2015-02-23

Animale domestice salbatice

Animalele au sensibilitate

Cei care fac parte din Consiliul Europei incep sa-si dea in petec din ce in ce mai rau… Sau, poate, doar mi se pare mie. Ultima lor gaselnita este un proiect legislativ (cica privind sanatatea animalelor!) prin care animalele domestice fara stapan sa fie declarate / considerate animale salbatice. Aici intra, in special, cainii si pisicile, dar ar putea fi si ceva oi ratacite, ceva capre, ceva cai s.a.m.d. Fiind animale salbatice se poate intelege (si se va intelege) ca aceste animale pot fi vanate. Dar cum stie un vanator ca un caine sau o pisica au sau ba stapan?! Dar cum ar putea un vanator sa traga cu arma in plina strada, de exemplu? Adica, poate trage, dar cat e de legal? Caini si pisici in fondul cinegetic?!

Discutia pe tema s-a purtat in data de 5 februarie anul curent si habar nu am care e concluzia (nu gasesc nimic pe tema). Poate ca vor sa stopeze, prin aceasta, transportul de-a lungul si de-a latul Europei a cainilor si pisicilor fara stapan deoarece se stie: multe animalute ajung dintr-un stat in celalalt, fiind adoptate de cei care isi permit sa le ingrijeasca si sa plateasca taxele aferente – dar ideea tot cretina ramane. Asta ar mai lipsi, ca aceasta categorie de animale sa ajunga pe fonduri de vanatoare si luate la ochi de bipezi inarmati cu pusti! Si tocmai citisem pe undeva ca tot C.E. vrea sa interzica si comercializarea cu piei de caini si pisici – nu mi-ar parea rau, evident, doar ca o dispozitie pare sa o excluda pe cealalta. Daca sunt animale salbatice si e permisa vanarea n-ar mai fi permisa comercializarea pieilor, a… trofeelor?!

Ar trebui sa inventeze ceva si impotriva unora dintre cei care, chipurile, au adaposturi pentru caini si aduna de zor animalele de pe strazi, le duc in adapost, isi iau banii apoi elibereaza animalele in alta localitate si le strang din nou si iar iau banii… iar daca nu mai au ce aduna de pe strazi intra prin curtile intreprinderilor (si chiar ale oamenilor) si iau animalele… Pe toti astia amintiti mai sus ii vezi ce fac dar nu-i poti dovedi – nici daca ai fotografii cu ei, pentru ca nu-si arata mutrele.

Cainii si pisicile, fiind in apropierea omului de mii de ani, au ajuns sa traiasca emotional, ceea ce animalele din padure nu fac, acestea pastrandu-si nealterate instinctele.

Tendinta pare a fi ca animalele sa nu mai fie considerate pur si simplu bunuri. Inclusiv in codul civil român a fost modificata dispozitia care se refera la animale, in sensul ca se face o mai clara distinctie intre prejudiciile cauzate de lucruri si cele cauzate de animale (art. 1375 si 1376).

Parlamentul francez a recunoscut animalelor calitatea de fiinte dotate cu sensibilitate, inlocuind astfel si in codul civil francez notiunea de bunuri mobile, asa cum codurile penal si rural deja stipulau.

Inca din antichitate Pitagora stia ca animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet, iar in vremea lui Toma D’Aquino unii teologi considerau animalele responsabile moralmente de faptele lor si, uneori, chiar au fost judecate in instantele evului mediu.

La sfarsitul anului 2014 un tribunal din Argentina a dispus eliberarea unui urangutan din gradina zoologica si transferarea intr-o rezervatie, motivand ca a fost privat ilegal de libertate, considerandu-l persoana non-umana (dar nu stiu daca reprezentantii gradinii zoologice au facut apel si hotararea a fost alta).
Multi cercetatori in materie sunt de acord ca unele specii de primate sunt capabile sa invete, si sa utilizeze pentru a comunica, limbajul semnelor pe care il folosesc surdo-mutii. Iar daca unii afirma ca maimuta si omul au un stramos comun nu prea inteleg de ce se arata revoltati ca un urangutan e considerat persoana non-umana.

Animalele nu sunt facute sa stea in gradini zoologice, la circ si asa mai departe si asta nu are deloc legatura cu faptul ca ele inteleg sau nu notiunea de libertate, ci are legatura cu faptul ca animalele nu trebuie tinute in custi pentru ca e o forma de tratament daunator.

Gregory Berns, autorul cartii How Dogs Love Us: A Neuroscientist and His Adopted Dog Decode the Canine Brain a dezvaluit intr-un articol publicat in New York Times descoperirile sale. Citez:
Mi-am petrecut ultimii doi ani alaturi de colegii mei pentru a antrena cainii sa intre intr-un scanner RMN, complet treji si fara sa fie tinuti cu forta. Scopul nostru era sa stabilim cum functioneaza creierul cainilor si, mai important, ce gandesc ei despre noi, oamenii.
Acum, in baza studiilor mele si dupa ce am scanat o duzina de caini, am ajuns la o concluzie de neevitat: cainii sunt persoane.

Iar acum, unii s-au gandit sa declare ca animalele domestice fara stapan sunt animale salbatice. Poate e si altceva in mintea lor dar, inca, nu-mi dau seama.
Acest aspect nu ar schimba faptul ca sunt fiinte dotate cu sensibilitate dar ar largi (poate) fondul de vanatoare pentru cei carora le place sa ucida din placere – si numesc asta sport. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.