2015-02-10

Femei importante si pline de fumuri

Femei care se cred importante…
Inca vad pe strada destul de multe femei care-si aprind tigara cu dezinvoltura de parca ar vrea sa dovedeasca celorlalti cat de sigure sunt pe ele, cat de importante sunt ele prin faptul ca-si manifesta independenta in astfel de moduri.

N-o sa va spun ca fumatul dauneaza sanatatii - desi o face! ;) - si nici n-o sa va spun ca se ingalbenesc tenul si dintii - desi se intampla ;) - dar o sa va informez (ce daca nu va intereseaza?!) ca sunt iritanti cei care fumeaza pe strada.

Am inteles ca e o manifestare a independentei - ce fel de independenta ar putea dovedi dependentii de tutun n-am idee! - dar ce vina au nefumatorii obligati sa inhaleze fumul emanat de unii care-s asa de independenti incat nu se pot abtine de la o tigara nici cand sunt pe strada, in statia de autobuz sau in alte locuri publice unde-i obliga pe ceilalti sa le suporte independenta?

In zona unde locuiesc sunt magazine la parterul blocurilor si adesea vad tipe importante - si independente, desigur - care nu se pot abtine nici cand semneaza delegatia soferilor a caror marfa o preiau. Stau cu cotul indoit, cu tigara tinuta intre degetele perfect intinse, tragand din pai si sufland fumul spre sofer - unii dintre soferi sunt nefumatori... Chiar fumatori de-am fi cu totii pe multi ne-ar deranja sa inhalam fumul fumatorilor care nu tin cont de nimeni cand le arde buza.

Am vazut femei care fumeaza de zor impingand caruciorul in care au copilul. Se mai apleaca si asupra copilului, sa-i aranjeze paturica sau sa-i puna in gurita tetina care a alunecat. Si nu-s singure acestea, sunt cu cel putin o prietena care si ea impinge caruciorul in care-si plimba copilul si amandoua (uneori sunt chiar trei) ocupa un intreg trotuar (trotuarele nu mai sunt la fel de late cum erau odata sau cum ar trebui sa fie pentru ca trebuie multumiti si soferii); n-ai cum sa treci de ele altfel decat coborand pe carosabil sau calcand in iarba (dupa ce a plouat e destul de nasol sa pasesti prin noroi) ca - deh! - femeile acelea sunt singurele care au copii in carucior si toti trebuie sa sarim in noroi pentru ca ele sa defileze pe trotuare. Cand esti tanar ti-e mai usor sa le ocolesti dar varstinicii cu bastoane si / sau bagaje intampina cateva probleme. Dar e semn bun: acele femei vor creste copii la fel de educati ca si ele... Vai de viitorul celor care vor fi educati de oameni care stiu ce inseamna bun simt. 
N-o sa inteleg de ce unele dintre femeile care-si plimba copiii in carucioare au impresia ca sunt singurele mame din lume si totul le este permis. Si n-o sa inteleg nici de ce nu pot renunta la tigara atunci cand isi plimba copii in carucioare (sau nu). Dupa ce ca nu le poti ocoli daca esti in urma lor, mergand in pas de melc, mai esti si obligat sa inhalezi emanatiile lor gudronate.
Nu zic sa nu se plimbe, dar sa arate putin respect si celorlalti si cat merg pe trotuare inguste (e inerent in RO) sa se insire una in spatele celeilalte si cand locul se largeste n-au decat sa se labarteze si ele. Dar la tigara ar putea renunta, ma gandesc... Macar in preajma copilului.

Vanzatoarele de prin magazine - de cand exista stupida lege cu interzicerea fumatului in locuri publice (desi nu vad cum ar fi public spatiul budei din magazine) - fumeaza in faţa magazinului si fumul se duce ori in nasul (apoi in plamanii) celor care trec pe acolo ori in apartamentele celor care au ferestre deasupra acestor magazine.
Paranteza: Ati observat cat de stupid sunt gandite blocurile? Cu magazine la parter, ca si cum cei care le-au construit au urmarit ca locatarii acelor imobile sa n-aiba liniste... Acum mai dau „edilii” si aprobari pentru baruri si restaurante la parterul blocurilor! Cand totul se reduce la bani ce mai conteaz linistea si - implicit - sanatatea cetatenilor? Nu-i hilar?! Cica se investesc miliarde in prevenirea bolilor dar... fac pe dracu-n patru sa distruga sanatatea cetatenilor. Sa nu ziceti ca nu-i stresant sa auzi betivi guralivi, manele si chiote la max, incarcarea-descarcarea marfurilor, strigatele incarcator-descarcatorilor, zdranganitul ambalajelor si sa nu ziceti ca nu-i la fel de stresant sa inhalezi fumul tigarilor altora...

Desigur ca si barbatii fumeaza pe strada si sunt la fel de enervanti dar aici am vrut sa accentuez gestul dizgratios al femeilor care fumeaza pe strada si daca o fac pentru a-si dovedi independenta (sau, mai rau! „egalitatea” cu barbatii) sa se mai gandeasca. 

(text preluat de pe un blog pe care îl voi şterge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.