2023-03-12

Regenerabile si protejare mediu

De pe la tribunele prezidențiale (și nu numai) din mai toată lumea se aud voci care scandează: Vom face tot ce putem pentru a diminua poluarea la scară planetară! Și tocmai atunci se aude un zbârrrr! O escadrilă de supersonice pleacă în recunoaștere sau la antrenament de război, lăsând în urmă aer curat cu parfum de kerosen.

Vocea de la tribună: Pentru a diminua poluarea planetară vom impune interdicția construirii autovehiculelor care consumă motorină și/sau benzină – doar n-om vrea să rămână tancurile, avioanele, elicopterele noastre fără combustibil! Prin măsuri fiscale și de altă natură vom încuraja și susține construirea de mașini electrice!Ce?! Cum, tancuri electrice? Nu ne permitem să rămânem cu ele-n drum în caz că... Ce?! Extragerea litiului pentru baterii poluează grav?! Eheeei, nuuu! Ce contează câteva sute de kilometri de vegetație distrusă, și de habitate dispărute ici-colo-dincolo, prin lume, și tone de apă consumată?!

Vocile de la tribune: Vom lua măsuri pentru folosirea energiei alternative, verde ca prazul! Ce?! Să construiești o eoliană – fixată adânc în pământ - implică un consum mare de aluminiu, de plastic, fier beton și alte materiale a căror producere poluează grav? Te costă întreținerea prea mult?! Nu, nu se întâmplă așa; așa cum nu sunt distruse flora și fauna mărilor și oceanelor pe care plutesc nave de război și mii de nave comerciale și nici pentru că se desalinizează la greu din apa mărilor și oceanelor. Ceeee? Centralele și microcentralele nucleare poluează? Nu există așa ceva! Reziduurile nucleare vor fi sigilate în recipiente speciale și îngropate adânc în pământ. Procedeele de extragere a uraniului sunt 100% bio! Energia nucleară e 100% sigură!

Răsună la un ison multe dintre vocile celor care ascultă extaziați vocile celor de la tribune: Bravooo! Foarte bine! Supeeeerb! Legile trebuie implementate cu efect imediat!

Mâine merg să comand panouri solare! strigă în cor câteva voci. Vocea unuia cu creier la purtător se aude: întâi află dacă ai spațiu pentru ele sau dacă rezistă acoperișul cu panourile – dar ecologiștii n-aud! Ei vor doar să plătească mai puțin pentru consum – ce consumă îi costă puțin, ce produc în plus ajunge – pe trei lei - la vreun gigant producător de energie electrică și când nu e soare ecologistul cumpără de la gigant pe trei sute de lei sau își stochează energia în plus în baterii – și-l costă destul.


Acum renunț la rabla mea pe benzină și iau una electrică, nepoluantă!
se aude alt cor de voci al oamenilor responsabili. Un iresponsabil îndrăznește să zică și el: Mașina ta, în sine, n-o să polueze, dar pentru a-ți alimenta tu bateria vor fi distruse sute de kilometri de vegetație și habitate, iar bateria ta uzată va fi reciclată scump, prin metode care pot pune în pericol mediul. Vocea unui alt iresponsabil se aude și mai încet: Energia de la priza unde-ți alimentezi bateria cu ce e produsă: cărbune, uraniu din micro centralele nucleare care vor împânzi pământul? Că, doar, n-o fi focul divin.

Bulgărașul de zăpadă a fost lansat la vale. Proprietarii vocilor de la tribune zâmbesc în barbă și așteaptă ca bulgărașul să devină avalanșă și rezultatele să arate profituri uriașe pentru ei, cei de la tribune. Când taberele de furnicuțe lucrătoare se iau la harță și ajung să nu mai vadă adevăratele probleme, reginele o duc bine. Furnicuțele lucrătoare sunt cele care trebuie să economisească, să reducă din consumuri, să recicleze s.a.m.d., pentru ca reginele să aibă spațiu de manevră pentru lansarea în spațiu a mii de sateliți, să aibă spațiu – și combustibil - pentru a traversa strada cu elicopterul, să aibă spațiu pentru exerciții militare și încercarea noilor arme performante construite cu ajutorul energiei verzi ca prazul... Toate astea – evident! - sunt bio! Sunt electrice! Sunt zero poluare, clasa energetică A++

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.


Imagine de Burghard Mohren de la Pixabay

19 comentarii:

  1. 'Neata buna!
    "Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor.
    Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.
    Dumnezeu a văzut că lumina era bună şi Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi."
    Primavara binecuvântata în toate, bucurii, pace si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 'Neata buna!
      Pare ca in curand ciclul se va repeta. 😊
      Iti multumesc, Iosif! Primavara minunata iti doresc sa ai si tu! Sanatate si bucurii!

      Ștergere
  2. Of Diana draga, cata dreptate ai!!! Exact asa este, cum descrii tu aici. Asa cum gandesti tu, gandim multi dar nu destui. Bogatasii vor fi tot mai bogati si saracii tot mai saraci... Apoi, fara o situatie stabila, vom incepe sa ne invidiem si criminalirate va creste... Totul se desfasoara confirm planurilor celor bogati. Ai vazut filmul The Purge? Sau Snowpiercer? Astea nu sunt SF, ci prevestesc viitorul apropiat 🫤
    Trimit imbratisari si ganduri bune. Pupici de la Trio pentru Trio 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare neplacut/trist/cumva frustrant ca nu prea avem cum sa reactionam... Chiar si U.E. a fost infiintata in folosul celor bogati si foarte bogati, si am avut beneficii si noi, cei multi - mult prea marunte in comparatie cu beneficiile bogatasilor. Si, inca, nu s-au saturat sa acumuleze.
      E un joc pe care pare ca suntem dresati sa-l invatam... Cand aud ca multe dintre prostiile lor sunt "pentru binele planetar" doar ca nu-mi vine sa fac precum Tarzan la suparare. 😊
      Am vazut The Purge (daca e filmul cu Ethan Hawke). Mi s-a parut infiorator! Imi imaginam ce-ar fi de facut intr-o asemenea situatie... Mai nimic, in realitate. :(((
      Iti multumesc, Carmen draga! 💕 Imbratisari si pupici de la trio pentru trio! ❤ 😘

      Ștergere
  3. Mai ieri vedeam titlul unei stiri sugerate - ca Pitestiul este (sau se pune, ca nu am citit articolul) pe lista pensionarii inainte de termen, fara penalizari. Cum de ce? Pai de prazul ala verde la al carui turnulet semet (alb rosu, cand este senin ) ma uit eu deobicei pe geam, cand dau sa admir Bucegii :))).
    Pentru cunoscatori, centraluta nucle de la Mioveni (ca eu credeam ca e doar institut de cercetari e partea a doua... ca am aflat ca e si furnizor de materie pentru centralute e partea a treia.. si ca se zvonea ca ar face si microcentralute tot aici, sper sa nu fie cazul).
    Ca doar nu or face pensionarile alea, daca le-or face, doar asa... de chichi..
    In fine.. verde ca prazul, cum zici tu. Sau mai bine nu... verde ca... orice altceva, nu de alta dar... prazul... sa lasam ca macar el sa mai fie comestibil :)))).

    Ne tratam cu panfletul.

    Ps: dar eu tot mi-am luat niste panouri solare micute la care imi incard beculetele - sunt o alternativa foarte buna cand nu am lumina, sau cand nu pot folosi lumina din diferite motive.
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i a buna faza cu pensionarea anticipata - si nu din cauza poluarii va fi, daca va fi. Am inteles - nu am studiat, inca, aceasta chestiune - ca trebuie sa se renunte la pensionarea anticipata, la "solicitarea U.E., daca Ro vrea bani.

      Aceste microcentrale nucleare (reactoare modulare mici = SMR) sunt o inovatie in materie. Americanii au obtinut autorizatia de a le construi dar pare ca si nu aceea de a experimenta pe teritoriul SUA. Ro va fi "pioniera" in materie. :(( (am scris un text pe tema in ian 2022). In Europa nu erau autorizate la inceputul lui 2022 - nu stiu cum o fi acum).
      Se vehiculeaza ideea de a planta aceste mini reactoare in zona minelor de carbuni care trebuie inchise pana in 2032 (parca), dar si Mioveni a fost amintita, la un moment dat, pentru a construi :modularele".

      Bine zici! 😊 Sa ramana prazul-praz! Ei ne aburesc ca energia-i verde ca prazul cand, de fapt, e verde ca... "verdele de Paris". :(

      Panourile solare pot da randament daca sunt de calitate, daca sunt montate asa cum trebuie, daca sunt "aerisite", daca "au parte de soare" suficient, daca, daca...
      Un amic de-al nostru si-a cumparat panouri solare sa-si puna pe casa... Vine mesterul sa le monteze si... aoleu! I-a spus omului ca nu-i va rezista acoperisul (casa fiind una veche). In curte nu le-a putut monta pentru ca ar fi trebuit sa taie toti copacii (inclusiv dintre cei ai vecinilor), sa nu-i umbreasca panourile si sa se "aleaga" cu o supraincalzire" a unor celule.

      Pupici! 💗

      Ștergere
  4. vax albina12 martie, 2023

    Excelent punct de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow - minunat pamflet !!!
    Ce pot să scriu după o așa minunată descriere a "gândirii verzi" implementată sau în curs de implementare ?!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment!
      ...Ca e vai de capul nostru cat timp prea multi vor continua sa inghita pe nemestecate ce ni se arunca... 😊
      Pupici! ❤

      Ștergere
  6. Hei! Cum iti e duminica?
    Vreau sa-ti las un link interesant:
    https://www.contributors.ro/cand-politicul-impune-stiintei-limita-de-temperatura-de-15c/
    Nu stiam autorul, insa o sa-l mai citesc. Toate subiectele devin ca niste ideologii imbecile. Si continui sa simt ca desi pe coperta sunt bani fara numar si putere, in spate mai este ceva, pentru ca altfel ar fi prea fracturata logica. E doar o opinie de duminica...
    Pupici si o saptamana dupa dorinta! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Duminica, frumos de tot - pana spre seara, cand PC a inceput sa faca pe nebunu'. 😊 Luni a fost frumos pana pe la ora 16, cand am eliberat gugustiucul si ametitul s-a dus unde-a vazut cu ochii si n-a revenit pana acum, la ora 8:30, lasandu-ma trista.

      Iti multumesc pentru articol - foarte interesant pusa problema.
      Inainte de acea conferinta de la Paris (2015), dar mai ales dupa, am citit multe articole pe tema... si, dupa 2020, nu ma mai mir ca numai anumite informatii, analize, sunt oferite multimii.
      Acest gen de manipulare, din dorinta unora (politicieni, de regula) de a se evidentia prin ceva si a altora ("stiintifici") pentru a-si asigura banii primiti de la guverne pentru "cercetare" afecteaza mai toate aspectele vietii oamenilor - mai putin in cazul celor care stiu adevarul (=una stiu/gandesc si alta livreaza publicului).
      Banii si puterea sunt - nimic mai mult n-ar prea avea ce sa fie. Chiar si determinarea oamenilor de a se baga singuri in custi (crezand ca o fac de buna voie, pentru binele propriu) tot la bani si putere ajunge si - probabil - la dorinta unora de a ramane in memoria colectiva cu ceva "special" (ca-i de bine sau de rau nu mai conteaza) = multi vor sa fie nemuritori si, deocamdata, asta e singura cale: ceva "special" de care sa le fie legat numele.

      Multumesc! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

      Ștergere
  7. E foarte dificil să vezi pădurea din cauza copacilor! Cam așa este omenirea în fața acestor probleme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un mare adevar, dar sunt si chestiuni in care ar putea vedea usor padurea, cei care vor s-o vada. Fiecare zona din lume (stat sau nu) are alte "caracteristici" in ceea ce priveste nivelul de CO2, de exemplu, nivelul de... orice si, logic (as zice), nu pot fi luate masuri uniforme, universal valabile, asa cum se procedeaza.

      Ștergere
  8. Es terrible cuando la política utiliza el medio ambiente como plataforma. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es. Parece ser a nivel mundial, y aquellos que se niegan a participar en tal "lucha por el bien del medio ambiente" son etiquetados como irresponsables, en el mejor de los casos.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  9. Scrisesem ceva aici. Sa verifici in spam, ca sa nu mai reiau. Pup.😚

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit; am publicat mesajul abia acum scurt timp.
      M-am gandit sa public mesajele si sa raspund "pe loc"; am constatat ca altfel ori uit ce mesaj am publicat (si ramane fara raspuns cand altele au raspuns) ori nu mai ajung sa raspund... Nu stiu cat de buna e 'metoda", dar sper sa reusesc sa raspund la toate mesajele (inclusiv la cele mai vechi).
      Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  10. Foarte interesant pamflet!
    Alături de Bani și Putere aș adăuga Orgoliul. Sunt surprins să constat cum se fac unii de râs pentru a fi un timp în atenția publică. Uneori e un fel de tribalism pentru publicitate în numele si renumele familiilor lor...
    Duminică plăcută!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.