2023-03-15

Vase de jucarie din aluminiu. Transformari creative

La nivel mondial, China este cel mai mare producător de aluminiu primar. Ar fi culmea să nu fie și cel mai mare producător de diverse produse/obiecte din aluminiu – are o industrie dezvoltată unde este nevoie de acest metal: vehicule, construcții, electronice, bunuri de larg consum. La export nu trimite numai produse finite, ci și semifabricate. Producția de aluminiu e susținută în principal de cărbune. Adică, e o industrie cam poluatoare, cu toate eforturile guvernului de a aborda problemele de mediu.

Pe scurt: e util să reciclăm cât mai mult aluminiu – reciclarea se face cu un consum energetic net mai mic și procedurile de reciclare sunt mai puțin poluante. Sigur, efortul celor mulți la diminuarea poluării planetare, în general, este infim.

Trec la lucruri mai ușor realizabile.

Săptămâna a doua (10-17 martie) – la Transformări creative – martie 2023 - este despre doza de suc/bere: realizarea a cel puțin două obiecte pornind de la o doză.

farfurioara din aluminiu cu margini impletite, craticioara din aluminiu cu capac si o floare galbena din hartie, carton si sarma

Am lucrat trei obiecte, de fapt, din doze pentru că prima dată am ratat fără grație realizarea unei farfurioare. I-am aplicat silicon albastru cu sclipici la îmbinări.

farfurioara cu margine galbena impletita si silicon la imbinari

Am ratat și realizarea celei de-a doua farfurioare, dar mai cu grație.

farfurioara cu margine bej impletita

Deși nu tocmai reușite (prin comparație cu modelul pe care m-am străduit să-l imit) a doua farfurioară (cea fără silicon) poate fi folosită ca ceea ce a destinat-o meșterul care m-a inspirat:
https://www.youtube.com/watch?v=XVSN9WLfKEE

Crăticioara (d = 6 cm; h= 4 cm) este după modelul de aici:

https://www.youtube.com/watch?v=4vwPuQx5tMw

craticioara portocaliu-aurie din aluminiu, cu capac argintiu, toarte si margea pentru ridicarea capacului

Mi-a fost imposibil să mă descurc cu împletitul razelor farfurioarelor! Până la un punct totul era bine, apoi...

colaj 6 foto: dozele din care am taiat, farfuria franjurata, fata si verso, piesele pentru craticioara si doua farfurioare confectionate prin impletirea marginilor taiate ca niste raze

Și la crăticioară am ratat prima dată pentru că am tăiat prea scurt partea de jos. A doua oară am măsurat înainte de a tăia.

22 de comentarii:

  1. Nu ma mai joc cu voi... Ce ma fac acum? Si tu si Pompilia ati facut vase pentru bucatarie. Mi se suie in cap si Raza de Soare si Rukkusu :))))). Cica sa fac bine sa fac un ceaun mare din mini conserva... sa o creada ele. :))

    Super super tare e oala/ cratita - are si capac!!!! Genial :D Mie imi plac si farfurioarele! Sunt deosebite. Si cata migala la impletit :O. Uite pentru asa ceva mi-ar fi placut o doza - as fi facut.... o rama impletetita - ha!! Si partea dinauntru oare merge de folosit ca oglinda? Hmm..

    Felicitari -:D pentru rabdare si perseverenta (cine are acum trei obiecte super dragute?).

    Cred ca o sa incerc sa fac si eu ceva cu un suport din acela de lumanari... cand voi putea. De fapt.... de ce nu? :D Ca din acelea chiar mai am. Aprindeam pastilele dupa ce a aplecat Dodo si le-am pastrat intr-o cutie.

    Pup cu drag !!! 🌸😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rukkusu si Raza de Soare poate ca nu au nevoie de vase de bucatarie, ci de un sifonier pentru haine si accesorii. 😊 Totusi, sunt aproape sigura ca vei lucra eva vase pentru ele.

      Ma bucur ca iti plac vasele acestea. Craticioara imi place si mie - la farfurii m-am incurcat rau cu pliatul razelor si a iesit o parte "tesita". M-am distrat lucrand craticioara - e buna si pentru maruntisuri. 😊 "Impletitul" e de fapt, "pliat", dar ieri, in graba, nu mi-a venit in minte cuvantul.

      Centrul (la aceasta doza) nu e suficient de "slefuit" pentru a oglindi, dar... cum ar fi putut sa-mi vina idee?! 😂 O mica oglinjoara, rotunda, ar putea sa fie fixata acolo.

      In 2018, am facut o tigaie din suport de la astfel de lumanari. Sunt unele suporturi mai inalte (pentru cratita/oala) si cele mai putin inalte, bune si pentru tigaie. 😊
      Lucrand vase din suporturile acele le dai o alta viata, intr-un fel. 💕
      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere
  2. Te quedo genial . Eres muy habil te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa crăticioara ta! Nu am răbdare să fac una la fel.
    Am rămas în urmă rău de tot și cu postările,comentariile și temele la transformări..... adevărul e că nici idei nu prea am!
    Dar când am timp admir creațiile voastre!
    Felicitări! Spor si inspirație să ai!
    😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere! A doua nu stiu daca o mai fac - oricum, nu prea curand. 😊
      Si eu sunt in urma sau... sunt pe repede inainte dar nu prea-mi iese. E de inteles lipsa ideilor cand sunt multe altele la care ne concentram - fie ca vrem, fie ca nu.
      Multumesc! Si pentru tine: spor in ceea ce faci! ❤ 😘

      Ștergere
  4. Diana am ramas... speechless. Nici nu am gasit cuvantul romanesc hahaha. Imi place foarte mult ce ai facut, doar o intrebare am: ai reusit sa tai fara sa te tai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment! ❤
      Spre surprinderea mea - contrar experientelor trecute - aceasta doza e foarte... moale! Marginile pe care le tai nu sunt taioase decat daca insist. Pe la colturi exista riscul intepaturilor, dar chiar si asa, nu adanc. Am smirgheluit marginile mai mult pentru "confort psihologic". 😊

      Ștergere
  5. Eu am rămas cu ochii pe crăticioară. Nu-mi dau seama din poză de dimensiuni, dar mi se pare drăgălaşă tare de tot. Foarte faină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca-ti place. Si mie imi place cum a iesit si m-am amuzat lucrand-o.
      Diametrul e de 6 cm, inaltimea de 4 cm. Datorita remarcii tale - multam'! - am scris dimensiunile si in text.

      Ștergere
  6. craticioara este o bijuterie! superba! Foarte interesant tot ceea ce ne-ai aratat aici!
    Noi, aici in Germania, recuperam dozele, pentru fiecare doza predata la "mâncator" (aparatul de colectare) primim 25 de Centi (eu beau cam 3 doze de RedBull galben pe saptamâna. Doza costa 88 Centi(când este la oferta)+25 Centi ambalajul. Deci la 4 doze goale predate, pot sa iau una plina ☺
    Sticlele de plastic deasemenea se predau si cele "moi" costa 25 Centi, cele "tari" costa 30 Centi. Avem in pivnita un cos de plasti in care adunam ambalajul si când cosul e plin, mergem la predare ☺
    Separat, avem un cos pentru borcane si sticle. Acestea se arunca la conteinere speciale, in funcrie de culoarea sticlei: transparenta maro si verde.
    Acasa, fiecare vecin are 4 lazi de gunoi: Cutiile Tetra, ambalajele de plastic pentru iaurt, branzeturi, salamuri si mai stiu eu ce, pls conservele, le adunam in lada galbena. Cartoane, hârtii in lada verde, deseuri biologice, resturi de mancare, resturi de flori, buruieni si resturi de gradina, le aruncam in lada maro, iar gunoiul general produs in casa, il aruncam la lada gri. Avem un calendar, ca sa stim in ce zi, ce fel de lada de gunoi sa scoatem pe strada si serviciul de gen din oras vine si goleste lazile si verifica daca au fost respectate regulile (fiecare lada are lipit un timbru pe capac, care indica apartinatorul si daca este platita taxa anuala).
    De peste 20 de ani fac asa... mmotiv pentru care nici nu m-am gandit sa transform aceste ambalaje in ceva decorativ ☺
    Te pup Diana draga. O saptamana minunata sa ai! pupici si imbratisari de la trio pentru trio ♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Carmen draga! ❤
      Si in Bv se recicleaza, destul de intens. Sunt si ceva automate, intre care unele mari, numite "PETrica", unde merg oamenii cu sacul de sticle-sticla 😊 , pet-uri si doze din aluminiu - in schimb primesc tichete auto (nu stiu exact procedura pentru ca nu am lasat nimic acolo). Initial au fost 3, dar au avut un mare succes si acum sunt cel putin 7, prin tot orasul 9ziceau ca mai aduc) - s-au colectat zeci de tone!
      In zonele de case (nu stiu daca in toate aceste zone, dar in Centrul vechi sigur) se ridica gunoiul fix asa cum ai descris tu: fiecare cu tomberoanele lui (pentru deseurile menajere) si saci colorati in functie de ceea ce trebuie colectat in ei si se ridica tot dupa un anumit program.
      Incepand cu acest an, am inteles ca magazinele sunt obligate sa ia in plus pentru anumite ambalaje si sa primeasca aceste ambalaje... Au fost ceva tentative si in alti ani dar era o procedura ciudata... Cine avea ambalaje luate din magazin mergea cu ele la "centru pentru clienti", primea un bon si cu acesta cumpara produse - uneori se formau cozi si nu merita efortul... pentru cateva doze sticle sau pet-uri.
      Multumesc! Te pup si eu! ❤ Zile senine iti doresc! Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! ❤ 💕

      Ștergere
  7. super! au un aspect vintage! o zi faina, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Cristi!
      Acum, ca zici... Imi place sa le vad vintage.
      Seara frumoasa! 😊

      Ștergere
  8. Looks good. Thanks for sharing. Have a good day :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Realmente linda publicação!
    Saudade daqui.
    Bjins com afeto
    de volta a meus sonhos
    e delírios
    CatiahoAlc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fabuloase linkurile! Nu mi-as fi imaginat asa ceva! Tare de tot! Mai ales cum a scos capacul de sus! Acum ti-ai facut si vesela, asa ca e bine!
    Si stii ce m-a uimit? Cate doze o fi taiat omul ala de ii ieseau asa liniile...
    M-am binedispus maxim... Multumesc, draga Diana! Acum sa te vad unde le pui, ca au si ele nevoie de un mic spatiu! Felicitari pentru realizare.
    Pupici si noapte buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  11. Olá Diana!

    Realmente precisamos reciclar, adorei suas idéias.
    Tenha uma semana repleta de luz
    Abraços Loiva

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am urmărit filmulețele, nu stiu cum trebuia să iasă, dar eu m-am topit în fata farfurioarelor tale șia crăticioarei. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  13. Vorba scrisă cu drag de Rux:"nu mai mă joc cu voi..."
    Ai făcut vreo magie ?! Extraordinară transformare a materialelor utilizate 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  14. Wow! Dear Di,

    These are incredible. Always marvel your creative hands. You are one helluva women and one that I adore.

    Hugs and kisses.

    https://natashamusing.com/2023/03/spring-splendour-spring-equinox-natasha-musing/

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat aluminiu am vazut si folosit in armata... Pentru toata viata. :))) O zi faina, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.