2015-02-26

“Sfintii parinti” si animalele

Citind comentariile de la postarea Miercurea fara cuvinte! cineva mi-a trimis un link. Dupa ce am citit nu m-am putut abtine si am tastat cu cea mai mare viteza de care sunt capabila. N-am stat prea mult sa reeditez vreo fraza sau propozitie, ci am scris  cu patima pe care o blameaza unii de-si zic sfinti parinti, si acolitii lor.

Un fel de replica adresata celui care a postat acel text scris de… un sfant si a celor care cred la fel ca aceia. In text sunt si unele observatii de bun simt, dar prea multe mi se par exagerate, mi se par ipocrizii.
In textul urmator ma refer la unii sfinti parinti, nu la toti – sunt preoti (e diferit de “sfinti parinti”) care au botezat caini (si aici e o exagerare insa am amintit faptul pentru a se intelege ca exagerarile nu-mi plac in general, nu doar in materie de religie). 

Textul integral e la adresa:
http://www.laurentiudumitru.ro/dragostea-pentru-animale.php
Acel text poate fi (cred ca este) interpretat gresit de prea multi oameni si pare sa aiba menirea (nefasta) de a imparti oamenii in tabere adverse.
*
Citez: Mai rau si vrednic de plans este sa vedem omul, cununa creatiei, menit sa fie slujit de animale, slujind el celor fara de constiinta morala, el facandu-se cu voie rob acestora. Extremele se intalnesc. Ridicol si caraghios este peisajul doamnelor si domnilor (altfel de respectat) executand corvoada de a "scoate in lesa" sau chiar purtat in brate un animal impapusit ca sa-si faca programul de miscare" sau cele naturale. De fapt, animalele in cauza sunt numai obiectul patimii (zoolatrie) al carui subiect este omul si care slujeste in fond acestui viciu starnit si intretinut de sarpele cazut.

I-auzi! Omul care iubeste animalele e sclavul acestora! Hm… Păi, pentru ca unii sfinti parinti (parintii cui, de fapt?!) sa aiba cu ce se ghiftui cineva trebuie sa aiba grija de dobitoace; nu?! Trebuie sa le hraneasca, sa le spele, sa le duca la pasune (adica sa le plimbe) si se poate face asta cu pasiune. Ca pe unii sfinti parinti ii da afara din biserica aceasta constiinta morala de care fac atata parada! Ei sunt bine multumesc, serviti de enoriasi…
Ridicol si caraghios e cel care “scoate in lesa” un animal. Trebuie sa fie ridicol tare sa ai un scop cand te plimbi – medicii recomanda plimbari zilnice de circa 30 de minute, pentru o buna conditie fizica; un animalut e indicat pentru oamenii singuri... Si de ce ar fi corvoada?! Ah! Desigur, unii sfinti parinti ar vrea ca toti acestia sa se plimbe zilnic la biserica si sa faca genoflexiuni, sa dea din maini lasand bani in cutia milei, sa treaca pe sub masa, sa umble in coate in jurul bisericii (o multime de chestiuni care nu-s amintite in Biblie). N-am vazut vreun popa sa mearga in patru labe impreuna cu enoriasii (daca n-am vazut nu inseamna, totusi, ca nu exista), dar am vazut o multime de popi grasi acoperiti de straie lungi si care dadeau senzatia ca de-i impungi cu degetul isi iau zborul ca un balon intepat cu un varf de ac. Adevarati asceti, ce mai!

In cinstea si curatenia sufletului si mintii lor nu-s capabili unii sa foloseasca notiunea “oameni” in loc de “domni si doamne”, parca accentuand o diferenta care se perpetueaza din mosi-stramosi.

Citez: Sufletul (sublinierea imi apartine) animal detine numai ceea ce Sfintii Parinti au numit putere pasiva in care, pe langa puterea vitala (in baza careia sufletul isi zamisleste trupul si il intretine viu) intra doar dorinta si pofta. Dintr-un astfel de suflet lipsesc puterile care il fac pe om ipostas al unei constiinte de sine statatoare, o persoana: puterea duhovniceasca, puterea contemplativa, puterea rationala. Orientand dragostea noastra spre oameni, o orientam spre Dumnezeu in mod direct decat canalizand-o spre restul creatiei, caci numai in fiintele umane Il putem gasi salasluit pe Hristos.

Luand ad litteram ce scrie mai sus inteleg de ce doar catorva le pasa ca se defriseaza in draci, ca se vaneaza in draci, ca se multe alea in draci in dauna Creatiei pe care, cica, o respecta si-o iubesc.
Nu-mi amintesc ca in Noul Testament sa scrie ceva despre… sfintii parinti care fac “legea” dandu-si cu parerea despre ce-a vrut Dumnezeu. Imi amintesc chiar cum Isus voia sa darame Templul, pentru ca devenise casa de negustori – ceea ce sunt azi bisericile: pelerinaje ortodoxe, lumanari, fel si fel de fotografii, padurile pe care le taie pentru profit s.a.m.d.
Sa-mi fie cu iertare, dar nu ma intereseaza ce spun sfintii parinti. Cine a zis ca-s sfinti?! Sunt declarati sfinti pentru ca au facut o scoala de profil?! Sunt sfinti parinti pentru ca sunt serviti de oameni pe care ii numesc enoriasi?! Sunt sfinti parinti pentru ca ei sunt imbuibati si mii de oameni mor de foame?!

Citez: Ne referim la cei care, traind intre oameni aflati in nevoi, intorc spatele acestora si isi focalizeaza dragostea in mod generos catre animale ce le satisfac placerea egoista. Daca ar ajuta constant un copil orfan sau un batran neputincios, nu si-ar satisface o placere si ar implini faptele milei trupesti si sufletesti. Dar, ce poate fi mai neplacut pentru omul robit decat sa implineasca poruncile divine? Ar fi de apreciat, cel putin apelarea la solutia ajutorului indicat (prin sprijin financiar acordat unei institutii de caritate), din banii care prisosesc sau sunt cheltuiti pentru scopuri zoolatre.

Scopuri zoolatre! Cu cata ipocrizie dulceaga critica unii pe cei care iubesc animalele… Pai daca n-ar fi acesti oameni iubitori de animale probabil ca Terra ar fi azi populata numai cu oameni si sfinti parinti.
Sunt criticati iubitorii de animale ca nu ajuta financiar un batran neputincios, un orfan… Poate ca omul acela nu are banii necesari pentru a ajuta orfanii si batranii neputinciosi. Un animal il poti hrani chiar si numai cu resturile ce raman de la masa ta si il poti lasa sa doarma pe un preş, nu trebuie dus la scoala etc. – nevoile unui orfan sau ale unui neputincios sunt mult mai mari si e probabil ca nu-si permite, financiar, orice iubitor de animale sa ajute, dar tot se intereseaza si de oameni. Sunt multi iubitori de animale care nu-si neglijeaza vecinii oropsiti de soarta ci ii ajuta dupa posibilitati, pe cand un popa caruia i se cere ajutorul spune ca nu poate face nimic…
Iubitorului de animale ii spune un sfant parinte sa dea banii, ajutorul, dragostea, catre cei neajutorati. Dar ei, sfintii parinti, n-ar putea da neajutoratilor banii pe care-i cheltuiesc pe straie aurite si odoare care zac prin cladiri imense, pe picturi care acopera ziduri, pe masini de lux care consuma la 100 de km parcursi cat consuma intr-o luna un microbuz care duce niste copii la scoala s.a.m.d.? Ei chiar ar face diferenta in comparatie cu un amarat care n-are dupa ce bea apa dar gaseste cateva resturi si pentru un caine costeliv care-i tine de urat si de cald in zilele si noptile petrecute sub cerul liber. Unii sfinti parinti stiu sa dea sfaturi altora dar ei nu se apleaca asupra celor nevoiasi nici chiar atunci cand acestia plang ca nu au bani sa-si ingroape mortul.
Scarbosi sunt ipocritii! Scuzati-mi expresia ortodoxa.

De unde atatia sfinti parinti cand in Biblia pe care o interpreteaza care mai de care dupa interese scrie clar, in Epistola Intaia catre Timotei a Apostolului Pavel: Căci unul este Dumnezeu, unul este si Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni: omul Hristos Iisus (1 Timotei 2:5)?! (aici ar fi mai multe de lamurit, dar nu e locul).

Din punctul meu de vedere credinta e una, religia (dogma) e alta si ipocrizia n-are loc nici in credinta nici in religie. 

22 de comentarii:

  1. Corect! Si mai scrie in biblie "Scoate intai barna din ochiul tau si pe urma vei vedea deslusit sa o scoti pe a aproapelui" ( citat aproximativ din memorie), acesti auto-intitulati "sfinti parinti" ar trebui sa-si vada intai de cheltuielile lor absolut ne-necesare (ca pentru straiele si masinile de care aminteai dar si alte lucruri) si sa le elimine pentru a da saracilor alora de care amintesc si mai ales, sa nu impovareze saracii cu cheltuieli care tin de tot felul de datini neintemeiate biblic (ma refer la pomeni, acatiste si alte chestii pentru care oamenii platesc).
    Un pet are si rol terapeutic pentru oamenii depresivi sau anxiosi, cum poate sa stie "sfantul parinte" care e motivul pentru care omul tine animalul respectiv. Iar atasamentul fata de animale nu este deloc zoolatrie, aceasta ar insemna sa i se inchine animalului, sa-i aduca rugaciuni, sa-l creada o zeitate, ori n-am auzit niciun detinator de animale din zona noastra sa faca asta.
    E trist ca oameni care nu trec prin filtrul ratiunii mesagele de genul acesta, le iau automat de bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trist mi se pare si mie ca prea putin ajung sa treaca prin filtrul gandirii ceea ce citesc si sa-si puna si unele intrebari. Pentru ca nu scrie nicaieri sa ne judecam aproapele pentru alegerile pe care le face – eventual sa incercam sa-l “indreptam” daca ni se pare ca greseste, dar sa nu aruncam piatra. Dar atunci cand "sefii" arunca piatra la ce ne putem astepta de la cei care nu-si amintesc: “El S-a ridicat si le-a zis: Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra” […] (Evanghelia dupa Ioan, 8:7)

      Dumnezeu i-a dat omului puterea de a stapani peste animale si i-a cerut sa aiba grija de ele (scrie in Facerea /Geneza). De ce ar fi gresit ca omul sa-si faca siesi un bine si sa aiba un caine (de exemplu) care-l ajuta in anumite afectiuni (mai ales psihice – e recunoscuta binefacerea asupra copiilor autisti, asupra varstnicilor singuri si multe altele), ii ajuta sa socializeze, pe cei timizi… Putini sunt oamenii care iubesc un animal mai mult decat ar putea iubi oamenii… si de ce, acestia, or fi ajuns sa afirme aceasta?! Oare nu pentru ca au avut parte de oameni care i-au distrus increderea ca omul poate fi si bun?! Animalul nu se uita chioras ca nu ai maturat in casa, nu-l intereseaza ca esti murdar sau sarac… Animalul doar te iubeste cand, poate, oamenii trec pe langa tine pe strada si mai si rad de tine daca ai vreun defect fizic…
      Si chiar daca esti sanatos tun: un animalut te va tine departe de depresie… Oamenii se cam feresc de semenii lor tristi, depresivi…

      Ștergere
  2. Mai bine ii slujesc motanelului meu, el macar e multumitor si prin felul lui jucaus ma face sa trec mai usor peste durerile zilnice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Motanel! :) Sa-ti traiasca!
      Cu adevarat, recunostinta animalutelor nu cunoaste limite! Ele nu te ocolesc dupa ce le faci un bine si nici nu te "injunghie" pe la spate! :)

      Ștergere
  3. Diana.......nu am avut răbdare să citesc link-ul....dar să știi ca eu sunt fată de preot și îți dai seama că nu pot aprecia prea mult articolul.... În primul rând NU ORICINE e în stare să interpreteze Sfânta Evanghelie, credincioșii ar trebui să o citească după niște rugăciuni (nu contează ce fel de rugăciuni, și rugăciunea lui Hristos). Nu e păcat să iubești un animal, dar e păcat să îl iubești la modul pătimaș, să îi închini viața... Mama mea este revoltată de faptul că multe femei ies pe afară cu câinii când ar putea să dea viață unor omuleți, de exemplu. Există Sfinți Părinți care au avut animale "de companie" ca să folosesc un termen mai ușor. Există Sfinți Pustnici care au trăit cu leii. Când eram mică aveam o carte cu un astfel de Sfânt.

    Sfinții Părinți nu au numele ăsta din întâmplare. Te-ai spovedit vreodată din toată inima? De spovedit, multă lume s-a spovedit, dar mulți nu își mărturisesc toate păcatele și asta le face și mai rău. Mai citește viețile Sfinților, mai cercetează câte un CĂLUGĂR, dacă PREOȚII TE SCÂRBESC. Nu e bine să judeci, mai ales oamenii bisericii. Ai avut tu vreodată ispite câte au avut ei? Nu. Nu se compară ispitele mirenilor cu cele ale preoților și călugărilor. Nu vorbii despre lucruri Sfinte dacă nu știi. Îmi pare rău că trebuie să îți aduc atâtea argumente contra, dar eu țin la religie. Poate nu mă pricep bine să scriu aici ceea ce trebuie, dar greșești. Prin articolul ăsta mai și smintești lumea. Sper să reflectezi puțin asupra lucrurilor astea, deși știu că e foarte greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, tu ai dreptate si eu am dreptate.
      Dupa cum am si scris: articole ca cel pe care l-am primit “in dar” sunt menite sa dezbine.
      Nu stiam ca Evanghelia trebuie interpretata; stiam ca Biblia e Cuvantul Domnului si e scrisa pe intelesul tuturor. Niciun apostol n-a numit “preoti/predicatori” si mai stiu eu ce pe unde a trecut – le-a vorbit oamenilor prezenti pt ca acestia sa transmita mai departe invataturile. In plus, ce mai trebuie explicat pt “iubeste-ti aproapele” si altele de gen, la fel de clare?

      Vezi?! Cum sa fie un crestin revoltat ca o femeie plimba un caine si nu face un copil?! Poate femeia aceea nu poate avea copii; poate are o boala genetica ce ar putea fi transmisa copilului; poate nu a intalnit un barbat care sa o iubeasca si pe care sa il iubeasca; poate i-a murit un copil si nu mai are curaj sa nasca unul; poate stie ca situatia financiara nu-i permite sa creasca unul; o multime de “poate”.Care crestin adevarat isi permite sa judece pe cineva pt alegeri?

      In articol scrie zoolatrie! E fals total, pt ca n-am vazut proprietari de animale care sa se inchine la ele sau care sa-si neglijeze copiii in detrimentul necuvantatoarelor.

      Stiu de ce se numesc “sfinti parinti” dar nu stiu de ce jignesc, practic (nu doar in acel articol), pe cei care se cunosc pe sine si stiu ca nu pot fi responsabili pt o fiinta umana dar se descurca cu o alta vietate. Sunt oameni care isi recunosc limitele.

      NU ma scarbesc preotii! Ma scarbeste ipocrizia (preotii ipocriti, care traiesc in huzur si dau sfaturi despre cumpatare si spun ei pe cine, cand, cum sa iubeasca cineva)! Ca ipocrizia “vine” (si) din partea UNOR preoti e altceva. Cunosc doi preoti pe care ii respect foarte mult si cu unul dintre ei am discutat adesea, inclusiv chestiuni legate de celelalte religii. Am intalnit insa si preoti foarte rai si lacomi…

      Preotii sunt tot oameni si oamenii – toti – sunt supusi ispitei. Spune-mi la ce ispite au fost supusi si iti pot spune da sau nu. :)

      Nu cred ca smintesc pe cineva sau… smintesc in aceeasi masura in care smintesc si articolele despre care zic aici… :)

      Eu tin la credinta, cu dogmele nu prea ma impac. :) Deci nu e greu deloc sa reflectez la ceea ce imi scrii – si iti multumesc pentru atentia ta si pentru explicatii.

      Ștergere
    2. Păi apostolii au făcut preoții...Adică ei au luat puterea să le dea numele ăsta, să le dea Har etc. Nu s-au găsit niște oameni să se facă ei oamenii bisericii! :)

      Uite o ispită destul de comună, să zic așa: te chinuiesc noaptea diavolii? :)

      Mami nu judecă nici ea pe toată lumea :) . Am vorbit odată cu o femeie care (de ciudă, nu de alta) ne-a întrebat cu mult tupeu dacă nu ne-am "săturat" de atâția copii și că ea și-a omorât toți copiii, abia i-a făcut pe primii doi. Exact așa a spus. Și de când o cunoaștem (e vecina noastră, nu că ne place să ținem legătura) plimbă același câine (sau mi se pare, cred că l-a schimbat o dată) și de întreținut, are ea bani.

      Dumnezeu are grijă de toate. Sunt atâtea familii care la început abia aveau o căsuță amărâtă! Și-au făcut toți copiii și, prin mila lui Dumnezeu, acum sunt bine. Dacă o femeie chiar își dorește, poate să facă, indiferent de starea financiară. Încă se mai întâmplă minuni, și încă din cele mai frumoase. Iar Sfinții Părinți nu s-ar numi așa dacă, într-adevăr, e așa cum spui. Până la urmă, toți sunt liberi să facă ce vor, dar e mare păcat să judeci un preot chiar. Poate face lucruri și lucruri, dar păcatul tot păcat rămâne. Scrierile Sfinților nu sunt puse să "smintească lumea", ci să o îndrepte pe calea adevărului.

      Ștergere
    3. Nu te supara, in Apocalipsa scrie:
      5. Si de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel intai nascut din morti, si Domnul imparatilor pamantului. Lui, Care ne iubeste si ne-a dezlegat pe noi din pacatele noastre, prin sangele Sau,
      6. Si ne-a facut pe noi imparatie, preoti ai lui Dumnezeu si Tatal Sau, Lui fie slava si puterea, in vecii vecilor. Amin!
      Oricine e salvat e preot, si slujeste lui Dumnezeu in Duh si in Adevar.
      Nu mai exista clerici si laici, datoria noastra e sa-l credem pe Dumnezeu si pe oamenii care vorbesc in numele Lui.
      Toti sunt sfintiti prin sangele Lui.

      Ștergere
    4. Spui prostii. "Sfânt" și "preot" nu sunt cuvinte folosite cu sens figurat. Pe pariu că habar nu ai ce presupune Sfințenia. Unde te vezi tu preot? Exact cum spuneam: Sf. Evanghelie trebuie citită cu rugăciune și nu trebuie interpretată de oricine. Încerc să mă las de sportul de a încerca să fac oamenii să vadă MAI bine.

      Ștergere
    5. Doamne, de cate ori sa iert? intreaba Petru. Si Isus ii spune: pana la saptezeci de ori sapte (Matei 18:21-22). Astfel, voi ierta mereu si mereu… :) Probabil ca nimeni nu greseste atat de des. :) Dar cine poate ierta de atatea ori greselile unei singure persoane? :) Probabil ca doar Isus si Dumnezeu.
      Rabdarea este o calitate pe care o au prea putini oameni. Uneori, cei care isi spun ca au o puternica credinta in Dumnezeu dau replici acide celor care nu spun ca ei. Cu rabdarea ar avea mai mult succes…

      Nu, nu cunosc diavoli. :)

      Credinta in Dumnezeu nu implica manifestarile pe care le implica “practicarea” religiei. Dumnezeu vede in adancul inimilor noastre, stie cat de modesti sau de aroganti suntem, de buni sau mai putin buni s.a.m.d. Nu e necesar un cleric care sa ne invete bunatatea – pentru ca bunatatea vine din inima si in inima se presupune ca isi are "lacasul" sufletul nemuritor al omului…

      Maria, sunt de acord cu Robert: suntem sfintiti toti prin jertfa Fiului; apoi suntem botezati. :) Depinde de noi cum ii multumim pentru jertfa. Putem sa ne mandrim (un pacat capital in ochii divinitatii) ca detinem adevarul si suntem fara pata, sau putem fi modesti si sa recunoastem ca avem multe de invatat, de la toti oamenii si din Natura. In aglomeratia din biserici, la slujbe, nu mi se pare ca un preot se poate preocupa de toate sufletele prezente acolo… Se ocupa de suflete la gramada si, poate, de aceea, cei mai multi, cand au iesit din biserica se duc la judecatorie, unde se cearta cu fratii pentru pamant… De-ar avea preotii putere, macar cei care merg la biserica nu si-ar mai da fratii in judecata si nu s-ar mai ruga sa le reuseasca lovitura (infractiunea).

      Maria, nu spune copilarii despre femei care sa aduca pe lume copii doar pentru ca asta ar fi rostul femeii si pentru ca ar fi posibila o minune… Poate barbatii lor nu se descurca. :) Cat despre avort, mi-ar placea ca femeile sa NU-l practice dar sunt total impotriva interzicerii prin lege. Vecina voastra poate ca e doar un om nefericit (si atunci ar trebui sa ii intelegem atitudinea), dar nu pentru ca plimba un caine, ci pentru ca nu-si vede de ale ei si se lauda in mod nepotrivit (desi inclin sa cred ca minte doar de dragul de a oripila). Iar intrebarea la adresa voastra… nu merita discutata pentru ca nu merita sa acordam atentie oamenilor care fac asa ceva. Sunteti o familie frumoasa si va doresc mult-mult bine. Sa fiti sanatosi. :)

      Ștergere
    6. Exact. :) Să nu se mai considere Robert Sfânt și să fie modest, să recunoacă (vigulă) că mai are de învățat. Mă opresc aici. Nu are rost să vorbesc astfel de lucruri cu astfel de oameni....nu înțelege nimeni, văd.

      Ștergere
    7. Eu iert greșelile voastre. :)

      Ștergere
    8. Și faptul că unii NU VOR să creadă ceea ce zic și își închid ochii la adevăr (conștiință?) nu înseamnă că spun COPILĂRII.

      Ștergere
    9. Ș nu sunteți Sfinți. Prin Botez se iartă doar păcatele și devi creștin. Ori creștin=Sfânt la voi? Dacă ar veni un preot și ar citi....nu știu cât ar mai rezista fără să-i vină rău. Zici că nu cunoști diavoli. Ei bine, cum poți spune tu că ești vrednică a fi "Sfântă"? Sau te compari cu adevărații Sfinți și nu oi ști eu câte înduri pentru Dumnezeu? Și cu ce e de vină preotul dacă oamenii își pierd sufletele prin cluburi, baruri, marketuri, internet etc. și după aceea tot ei își astupă urechile la adevăr? Aude lumea că e păcat să te machezi, fardezi, ojezi, să porți cercei, bijuterii etc. și tot continuă. Asta înseamnă Sfințenie? Duce-ți-vă, dragii mei, și arătați-mi "raiul" în care aveți de gând să intrați. Nu mă mândresc...faptul că sunt cât de cât pe o cărăruie mai dreaptă de părinții mei nu înseamnă că vreau să mă mândresc. Trebuie să zac și eu în mocirlă ca să par modestă și să spun "da,da" unor aberații și ... hule?

      Ștergere
    10. Nu mai comentați citate și vorbe ale Sfinților Părinți daca nici măcar nu știți de ce li se spune "părinți".

      Ștergere
    11. Desigur. Intre vorbe si fapte exista o mare diferenta - dar asta stiam, insa ma bucur de cate ori cineva o mai dovedeste. ;) "Astfel" de oameni?! Desigur, din nou: nu judecam... :) Mai avem de invatat; nu?! :)

      Ștergere
    12. Da, mai aveți :) probabil și eu, dar nu pt că v-am rănit vanitatea.

      Ștergere
    13. Maria, dar cred ce zici... Ii cred pe toti oamenii care spun ceea ce sunt convinsi ca inseamna adevarul. Tu stii un adevara, eu altul, altii altele... Discutand putem ajunge la consens, dar cand mi se trantesc afirmatii neargumentate...

      Ba vom comenta, pentru ca avem dreptul. De unde stii ca nu stim ce inseamna "parinti"? Dar as fi vrut exemplificari din Biblie pentru toate afirmatiile religioase. Nu tot "parinti" erau si cei care au "aranjat" (indirect) Crucificarea?! Dar, cum zici: mai bine ne oprim.

      Ștergere
  4. Sa ma mai obosesc sa-ti spun ca nu ai dreptate?? No...
    Te inseli amarnic... Se vede ca nu cunosti prea bine preotii si spui bazaconii, draga. :) Nu sunt toti la fel.
    Si inca ceva: de ce religie esti mataluta de scrii Iisus cu un singur „i”?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-ai fi citit cu atentie ai fi inteles ca ma refer la UNII - e "bolduit".

      Prin sec. XVII se scria Jssus, in Catehismul lui George Buitul (si era cat se poate de corect). Prin transliteratie numele lui Isus a aparut sub mai multe forme, toate corecte. Cei care scriu Iisus o fac, poate, traducand grecescul Iesous (care vine din Yeshoua = Mantuitor) si accentuand primele doua vocale “ie” in “ii”, ca un “i” lung. Prin transliterare cea mai corecta forma din greaca ar fi Iesus, sustin altii… Ambele variante: Isus, Iisus sunt corecte si acceptate; la fel si Iesus. Intreb si eu: cum e corect: Cristos, Hristos sau Christos? Doar asa, sa vorbim discutii… =D

      Ștergere
  5. dc nu ai la reactii si „prost”?? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt ca cei ca tine nu-si argumenteaza opiniile.
      Ar fi prea mult; nu-i asa, sa ai si argumente? Stiu, si nu de ieri de azi…

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.