2019-12-29

Fetița cu spirit civic

În toamnă, printre altele, am fost în vizită la niște amici. Când am ieșit din bloc, la plecare, o fetiță nu mai înaltă de vreun metru și un pic, mătura în fața scării; din zona adunase hȃrtii, capace de la sticle și chiștoace de țigări (chiștoace aruncate pe fereastră de un locatar). Am făcut ochii mari! Fetița i-a salutat pe cei care mă însoțeau și am aflat că sunt vecini, ea e în clasa a treia și au un cățel și o pisică. Exprimându-mi mirarea, amica la care fusesem zice:
- Mereu face curat în zonă. Ea și sora ei mai mică hrănesc vietățile de pe stradă. Când am văzut-o prima dată am lăudat-o, dar am și întrebat-o de ce face. Pentru că aici vin pisici și păsări și poate se îmbolnăvesc de la gunoaie, mi-a zis.  
Am înțeles că nu părinții i-au spus să adune gunoaiele celorlalți, ci a făcut-o din proprie inițiativă după ce li s-a povestit la școală despre faptul că animalele și păsările pot suferi din cauza gunoaielor pe care oamenii le aruncă la întâmplare. M-am bucurat să aflu că tot mai puține resturi sunt aruncate în zonă de când fetița aceasta curăță.
În titlu am scris “spirit civic”, dar sunt sigură că motivația acestui copil e mult mai profundă. 

12 comentarii:

  1. Si uite asa avem o noua dovada ca mintea copiilor este chiar mai profunda decat ne putem imagina, iar conexiunile facute sunt perfecte. La adulti, aceste calitati dispar incetul cu incetul sau mai exact cred ca sunt ascunse adanc in minte si acoperite de alte programe. De aceea scoala este ff importanta in primii ani, in care se construiesc acest gen de rationamente.
    Diana draga, o seara de duminica placuta. Si o saptamana speciala, ca doar incepe intr-un an si se termina in altul!:D Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma tem ca multi copii sunt descurajati (nu doar de adulti, ci si de cei de varsta lor) pe masura ce trece timpul. Am auzit de atatea ori observatii ironice de felul "daca ceilalti nu fac, de ce sa faci tu?" "esti mai prost ca altii?" si multe altele. :( Fiind la varsta cand influentele exterioare sunt puternice unii s-ar putea sa evite sa mai faca unele lucruri, pentru a nu fi luati peste picior - si mai apoi, cand personalitatea e formata - s-ar putea sa revina. :)
      Ma bucur foarte mult sa stiu ca sunt multi copii care simt ca aceasta fetita. Poate ca nu am obsevat pana acum, poate ca nu erau... Oricum, ma bucur. :)
      Multumesc, la fel, Suzana draga! Saptamana speciala sa ai si tu! Dada! :) Marti voi sta treaza pana la anu'!
      Pupici! <3

      Ștergere
    2. Si eu! Astept sa vad ce idei vin pe muchia anilor!
      Pup!

      Ștergere
    3. Muzele sa te inspire! :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. Foarte inteligenta copila!
    Cred ca este foarte frumos (de fapt sunt foarte frumos) educate!

    Dar totusi, chistoacele de tigara nu fac chiar rau unor soiuri de pasari. Incredibil dar adevarat! Pasarile aduna chistoacele si le pun in cuib pentru a scapa de paduchi! Au încercat astia pe aici sa învete ciorile sa adune chistoacele si sa le duca intr-un loc si in schimb sa primesca mancare! Am sa caut pe ziare cum sa sfarsit cu acest "experiment"!
    Iti doresc o saptamana frumoasa … urarile de an nou le fac maine! 😊
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt de parere ca cele doua surori au exemplele cele mai elocvente in parinti.

      Are logica :) ceea ce fac acele pasari - candva, nicotina a fost folosita si ca insecticid.
      :))) Ce tare! Ar fi interesant sa dreseze ciorile sa faca asta! :)) Cred, totusi, ca nu vor avea prea mare succes. Sau, poate, in timp... Orice e posibil.
      Multumesc, Ella draga! Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu! <3 Pupicios! <3 Ne auzim si maine! <3
      Spor in toate ce le ai de facut!

      Ștergere
  3. Foarte bun exemplu de spirit civic de la un puiuţ de om, și așa cum ai spus acolo la finele articolului, este chiar mai mult de-atât !
    Ne bucurăm când mai auzim și de astfel de lucruri drăguțe !

    Mulțumesc, o săptămână faină îți doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt asa de dragalasi! :) Multi (probabil ca aproape toti) sunt atat de bine intentionati si plini de idealuri!

      Cu placere! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Câte avem noi de învăţat de la oamenii ăştia mici şi curaţi! Păcat că nu prea vrem să vedem...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pacat ca, uneori, unii, nu vor sa vada. Cred ca de la copii... reinvatam, ne amintim ceea ce stiam / simteam si noi la varsta lor. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. minunată fetita! cinste si parinților, dar si profesorului/profesoarei care și-a adus contributia la educatie.cu astfel de oameni se schimbă starea lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, cred ca sunt multi ca acestioameni, doar ca nu-i vedem prea des. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.