2023-03-25

Fratii melci. Salvam papusi

Lumea – sau vremea – în care a fost teleportată era foarte diferită de a ei. Sesizase o diferență esențială, considera ea: femeile păreau a nu trăi în umbra bărbaților.

Copiii și jucăriile, deși altfel, erau copii și faptul o bucura, chiar dacă păpușile pe care le-a întâlnit erau elegante și mult mai frumoase decât cele considerate foarte frumoase în timpul ei. Ea, fiind una dintre acelea dorite de mai toate fetițele, se simțea puțin tristă pentru că aici era privită ca o ciudățenie. Cum ar fi privit copiii din timpul ei jucăriile de aici! Oh! Cât de mult i-ar plăcea să le vadă uimirea din ochii lor strălucitori. Era sigură că în foarte scurt timp și copiii aceia ar fi început să desfacă aceste jucării ciudate pentru a vedea ce au înăuntru. Da: copiii vor fi copii în orice timp, în orice lume – cu unele excepții, poate.

Cu o mie de întrebări în căpșorul ei, Vivi nu mai era sigură dacă a venit aici pentru a aduce un mesaj sau pentru a prelua unul. Oricum ar fi, când va fi timpul să plece, va avea ce povesti. Într-un fel, abia aștepta.

Descoperise o carte a cărei copertă i-a atras atenția. O carte de dimensiuni mari și prin comparație cu ea dar și prin comparație cu alte cărți: Trei povești minunate, de Regina Fabiola (copertă și ilustrații: Coca Crețoiu-Șeinescu)

Destul de greu, luptându-se cu paginile, a reușit să citească cele trei povești. Aproape epuizată de la întorsul paginilor s-a așezat pe un pled, să savureze cele citite, când – ce să vezi?! - de locul unde ședea se apropiau doi melci care păreau că se plimbă ținându-se de mână (dacă melcii ar avea mâini).

Vivi cu cei doi melci din material textil si cartea de povesti

Una dintre poveștile din carte era despre doi melci frați! Și iată, doi melci în apropiere, iviți de nicăieri! Nu-i mai părea ciudat pentru că totul în această lume era altfel decât în lumea de unde venea. A privit spre melci zâmbind, curioasă unde s-or duce și ce și-or zice... Dacă sunt cei din poveste știe, deja, despre ce e vorba.

melcii Kiyi si Yogo confectionati din material textil, unul langa celalalt

Poate doar i s-a părut, dar unul dintre melci – cel mărișor – a privit spre ea cu ochișorii lui bulbucați și i-a transmis că sunt frați și că merg în căutarea cuiva care i-ar putea ajuta să rezolve o problemă pe care o are frățiorul lui cel mic, Yogo.

Vivi și-a dorit, în gând, să-i poată ajuta, iar melcul Kiyi – așa se prezentase – a răspuns, înainte că ea să-și termine gândul, că nu îi poate ajuta, dar i-ar plăcea să-i însoțească, să mai schimbe o „vorbă” și, dacă va fi cazul, să-i protejeze după puterile ei.

Frații melci – Kiyi și Yogo – și-au văzut de drum însoțiți de Vivi.

Vivi cunoștea ce urma – îi era clar că frații melci sunt cei din povestea pe care o citise în cartea editată în anul 1976 și aleasă – de cine știe cine – să fie trezită la viață pentru etapa se conturează un personaj, din programul Salvăm păpuși desfășurat în țara Provocări verzi. Cum de știa ea despre program... Asta nu-i era prea clar, dar nici nu-și obosea mintea – ce trebuie să afle va afla, la un moment dat.

Cum am confecționat frații melci

Din resturile de material rămase de la covorașul împletit am decupat forma melcului, după desenul copiat din carte cu foaie de calc.

bucata de material textil in mai multe nuante de maro si imaginea unui melc pe hartie de calc

Am pus materialul în două și am tăiat; am cusut pe margine, am întors materialul pe față și am umplut forma cu melană. Ochii sunt lipiți pe bucățele de sârmă – la fel și antenele, care au la vârf mărgeluțe de nisip maro. Sârma am introdus-o la un capăt în material și am lipit-o, sa aibă rezistență. Am folosit marker permanent negru pentru linia de demarcație a pieptului și pentru gură.

12 comentarii:

  1. Doamne, ce melcisori simpatici ai confectionat! Ce inseamna povestile astea!
    Pana acum nu-mi trecuse prin cap sa fac un astfel de proiect. Arata foarte...a melci! Fain! Felicitari, Diana draga!
    Pupici si nu uita ca se schimba ora! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nici atat nu m-as fi gandit la un astfel de proiect! 😄
      Mi-a placut sa confectionez melcisorii si i-am lucrat cu drag, gandindu-ma la toti melcii dupa care ma aplec, pe strada, sa-i mut din calea talpilor oamenilor. 😊 Am fost tare bucuroasa cand am vazut ca am reusit ceva (oarecum) apropiat de model (hm. primul - cel marisor - e mai reusit decat al doilea).
      Initial am avut alta carte in minte (cu un pisoi si cu versuri) dar pentru ca nu am gasit-o mi-am amintit de melci. 😊 Si acum ma gandesc ca a fost fain ca nu am gasit-o pe aceea (pisoi am mai confectionat de-a lungul timpului)
      Multumesc, Suzana draga! Pupici! ❤ 😘

      Nu uit! Iar daca uit... se modifica ora automat pe telefon si PC iar eu... nici n-as sti daca n-as avea si ceasuri mecanice si/sau cu baterie. 😊

      Ștergere
  2. Ce carte frumoasa :O!!!!! Mi se pare atat de delicat desenul si oarecum cunoscut. Melcii acestia nu au casa! ? (sunt ca Limacsi oare?) Ma tot intreb daca am avut si eu cartea - o voi intreba mai bine pe Mami.. :))

    Povestea lui Vivi este absolut geniala (Vivi sa stii ca eu m-am straduit sa nu stric jucarii :D si daca cumva a avut loc vreun accident sa le repar!! :P).De fapt, pana sa vina suri mic, toate papusile erau imbracate si intacte, dupa... lacrimi si durere.. (in tabara reprezentata de ele si de mine... hahahaha poate si un pic de disperare). Dar na.. ce sa ii faci ca daca se uita la tine cu ochisorii ei.. ntz.. mai zi ceva.

    Povestea, revenind, e superba. Imi place atat de mult! Abia astept sa vad cum isi va continua aventura. Mai ales ca acum este insotita de cei doi frati. Ti-au iesit. Dar ti-au iesit atat de bine!!!! Imi place asa mult cum li se vad ochisorii :D. Sunt super draguti si haiosi. Si materialul este foarte potrivit!!

    Ma bucur mult ca ai reusit sa ii faci!! Si se pare ca toate am cam vrut sa facem un proiect (eu am avut vreo 3 sau 4 inaintea Ursului pe lista) si am ajuns sa facem cu totul altceva. Dar e fantastic cum se deruleaza aventura.

    Puuup si spor in continuare!!! 💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au, ei, o casuta pe undeva. ;)
      Sunt curioasa daca ai avut cartea - ar inseamna ca s-a reeditat si muuulti ani mai tarziu. 😊 Ar fi un fapt imbucurator reeditarea.
      Hahaha! Inteleg ca esti in "grupa" exceptiilor. 😊 Noi am cam desfacut tot ce se putea desface - unele le-am montat inapoi, unele n-am mai reusit. 😊
      Surioara era mai curioasa decat tine, deh. 😊 Si - chiar asa! - ai fi putut sa i te impotrivesti?! Stiu din experienta: nicio sansa! 😊
      Ma bucur sa stiu ca iti plac melcisorii si povestea! ❤ I-am lucrat cu drag. Mai am de scris textul pentru cele doua etape ramase si cred ca reusesc pana marti. Chestie: azi am scris textul cu "arial" si cand previzualizam postarea aveam surpiza sa vad mai multe "feluri" de litere, de diferite dimensiuni - am pierdut vreo doua ore numai sa "scap" de bazaconie. 😂 De ce sa fie simplu daca poate fi complicat?!
      Si eu m-am gandit ca nu sunt singura care am avut un gand si am facut alta. Farmecul jocului! 😊 Mergem unde ne duce povesta. 😊

      Multumesc, draga Rux! Spor si tie! Pupici! 💗

      Ștergere
  3. Me gusto mucho el cuento y me enamore de esos tiernos caracoles. Te quedaron geniales. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Me alegra saber que te gusta el cuento y los caracoles! Gracias!
      Te mando un beso.

      Ștergere
  4. Ce drăguți sunt melcii tăi! Sunt foarte reușiți! Felicitări! Spor în tot ce ți-ai propus!😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela!
      Spor si tie in ceea ce-ti propui! ❤ 😘
      Saptamana frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. Minunata si continuarea povestii, dar minunati sunt si cei doi noi sositi in poveste! Ce idee colosala! Doi melci frati 😍💞
    Foarte foarte reusiti! Felicitari Diana draga!
    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Trio 😘😘🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru complimente, Carmen draga! 💕
      Asa e povestea: cu doi melci. 😊

      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 💞 😘

      Ștergere
  6. Kiyi și Yogo sunt absolut adorabili. Cu siguranța nu am avut cartea asta, deși mi-aș fi dorit. Nici nu mă nascusem când s-a editat aceasta. Arata absolut minunat, ai păstrat-o bine.
    Felicitări și pentru poveste, îmi place mult cum ai introdus-o pe Vivi in povestea celor doi frați.
    Spor la temele următoare( cele din aprilie, că pe martie am văzut ca ai terminat- mă duc acum să văd cum continua aventura)

    RăspundețiȘtergere
  7. Deși pe la mine în grădini am melci "fără număr", îmi plac melcii tăi ! Ai mei sunt de la țară, ai tăi par intelectuali 😇 (poate li se trage de la foaia de calc...)
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.