2015-02-28

Pisica in expresii. Zicale cu pisici

Originea unor expresii

A trai sub piciorul pisicii inseamna a permite cuiva sa te controleze. Expresia isi are, probabil, originea in jocul pisicii cu soarecele, inainte de a-l ucide.

Curiozitatea a omorat pisica - poate deveni primejdios daca investighezi prea departe. Oricine a vazut o pisica incercand sa treaca pe partea cealalta a unui drum foarte circulat intelege sensul expresiei.

Pisica e unul dintre animalele foarte curioase si care pare ca vrea sa experimenteze totul. Expresia se utilizeaza atunci cand vrem sa atentionam pe cineva sa fie atent cand se aventureaza prea departe.
Se spune ca initial expresia a fost grija a omorat pisica si isi are originea in sec. XVI - a-ti face prea multe griji poate duce la boala si chiar la moarte timpurie. Ideea era ca despre pisica se stie ca este foarte atenta si precauta. Mai apoi, “grija” s-a transformat in “curiozitate”.
Mai multe amanunte despre originea expresiei veti descoperi pe blogul Zinei:
https://povestiripescurt.blogspot.com/2018/12/citate-favorite-92-curiozitate.html

Pisica moarta. Sintagma se refera la situatii in care ceva nu pare in regula. Expresia ar putea sa-si aiba originea in pescuitul de somn (peste), unde plasele se verificau zilnic iar daca se intampla sa existe un peste (somn) mort insemna ca ceva nu e in regula. Termenul se mai utiliza si pe la mijlocul anilor ’70, in cazul ascultarii telefoanelor - atunci cand erau ascultate se auzea un declic usor iar unul dintre vorbitori il avertiza pe celalalt ca exista o pisica moarta pe fir, ceea ce insemna ca discutiile confidentiale trebuiau evitate.

A arunca pisica moarta in curtea altuia inseamna a arunca vina pe altul sau a pasa altuia o problema dificila, o chestiune "spinoasa".

Sunt mai multe moduri de a jupui o pisica, adica exista mai multe moduri in care poate fi realizata o sarcina, rezolvata o problema.

Originea expresiei pare sa fie legata tot de pescuitul de somn - pestele trebuie jupuit de piele inainte de a fi gatit pentru ca are pielea tare.

Pisica cu noua cozi e (si) un bici; de fapt, un dispozitiv cu noua curele grupate cate trei si care se utiliza in special pentru pedepsirea marinarilor. Expresia provine de prin 1700, iar pedeapsa a fost abolita in randurile marinei in 1881. Se presupune ca legenda celor noua vieti pe care le-ar avea pisica ar veni de la faptul ca cineva care supravietuia unei asemenea pedepse avea noua vieti. Curelele acestui dispozitiv, se zice ca ar fi fost la inceput din piele de pisica.

Unele franghii folosite pe nave erau numite “pisicile” si erau alcatuite (rasucite) din trei, sase sau noua fire; cand o astfel de franghie se desprindea si atingea vreun marinar acesta spunea ca a fost zgariat de “pisica navei”.

A trage mâţa de coada inseamna a munci din greu, a o duce greu. Expresia e folosita adesea la adresa celor care lenevesc, pierd vremea, nu au nimic de facut dar, de fapt, sensul corect este de a munci din greu. Probabil ca originea expresiei are la baza reactia pisicii cand e trasa de coada: se intoarce brusc si musca sau zgarie, ceea ce e foarte dureros, sau in aceea ca pisica se agata cu ghearele si pace buna de a reusi sa o tragi de acolo sau, poate, se spune astfel pentru ca e greu sa determini o pisica sa te urmeze.

Expresia mi-a amintit-o shakuka.

Mâţa blânda zgârie rău se spune despre oamenii in aparenta buni, cu infatisare inofensiva, dar cu fire plina de venin. Mâţă blânda se spune omului fatarnic, deoarece se stie ca pisicile, desi traiesc in imediata apropiere a oamenilor, pot reactiona salbatic atunci cand sunt in pericol, in special, sau in perioadele de imperechere.

A se uita ca mâţa in calendar inseamna a nu pricepe nimic, a fi cu totul strain de o problema, de un subiect.

Ca o mâţă plouata se spune cuiva abatut, descurajat, fara chef; rusinat, umilit, deoarece pisicilor nu le place apa, in general, desi stiu sa inoate (rare sunt cele carora le place in apa). Atunci cand ploua pisicile stau, de regula, ascunse.

Faci o pisica sa râda. Expresia se refera la ceva foarte ridicol, prostesc: pisica nu râde.

Traiesti o viata ca a cainelui cu pisica - te certi tot timpul. Fraza a fost inventata de Thomas Carlyle, in opera epica despre viata lui Frederic cel Mare.

Multi oameni contrazic aceasta expresie deoarece detin caini si pisici care traiesc in deplina armonie.

A se stupi ca pisicile inseamna a fi in relatii foarte proaste cu cineva; a se certa, a se insulta. Pisicile sunt extrem de violente atunci cand isi apara teritoriul sau lupta pentru suprematie in perioada imperecherii: se musca, se zgarie, se scuipa. Cand se spune despre pisici ca se stupesc inseamna ca isi incordeaza (arcuiesc) corpul intr-un gest de aparare sau de atac, insotit de un pufait specific.

Uite ce-a adus pisica! O expresie usor peiorativa cu privire la sosirea cuiva. Expresia face trimitere la tendinta pisicii de a-si aduce acasa prada “zdrentuita” dupa joaca dinaintea gestului final.

Morala unei pisici vagaboande si scrupule de sarpe - se spune despre oameni imorali si fara scrupule.

Cu mâţa-n sac (te-am prins cu mâţa-n sac) - expresia isi are originea in Anglia medievala cand negustorii vindeau purcelusi in piata si pentru a le fi cumparatorilor usor sa-i transporte ii puneau intr-un sac. Dar negustorii necinstiti inlocuiau adesea purcelusul cu o pisica mare. Cumparatorul vedea ca misca ceva in sac dar nu vedea ce, insa, uneori, ii simtea ghearele prin sac. Expresia originala, englezeasca, se refera la “saritura pisicii din sac” - atunci cand cumparatorul desfacea sfoara pisica sarea la propriu din sac.

Explicatia este: te-am prins cu minciuna!
Din aceasta “istorioara” porneste si sfatul de a nu cumpara un porc pana nu-i vedem râtul.
Si tot de aici deriva si expresiile a cumpara/a lua mâţa in sac, adica a nu sti ce cumperi/iei; se spune despre un lucru pe care nu-l cunosti pana nu intri in posesia lui.

Pe intuneric toate pisicile sunt gri - Benjamin Franklin a intocmit o lista cu motivele pentru care poti iubi o femeie in varsta; aceasta fraza se regaseste acolo. Azi, expresia e utilizata cand se doreste accentuarea faptului ca nu exista nicio diferenta.

A se invârti ca pisica in jurul oalei cu smantana inseamna a da tarcoale unui lucru sau unei fiinte care ii place. 

A se uita ca mâţa la peşte, adica a privi cu lacomie (desi ideea ca pisicilor le place foarte mult sa manance pesti nu e tocmai corecta; pisicile sunt mai tentate sa se joace cu pestii si mai putin sa-i transforme in hrana). 

A călca in urme de pisica stearpa, adica a fi indragostit; se stie ca pisicile fata, in medie, cinci pui la o gestatie.

A fi invatat ca mâţa la lapte, adica a fi rau invatat, a avea un obicei prost.

A se invârti ca mâţa pe langa blidul cu păsat s-ar traduce prin a evita rostirea adevarului.

Umbla ca mâţa pe langa laptele fierbinte se spune atunci cand cineva doreste ceva de care, totusi, se teme.

A trăi ca mâţa pe rogojină inseamna a o duce rău - pisicilor le plac locurile la inaltime, calde si moi.

A nu avea nici mâţa la casa inseamna a fi foarte sarac.

A păţi cinstea mâţei la oala cu smantana, inseamna a fi batut; gospodinele "arunca" dupa pisica pe care o gasesc la oala cu smantana.

A rupe pisica-n doua inseamna a fi voinic, energic, hotarat, curajos, dar si a te invoi la pret cu cineva.

A-i oua si mâţa inseamna a fi un om foarte norocos.


Sursa foto: Brasov, orasul sufletului meu, albumul “Animale. De pe la noi”.
Surse de inspiratie:
https://user.xmission.com/~emailbox/phrases.htm
http://www.knowyourcat.info/lib/catinenglish.htm
http://www.infoportal.md/dex/mata

Am mai scris despre pisici:
Pisici din filme (I)
Pisici din filme (II)

18 comentarii:

  1. si "a trage matza de coada" - adica a pune la treaba :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Multumesc! Am trecut-o in postare! Tocmai pe aceasta s-o uit?! :)

      Ștergere
  2. Nu m-as fi gandit sa alaturi aceste expresii !Frumos si realist. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu! :) Zilele trecute a-a rugat o prietena sa o ajut pe fetita ei la o lucrare despre pisici, in care sa adune si cateva proverbe, cateva zicale s.a.m.d. Asa mi-a venit ideea (desigur, lucrarea copilei nu e asa de aglomerata cu expresii). :)
      Multumesc!
      Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  3. unele nu le stiam :)))
    mai pui poze de acasa? :) doar prin vara o sa ajung si eu....uuuuf!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Corect!
      Vreau sa mai postez poze, dar n-am o idee despre ce anume sa scriu, avand in vedere ca pozele le iau (cu acordul autorului) de pe pagina de FB "Brasov, orasul sufletului meu" - sunt poze faine, din toata zona orasului, impartite in albume.

      Mai e putin pana la vara - dar ce mult mai e cand ne da tarcoale dorul! :)
      Sa fiti sanatosi, sa va impliniti visul.

      Ștergere
  4. superb articol! :)) ce fain ai explicat fiecare din expresii ☺
    asa este, comportamentul mâtei este un mod uzual de comparatie folosit de bipezi, în anumite situatii :))
    Fotografiile pe care le-ai selectat sunt arta! Pisicile sunt fascinante!
    Pup draga mea. Un weekend minunat sa aveti ♥
    PS: Despre mâta neagra, vrajitorii, ghinion si superstitii nu ai pomenit ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga! Asa de mult mi-a placut sa adun aici aceste expresii incat am neglijat altele. :) Si cate expresii mai sunt in legatura cu pisica!

      Am amintit despre pisici si superstitii in alt text:
      http://diana-kundalini.blogspot.ro/2012/08/pisicile-si-superstitiile.html
      multe-multe sunt si superstitiile despre pisici, semn clar (as zice) ca pisicile sunt fascinante. :) Si mie imi plac, si le gasesc fascinante!

      Multumesc pentru urare, la fel!
      Imbratisari cu drag de la trio!

      Ștergere
    2. pentru ca si eu iubesc pisicile, am "furat" tema de la tine si am pus si eu câteva poze cu mâte ;) (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2015/02/oscar-lizi-company.html)
      pupici de la duo pentru trio ♥

      Ștergere
    3. Tocmai am trecut pe acolo si mi-am latit zambetul si mai mult (o sa-mi ajunga gura pana la urechi de la zambet!). Sunt superbe!
      N-ai "furat" nimic! :)) Sau... sa tot "furam" idei cu si despre pisici! :) A! Am mai rasfoit acum blogul tau si am revazut pozele in care esti cu acel catelus in brate si cu Helmut plimbandu-l... Foarte faine si acele scene! :)
      Pupici de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  5. Ce de expresii! Nu le ştiam pe toate, sărut mâna.
    Weekend frumos să ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. fara sa fi vazut postarea ta azi am pus un clip cu un mat tare haios, apoi am vazut si la Carmen o colectie adorabila de pisici...tare imi sunt dragi :*
    uite in cate feluri poate fi prezenta pisica:))
    stiam multe dintre maxime dar pe altele nu, in plus tu ne-ai si explicat ce si cum...cu toate ca eu stiam ca noaptea toate pisicile sunt...negre :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea mi-a fost inspirata de o lucrare pe care a trebuit sa o faca fiica unei prietene - si asa am ajuns sa caut "zicale cu pisici". Si, uite asa, invat ceva nou si tot... degeaba! :))

      Am vazut clipul :) E hazliu tare pisoiul. iar baiatul care-l hraneste a gasit lipiciul perfect pentru fete. :)

      Da, toate pisicile sunt negre stiam si eu! Probabil ca s-a "transformat" din gri in negru, ca si in cazul curiozitatii pisicii: mai intai se zicea "grija" apoi "curiozitatea" a omorat pisica. :) Dar cine mai stie?! :)

      Ștergere
  7. La mulţi ani de Mărţişor! O primăvară minunată, cu sănătate şi numai bucurii, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex!
      Minunata primavara sa ai!
      Sanatate si multe-multe impliniri! Sa fiti sanatosi!
      Zile fericite va doresc, cu drag!

      P.S. A fost necesar sa restrang posibilitatea oricui de a scrie comentarii pentru ca era blogul plin de "anonimi" :(

      Ștergere
  8. Multe nu le stiam, de aceea iubesc eu limba noastra, e plina de astfel de expresii.O PRIMAVARA MINUNATA SA AI, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel, Ella!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.