţat să nu mai sape, că ajunge un etaj mai jos… El se pregătea să scoată sifonul de scurgere şi atunci s-ar fi repetat distracţia amintită mai sus.

Un fel de concluzie: nu mai poţi sta liniştit nici in propria-ţi casă. Dacă nu dau hoţii peste tine dau vecinii.

Pe unii dintre cei care ajung la medic cu tensiunea crescută medicii îi sfătuiesc: evitaţi stresul

16 comentarii:

  1. Sper ca ceea ce ai scris tu aici este mai mult in sens metaforic!
    Noi am avut o problema cu fracturarea coloanei principale de apa rece din baie, din cauza vecinilor de deasupra. Si apa in dormitor a fost cam marisoara! De atunci nici nu vreau sa aud de parchet...
    Ale convietuirii probleme, ce sa-i faci! :)
    Sper sa fie cat mai bine pentru toti si toti sa fie multumiti...

    Zi frumoasa, Diana draga! Pupici si liniste! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E realitatea cruda, fara exagerare. :)
      Inundatie mare am avut acum multi ani la garsoniera, din cauza vecinului de sus, care nici nu locuia acolo - s-a umflat o mare portiune de parchet dar am pus in zona obiecte grele si si-a revenit, am dat cu "palux" si nu se mai vad urmele, dar e drept, cu gresia e mai puţin problematic in cazuri de gen si e chiar mai usor de intretinut curatenia.
      La garsonierea (de multe belele am mai avut parte acolo) a reusit vecinul sa-si bage capul in baia noastra; aici n-a apucat... ne-a stricat doar instalatia electrica (acum a rezolvat-o) :))
      De parca nu erau destule! :)

      Multumesc, Suzana draga! Zi frumoasa iti doresc. Pupici! <3

      Ștergere
  2. Nu am experienta "blocului"! Nu am locuit niciodata la bloc, nici în Romanai si nici aici. Sa fereasca Sfantul ce e la voi acolo! :((

    Seara faina Diana draga! Pupici!<3

    p.s. Azi am lucrat iar in gradina o gramada... si sunt franta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine! Ma puteam lipsi si eu! :) Nu stiu ce i-a apucat pe ai mei de si-au cumparat apartament la bloc - eram mica atunci cand a fost gata blocul si ne-am mutat, dar nu mi-a placut deloc - m-am obisnuit, insa. Azi, nici ei nu stiu ce i-a apucat atunci. :)))
      Oooo! La noi inca e bine! Am fost in unele blocuri unde se auzea si pârţul prin pereti. :((

      Multumesc, Ella draga! Noapte buna! Si zi super! Spor la lucru! E fain sa mesteresti in gradina - aer curat, miscare, somn bun mai apoi = sanatate. :)

      Ștergere
  3. Draga Diana,e perfect adevarat ce zici,din experientele tale;se poate si mai rau !Asigurarea apartamentului e floare la ureche,cea obligatorie si cea muult mai scumpa !Fereasca-ne Dumnezeu de un cutremur mare,penru ca
    cele mici plus "partenerii" de bloc ,l-au subrezit suficient...!
    Speram sa fie bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da, se poate si mai rau!
      La noi in bloc, cand au inceput sa monteze contoarele de gaz individuale vecinii au ales sa fie trecute prin... grinda de rezistenta, sa plateasca doi metri mai puţin de teava!!! Mama, cand a vazut planul (cum de-o fi acceptat proiectantul asa ceva si cum de a primit aprobare nu stiu!), doar ca n-a explodat, cerand sa fie trasa teava prin perete - seful de lucrari i-a dat dreptate si asa a facut, doar ca trebuia schimbat proiectul. Ne-au batut vecinii la cap de numa'-numa' sa renuntam la idee, sa acceptam gaurirea grinzii de rezistenta. Noi nu si nu. Mai apoi, inca doua familii au refuzat gaurirea grinzilor.
      N-am vazut atata inconstienta! Unii se gandesc numai la clipa prezenta, dar nu cred ca e cazul sa puna in pericol si pe altii doar ca ei se zgarcesc la doi metri de teava... Pur si simplu, pare ca nu-i pasa nimanui daca maine cade blocul - important e sa arate casa lor cum vor ei.
      Ah! Intr-un bloc din alt cartier apartamentele unei scari aveau stalpul de rezistenta trecand undeva prin sufragerie. Dupa 1989 aproape toti au daramat acel stalp! Pana s-a prins un vecin ce-au facut nebunii si i-a reclamat, pentru ca de buna voie n-au vrut sa ridice stalpul la loc... E clar, totusi, ca rezistenta nu mai e aceeasi, chiar daca toti au ridicat stalpul unde a fost...
      Mi-e groaza de un cutremur mai mare! Pare atat de subred blocul...
      Asigurarea obligatorie acopera prea puţine si prea puţin. Una "voluntara" doar daca e o polita foarte scumpa...

      No, Natalia draga, ti-am facut capul mare. :)
      Sperăm sa fie bine!
      Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. Așa e viața la bloc! Cu multe încercări din partea unor vecini, care au „talentul” să facă boacăne tare neplăcute celor din bloc. Am pățit-o și noi...
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Viata la bloc incepe sa semene cu o aventura. :)
      Multumesc, Alex draga! Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  5. aşa e ! e dificilă viaţa la bloc !
    de când trăiesc la casă, simt că viaţa poate fi şi altfel ! sunt multe probleme şi la casă dar sunt toate ale tale, nu provocate de vecinul de bloc !
    pupic şi multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! E dificila si, parca, tot mai puţin placuta - cred ca si riscanta, din unele puncte de vedere (dar risc exista peste tot, ar zice unii). :)
      Ce fain suna: "...sunt toate ale tale"! :) Daaa, si le rezolvi pe rand, fara sa deranjezi pe altii, fara sa strici la ei cand vrei sa fie bine la tine.
      Multumesc, la fel! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Nu se poarte generaliza. Dupa locuire la bloc (garsoniera, 2 camere, 3 camere), dupa '89 am preluat o casa veche la curte. Am tooot modernizat-o timp de 20 de ani...
    Apoi fiicele au plecat, casa a devenit prea mare, prea costisitoare: si ca timp si ca bani...
    Mi-ar conveni sa am timp pentru evenimente, statiuni de sanatate, excursii, pelerinaje...
    Planuim sa revenim la bloc...
    Daca locuim in oras

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu generalizez (neaparat) :) dar... pare generalizata "debandada" de prin blocurile de locuinte... :( Multe dintre constructiile noi au o... acustica pe care ar putea s-o invidieze cei care construiesc sali pentru concerte. :)
      E adevarat ca o casa e mai greu de intretinut si ocupa mai mult timp, insa esti sigur ca v-ati putea reacomoda la bloc, mai ales ca lucrurile nu prea par a fi cum erau inainte de 1989?

      Ștergere
  7. Da ce prostie!! Si in blocul parintilor mei era santier intruna. Se vedeau bucatile de zid ce erau aruncate. La un moment dat, dupa multi ani de indurari, li s-a umplut paharul cand auvazut ca scosesera peretii de rezistenta, cei cu drugii de fier in ei. Asa ca au lipit un anunt la Asociatia de proprietari ca daca se mai continua cu bubuielile or sa faca sesizare la nush ce comisie.
    nu e normal sa risti sa-ti pierzi casa doar pt ca unii nu gandesc si nu le pasa.
    s-au potolit toti de atunci, anuntul inca e lipit acolo
    Iar pt unii din vecini parintii mei nu-s populari deloc :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o perioada de groaza! :) Si nici bine nu s-a terminat aceea ca a inceput marea imbracare in plastic a blocurilor - muncitorii au distrus cam tot ce putea fi distrus din zonele verzi unde trebuia montata schela... :(

      Unii nu-s normali, efectiv! Nu cred ca trebuie sa fie cineva constructor pentru a sti ca exista niste ziduri de rezistenta, niste stalpi meniti sa sustina cladirea... Bine au facut parintii tai! De-ar fi mai multi ca ei! Pfuuu... Mai bine nepopular si in siguranta decat popular si cu teama in suflet. :) Poate ca afisul mai e acolo pentru ca si presedintele asociatiei (si nu numai) e de acord cu ei. :)

      Ștergere
  8. 30 de ani am locuit la bloc și am fost ca la statiune, dar am avut noroc, cred. Locuiam in blocul din fata strandului Noua, camere largi, modificari putine se puteau face, nu aveam spatii comerciale decat din constructia initiala a blocului. Doar gandaci au fost. Multi, prea multi pentru acele vremuri, dar ce spui tu..e realitate cruda, nu gluma!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ce frumos e sa ai o casuta numai a ta, sa fii singur in curte! :) Da, stiu, nu e tocmai simplu, dar cat e de frumos! Se cam anuleaza "neajunsurile" (un fel de a spune).
      Si la noi au fost prevazute magazine din constructie dar pe masura ce trec anii se tot schimba profilul magazinelor si toti cei care vin modifica "dupa necesitati" si toate aceste "zdruncineli" subrezesc o constructie (mai ales una veche). Asa se intampla, cred, in majoritatea cazurilor... blocurilor care au magazine la parter.

      Ca la statiune! :) Fain de tot! Imi pot imagina cum este! Uneori, aici, cand aud fosnetul copacilor imi imaginez ca sunt undeva la mare si se aud valurile... Voi, acolo, aproape de strand chiar puteati sa va imaginati ca sunteti... in vacanta! :)

      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.