2019-12-23

Computere. Citate favorite

Fără îndoială, introducerea oricărei inovații tehnice din istoria omenirii a fost însoțită de stres. […] Inventarea automobilului. Oamenii tocmai se obișnuiseră cu trăsurile trase de cai, cu viteza lor uluitoare, când a trebuit să le înlocuiască cu niște cutii de tablă puturoase, care pȃrȃiau și mergeau mai repede decât era voie de la poliție, iar iarna - spre deosebire de trăsuri - refuzau să pornească. O impertinență! Dar asemenea situații delicate nu reprezintă nimic in comparație cu stresul care a însoțit pătrunderea computerului în fiecare casă […] Înspăimântător, dar computerul este mȃnat înainte printr-o conspirație mondială a puștilor de 12 ani, cărora nevoile celor mari le sunt profund indiferente, pentru că lor nu le trebuie nimic în afară de jocurile cool pe computer. În acest scop, micuții discută între ei într-un jargon de specialitate, care pentru cineva din afara cercului nu sună cu mult mai straniu decât acadiana veche, atunci când e vorbită cu accent aramaic.
Mai devreme a fost vorba în treacăt despre inventarea automobilului. Asta ne aduce aminte de Bill Gates, stăpân pe majoritatea programelor de soft de pe această planetă, care a declarat public: “Dacă General Motors ar fi ținut pasul cu dezvoltarea tehnică la fel de bine ca industria computerelor, astăzi am merge cu toții în mașini de douăzeci și cinci de dolari, care să consume doar un litru de benzină la mia de kilometri.” General Motors nu a suportat ca o asemenea nedreptate să planeze asupra sa și a răspuns printr-o declarație de presă pe care nu ne rămâne decât să o cităm aici:
“Dacă General Motors ar fi dezvoltat tehnologia sa după modelul Microsoft, am conduce cu toții automobile care s-ar distinge prin următoarele caracteristici:
1. Fără absolut nici un motiv, mașina dv ar suferi de două ori pe zi câte o avarie totală.
2. De fiecare dată după ce se trasează marcajul pe stradă ar trebui să cumpărați o mașină nouă.
3. Uneori, mașina dv ar rămâne în pană pe autostradă fără motiv. Atunci ar trebui să trageți pe dreapta, să închideți toate geamurile, să opriți motorul, apoi să acționați din nou demarorul și să redeschideți geamurile, înainte de a porni din nou la drum. Dinr-un motiv nelămurit veți accepta toate acestea fără să crȃcniți.
4. Uneori, la executarea unei manevre obișnuite - de exemplu o tentativă de a coti la stânga - mașina dv s-ar opri, iar motorul ar refuza să mai pornească. În acest caz, motorul ar trebui reinstalat.
5. Macintosh ar construi o mașină cu funcționare sigură, pe baza energiei solare, de cinci ori mai rapidă și de două ori mai ușor de condus - dar toate astea numai pe cinci la sută din drumuri.
6. Luminile de averitzare pentru ulei, temperatura apei și încărcarea bateriei ar fi înlocuite printr-un mesaj unic: Acest automobil a efectuat o operațiune nepermisă.
7. Sistemul de siguranță cu airbaguri ar pune întrebarea: Sunteți sigur? înainte că pernele de aer să se umfle.
8. Uneori, automobilul dv v-ar lăsa pe-afară, fără motiv, și s-ar împotrivi să vă permită să intrați dacă nu executați simultan ridicarea mânerului de la portieră și sucirea cheii în broască, ținându-vă bine în acest timp de antena radioului.
9. De fiecare dată când pe piață se lansează un model nou de autoturism, șoferii ar trebui să învețe din nou să conducă, deoarece nici un accesoriu nu ar funcționa ca la vechea mașină.
10. Ar trebui să apăsăm pe butonul de start ca să oprim motorul."
(din Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic. Mic tratat pentru intelectuali agasați, de Hannes Stein, Editura Nemira, București, 2007, traducător: Mihai Moroiu).  
₪₪₪
Citate favorite ȋntȃlnirea săptămȃnală găzduită de Zina, gȃndită ȋmpreună cu Ella, la care poate participa oricine scrie o postare cu citate care i-au atras atenția ȋntr-o carte sau în altă parte și pe care o ȋnscrie în tabelul ȋntȃlnirii de luni.
Azi nu este tabel, dar pentru că textul l-am scris “din timp”, ȋl public.
₪₪₪
Hannes Stein, jurnalist și autor german, s-a născut în 15 februarie 1965 la Munchen; a crescut și a studiat la Salzburg, Austria. În 1984 s-a mutat la Hamburg; după încheiera studiilor de limbă și literatură engleză și americană, dar și de filosofie (1989) a stat o perioada  în Scoția (unde a fost profesor de limba germană) și o perioadă mai lungă în Israel. În 2007 a emigrat în S.U.A.. Locuiește în New York City, de unde continuă să scrie pentru “Die Welt” and “Die Welt am Sonntag”.

v. Craciun, din acelasi volum.

12 comentarii:

  1. Mesaj de eroare: "No keyboard found. Please press F1"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Atatea mesaje am citit de cand bantui pe net! Unele nu le inteleg nici de ar fi scrise in romȃneste. :)


      Ai incercat sa te conectezi pe acest blog folosind "Nume/Adresa URL" si sa nu scrii inceputul adresei: http:// ? Poate functioneaza in ambele sensuri. :) Nu-i prea cinstit ca tu sa-ti faci timp sa vii pe aici si sa nu se faca redirectionare spre blogul tau atunci cand se face clic pe "profil".

      Ștergere
    2. Sigur că funcţionează, dar am folosit pentru a simplifica procedura contul google, care însă nu mă lasă să indic alte bloguri decât cele de pe bogspot.com, ceea ce la mine nu e cazul, eu fiind adept al softului WP şi având acolo un profil corespunzător.

      Ștergere
    3. Pfuuu! E clar! Mi-am uitat creierul pe undeva! Acum imi amintesc ca ai comentat cu WP. Concentrata pe ideea reciprocitatii (si stiind ca unii nu pot comenta de pe WP) am uitat... :)

      Ștergere
  2. Să ști că am pe un CD de mulți ani aceste texte preluate de la un prieten :)
    Așa, bună comparație între automobile și calculatoare :)))
    O Seară Liniștită !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut cartea. :) Din punctul meu de vedere, cele mai multe texte sunt bune si foarte bune, unele excelente si unele mi-au placut mai putin, dar, "per ansamblu" e o carte distractiva si deloc "corecta politic". :)
      Multumesc! Zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Nu sunt fan GM, dar răspunsul lor mi se pare perfect!

    RăspundețiȘtergere
  4. lasand la o parte parerea noastra generala ca "industia automobilelor a cam dormit pe o ureche" (cu sau fara intentie)... mi-a placut raspunsul General Motors! ☺ Microsoft are o gramada de greseli si absurditati... conosti bancul cu omul care a dorit sa îsi faca un cont in internet? si parola initiala a fost "ratusca urâta"?! ☺☺☺ Da... cam asa functioneata întregul Microsoft!
    Parerea mea este ca nimic nu se intampla fara amestecul interesului cuiva si... ndustria automobilelor a avut interesul sa "bata pasul pe loc"Probabil ca nu vom afla niciodata adevarul, insa cunosc o persoana de mare incredere care ne-a povestit ca verisorul lui a lucrat în cercetare-inovatie si grupul lor a inventat un motor deosebit de eficient. Imediat ce au trimis dosarul spre patentare, "cineva" a cumparat acel brevet si l-a incuiat itr-un seif, spre a nu-i tulbura ritmul afacerlor actuale! Acel verisor si-a dat demisia si lucreaza intr-un alt domeniu!
    Te pup draga mea. Transmit ganduri bune si trimit pupici, pentru trio, de la trio <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum stiu bancul! :))))))) L-am cautat pe net! Multumesc pentru portia de râs! :))) Daaa! Asa mi se pare si mie ca functioneaza. Cand am trecut de Win la Win mai nou si mai nou... am avut senzatia ca trebuie sa fac pentru fiecare cate un curs de operare! :))
      *
      Cat de frustrant! Sa stii ca poti oferi oamenilor ceva bun si altul - din interese meschine - sa se opuna doar pentru ca poate... Probabil ca cel care a cumparat acel brevet a si inceput sa instaleze o linie de productie pentru ca, la un moment dat, sa scoata pe piata motorul si pana se dezmeticesc ceilalti si reusesc sa isi reutileze uzinele el deja le-a luat caimacul si poate, linistit, sa scada pretul. :(
      Suntem tot mai multi cei care banuim cam cum merge treaba cu unele inventii. In multe domenii, cred ca se poate ajunge la "variante mai ieftine" si bune dar... cum ar mai ramane la fel de bogati cei care azi inchid in seifuri fel si fel de brevete? :( Cine stie cate inventii ar fi putut aparea mai repede?

      Multumesc, Carmen draga! Te imbratisez cu drag! Ganduri bune si pupici si de la noi trei pentru voi trei! ♥ ♥ ♥

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.