2018-05-09

Fraze rătăcite şi regăsite. Citate favorite

Încă mai găsesc - pentru că le caut pentru acest joc - citate alese cândva de prin cărţi, copiate in agende sau pe foi care azi sunt îngălbenite de trecerea timpului. Cumva, toate aceste “fraze pierdute şi regăsite”, îmi amintesc unele capitole ale trecutului. Atunci le-am ales pentru că mi-au “spus ceva” – sau doar mi-a plăcut cum sună cuvintele aşezate in fraze… Azi le copiez aici – unele nu-mi mai spun nimic, altele, probabil, îmi spun altceva.
Pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella am ales azi frazele scrise cu albastru. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. 
Felul in care îşi înfăţişează un om propriile acţiuni este, ca şi expresia ce-o poartă de obicei pe faţă, nimic mai mult decât o expresie, declararea unei atitudini. Pe un om nu-l poţi înţelege niciodată in întregime, aşa cum nu poţi cuprinde cu privirea cele patru feţe ale unui cub. Mintea e o figură geometrică cu un număr infinit de dimensiuni, un fluid in necontenită mişcare, insondabil, imprevizibil (Eric Ambler, Epitaf pentru un spion, 1938)
*
Nici un om nu poate purta prea multă vreme două feţe, una pentru el, alta pentru ceilalţi, fără a-şi pierde până la urma identitatea (Nathaniel Hawthorne, Litera stacojie, 1850)
*
Răul ne vine tuturora din propria noastră imaginaţie, mascat cu toate virtuţile (William Butler Yeats)
*
Există doi oameni perfecţi: cel nenăscut şi cel mort (proverb chinezesc)
*
Lumânarea mea arde la ambele capete; / Nu va dura toată noaptea. / Dar, o, duşmani, şi, o, prieteni, / Dăruieşte sclipiri minunate! (Edna St. Vincent Millay)

10 comentarii:

  1. Draga Diana,chiar mi-a placut ilustratia cubului,asa e ,nu-l poti vedea intreg,dar...zic eu,il poti simti !Mi-a placut citatul din Edna St.Vincent
    Millay:..."dar,o,dusmani,si,o,prieteni,/daruieste sclipiri minunate."Imi
    plac acele sclipiri ! Cel chinezesc mi se pare cam morbid.
    Primavara frumoasa si afara si in suflet,iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Natalia draga! <3
      Daaa... putem simti cubul intreg. :)
      Cred ca proverbul chinezesc se "adreseaza" celor care se cred perfecti (si nu sunt puitni!) :)
      Zile senine iti doresc sa ai! Cu drag! <3

      Ștergere
  2. nr.2, nr. 3si nr. 4.... da...
    sunt ca un dusulet asa, de trezire la realitate :)
    Pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In "introducere" scriam ca unele citate nu-mi mai spun ceva... M-am inselat! :) E si parerea mea: e un dus rece. :)
      Zile senine iti doresc, cu drag! Pupici! :)

      Ștergere
  3. Very interesting quotes Diana!!
    Thank you for sharing!!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thank you!
      With pleasure! :)
      Hugs!

      Ștergere
  4. Cu adevarat filozofia chineza este aparte. Dar chiar si asa nu ma asteptam la o astfel de abordare abrupta!
    Ce amintiri mi-ai provocat cu primul citat! Ideea despre minte merita de reluat, poate pentru a ne intelege pe noi insine ceva mai bine, daca vrem! :D Si adaugat Yeats sub forma condimentului perfect! Si daca tot stim aceste lucruri fabuloase, merita sa luam masuri!
    Multumesc, Diana draga! O zi excelenta, plina de 'autodescoperiri'!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) E (din) doctrina celor mai multi chinezi (mai ales in trecut). :) Nimeni nu-i perfect :) - cat e in viata fiind supus greselii; numai cei nenascuti si cei morti nu sunt supusi greselii (buddhistii cred in reincarnare).
      Mintea omului e ceva... fabulos! Creierul - "sediul mintii" :) - este fascinant! O tumoare (sau o lovitura puternica) poate schimba un om bun intr-o bestie (si invers); zgaltaind un copil, de exemplu, ii putem provoca leziuni (creierul se misca in cutia craniana nu doar la varste fragede) si ne trezim ca avem "un copil cu probleme". E greu de studiat - si de inteles - mintea omului; mentalitatea se dezvolta in anumite circumstante (contexte). Dar, cum bine zici: macar propria minte sa o intelegem (si s-o stapanim). :)
      Cu multa placere, Suzana draga! Multumesc, la fel!
      Seara frumoasa iti doresc sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Mi-ai amintit de vremurile când culegeam citate faine din cărți și le scriam în agende sau caiete cu coperți frumoase. Când mă uit la ele, peste ani, cât sunt de îngălbenite, realizez că au trecut mulți ani de-atunci...„Fugit irreparabile tempus”.
    Mi-au plăcut mult citatele alese. Primul, cel cu fețele minții, este atât de adevărat. Nici noi înșine nu ne putem cuprinde propria minte în toată complexitatea ei. Iar chinezul... are mare dreptate. Tot ce-i viu pe acest pământ este supus greșelilor!
    Îți doresc numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am descoperit acum ca nu am raspuns aici... :)
      Eu de la scoala am invatat sa copiez din carti in caiet "cuvinte frumoase". :) Si-am tot scos! Si vorba ta! Ce "ingalbenite" sunt azi paginile! In cazul unor citate recitite peste timp reusesc sa conturez unele amintiri din acea perioada (poate confund perioadele, dar nici nu mai conteaza!)
      Multumesc! Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.