2018-05-21

Adevărul şi mass media. Citate favorite

Adevărul se subţiază, dar nu se rupe şi iese întotdeauna deasupra minciunii ca untdelemnul deasupra apei. (Miguel de Cervantes)
*
Trăim într-o epocă a triburilor mai mult decât in alte momente ale dezvoltării noastre ca stăpâni ai acestei planete. Iar fragmentarea media din zilele noastre ne permite tuturor să ne fabricăm propria bulă informaţională, in care să trăim. Pe reţelele sociale îi blocăm, fără prea multe discuţii, pe cei care nu sunt de acord cu noi, construind relaţii doar cu oamenii care sunt de acord cu ceea ce noi credem, urmărind şi distribuind doar opiniile care ne confirmă nouă teoriile despre lume. Desigur, partidele atrag ca nişte magneţi toate aceste bule, formate din susţinători. Iar ei devin mai mult decât fani, mai mult decât suporteri. (Dragoş Pătraru)
*
Distorsionarea adevărului cu scopul unui câştig politic nu e o practică noua. Propaganda şi istoricul utilizărilor sale se întind până la cele mai vechi timpuri. Nou este faptul că propaganda şi ştirile false folosesc mediul online şi deţin similitudini: ambele sunt metode de denaturare a adevărului, de convingere emoţională, care doresc să instige la acţiune, in majoritatea cazurilor negativă. […] Oamenii ar trebui să aibă un simţ fundamental al veridicităţii. (Radu Magdin)
*
Nu problema mass media ideologice mă deranjează, ci că există o mare parte dintre americani care citesc 24 de ore pe zi doar lucrurile cu care sunt de acord. (Dr. Charles N. Davis, decan la “Henry W. Grady College of Jurnalism and Mass Communication” de la Universitatea din Georgia, S.U.A.)
*
Cred că istoria a demonstrat că nimeni nu e imun la demagogie. Elitele sistemului educaţional şi cultural trebuie să educe cetăţenii cu o înţelegere clară a democraţiei şi liberalismului. Este clar că majoritatea liderilor politici de azi nu vor face acest lucru (Dr. Peter Gross, profesor la Universitatea din Tennessee, Şcoala de Jurnalism şi Media Electronică, născut la Timişoara şi plecat din ţară la începutul anilor 1960).
₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. 

16 comentarii:

  1. Draga Diana,ai abordat din nou o problematica "ardenta"!Desigur,Miguel Cervantes apeleaza la un fel de axioma,dar...ne preseaza timpul;cand se va
    intampla?Ceea ce spune dl.Magdin,este doar o ipoteza...Nu cred ca mai exista mass media ideologica(fara profit!)nicaieri,in lume.Ceea ce afirma
    dr.Peter Gross cred ca e adevarat;dar unde gasim elitele(dezinteresate)
    ,pentru ca,e clar ca lumina zilei,ca politicul nu o va face in veci ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De regula, ceea ce zicea M. de Cervantes, se intampla... prea tarziu. :(
      Este, si eu cred, mai mult decat clar ca nu mai exista ideologie (dac-o mai exista!) fara profit imediat. :( Nu-mi vine sa cred, uneori, cand mai aud la TV cate o distorsionare abjecta, cate o manipulare grosolana! Si am ajuns sa ma uit la TV doar intamplator, cand sunt in preajma unui televizor deschis - cu intentie nu mai urmaresc emisiunile de la TV. Iar daca de fiecare data cand se intampla asa (nu prea des) aud "denaturari" oare nu inseamna ca acest fapt a devenit o practica pentru prea multi "oameni de presa"? Cred ca e nefiresc.
      Elitele (aproape sigur!)sunt, dar nu apar la TV sau radio - mai tin prelegeri pe ici-colo, dar cine sa stie unde si cand daca nu se popularizeaza "in masa"? Mai publica in diverse reviste (de regula in paginile ultime)... Unii "arunca seminte" in salile de curs prin scoli, licee, universitati. Politicul, insa, nu va permite vreodata ca acesti oameni sa se faca auziti pe scara larga... Si chiar de-ar reusi, prea multi oameni au... "idei putine si fixe", si nu-i vor lua in seama. :(
      *
      Iti doresc sa ai o saptamana cat mai frumoasa, Natalia draga!

      Ștergere
  2. Mda... Citate îngrijorător de adevărate... Poate singura soluție este sa inchidem de bunăvoie toate conturile de pe rețele, să nu mai citim stirile prin ziare sau pe net etc. Să ne retragem cu cărțile dragi în fotoliu sau pe bancă în grădină ori în parc.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne putem retrage, dar nu stiu daca este spre binele nostru.
      Vorba aceea: "ce nu stii nu-ti face rau". :) Dar nu stiu cat e de bine sa nu stim - comunismul, de exemplu, a avut multe "secrete" si sunt oameni care au varsta mea si sustin ca nu existau pe atunci oameni saraci, oameni care sa nu aiba casa sau mancare! Ei n-au vazut, n-au stiut, deci n-a existat! :(
      *
      Multumesc, Zina draga! Iti doresc sa ai si tu o saptamana excelenta!

      Ștergere
  3. Vad ca ai pastrat registrul ideilor! :)
    Trei luni de zile fara ziare, fara televizor, un post de radio doar muzical, vizite la muzee, excursii in parc sau oriunde se poate, descoperirea unui hobby, lecturi vesele si poti continua registrul... si bineinteles fara ore suplimentare la serviciu!
    Ce zici ca s-ar putea intampla dupa?
    Experienta poate fi interesanta si cred declansatoare de declicuri!
    Pupici si numai ganduri bune, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost... o curgere fireasca a ideilor (in mintea mea, cel putin) :)
      N-am mai contabilizat de cati ani nu mai urmaresc, cu intentie, emisiuni/stiri/filme la TV (totusi, imi place "Starea natiei", dar n-am mai urmarit deloc in acest an - nici chiar pe net). :)
      Ziare?! Cred ca n-am mai cumparat un ziar de prin anul 2004! (de rasfoit am mai rasfoit, pe la altii). Stiu anul pentru ca in acel an l-am gasit pe Boby, cainele din rasa boxer - si cumparam ziare doar vineri, pentru programul TV (il voia tata).
      Oh, cat mi-ar placea sa fac toate cele amintite de tine si de Zina! Doar ca... nu putem face toti la fel - cineva trebuie sa "stea de paza", sa aiba grija macar de viitorul celor care vin din urma (oh! sa nu-ti imaginezi, te rog, ca ma numar pe mine intre acestia! Nu-nu!). :) Desi... "cu paza" sau fara... mersul lumii pare a fi intr-o directie despre care nu prea stim unde va duce: parca-s tot mai multi "robotei" - la propriu si, din pacate, si la figurat.
      S-ar putea intampla sa ajungem "teleghidati" daca nu ne mai pasa ce se intampla in jurul nostru. :) Mai greu pot crede ca vom trai intr-o lume ideala daca alegem sa ne retragem. De s-ar "retrage" toti poate ca ar fi altfel, dar cum sa se intample asa ceva? Cei mai multi oameni sunt ahtiati dupa bogatii si putere... :( Personal, mi-ar placea sa stau deoparte, si cred ca as reusi s-o fac, doar ca... nu-mi vine sa ma abtin de la comentarii. :)) Stiu cat de faina e senzatia de a trai (macar o saptamana) departe de zarva lumii!
      *
      Multumesc, Suzana draga! La fel! Iti doresc sa ai o saptamana excelenta! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Adevărul, un cuvânt care pentru fiecare în parte pare să aibă un alt înțeles. Citatele alese sunt demne de luat în seamă, într-adevăr. Să ai o zi liniștită, cu adevăruri care să-ți aline sufletul, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-da! :) Fiecare cu adevarul sau. Cum sa se mai inteleaga omul cu persoana?! :))
      Multumesc, Dana draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata. Sufletul senin sa-ti fie! <3

      Ștergere
  5. Hello dear Diana! I agree with all the quotes!
    There is a lot of propaganda from the politicians and the news!
    Wishing you a lovely day and a happy week! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Oh! Propaganda and the "news"! :( Sometimes I feel like playing in a bad movie. :)
      Thank you! A wonderful week I wish you too! Have a lovely day! Hugs!

      Ștergere
  6. Dr. Peter Gross imi intareste convingerile: educatie in spiritul democratiei si liberalismului. Ma refer la liberalism clasic.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam la fel mi-am spus si eu... si apoi am aruncat o privire in jur. Liberalismul clasic cred ca... e mort - sau doar in coma. :(
      Mi-ar placea sa inteleaga majoritatea (ca tot e amintita si democratia, in care majoritatea hotaraste!) :) ce este si cum este "spiritul liberalismului".
      Democratia... atat de prost inteleasa de cei mai multi!
      Democratie = conducerea poporului, alegerea poporului şi pentru popor – zicea Abraham Lincoln, care (probabil) credea cu tarie ca poate fi infaptuita si nici chiar lui nu i-a trecut prin minte cum vor denatura unii sensul termenului. "Democratia e un sistem politic prost, insa cel mai bun dintre cele pe care le-a inventat omenirea pana acum" (W. Churchill). Am putea inventa, oare, altceva? Ceva mai bun, desigur! :)
      Multumesc. Numai bine!

      Ștergere
  7. Greu de comentat ... dar stii ce? Eu nu cred decat ceea ce vad!
    Ma cheama Toma! 😅

    Zile senine draga mea! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) In final, si Toma s-a convis ca exista si ceea ce el nu vede. :)
      Multumesc, le fel, Ella draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  8. hahaha, utimele doua citate sunt cele mai tari! ☺☺☺
    te pup.
    Gânduri bune si îmbratisari de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Penultimul citat e ceva de rasu’-plansu’ si valabil pentru majoritatea oamenilor din lume. :)
      Mi-am amintit un banc, care ar putea "rezuma" ideea "stiri false":
      Un evreu stătea la masă într-o cafenea şi citea un ziar arab. Intră un prieten care, văzând straniul fenomen, se supără şi-i spune:
      – Ţi-ai pierdut minţile? De ce citeşti un ziar arab?
      – Păi să-ţi spun: citeam ziarele evreieşti şi, ce să vezi? Evrei persecutaţi, Israelul atacat, evrei dispăruţi prin asimilare şi căsătorii interrasiale, evrei trăind în sărăcie. Aşa încât am trecut la citirea ziarelor arăbeşti. Şi ce-am găsit? Evreii deţin toate bancile, evreii controlează mass-media, evreii sunt toţi bogaţi şi puternici, evreii conduc lumea. Ştirile sunt mult mai îmbucurătoare!
      (l-am copiat de pe net, 'ca nu-l mai stiam cu exactitate)
      *
      Multumesc, Carmen draga!
      Zi frumoasa iti doresc! Pupici si imbratisari cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.